Цитата: | Цитата: | Хм... Будь ласка, скажіть, чи існує хтось, кого ви вважаєте вищим за себе?
|
Існує, не хвилюйтеся
| На нашому етапі розвитку суспільства широко
розповсюджена ідея вкладення коштів у високоприбуткові сфери. Тому виходить, що
ми гарно білимо стіни наших офісів, підмітаємо прилеглу територію - це ж дає нам
імідж, що приваблює клієнтів. А спальний район, який ми бачимо від сили кілька
хвилин по дорозі на роботу і назад, занедбуємо - а навіщо витрачати сили на його
догляд, це ж непрацюючий актив. Згодом переселяємося з заваленої непотрібом
місцини у більш престижнішу... Так створюється прірва між прошарками суспільства.
Отямлюються вже останнім часом у Європі, коли їх діти вже не можуть пройти
неушкодженими через гетто - райони, звідки виїхали більш заможні... Тоді
задумуються - а може, ті активи, що вкладені у неприбуткову (принаймні явно) сферу,
таки мають право на життя, бо їх рентабельність вимірюється у іншому? Можливо, мій
спальний район, у якому я лише ночую, заслуговує на відкриту мною книгарню, навіть
якщо я залишуся в мінусі? А книжка, яку прочитає мій малолітній сусід, займе його
час, що він мусив витратити на "шмаль", бо нічим було більше зайнятися... А потім той
сусід не скривдить мою дитину, що йтиме темним провулком?
Чи взяти пасиви. Не всі вони приносять обов'язково витрати. Коли я приїхав свого
часу до Києва, то не мав навіть де жити, та отримав на деякий час безкоштовний, а
потім - дуже дешевий пасив у вигляді місця житла... Інакше би тоді не вижив. А для
когось це був актив, причому абсолютно нерентабельний...
До цього ще введемо поняття маржі - це різниця між вартістю пасиву та вартістю
активу. Чомусь (вже зрозуміло, чому) у Європі, принаймні в банківській сфері, маржа
становить від 0,1 до 0,4%. У нас же, якщо справа не приносить 100 чи 200% рентабельності,
то за неї навіть рідко беруться... Змушує замислитися сам підхід цивілізованого
суспільства до поняття вартості.
Людський ресурс теж можна розглядати з точки зору активів та пасивів. Мабуть,
багатьом з нас знайоме поняття овердрафту - це коли, наприклад, на банківській
картці є залишок (пасив), та є можливість зайти "в мінус" (тоді стає актив). Ми
знаємо, що коли зарплатна картка зараз активна, то першого числа, коли "зайде"
зарплата, картка перестане бути "в мінусі".
Висловлюючись менш абстрактно, наведу приклад. Людина прийшла у мій відділ
зовсім "нуляча". Було би це роки так чотири тому, ми би дня не вжилися разом. Взяти
хоча би мій сліпий набір, а тут - мишкою дабл-клік лише з третього разу виходить...
Без банківського досвіду, навіть спеціальність не економічна... Зразу скажу, що не
по блату (навіть собі на шкоду відмовився перед тим від "блатної" кандидатури) і
зовнішньо абсолютно не в моєму смаку
Думаєте, в мене своєї роботи було мало? Службовою відвозили серед ночі додому, а
зранку мені все одно на роботу і то без жодної хвилини запізнення. А доводилось
розжовувати дитині просто все. І не лише щодо професійних знань, а також типу "з
цією людиною спілкуйся обережно, бо знаю, що любить наїжджати на молодих, а з тим
взагалі не контактуй особисто, тільки через мене, бо гаркне за якусь дрібницю, то
взагалі перехочеться працювати"... І психоаналітиком доводилося бути, щоб
підбадьорювати в разі невдач... І перехвалювати, бо погана і навіть недостатньо
добра характеристика в особовій справі - це хрест на подальшому просуванні.
Коротше кажучи, за півроку "дитина" вже очолила окремий від мене напрямок, а до
мене дзвонить за консультаціями...
Звичайно, ваші стосунки з підлеглими - то виключно ваша справа і я нічого не
нав'язую, тим більше що мені складно навіть оцінювати вашу ситуацію у колективі.
Хотілося би лише побажати вам тієї любові, яка змінює зісередини і на все життя.
|