Форум Рідного Міста

Вибори ректора НУ "Львівська політехніка"

Юрій Сєров - 26-3-2007 у 11:32

Вибори нового ректора, з кулуарів, починають переходити в офіційну площину.

Міносвіти оголосить конкурс на заміщення посади ректора «Львівської політехніки»
Західна інформаційна корпорація

Міністерство освіти і науки має оголосити конкурс на заміщення посади ректора «Львівської політехніки» в газеті «Освіта України« не пізніше як через два місяці з дня смерті попереднього ректора. В оголошенні будуть вказані вимоги, яким має відповідати кандидат, перелік і термін подання документів на конкурс тощо. Після того Міністерство визначає дату проведення конференції трудового колективу і вносить кандидатури претендентів на її розгляд, – про це сьогодні, 26 березня, Західну інформаційну корпорацію повідомила прес-служба «Львівської політехніки».

Як йдеться у повідомленні, згідно із Законом України «Про вищу освіту« (2002 р.) кандидат на посаду ректора повинен бути громадянином України, вільно розмовляти українською мовою, мати звання професора, науковий ступінь доктора або кандидата наук і стаж науково-педагогічної діяльності не менше як десять років.

Для виборів ректора політехніки обирають за відповідними квотами делегатів на конференцію трудового колективу Львівської політехніки — 240 осіб, з яких не менше як 75 відсотків — наукові і педагогічні працівники Університету. Участь студентів у виборах ректора новим Законом не передбачена.

Вибори проводяться згідно із Законом України «Про вищу освіту« шляхом голосування (кожен делегат може голосувати лише за одну кандидатуру). Конференція рекомендує Міністерству кандидатури, котрі набрали не менше як 30 відсотків голосів від її статутного складу, для призначення одного із них на посаду ректора строком на 7 років на умовах контракту.

«Львівській політехніці» «парашутисти» і «десантники» не потрібні»
Борис КОЗЛОВСЬКИЙ - Високий Замок
Нагадаємо, ректор Національного університету “Львівська політехніка” Юрій Рудавський помер від ішемічної хвороби серця 21 лютого цього року.
В останню путь його провели з належними почестями. Але, як кажуть, живі думають про живих… Уже через кілька днів після поховання Юрія Кириловича почалися розмови щодо його можливого наступника. Найбільше політехніків непокоїла можливість скерування на цю посаду Міністерством освіти і науки якогось “варяга”…

Переживали найбільше ті, хто не знав положення про вибори ректорів, чітко виписаного у Законі “Про вищу освіту”. Після оголошення міністерством конкурсу на заміщення посади ректора кандидатуру обирає і рекомендує міністрові вищий колегіальний орган громадського самоврядування, у цьому випадку – конференція трудового колективу. Міністр змушений буде укласти з переможцем конкурсу контракт за умови, якщо за предендента проголосує не менш ніж 30 відсотків від статутного складу органу громадського самоврядування. Ректором може бути людина, яка має вчене звання професора, науковий ступінь доктора або кандидата наук і не менш як 10 років науково-педагогічного стажу. Наразі конкурсу не оголошено. Очевидно, у міністерстві чекають, поки мине 40 днів після смерті Юрія Рудавського, цей термін випадає на 1 квітня…

Але чутки гуляють давно. Серед претендентів найчастіше називають прізвища колишніх губернаторів Львівщини – Степана Давимуки і Мирона Янківа. Це ніби “чужаки”… Серед “своїх” – звучать прізвища першого проректора Юрія Бобала, директора Інституту економіки і менеджменту Олега Кузьміна, директора Інституту енергетики і систем керування Ореста Лозинського… Юрій Бобало підтвердив намір виставити свою кандидатуру на вибори ректора. Орест Лозинський сказав, що вперше від мене чує про такі наміри… Натомість Олег Кузьмін зауважив, що дехто вже жартома вітав його з обранням на посаду ректора… Але обидва заявили, що однозначно підтримають кандидатуру Юрія Бобала. У виборах ректора не братимуть участі студенти і аспіранти. Та голова Колегії і профкому студентів та аспірантів “Львівської політехніки” Богдан Моркляник висловив свою думку: “Не бачу іншої кандидатури, тільки Юрія Бобала…”.

Один з політиків (просив не називати його) дав більш розгорнуту характеристику першому проректорові: “Юрій Бобало – це буде, по суті, кандидатура самого Юрія Рудавського. Адже першим проректором міг бути лише його однодумець і надійний помічник. Ця людина здатна зберегти і примножити потенціал “Львівської політехніки”, унеможливити чвари в середині колективу. Він тримав і тримає у руках багато важелів – фінансових, господарських. Добрий господарник і менеджер, до того ж представник технічної науки. А ще – толерантна, глибоко порядна людина”.

Чимало моїх співрозмовників говорили про те, що Юрій Ярославович здатний переносити великі нервово-психологічні навантаження. Адже він у чудовій спортивній формі, продовжує грати у баскетбол, волейбол… Чи має значення вік? Це відносне поняття. Одні казали, що проректору 42, інші - 45… Цьогоріч 23 липня виповниться 62... Значить, добре зберігся і ще може попрацювати на благо “Львівської політехніки”… Автору цієї публікації доводилося спілкуватися з Юрієм Ярославовичем минулого літа, коли ректорат дозволив мені бути присутнім на першому вступному іспиті. Зробив висновок, що проректор толерантний і до студентів, і до абітурієнтів. Принаймні вступникам було дозволено користуватися на іспиті калькуляторами…

Коментарі для «ВЗ»

Степан Давимука, народний депутат України

На мене виходили працівники “Львівської політехніки”, професури. Я сказав, що не буду обговорювати цього питання, поки не мине 40 днів після смерті Юрія Кириловича, а це буде першого квітня. Він був моїм великим другом, я дуже сумую… Я візьму участь у виборах ректора лише за тієї умови, якщо на цю посаду претендуватиме людина не галицької політичної орієнтації…

Мирон Янків, віце-президент Українського національного комітету Міжнародної торгової палати

Бути ректором цього університету не хотів, не хочу і не буду хотіти. “Львівській політехніці” не потрібні ні “парашутисти”, ні “десантники”. Це було б образливо для такого потужного колективу. Там є чимало наукових шкіл, гідної професури. Політехніки спроможні висунути ректора зі свого середовища.

dr.Trollin - 27-3-2007 у 11:11

угу. про пана Юрія (upd.власне про обох)
доцільніш навіть повісти у "галицько-львівському стилі/говірці"
-- хлоп має кльясу

я не кажу про нашу професуру...
дехто (хоч на жаль і не усі) _теж_ мають...
а от з іншого люду,- то... ні, ну, звісно, теж... але...

!!О!! вимИслив --
у теперішніх соціальних про-англійських термінологіях:
. хлоп має кльясу
приблизно рівне
. хлоп має харизму

при чім, що важливо,- харизма щодо однієї компанії\гурту люду для іншого гурту... нууу... непридатна...
о!,- неприв'язна

а тут вже прив'язана...

ну але, втім, побачимо.

Тарас Задорожний - 27-3-2007 у 14:56

Дочекаюся результатів голосування... Якщо чесно з названих кандидатур, мені подобається лише одна. Але, як то кажуть, кого-сьте виберете, того і будете мати... Жаль тільки, що Кириловича нема.

Роман Голощук - 21-4-2007 у 13:52

Наступної середи, 25 квітня, у НУ „Львівська політехніка” відбудеться засідання ради трудового колективу, яка розгляне кандидатури двох претендентів на посаду ректора цього університету, що звільнилася після смерті Юрія Рудавського.
Документи на конкурс подали лише два працівники Львівської політехніки, колишні її випускники з різницею у десять літ: перший проректор, професор, кандидат технічних наук Юрій Бобало (1945 р.н.) і завідувач кафедри ЕОМ, декан факультету комп’ютерних та інформаційних технологій Інституту підприємництва та перспективних технологій при НУ „Львівська політехніка”, професор, доктор технічних наук Анатолій Мельник (1955 р.н.).

Андрій Пелещишин - 25-4-2007 у 18:35

Вибори відбулися. Якщо цікаві результати, то прошу:

проф. Бобало Ю.Я. - 226 голосів
проф. Мельник А.О. - 5 голосів
недійсних - 1 бюлетень

Кандидатура проф. Бобала Ю.Я. подана на розгляд у міністерство.

Сергій Бєляєв - 25-4-2007 у 18:44

Результат передбачуваний, хоч я б Мельника підтримав.

Андрій Пелещишин - 25-4-2007 у 20:51

Мушу сказати, що сьогодні ще раз переконався, що Бобало має величезний авторитет серед колег.
Така значна перевага над другим претендентом не свідчить що він не має авторитету чи популярності. Просто майже для кожного перша кандидатура виглядала трохи кращою за другу, що призвело до такого результату. Якби голосування було би рейтинговим, а не альтернативним, такого великого відриву напевно би не було.

Юрій Сєров - 25-4-2007 у 22:45

Справді, все прогнозовано.
Здоров'я йому, хай керує!

Роман Голощук - 29-5-2007 у 10:57

1 червня відбудеться інавгурація нового ректора Львівської політехніки – Юрія Бобала

1 червня у Львівській політехніці відбудеться урочиста інавгурація новообраного ректора Юрія Бобала. 25 квітня 2007 року конференція трудового колективу Львівської політехніки висловила довіру очолити університет Юрію Бобалові, віддавши за нього 94% голосів від статутного складу конференції. Міністерство освіти і науки України уклало з ним контракт на 7 років, – про це сьогодні, 25 травня, Західну інформаційну корпорацію повідомила прес-служба Національного університету «Львівська політехніка».

Як йдеться у повідомленні, на урочистій церемонії введення на посаду Юрій Бобало присягне на Біблії та Статуті Львівської політехніки та одягне поверх мантії ректорський ланцюг. Також, як заплановано, на заході будуть присутні та виступлять із привітаннями представники Міністерства освіти України, львівських обласної і міської влади, ректори навчальних закладів та інші гості. У святі візьмуть участь оркестр Львівської музичної академії під керівництвом Мирослава Скорика, народні колективи художньої самодіяльності Львівської політехніки (хори «Орфей« та «Ґаудеамус«), духовий оркестр Інституту Сухопутних військ.

Юрій Сєров - 30-5-2007 у 11:04

Бобала інавгурують у присутності міністра Ніколаєнка, для цього перенесуть церемонію

Інавгурацію Юрія Бобала – нового ректора Національного університету «Львівська політехніка» – перенесуть із 1 червня на, орієнтовно, 5 червня. Цю інформацію кореспондентові ЗІКу підтвердили в прес-службі «Львівської політехніки» сьогодні, 30 травня, зазначивши, що наразі остаточної дати ще не визначено.

Переносять інавгурацію тому, що чекають приїзду на церемонію міністра освіти та науки Станіслава Ніколаєнка.

Західна інформаційна корпорація

Інтерв'ю нового ректора

Роман Голощук - 19-6-2007 у 08:35

Студентам «Львівської політехніки» ніколи не викладатимуть балет. Хіба би як спецкурс до електрозварювання

Юрій Сєров - 11-9-2007 у 21:26

Ще трохи інформації від нового ректора:

Західна інформаційна корпорація
11 вересня 2007 р.
Студенти «Львівської політехніки» матимуть шанс скласти заборгованість – за гроші

Цього року в НУ «Львівська політехніка» працюватиме нова система: студент, який мав одну-дві заборгованості зможе скласти їх в наступному семестрі. Для цього він додатково вивчатиме цей предмет ще один навчальний семестр. Вартість такого продовженого навчання коливатиметься від 600 до 700 грн. Про це сьогодні, 11 вересня, під час прес-конференції повідомив Юрій Бобало.

За словами Юрія Бобала, така система є цілком законною і дасть студенту можливість використати свій другий шанс, аби не бути відрахованим з університету. Щодо інших нововведень, то Юрій Бобало зазначив, що суттєвих змін не буде, проте вестиметься жорсткий контроль за якістю навчання. «Буде і ректорський контроль, і додаткові тестування», – зауважив Юрій Бобало.

Також він зазначив, що є прибічником того, аби до вишів приймали всіх охочих, а вже після 1 курсу відраховували за неуспішність. «Я б хотів, аби довкола університету приєднали коледжі, і, ті студенти, яких би ми відрахували, могли продовжувати навчання там, а кращі їхні студенти переходили б до нас», – сказав Юрій Бобало.

Галас довкола Львівського інституту сухопутних військ – передвиборчі маневри, – Юрій Бобало

«Те, що зі Львова хочуть забрати Інститут сухопутних військ – це все передвиборчі маневри. Нічого не зміниться, адже перед виборами буває все, а після – нічого», – заявив сьогодні, 11 вересня, під час прес-конференції ректор НУ "Львівська політехніка" Юрій Бобало.

«Інститут сухопутних військ є, був і буде. І залишатиметься структурою НУ «Львівська політехніка» у Львові», – переконаний Юрій Бобало.

Тарас Гулка - 11-9-2007 у 21:32

Цитата:
Цього року в НУ «Львівська політехніка» працюватиме нова система: студент, який мав одну-дві заборгованості зможе скласти їх в наступному семестрі. Для цього він додатково вивчатиме цей предмет ще один навчальний семестр. Вартість такого продовженого навчання коливатиметься від 600 до 700 грн. Про це сьогодні, 11 вересня, під час прес-конференції повідомив Юрій Бобало.


Хм... А хіба така система вже не працює кілька років. Наскільки я знаю існує поняття платних відробок. Здається в нас навіть висять на стенді розцінки на повторне платне проходження курсу. Чи я помиляюсь?

Юрій Сєров - 11-9-2007 у 21:41

Йдеться про "Повторне вивчення курсу", а не про відробку.