Форум Рідного Міста

солодковершковий спред vs масло

Андрій Пелещишин - 5-4-2007 у 12:10

Останнім часом почав помічати, що на упаковці продукта, який в побуті називають "масло" пише не "масло" а щось навзірець "Кисло-вершковий спрей".
Що це таке і чи це значить що звичайне масло померло?

Тарас Гулка - 5-4-2007 у 13:32

Андрію, напевне все таки "спред", а не "спрей" :)

Десь минулого літа ВР видала наказ згідно якого масло має називатися той продукт, який є без всяких олійних добавок, щоб покупці знали, шо купують. А так як більшість масле власне є більше маргаринами, бо мають великий відсоток рослинних жирів, тому їх стали називати спредами. А маслом тепер має право називатися той продукт, який зроблений виключно із молока (можливо допускається, якись мінімальний відсоток домішок, точно не знаю)

Тарас Гулка - 5-4-2007 у 13:37

І ще. Закон вступив в силу з 1 вересня, але заводи підняли крик, що мов в них повні склади старих етикеток і їм дозволили ще деякий час випускати продукцію із старими етикетками. Але тепере все більше переходять на нові.

Знайшов тут невеличку статтю http://www.wz.lviv.ua/print.php?atid=50096

Hanor Narasson - 5-4-2007 у 17:37

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тарас Гулка
І ще. Закон вступив в силу з 1 вересня, але заводи підняли крик, що мов в них повні склади старих етикеток і їм дозволили ще деякий час випускати продукцію із старими етикетками. Але тепере все більше переходять на нові.

Знайшов тут невеличку статтю http://www.wz.lviv.ua/print.php?atid=50096


А ще є варіант назви "Маселко":lol: А також "Сметанка"
А все почалося з безалкогольного київського "Пивка".:lol:

Юрій Сєров - 5-4-2007 у 20:38

... ну і хто ви після цього... :mad:
До сьогоднішнього дня був певен, що їм масло! :)
А після отого всього роздивився масла, які стоять в холодильнику (2 пачки), одне взагалі зі 100 жиру, що є в маслі, лише 25% тваринного, в іншому 40%.
Купуйте українське! :baddevil:

Тарас Гулка - 5-4-2007 у 20:47

Юра, а тебе ніколи не дивувала різниця в цінах від 2.5 до 6.5 за пачку :) І ще справжнє масло довго лежати не буде навіть в холодильнику. А тут купуєш "масло" і воно лежить свіже 20 днів :)
І нарешті ще одна ознака. Справжнє масло в холодильнику стає дуже твердим, а чим більше там рослинних жирів, тим воно менше "реагує" на холод. І скільки б воно не лежало в холодильнику, воно всерівно легко намазується.

Юрій Сєров - 5-4-2007 у 20:55

Не помічав аж такої різниці. Постійно купував в районі 3.5-4 грн. Підозрював, що різна жирність, але навіть не задумувався, що різниця може бути в типах жирів.

Андрій Пелещишин - 5-4-2007 у 21:11

Ніхто не ззавважив, що не кисло-вершковий а солодковершковий
Виправляю заголовок

Hanor Narasson - 5-4-2007 у 22:44

Ну, спред рулить!:sing:

Після "шокової терапії" БальцеровІча польські лікарі виявили, що кількість інфарктів зменшилася, оскільки значна частина людей перейшла з масла на маргарин, в якому менше холестерину.:P:o

Олексій Мачехін - 5-4-2007 у 23:06

Холестерин не шкідливий, а корисний для організму.

Остап Шумин - 6-4-2007 у 07:59

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Олексій
Холестерин не шкідливий, а корисний для організму.

Чомусь з екрана телевізора нас переконують в протилежному..... а чим корисний?

Tempika - 6-4-2007 у 08:20

...корисний, так... шкідливим стає тоді, коли його надлишок, і він починає осідати на стінках судин...

Остап Шумин - 6-4-2007 у 08:28

А як вловити той момент, коли холестерин починає осідати на стінках моїх судин, так щоб він приносив моєму організму тільки користь ;)

Тарас Задорожний - 6-4-2007 у 09:40

Не знаю, як там щодо холестеринів, але масла справжнього майже не вживаю. Мені не надто подобається накладати йогоплястерками вранці на хліб після виймання з холодильника. А залишати на столі просто дико, воно розтане за ніч. Тому використовую різноманітні маргарини і нічого мені наче не шкодить. Головне вони однакової консистенції, а на смак нічим не гірші.

Остап Шумин - 6-4-2007 у 09:56

Цитата:
....Мені не надто подобається накладати йогоплястерками вранці на хліб після виймання з холодильника...

Якщо проблема тільки в цьому, то є хороший, давно перевірений метод - повністю залийте кусок масла водою - і можете спокійно залишати його на столі.

Тарас Задорожний - 6-4-2007 у 10:31

Метод то перевірений. Користувався ним деякий час років 10 тому, у Херсонській області, через відсутність холодильника. Чесно скажу, не надто сподобалося. І псуватися, воно все одно псується, бо вода, особливо влітку, коли в хаті буває дуж-ж-же тепло, теж нагрівається. І смак у нього зовсім не такий. Зрештою, на Заході багато люде масла справжнього ніколи в житті не пробували, і це ніяк в гіршу сторону на тривалість їхнього життя чи здоров"я не вплинуло.

Тарас Задорожний - 6-4-2007 у 10:40

О, і ще пригадв дещо. В нас при появі нових і незвичних продуктів раніше народ любив їх обгадити. Так, на повному серйозі, деяка преса писала про те, що всі ці маргарини виготовляють з продуктів переробки нафти. Почув я це не так давно, зі східноукраїнського джерела. Але пигадав собі, як у Львові колись писали жахи про банани. Пригадую, що їх звинувачували тому, що від них люди заражались аскаридами, а також про те, що їх зберігають в моргах. Це було, коли банани лише добре почали у Львові з"являтись.

Подібні жахалочки існували про жіночі гігієнічні тампони. Здається навіть Високи Замок писав наскільки вони бувають смертельними.

А з ще давніших часів пригадав про те, з чого роблять фарш на чебуреки і інші подібні випічки. Подібні казки розповідали і про домашню базарну ковбасу.

І ще одне. Пригадав про те, що читав статтю, як наче на якомсусь з ринків України вилучили шкіряні вироби, на яких можна було помітити татуювання!!!

Тому, думаю, що питання користування тампонами, вживання чи не вживання в їжу маргаринів та бананів повинно залежати не від таких історій, а від того, чи вам подобається чи ні.

Хочете їсти масло? Ніякий холестерин вам не страшний. Бо поки вас вб"є холестерин, ви вже давно вмрете від нашого гарного міського повітря, стресів ітд. Такшо, "людоньки добрі не будьте дурні, їжте і пийте допоки живі" :lol::lol:

Остап Шумин - 6-4-2007 у 11:04

Дякую, пане Тарасе, Ви мене заспокоїли :) Та все ж, наслухавшись історій від своїх знайомих, котрі працювали у харчовій сфері, не можу так просто відноситись до того, що кладу до рота :rolleyes: Ці страшні історії переказувати не буду, думаю форумці й самі чули щось подібне. Не забувайте, в кожному жарті є доля правди ;)

Тарас Задорожний - 6-4-2007 у 11:42

Я мав нагоду побувати на 5му Хлібзаводі, той що Хлібпромівський. Я думав, що не їстиму хліба вже ніколи. Рівно через 2 години, я їв хліб, як має бути. ТОму не думаю, що варто зациклюватись. Мене просто порадував один німець, спеціаліст у хлібопекарській справі, що в Болгарії з санітарним станом у пекарнях значно гірше. :)

Рост - 6-4-2007 у 13:32

Багато тут людей, які ще пам`ятають 70-ті, 80-ті роки. Пригадуєте, велика кількість продукції мала термін придатності 2-3 доби. Тепер же знайти такий продукт - це ще пошукати треба, так що хімія живе і перемагає. Ну але людина - тварюка живуча, до всього звикне :) Мене тільки радує, що наступ Європи не завершився, і у нас все ще можна купити вирощені на городі огірки, помідори і т.д., які мають справжній запах і смак... Пригадую, як мій колишній тренер, який тепер працює в Європі, приїхав у гості, їздили ми з ним на шашлики, а вертаючись, купили свіжого молока в селі. Досі пригадую його слова: "Та воно ж коровою пахне!!! Який клас! В Європі такого і в помині нема, одна синтетика" :)

Користувач Олесь - 6-4-2007 у 15:43

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Рост
...наступ Європи не завершився, і у нас все ще можна купити вирощені на городі огірки, помідори і т.д., які мають справжній запах і смак...
...В Європі такого і в помині нема, одна синтетика" :)


Не знаю, не знаю, чомусь я не зауважив в Європі недостатку продуктів зі справжнім запахом і смаком. Варто пам'ятати, що здебільшого польські та інші західні продукти, які везуть продавати до України, на 99% такі, які з тих чи інших причин не можна продавати в Європі. Тому, щоб не викидати, їх везуть в країни, де нема строгих вимог до хімічного складу і вмісту шкідливих речовин або відсутній нагляд за дотриманням цих вимог, де покупці не надто перебірливі, якщо ціна добра. А найближча до Європи така країна - саме Україна, як це не сумно.

Тарас Задорожний - 6-4-2007 у 15:46

В цьому я Олеся підтримую. Колись одна фірма наші кавуни хотіла везти в Європу, бо їхні імпортовані на смак як пластик. Вибрали кавуни наче і не підсипані. А європейська експетриза заявила, що такі кавуни містять небезпечні дози шкідливих речовин. Ото вам справжні натуральні рідні продукти. Такшо не знати, чи ліпше їсти їхню хімію, чи нашу хімію, яку називають натур-продуктом

Рост - 6-4-2007 у 21:25

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тарас Задорожний
В цьому я Олеся підтримую. Колись одна фірма наші кавуни хотіла везти в Європу, бо їхні імпортовані на смак як пластик. Вибрали кавуни наче і не підсипані. А європейська експетриза заявила, що такі кавуни містять небезпечні дози шкідливих речовин. Ото вам справжні натуральні рідні продукти. Такшо не знати, чи ліпше їсти їхню хімію, чи нашу хімію, яку називають натур-продуктом

А рішення європейської комісії було чесним, чи політичним?
Чомусь Європу, Штати завжди подають мало не як зразок кришталевої чесності. Хоча там закулісних ходів нічуть не менше, ніж у нас.

Олексій Мачехін - 6-4-2007 у 23:59

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Рост
Досі пригадую його слова: "Та воно ж коровою пахне!!! Який клас! В Європі такого і в помині нема, одна синтетика" :)


Чув, нещодавно у нас накрили на одному молокозаводі цех, де виробляли молоко з води, олії і якихось хімікалій. Цех працював кілька років, молоко виходило в пакетах доволі популярної марки :)