Форум Рідного Міста

Що таке двохядерний процесор?

Тарас Гулка - 22-3-2007 у 21:39

Двоядерний процесор - процесор, в корпусі якого є два ядра :) Якщо попростому, це два спарених процесори зашиті в одному корпусі, які розпаралелюють роботу і виконують, відповідно, її швидше. Штука дійсно на сьогодні модна, особливо враховуючи що не так давно АМД дуже сильно скинуло ціну на них, і вони мало що відрізняються по ціні від звичайних. Донедавна використовувалися лише на серверах.

Але, є один ньюанс. Самого процесора мало. Потрібно, щоб двопроцесорність підтримувало програмне забезпечення. А насьогодні його не так багато. В основному серйозний виграш отримаєте на САД-системах (наприклад, Автокад) або в деяких графічних та поліграфічних пакетах. Просто для дому, для офісних пакетів, сенсу брати немає.


Вінт - жаргонна назва жорсткого диску. Пішло від вінчестер -> вінт. Назві "вінчестер" жорсткі диски завдячують фірмі ІВМ - в 1973 році розробляли диск, який складався із двох пластин по 30 Мб. кожна. Скорочено модель називали "30-30". А в цей час була дуже популярна мисливська рушниця "Winchester 30-30". Звідси і пішло.