Форум Рідного Міста

На Львівщині винишують один із останніх у Європі дубових пралісів!

Тимур Бедернічек - 11-4-2007 у 22:49

Шановні колеги!

На Львівщині під загрозою знищення опинився один із останніх дубових пралісів! Користуючись політичною кризою у державі - і вдень і вночі вирубують вікові дерева.
Це все відбувається біля сіл Корналовичі, Дубляни й Кульчиці.

Так, саме там народився Гетьман Сагайдачний, який би перевернувся в могилі, дізнавшись, що на його батьківщині, в його рідному селі, в часи омріяної незалежної України винищують козацькі дуби. Символ козацтва. Символ українства.

Матеріали з приводу цієї справи Ви можете знайти за адресами:

[url] http://sop.org.ua/letter/letter3.php [/url]
[url] http://www.sop.org.ua/company/greenpatrol.php[/url]
[url] http://www.necu.org.ua/actual/?page=actual8[/url]
[url] http://maidan.org.ua/static/mai/1175863017.html[/url]

Унікальна екосистема під загрозою знищення. Лише негайне втручання може допомогти!

Тому, шановні колеги, я щиро прошу Вашої допомоги!

1. Підписати електронну петицію http://www.petition.org.ua/?action=view&id=937
2. Дати інфомацію по контакт-листу в ICQ про цю справу із проханням підписати петицію
3. Надіслати лист Президенту[url] http://www.sop.org.ua/company/greenpatrol.php[/url]


Прохання до Адміністратора та модераторів лояльно поставитись до цього звернення

З пошаною

Президент
Служби охорони природи
Тимур Бедернічек

Юрій Сєров - 11-4-2007 у 23:59

Думаю, що це не "користуючись політичною кризою", а просто... народ в нас такий. Не шанує він природу.

Demyan - 12-4-2007 у 08:08

Як на мене це роблять - щоб у разі чого ті дереве не падали. Тому обрублюють в містах і гілки (зменшуючи дерево), а взагалі я скептично ставлюся довсіх охоронців природи памяток...це все треба але ж люди треба і будувати щось своє, вирощувати не можна тільки жити історичними цінностями, через 200-300 років те що ми збудуємо - буде історичною цінністю для нашого потомства. Треба все робити в міру а не вставати на диби і відразу вон дерево зрубали, вон будинок перемалювали вон центр переробили відразу страйк мітинг...

Сергій Бєляєв - 12-4-2007 у 09:57

І до чого тут Президент. У нас і природоохоронні органи є, а якщо вирубка без дозволу іде, то і правоохоронні могли б втрутитись.

Проте, як випливає з наведених матеріалів, вирубка дозволена. До того ж малоймовірно, що якісна деревина йде на виробництво ДСП, що, як відомо, виробляють з відходів (лінк для прикладу http://shkafy-kupe.ru/articles/materials/dsp.htm ). Більше схоже на продовження планомірної діяльності з витискання інвестора з області.

Тарас Задорожний - 12-4-2007 у 10:45

Згоден з Снргієм. Якщо документи на вирубку є, тоді президент нідо чого. Він не може особисто пильнувати кожне село. У нас є відповідні органи, які повинні захищати ті ліси. Як видно з фотки на кількох з сайтів, які ти Тимур даєш, це заповідна зона. Якшо то направду заповідник, то варто не рухати президента, а йти у відповідні органи і писати заяви. Можливо, і назбирається на кримінальну справу. Ваша петиція збиратиметься місяць, а тоді буде (а може і ні) віправлена перзидентові. Поки зреагує його слжба, то з лісу нічого може вже не залишитись.

Тимур Бедернічек - 12-4-2007 у 16:57

Шановні панове? Невже Ви це все серйозно про компетентні органи? Ви ж дорослі люди! Пропоную провести нескладні калькуляції:

щоб не ускладнювати розрахунки беремо все по мінімуму: ціна кубометру дуба за кордоном (а від Самбора до кордону - рукою подати) - 1000 $. Запас стовбурної деревени на гектар у 200-літнього дубового лісу (пам'ятаєте - беремо по-мінімуму) - близько 400 кубометрів. Тобто гектар пралісу - це 400 000 $. А 800 гектарів - це 320 000 000 $

Сума така, що певні люди за неї душу готові віддати! А Ви кажете - звертатись до компетентних органів. А чи не звертались вже? Десятки разів! Зараз звертаємось до Президента, адже потрібно терміново спинити вирубку.
200 підписів - це вже інформаційний привід для відвідин "Корналовичів" журналістами провідних телеканалів.

Я щиро прошу усіх таки підписати петицію. Мова йде не про ялинку на Новий Рік, а про унікальний об'єкт - один із останніх у світі дубових пралісів!

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тарас Задорожний
Згоден з Снргієм. Якщо документи на вирубку є, тоді президент нідо чого. Він не може особисто пильнувати кожне село. У нас є відповідні органи, які повинні захищати ті ліси. Як видно з фотки на кількох з сайтів, які ти Тимур даєш, це заповідна зона. Якшо то направду заповідник, то варто не рухати президента, а йти у відповідні органи і писати заяви. Можливо, і назбирається на кримінальну справу. Ваша петиція збиратиметься місяць, а тоді буде (а може і ні) віправлена перзидентові. Поки зреагує його слжба, то з лісу нічого може вже не залишитись.


Тарасе - радий тебе чути! Петиція, як я вже казав - інформаційний привід. А відправимо ми її і самі. Зона це вже не заповідна. Її вилучили у 1999 році за складу ПЗФ (як мені відомо - це перший випадок на теренах колишнього СРСР, коли провели РОЗЗАПОВІДАННЯ території)
А служба Президента - переконаний - зреагує швидко ;)

Василь Яворський - 13-4-2007 у 00:18

Не можу погодитися з Demyan. Так, звісно, що через 300 років скажімо будівля "Арсену" на Сихові буде вважатися цінністю (якщо достоїть звичайно), у цій ситуації не про те мова. Є певні норми для лісовирубки. У промислове використання йдуть дерева різні за віком з однаковим успіхом. Чому ж вирубаються в першу чергу старі дерева? Це елементарно - вони товщі і з них можна виготовити більше дошок. Одна справа, коли дерево є хворе, мови нема, його потрібно зрізати. Інша справа, коли дерево цілком здорове. Окрім цього конкретно у цій діброві вирубаються дерева таких різновидів, котрі вважаються рідкісними, що суперечить вже не тільки внутрішньому а й міжнародному законодавству. А як в нашій країні отримуються дозволи на будь-що навіть не хочиться говорити, й так всі це чудово знають. Не думаю, що коли давали дозволи на вирубку лісів у Карпатах сильно радилися з екологами, а результат тих вирубок пішов далеко за межі простої втрати дерев: знищені села, зруйновані дороги, мости, змиті родючі грунти, витрачені гроші на укріплення рік і тд. В природі немає нічого випадкового і зайвого, природа завжди зуміє помститися за себе і ця помста буде страшною.

Остап Шумин - 13-4-2007 у 08:16

Повністю підтримую Тимура. Особисто для мене нема різниці законна чи незаконна вирубка - це однаково негативне явище :mad:

Тарас Задорожний - 13-4-2007 у 15:40

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тимур Бедернічек
Тарасе - радий тебе чути! Петиція, як я вже казав - інформаційний привід. А відправимо ми її і самі. Зона це вже не заповідна. Її вилучили у 1999 році за складу ПЗФ (як мені відомо - це перший випадок на теренах колишнього СРСР, коли провели РОЗЗАПОВІДАННЯ території)
А служба Президента - переконаний - зреагує швидко ;)

Теж тебе радий чути, зважаючи, ще й на то, що вже дуж-ж-же давно не чулися. Ну якщо кажеш, що це дійсно поможе і ти такий впевнений в службі Гаранта, то підпишу. Жалко мені тих деревець, хоча так аж не фанатію від природозахисних концепцій...

Я не проти того, щоб в морі плавали велетенські тунці, але і людям треба шось їсти, я ніц не маю проти китів чи пінгвінів і решти живності, але в нас деякі твої колеги, Тимур, ставлять їх вище за людей. А це для мене неприпустимо. ТО так, просто між іншим.

Юрій Сєров - 14-4-2007 у 09:53

Західна інформаційна корпорація
13 квітня 2007 р.
Головний лісничий Львівської області: Вирубка урочища «Корналовичі» – синонім відновлення

«Я лісівник, мої діти ці дуби ще застануть, а от внуки запитають, що ми залишили для них. Вони будуть знати, що в урочищі «Корналовичі» колись росли дуби, але ж вони їх не побачать на власні очі! До того часу дуби загинуть, натомість нічого нового не виросте. Хіба це правильно, що ми бачимо, як дерева відмирають і нічого не робимо для відновлення?», – про це сьогодні, 13 квітня у коментарі для ЗІКу розповів головний лісничий Львівщини Ярослав Целень.

Головний лісничий Львівської області відзначив, що так просто урочище «Корналовичі» не залишить: «Ми повинні вести себе по-господарськи. Замінимо ці дуби іншими й ліс буде далі існувати».

Ярослав Целень відзначив, що науковці є фахівцями у справі урочища «Корналовичі» і знають, нащо вирубувати ліс. На думку головного лісничого, якщо за це питання береться Тимур Бедернічек, який не здатен зрозуміти проблематики урочища, при тому пише відкритий лист Президентові – «це вже занадто».

«Ви думаєте, ці дуби вічні? Скільки їм Господом відведено, стільки й будуть рости», – заявив Ярослав Целень. На думку головного лісничого стародавні дуби урочища є одинокими високими деревами. У той же час внизу ростуть невеличкі грабові насадження. Дуби не допускають світла до грабків, тож маленькі деревця рости не будуть. «А нащадкам теж потрібно щось залишити», – сказав Ярослав Целень.

Окрім всього головний лісничий Львівщини розповів, що матеріали для подання в суд на Тимура Бедернічека вже збирає державне підприємство «Самбірське лісове господарство» і подання в суд – справа часу

Довідка ЗІКу.

У Європі лише в кількох місцях у регіоні Альп та Карпат залишились дубові праліси. Одним з таких місць було заповідне урочище «Корналовичі», яке знаходиться на Львівщині, поблизу сіл Корналовичі, Дубляни й Кульчиці. Утворене віковими дубами, яким більше двох століть й окремими деревами попередніх генерацій, яким більше 300 та 400 років заповідне урочище «Корналовичі» є унікальним природним об’єктом світового значення. Рішенням 1999 року Львівська обласна рада, після відповідного висновку науковців Національного лісотехнічного університету позбавила його статусу заповідного і дозволила вирубки. Зусиллями громадських організацій вдалось на певний час зупинити вирубки. Зараз же, вирубка розпочалась знову. 10 квітня президент Служби охорони природи Тимур Бедернічек написав відкритий лист до Президента України з проханням втрутитись у ситуацію.

Юрій Сєров - 14-4-2007 у 09:54

На борця проти вирубки пралісу Тимура Бедернічека чекає судовий позов
http://zik.com.ua/index.php?news_id=79228

Щось не можу зрозуміти за що позов :rolleyes:

Тимур Бедернічек - 14-4-2007 у 22:43

Позов - це дуже добре! Відразу хочу зазначити, що пан Целень не працює на нас і йому не давалось завдання пропіарити нас. Людина дійсно хоче подати в суд. Наше бачення ситуації http://sop.org.ua/main/

В будь-якому разі, шановне панство - переконаний - може зацікавити наступна інформація, якa нещодавно з'явилась на сайті: http://till1.narod.ru/
-----------------------------------------------------------------------
Матолич Богдан Михайлович (начальник державного управління охорони наволишнього природного середовища у Львівській області)
службовий 238-73-83,
мобільний +38 067 672 96 34

Столярський Степан Мирославович (начальник екологічної інспекції у Львівській області)
службовий 238-73-70,
мобільний +38 067 928 84 33

Татух Стефан Дмитрович (екс-начальник екоінспекції, заступник Матолича)
службовий 238-73-62,
мобільний +38 067 688 13 13

Стрищак Василь Іванович (заступник начальника екологічної інспекції у Львівській області)
службовий (032) 238-73-99,
Мобільний +38 067 672 09 73

Дейнека Анатолій Михайлович (гендиректор “Львівліс”, член депутатської комісії по екології)
службовий (032) 2970334,
мобільний +38 050 317 02 46

Залога Михайло Романович (лісничий Самбірського держлісгоспу)
службовий (03236) 35149
-------------------------------------------------------------------------

Видно, добрі люди вирішили зробити імена і телефони героїв доступних для народу. Дай їм Бог здоров'я і велика подяка!