Форум Рідного Міста

Іновації в області інтерфейсу.

ZT - 26-4-2007 у 00:14

Майбутнє - сьогодні...

Говорячи про іновації в області інтерфейсу людина-комп'тер, слід перш за все звернути увагу на передові технології тривимірного робочого столу (на базі xgl) та так званих мультисенсорних дисплеїв (multi-touch screens). Обидві технології активно розвиваються вже багато років, але якщо перша з них вже вільно доступна, то другу лише чекає вихід на ринок (і дуже серйозний ринок).
Мультисенсорний дисплей вкупі з відповідним програмним забезпеченням дозволяє маніпулювати віртуальними об'єктами за допомогою рук буквально у довільний спосіб. Фактично, розмивається поняття інтерфейсу як такого. Частина розробок використовує проекцію зображення і зчитування положення рук за допомогою різних датчиків. Інша частина - це дійсно сенсорний дисплей, який реагує на дотики. (http://www.billbuxton.com/multitouchOverview.html)
Нижче - два відео, які демонструють можливості, що відкриваються, зокрема - при навігації та обробці зображень.

3хв ютюб-відео,
5хв ютюб-відео.

П.С. Першим продуктом з такого типу технологією, який можна буде придбати вже скоро, є Apple iPhone. І направду, після переглянутого відео стає зрозумілим, чому його конкуренти зі звичайним сенсорним дисплеєм мають мало шансів на успіх.