Форум Рідного Міста

Linux який дистрибутив хто порадить

Онук Юрій - 28-1-2007 у 19:39

Вітання усім!
Мене цікавить Ваша думка панове. На роботі планується впровадження Linux хто з Вас плідно працює прошу дати свої відгуки, який дистрибутив кращий і як користувачі звикали до зміни та які проблеми виникали що най частіше. Буду усім на перед вдячний.

Андрій Пелещишин - 28-1-2007 у 20:14

Не люблю поправляти, але таки "Дистрибутив"

У нас в інституті в навчальних лабораторіях ми користаємо Fedora

Ярема П. - 28-1-2007 у 21:22

Ну так він є кращий. Але якщо мова йде про середньо або нижчого за рівнем користувача, то б радив Убунту на базі Дебіана - активно поновлюється, легкий в настройці, КДЕ і Гном або просто Х, можна і з іншою графікою. В нас на роботі всі швидко звикли і особливих незручностей не виникало. Основна проблема, звичайно, в неповній сумісності з віндою, але в основному це теж не проблема, ми використали термінальний сервер на базі VMware і старше покоління заспокоїлося. Офісні програми типу майкрософтівського офісу легко замінилися на опен офіс, а тех має повну підтримку в лінуксі. Графічні програми замінилися на Ґімп, мультимедія на медіа плеєр, XMMS замість вінампа і ще купа інших. Месенджерів просто хоч греблю гати. Основне - 90% українізоване, перекладачі працють день і ніч. Трохи незвичним була ієрархічна система юзерів з правами доступу, але до цього теж звиклося. Дуже багато настройок, але, зрештою, це дає прекрасний інструмент для підлаштування системи під себе. З Федорою трохи є глюків, це все таки сирий дистрибутив, розробкою якого може зайнятися будь-хто, і на базі вже якого редхат випускає свої закінчені версії з найкращими розробками з Федори.

Ярема П. - 1-2-2007 у 18:53

Мандріва не є аж таким серйозним дистрибутивом, хоча він дійсно зроблений для нульових взагалі в лінуксі. Гордість Франції, між іншим, так само як SuSe - німців.

Онук Юрій - 24-2-2007 у 11:28

Зупинився на Fedora Core 6, хоча насильно тулять ASPLinux. Цікавить хто з Вас пробував поєднати ASPLinux з Windows доменом, хто що скаже про Wine. Чи впроваджував хтось заливку даного по на однотипні машини за допомогою Acronis та GHOST які є проблеми. Організація корпоративної мережі з домен контролером на основі Linux, групові політики та все що стосується адміністрування. Буду вдячний за посилання на документації та особисті поради кожного з Вас.

Павло Жежнич - 25-2-2007 у 00:48

Не знаю як зараз справи у Wine, але раніше цей емулятор Вінди був дуже глючний. Реально можна було запустити хібащо Notepad :( під Лінухом. Наприклад, MS Office взагалі не ставав. Думаю варіант з VMware є карщий.

Онук Юрій - 25-2-2007 у 12:12

VMware гарно, але коли корпорація не має бажання платити за ліцензію Windows і саме тому переходить на вільні хліба то VMware тут не допоможе, а через те, що певна кількість ПО не розроблялася для Linux тому і цікавлюся WINE для того, щоб певний час прожити на віртуалі. До речі може хто має досвід переходу з Windows на Linux та список проблем які виникала при цьому. Наприклад парк машин 1500 од., при чому майже кожна друга 100 на іншому чипсеті як впроваджувалася процедура заміни Win на Linux за допомогою Acronis, GHOST та що доводилося правити. Може хто практикував автоматичну інсталяцію за допомогою мережі по PXE то підкажіть як налагодили, тому, що пробував це робити та все одно інколи потрібно руками тикати час від часу. Буду радий пораді навіть якщо вона не зовсім і підійде мені та знання це сила! Як вирішувалися проблеми з периферією і що в цьому Вам допомогло. Дякую усім на перед і з нетерпінням чекаю на ваші поради!

Павло Жежнич - 25-2-2007 у 19:24

Основні проблеми у використанні Wine раніше виникали тоді, коли інсталяшка вимагала перезавантаження комп'ютера. Тому наприклад, Офіс не ставав. Якщо програми мають "просту" інсталяшку, або встановлюються шляхом переписування, то з великою ймовірністю вони можуть працювати. Але щодо стабільної роботи треба все пробувати. Наприклад мені Солітер вдавалося запускати:).

Ярема П. - 25-2-2007 у 21:49

Щодо вайну, то висловлена нагорі думка правильна. Крім того, є вайнівський сайт, на якому написано, які програми даються запускатися через вайн. Щодо дистрибутиву, то я от поспішив з убунту - після якогось апгрейду кубунду фейсті в мене до чорта злетіли всі кириличні розкладки клавіатури в KDE, причому на обох компах в мому розпорядженні, доводиться користуватися Xorg-івською, а не kxkb - працює безвідмовно. Хоча не виключено, що в фінальному релізі все запрацює, про це вже в квітні будемо судити. Як правило, убунтівці стараються доводити все до ладу.

Ярема П. - 26-2-2007 у 01:45

До речі, програма передач, про яку йшлося тут http://misto.ridne.net/viewthread.php?tid=5190, наприклад, чудово працює в мене під вайном, і ще купа інших.

Ярема П. - 26-2-2007 у 22:10

Клас, не знав про таке. А ти використовуєш його? Бо, правду кажучи, я практично не використовую віндозних програм - мені цілком вистарчає лінуксовського забезпечення.

Роман Ромашка - 4-3-2007 у 07:18

В свій час трохи знущався над Тоталкомандером з допомогою нього. Герої 3-ті вдалось запустити.
На крайняк підходить якщо щось таке треба запускити віндузяче.
Але так саму як і автору попереднього поста, 5ти сідюків ПЗ хватає. ;)

Roman Babiuk - 2-6-2007 у 17:49

Юзав Мандріву 2007 павер пак+ - перші враження супер. потім розчарувала(хоч стабільна, але в душі шкрябало що впаде), найпершим був Сюзе 10.1- класна річ. тільки як на початківця мені було важко з ним.. тепер певно вернусь до нього. Але найбільше взахваті від Фрі БСД 6.1- на серваку крутився в мене - важко налаштувати, бо юнікс, але стабільно і працював без глюків на 233Мгц проці та 32 а потім добавив до 64 оперативки пс100.. а взагалі то я думаю шо філософія лінукса полягає в тому що якщо подобається то юзай!!!