Форум Рідного Міста

Львів'яни повинні знати своїх героїв!

dr.Trollin - 9-7-2007 у 09:26

"на сесії Львівської міської ради було прийнято незаконне рішення щодо будівництва в парку „Знесіння".
Воно було прийняте попри чисельні протести громадськості, негативних висновків фахівців та за відсутності необхідних дозволів.

Це голосування стало яскравою демонстрацією зневаги до львів'ян та засвідчило, що у Львівській міській раді почалися незворотні процеси деградації, адже вона діє не на користь громадян, а на навпаки на шкоду.

поімененне голосування:
fig.1
fig.2
"
(c) GFL_pres_sluzba

PS. от _не люблю я_ коли моє місто розпродовують...
пачійже того ті за котрих нАрід г_а_ласує...
я, принаймні якщо ця інформатичка/
ситуація пані Юлією не буде розтлумачена/розв'язана...

не вважатиму за можливе невраховувати це.

бо, знаєте, якось Місто шкода.

UPD. щиро хотів би помилитися щодо "моє місто розпродовують"(с)

Тарас Гулка - 9-7-2007 у 12:31

З однієї сторони я цілком згідний із др.Тролліном. І я теж проти розпродавання наших парків, які і так в жалюгідному стані. Але я так зрозімув, що земельну ділянку віддали на Довбуша 15. Але там по карті видно житлову вулицю. Чи це будівництво має бути все ж таки десь збоку, далі в парку ?

dovbush.jpg - 54kB

dr.Trollin - 11-7-2007 у 10:33

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тарас Гулка
З однієї сторони я цілком згідний із др.Тролліном. І я теж проти розпродавання наших парків, які і так в жалюгідному стані. Але я так зрозімув, що земельну ділянку віддали на Довбуша 15. Але там по карті видно житлову вулицю. Чи це будівництво має бути все ж таки десь збоку, далі в парку ?


вул. Довбуша – і парк, і ЮНЕСКО і Державний заповідник (c)начальник управління охорони історичного середовища Львова Лілія Онищенко. наголосила у коментарі ЗІКу 9 липня

Більш детально -- тутечки- ось-о

dr.Trollin - 11-7-2007 у 10:37

або, загалом,- вставлю тут оцю (Демократію і Неєдиність/Неоднобарвність)

Депутати-«свободівці» проголосували за виділення «Архібуду» ділянки на вул. Довбуша, «бо це не парк»
Громадські організації можуть вимагати відставки міського голови та депутатського корпусу Львівської міської ради, але жодних правових підстав для відставки немає. Взагалі, багато акцій ГФЛ носять замовний характер. Про це ЗІКу сьогодні, 9 липня, повідомив голова фракції «Свобода» у Львівській міській раді Василь Павлюк.
За його словами, друге пленарне засідання сесії минулого четверга відбулося законно, бо на це дали дозвіл головні правники міської ради Гелена Пайонкевич та Ігор Микитин: «Якщо це засідання було незаконним, то опоненти можуть звертатися у відповідні інстанції та оскаржувати легітимність сесії».
«Представники Громадського форуму Львова вводять в оману громадськість щодо незаконності прийняття міською радою ухвали про забудову парку «Знесіння». Справа у тому, що забудова буде розміщена поза межами парку і жодної загрози йому не несе. Міська рада не мала жодних підстав не приймати ухвали про забудову. ГФЛ про це знає, але все одно спекулює на цій темі. Мене обурюють звинувачення представника ВГО «Чиста Україна» Олександра Молодого на мою адресу, бо «Свобода» у міській раді завжди займалася питанням збереженням парків», – підсумував Василь Павлюк.

Садовий мусить знати, що вул. Довбуша – і парк, і ЮНЕСКО і Державний заповідник! Яке будівництво житла?!!
Земельна ділянка на вул. Довбуша, яку ухвалою міськради депутати відвели фірмі «Архібуд», котра планує там спорудити квартал елітного житла, насправді належить до території паркової зони, охоронної зони ЮНЕСКО та Державного історико-архітектурного заповідника, щоб там собі не вигадували зацікавлені особи, – про це сьогодні, 9 липня, у коментарі ЗІКу наголосила начальник управління охорони історичного середовища Львова Лілія Онищенко.
Лілія Онищенко радить звернути увагу на правові документи, які регламентують це питання однозначно: «Згідно з Історико-архітектурним опорним планом міста Львова, відкоригованим у 2005 році, територію охоронюваного природного ландшафту слід використовувати тільки для рекреаційних потреб та господарювання, що не наносить шкоди природному середовищу. Там заборонено будь-яке будівництво, що не відповідає рекреаційно-парковій функції».
Історико-містобудівне обґрунтування, яке підготував інститут «Укрзахідпроектреставрація» для проектної пропозиції, яку вже розглядала містобудівна рада, вказує: «Згідно із схемою правового зонування Правил забудови та використання міста Львова, розробленим львівським інститутом «Містопроект», ділянка, що розглядається для даного проектування, перебуває в планувальній зоні Л-1 «ландшафтно-рекреаційна»(тобто зона міських бульварів та парків загального користування).
До цього Лілія Онищенко додає: «Є й документи, що регіональний ландшафтний парк «Ззнесіння» є об’єктом природно-заповідного фонду України згідно з ухвалою Львівської обласної ради № 327 від 2 грудні 1993 року. Дана земельна ділянка розташована в межах історичного ареалу міста, в межах ансамблю історичного центру, що є внесений до світової спадщини ЮНЕСКО, в межах Державного історико-архітектурного заповідника».
Оскільки поки що депутати міськради ухвалили тільки закріпити земельну ділянку за будинками та їх рештками, які там нібито є у приватній власності, то непокоїтися слід про функцію, які визначать для майбутньої забудови. «Якщо йтиметься про якісь споруду для обслуговування парку, тоді таке будівництво може отримати дозволи. Якщо за тим рішенням функція визначена як житлова, – то у мене нема слів. Коли депутати так зробили, то це їхній гріх, а не мій», – підсумувала Лілія Онищенко.

Василь Павлюк має документи, які засвідчують, що ділянка по Довбуша, 15 не є територією парку «Знесіння»
Я маю на руках документи, які засвідчують, що ділянка по Довбуша, 15 не є територією парку «Знесіння». Шляхом подання депутатських запитів, через Управління охорони природних ресурсів мені вдалося отримати з архіву державний акт про землекористування парком «Знесіння» та узгодження його меж. Про це ЗІКу сьогодні, 9 липня, повідомив голова фракції «Свобода» у Львівській міській раді Василь Павлюк.
За його словами, він також планує підняти всі ухвали попередніх скликань Львівської міської ради і поставити всі крапки над «і» у питанні парку «Знесіння».
«Я прагну, щоб не відбувалося перекручення моїх слів, бо зараз йдуть маніпуляції. «Свобода» проти забудови парків, якщо це справді парки. Але якщо це інші землі, то чому ні, будемо тверезомислячими людьми», – підсумував Василь Павлюк.

Тераса-плато, де на вул. Довбуша стояла колишня прикордонна частина, належить до паркової зони, – Віра Лясковська
«Територію, яку звільнила частина прикордонних військ, продавши свої будівлі, зокрема й тимчасові, фірмі «АрхіБуд», зусібіч була оточена парком. Прикордонники стояли під Пісковою горою від 1944 року. Їхня частина кругом була в межах парку «Знесіння», це видно із картографічних документів. У парку житлове будівництво неприпустиме», — так сьогодні, 9 липні, прокоментувала ЗІКу ситуацію із намаганням фірми «АрхіБуд» спорудити на відведеній їй ухвалою міськради ділянці квартал елітного житла, ландшафтний архітектор Віра Лясковська.
«Як тільки зайшла мова про вилучення цієї території і продаж у приватну власність таких сумнівних об’єктів нерухомості як собачі буди чи виходки, позначені на схемах і планах військової частини, ландшафтні архітектори Львова стали звертатися до міської раді з проханням не допустити на цьому місці забудови, яка б зашкодила рекреаційній зоні. Такі звернення надходили від фахівців кафедри містобудування й архітектури національного університету «Львівська політехніка». Зокрема, розпочав кампанію боротьби за збереження недоторканним цієї тераси-плато у підніжжі гори Лева доктор архітектури професор Андрій Рудницький. Військову частину було визнано дисгармонійною забудовою щодо паркової зони, так само дисгармонійними є об’єкти промислового будівництва кінця 19-початку 20 ст. Оскільки в цій зоні існує заборона на промислову діяльність, то старі об’єкти промисловості мусили б згодом бути перепрофільовані на музейну функцію. На терасі-плато можна спорудити Центр дитячого дозвілля тощо. Але будувати тут житловий квартал – значить знищити первозданну красу унікального природного парку із складною морфологією та археологією, тут неподалік від Світовидового поля було Велесове капище», – пояснила Віра Лясковська.
Віра Лясковська шкодує, що їй не вдалося переконати депутатів, зокрема панів Михайла Мужилівського й Юрія Гудиму, не планувати на терасі-плано в парку «Знесіння» житлового будівництва. І хоч вони обіцяли не ставити це питання й доопрацювати його як належиться, однак від намірів будувати житло не відмовилися: «У нових власників бажання здобути якомога більший прибуток, причому за найкоротший термін. Жодні резони їх зараз не зупиняють. Значить громадськості треба робити протести на вищому рівні», – дійшла висновку Віра Лясковська.


У нас останнім часом багато рішень, щодо яких голосувати не підіймається рука, – депутат ЛМР Тетяна Крушельницька
«Я працюю депутатом досить довгий час, і колись ми були дуже щасливі, коли зберегли парк «Знесіння». Я це пам’ятаю. Тоді міська рада прийняла ухвалу, яка передбачала, що усі ділянки, які передавалися у власність міста і перебували на території паркової зони, мали переходити до власності парку. Вважаю, що потрібно бути послідовною, через це я не голосувала за землевідведення ділянки Довбуша, 15», – про це сьогодні, 9 липня, у коментарі для Західної інформаційної корпорації розповіла депутат Львівської міської ради від фракції «Наша Україна» Тетяна Крушельницька.
Депутат Львівської міської ради розповіла, що не знає, яким чином буде забудована ділянка Довбуша, 15 і що саме постане на цьому місці: «Особисто я не розумію, чи це буде багатоквартирний будинок чи щось інше і вважаю, що такі моменти треба обов’язково враховувати. Це стало одним з факторів, через які я утрималась під час голосування», – додала Тетяна Крушельницька.
«Дуже шкода, але якщо ви ходите на засідання Львівської міської ради, то самі бачите, що у нас останнім часом багато рішень, щодо яких голосувати не підіймається рука», – заявила депутат Львівської міської ради.
Тетяна Крушельницька не підтвердила, але й не спростувала чуток з приводу того, що між депутатами й міським головою відбувся бартер: «Я не можу сказати того, чого не знаю. Так, протягом дня міський голова Львова Андрій Садовий кілька разів проводив наради за участю керівників фракцій. Але наша фракція мала позицію «за» у голосуванні щодо Василя Косіва й «на власний погляд» під час голосування щодо звільнення головного редактора «Ратуші», – додала Тетяна Крушельницька.

(c)ЗІК

dr.Trollin - 11-7-2007 у 11:06

Коментар юриста щодо "Знесіння"



Щодо понять «зовнішня межа парку» та «ділянка, надана у користування у межах парку»

10.07.2007 р.

Зовнішні межі парку визначаються ухвалами Львівської міської ради та фіксуються в графічних додатках до них, і визначають територію самого парку, а земельні ділянки в межах території парку, які знаходяться в користуванні юридичних чи фізичних осіб, визначаються Державними актами землекористування.

Зокрема, п. 1.1. Ухвали ЛМР № 1113 від 21.06.2001 року та графічним додатком до неї, Львівською міською радою були визначені: «зовнішня межа, яка визначає територію парку» площею 312,0949 га, відповідно до графічного додатку ухвали – охоронне зонування.

Пунктом 1.2 ухвали визначено, що в межах території парку «Знесіння» знаходяться земельні ділянки інших землекористувачів площею 158,3099 га (графічний додаток – карта землекористувань), серед яких, наприклад є Музей народної архітектури та побуту «Шевченківський гай». Одним з таких користувачів була і прикордонна частина.

Після вивільнення нею земельної ділянки, згідно п. 4 зазначеної ухвали, ця ділянка мала бути надана у «постійне користування регіональному ландшафтному парку «Знесіння».

Всупереч положенням зазначеної ухвали № 1113 від 21.06.2001 року (п. 4), Львівська міська рада відвела ТзОВ «АрхіБуд» земельну ділянку площею 2,945 га на вулиці О. Довбуша, 15, що знаходиться в межах парку, замість того, щоб передати її у користування самому регіональному ландшафтному парку «Знесіння».




Свистович Юлія, юрист
Громадський форум Львова

dr.Trollin - 19-7-2007 у 09:20

ЗІК
Михайло Мужилівський: Ми не знаємо, що будемо будувати у парку «Знесіння»
І знову – про «Знесіння». ЗІК узяла інтерв’ю в співвласника ТзОВ «АрхіБуд», депутата Львівської міської ради Михайла Мужилівського – ключової фігури у цій темі.
– Пане Михайле, будівництво в парку «Знесіння», погодьтеся, мало в кого викличе схвалення...
– Я вас прекрасно розумію. І я б на місці простих людей так само б думав, якби мені сказали, що в парку «Знесіння» хтось прийшов вирубати дерева і будувати прямо посеред парку багатоквартирний будинок чи щось таке. Повірте, я б так само негативно сприйняв би цю інформацію і виступав би проти. Але ж нічого подібного не відбувається! Навіть близько нічого такого не відбувається! І не буде відбуватися – можу вас запевнити. Я у вас (у прес-залі ЗІКу – ЗІК) уже давав із цього приводу прес-конференцію для журналістів. Жодного будівництва у парку немає і не планується.
– Давайте розставимо всі крапки над і...
– Давайте...
– Звідки взагалі взялася інформація, що ваш «АрхіБуд» планує будівництво елітного житла для заможних львівян у парку «Знесіння»?
– Зараз поясню, аби нарешті все розставити на свої місця. Почну з того, з чого почалася вся ця історія. По-перше, земля, про яку іде мова, не належить паркові «Знесіння». Про це говорить Державний акт на право власності на землю – і згідно з ним, парк «Знесіння» не є власником цієї земельної ділянки. І не був. Ця земельна ділянка всі останні роки належала Міністерству оборони. Там була військова частина прикордонників. По карті це є невеликий острівець у лівій частині «Знесіння». Там був режимний об’єкт. Ця земля була обнесена парканом, і туди ніхто не мав права носа поткнути: ні прості львів’яни, ні дирекція парку. На цьому режимному об’єкті була складна апаратура, яка, наприклад, могла засікти літак, який тільки-но злітав у Норвегії. Розумієте? Це був режимний об’єкт, обнесений парканом. Далі за ним іде урвище. Там ніхто із простих львів’ян не гуляв і не відпочивав. Тому неправильно говорити зараз, нібито ми зайняли територію, де все життя люди відпочивали. Парк не користувався цією територією, і це не була територія відпочинку. І адміністрація парку це визнає.
– А як ця земля до вас потрапила?
– Розказую. Міністерство оборони зразу після Помаранчевої революції вирішило покращити свій фінансовий стан шляхом конкурсного продажу об’єктів, які не використовуються. У Києві був оголошений конкурс на придбання об’єктів якраз на цій земельній ділянці на «Знесінні». Конкурс проходив відкрито, у ньому брали участь 11 учасників.
– А за якими критеріями визначався переможець?
– Хто більшу суму запропонує. «АрхіБуд» переміг у цьому конкурсі.
– А що це були за об’єкти? Ми питаємо тому, що, наприклад, Громадський Форум Львова заявляв, що там якісь собачі будки, розвалені туалети і так далі...
– Що там за об’єкти – зараз вам детально перерахую, аби люди не думали, що ми купляли, як ви кажете, псячі будки. Значить, що там є? Великий металевий ангар – 315 кв м. Цегляна теплиця – 66 кв м. Велика дерев’яна споруда – 119 кв м. Дві великі цегляні споруди – 83 і 62 кв м. Також дерев’яне приміщення на 66 кв м. Є дві менші будівлі: з цегли на 10 кв м і з дерева на 8 кв м. От такі, як ви бачите, «псячі буди» на загальну квадратуру понад 700 кв м. Як на те пішло, за «собачі будки і розвалені туалети» ми заплатили великі гроші, і вони пішли в державний бюджет, а не комусь у кишеню. Керівники Громадського Форуму Львова, я знаю, теж заможні люди – чи платити б вони такі гроші за псячі будки, як ми заплатили? Повертаюся до теми розмови. Всі ці об’єкти розкидані по всій цій землі. Вони не зосереджені на одному місці.
– Вам закидають, що ви маєте право не на три гектари, а на 0,9 га – саме на такій площі розташовані об’єкти, які ви купили в Міноборони і які тепер є вашою власністю.
– По-перше, із купівлею цих об’єктів до нас перейшло право виробляти всі документи на землю, яка раніше була у власності Міноборони. Для обслуговування цих об’єктів. По-друге, навіть якби ми на кожен куплений об’єкт виробляли би окремо документи на землю, то у сумі все одно би вийшло три гектари. Зрештою, ми пройшли всі земельні інстанції, і ні в кого не виникло ніяких запитань чи претензій. Усі документи у нас на руках, і я опираюся тільки на них, а не на розмови.
– Добре. Навіть якщо ви й набули право на об’єкти, навіть якщо ви й маєте ухвали сесії про відведення вам землі, то ви все одно повинні визнати, що юридично ваша земля ніби й не має стосунку до парку, але фактично вона розташована в його межах.
– Дійсно, в цьому вся проблема. Офіційні зовнішні межі парку охоплюють навіть вулицю Довбуша, де станом на зараз є житлові будинки. І коли вони будувалися, то всі мовчали, хоча придертися можна було. Житловий комплекс, який там можна збудувати, насправді логічно закінчив би вулицю Довбуша в замкнутий комплекс із благоустроєним входом у парк. Між іншим, так само в межах парку навіть зараз є частина автостоянки, де стоять автоцистерни з мастилами і так далі. І знову всі цього не помічають. Особисто я і закликав, і буду надалі всіх закликати дивитися на документи. Ідеться про конкретну земельну ділянку. Вона за усіма документах жодного стосунку до парку не має. Я погоджуюся, що тут закладена колізія, адже межі парку якби оточують цю територію. Тоді є інше питання: коли на цій землі була військова частина, яка була огороджена парканом і перебувала під збройною охороною, – то тоді це нікому не заважало. Є документи, і вони грають вирішальну роль.
– А коли ви купляли об’єкти на цій землі, у вас не виникало підозр, що в майбутньому з цим можуть виникнути проблеми?
– Ви правильно запитуєте. Коли ми придивлялися до цієї території, то дуже скрупульозно її вивчали. В нас були юристи, які дивилися всю документацію. Більше того, перед тим, як брати участь у конкурсі, ми особисто прийшли до директора парку і питали його, який статус цієї землі і чи вона має відношення до парку. Пан Завадович, директор, не дасть мені збрехати, що він особисто нам надав усю документацію і переконував, що ця земля жодного стосунку не має до парку. Ви ж зрозумійте, на той час я був бізнесменом, я ще не був депутатом Львівської міської ради. Ви що, думаєте, що ми отак всліпу ішли на конкурс, якби нічого не перевірили? Та ми кілька разів все перевіряли, консультувалися в різних фахівців – і тільки тоді пішли на конкурс! Це нормально в таких випадках. Просто якщо в Україні не створена система, яка дозволяла б запобігати таким конфузам, коли межі парків є розкидані і невпорядковані, то не ми в цьому винні.
– Повертаємося до забудови. Звідки взялася інформація про елітне житло?
– Вона пішла від нас. Ми дійсно хотіли запропонувати містобудівниій раді проект із будівництва багатоквартирного будинку. Але зараз ситуація виглядає зовсім інакше.
– Як саме?
– Ми повністю призупинили всі свої проектні пропозиції.
– Що це означає?
– Те, що ні ми, ні міська влада не знаємо, що там можна буде збудувати. Ми зараз почнемо археологічні дослідження за наш кошт. Скільки вони будуть тривати – невідомо. Що археологи там знайдуть – теж невідомо. В усякому разі якщо вони знайдуть цінні рештки – ми їх музеїфікуємо. У міста на це ніколи немає грошей, а ми це зробимо – як зробили ми це на Братів Рогатинців (там ми зберегли і старовинний мур, і бастею), ми таке саме зробимо на Краківській-Вірменській. У залежності від того, що археологи знайдуть на «Знесінні», ми замовимо проект. І він буде розглядатися містобудівною радою. Ще ні разу так не було, аби ми робили щось усупереч закону. Тому все з цим проектом буде відкрито і прозоро. До речі, я забув сказати, що ми не є власниками цієї землі. Вона в нас в оренді, і ми постійно за цю оренду платимо гроші в міський бюджет. Щоб люди розуміли – ця земля не є нами приватизована. Ми її тільки орендуємо.
– Тобто ви хочете сказати, що наразі самі не знаєте, що будете будувати на Знесінні?
– Правильно. Ми не знаємо, що там буде будуватися. Для початку профінансуємо археологічні розкопки. А вже потім запевняю всіх, що ми будемо робити те, що дозволяє закон. Буде там житло, чи кінотеатр, чи готель, чи луна-парк – ніхто цього не знає. Тому нам треба раз і назавжди припинити всі ці розмови про елітне житло, яке там нібито вже погоджене і так далі. Нічого подібного! Зрештою, якщо містобудівна рада і дозволить будувати там житло, то я вам гарантую, що там не буде оцих модернових кліток, як, наприклад, на площі Міцкевича (приміщення банку) чи на Валовій. До речі, хочу вам сказати, ці дві споруди будувала заїжджа кримська компанія, яка взагалі далека від львівської архітектури. І дуже прикро, що з цих невдалих прикладів громадськість робить загальний висновок, нібито всі будівельні компанії у старовинному Львові будують лише такі страшні будинки. Ми є львівська компанія, і ми спеціалізуємося на історико-архітектурній реставрації. Підіть подивіться на Братів Рогатинців, 18, на Соборну, 2, на Франка, 18 – ми відновили старовинні будинки з дотриманням усіх реставраційних технологій. Людей лякають, нав’язують їм негативну думку, тикаючи пальцем на споруди, збудовані невдало кримчанами. І по цьому судять про нас. Це неправильно.
– Ви сказали «людей лякають, нав’язують». А що поганого в тому, що громадські організації піднімають проблему, яка болить кожного свідомого львів’янина?
– Нічого поганого. Скажу вам чесно, люди, які розкручують свою громадську організацію, аби на ній в’їхати в політику, роблять усе правильно. Бо і справді тема «Знесіння» – це золоте дно для громадських організацій, для їх піару, особливо напередодні виборів. Ну ви ж самі розумієте: досить сказати, що бізнесмени влізли в парк, хочуть там будувати житло для «крутих» – і все! Громадськість зразу ж автоматично стає на бік громадських організацій! І нічого дивного тут немає. А мало би бути інакше. Громадські організації мали б не виходити з огульними звинуваченнями, а вивчити документи і запропонувати містові не кидати каміння в інвесторів, в яких усі документи на руках – а поставити питання ширше: як правильно забудовувати місто, як правильно працювати з місцевими інвесторами, які готові вкладати гроші в місто. Як на те й пішло, якщо громадські організації так сильно вболівають за парк, то хай вони виведуть своїх людей і поприбирають цей парк. Бо я пам’ятаю, коли під час реставрації площі Ринок влада закликала тих, хто найбільше кричав, прийти і допомогти лопатами, то ніхто не прийшов. Так і тут. Деякі діячі відстоюють парк – а самі навіть пальцем йому не допоможуть привести до порядку. От ми хоча й перебуваємо на землі, яка не належить паркові, ми все одно запропонували паркові свою допомогу. Бо будемо відверті – парк «Знесіння» постійно недофінансовується, він не є належно доглянутий, там узагалі не створено умов для комфортного відпочинку. Ніхто не має наміру забудовувати парк і викорчовувати дерева! Навіщо людей обманювати? Ми зобов’язуємося вкласти гроші в парк, розробити повну інфраструктуру – зробити нормальні алеї, поставити ліхтарі, смітники, облаштувати місця для відпочинку, дати можливість дрібним реалізаторам продавати там водичку чи морозиво – щоб у парк дійсно ходили люди відпочивати. А не ховатися в кущах, як зараз. Я переконаний, що парк від цього лише виграє. І міська влада так само, адже ми за свій кошт зробимо те, що вона ніколи не зробить. Не розумію: що тут поганого? Кричати і виступати може кожен, а от до конкретних справ руки не доходять. До речі, ми 300 тисяч гривень свідомо вклали в парк «Піскові озера», почистили його – але за кілька місяців його знову позасмічували. Ну такі ми люди, це вже інше питання...
– І останнє питання. Вас звинуватили в лобіюванні свого питання. Так само були закиди, що ваша фракція БЮТ домовилася щодо бартерного голосування: вам проводять питання «Знесіння», а ви проводите іншим фракціям їхні земельні питання.
Багатьом хочеться, щоби так було. Я вже говорив, що треба розмовляти фактами. Усі розмови про домовлені голосування по цьому питанню – це брехня. Ні у депутатів, ні у земельних інстанцій, ні в прокуратури не виникло застережень щодо цього питання. Ви що, дійсно думаєте, що 72 депутати з 78 присутніх отак одностайно би проголосували за незаконне питання? Всі ухвали сесії міської ради щодо цієї земельної ділянки – це були планові формальності, які бувають у таких випадках. Якщо ви пам’ятаєте, у березні міськрада дала дозвіл «АрхіБуду» на виготовлення технічної документації на землю. І тоді всі мовчали. 6 липня ми подали всю вироблену документацію – і сесія відвела нам цю ділянку. Цю процедуру міськрада проходить тисячі разів. Я розумію, що земельні питання завжди викликають багато підозр – нічого не зробиш, так є у кожному місті. Але тут усі документи були, депутатські комісії їх вивчили, інші установи так само – які можуть бути питання? Я на прес-конференції взагалі почув питання, що нібито «Знесіння» пов’язане зі звільненням вашого колеги Савельєва. Ну це ж узагалі смішно! Що має одне до другого? Я розумію, що на темі «Знесіння» багатьом хочеться виступити великим захисником природи – але ж інколи треба серйозніше до всього ставитися.
Вiдгук
007
18 липня 2007 р. 14:14
А чому такі великі захисникі знедоленого міста (Мацех та Дяків) не помітили, як в парковій зоні Знесіння виросли два самобуди??? Чи їхній піар стосується тільки членів партії, яка їх відсунула.(Мацех не протримався в Батьківщині і пів-року, а Дяків так і не став її членом :))
До 007
18 липня 2007 р. 14:34
А чому ви длубаєте Мацеха та Дяківа, а не тих, хто дозволив самобуди ще таким же мужелівським, як отой чесний (тільки для себе) бізнесмен.Не переводьте стрілки на Мацеха з Дяківим - не вони лізуть з палацами і царськими селами на дитячі майданчики, на береги Алтайського озера, у парк Дружба, на Знесіння, у Брюховичі та у ліс на Майорівці. Усе це крутякі різного політичного штибу. Есдеки при владі - вони з есдеками, Бют - з бютівцями...А воно все рябоє і антинародне.Не засирайте мозги. Писакам бабки платять - вони під дудку мужилівських та полякових таку свистню насрають...
Т.Дяків
18 липня 2007 р. 15:57
1.Не люблю анонімів.
2.Цитую п.Мужилівського:"Земля, про яку іде мова не належить паркові "Знесіння... жодного стосунку до парку не має.","... межі парку якби оточують цю територію"(???) Чи не простіше сказати, що ця земельна ділянка знаходиться на території парку "Знесіння" і не вдаватися до крутійства.
3.Сумарний метраж куплених у військових обєктів спочатку був 920 квадратних метрів,(ЗІК, 11 липня), сьогодні "всохся" до "понад 700", а скільки є в дійсності? І скільки з цих обєктів сьогодні має статус обєкту, а не його залишків?І якими комунікаціями (наземними чи підземними)поєднані залишки туалетів, собачих буд і колишньої теплиці.Для чого намагатися видавати все це за єдиний майновий комплекс? Щодо юридичного статусу землі, то купівля цих "обєктів", (більшість з яких слід було знести)не дає ніякого права на приєднання землі, а лише дає право на землекористування (1 метр по периметру будівлі) і сервітутний проїзд до дороги загального користування.Особливо, враховуючи Ухвалу ЛМР від 2001 року, відповідно до якої, землі на території парку, які звільняються, переходять в користування парку.
4.Щодо документів, які є "на руках" - треба взяти за цугундер тих, хто ці документи видавав, а не козиряти ними, мовляв я тут ніпричому.
5.Цитую :"Ми хотіли запропонувати містобудівній раді проект з будівництва багатоквартирного будинку...". Не лише "хотіли", а запропонували, але номер не пройшов, в т.ч. і за рахунок опору громадських організацій ("Опора",ВГО "Наша Україна", інші ), а не лише ГФЛ.Та ж історія з Вірменською-Краківською.Спочатку оприлюднили проект скло-бетонного торгово-офісного центру, а після опору громадськості - "ми не знаємо, що будемо будувати".
6.Не треба згадувати про "Піскові озера", а якщо згадувати, то треба назвати ринкову вартість земельної ділянки, яку "відтяпали" в цьому парку "благодійники", які пожертвували (знову ж, за їх словами) 300 тисяч грн.на благоустрій озера.
7.Цитата: "Знесіння"постійно недофінансовується".Пояснення: Це тому, що у Львові земля і майно постійно "дерибаняться" натемно.Наприклад,мінімальна вартість ділянки на Краківській-Вірменській - 2 мільйони грн. (400 тис.ам. доларів),а фірма, яка взяла її задарма ("Будінвест")"благодійно"оплатить археологічні дослідження (кілька десятків тисяч гривень).
8."Великі захисники знедоленого міста" ще багато чого не помітили у місті, де живуть більш як 700 тисяч мешканців.Але чому мовчать ті, які помітили цих два самобуди в парковій зоні Знесіння?На завершення хочу звернутися до "інвесторів" - хлопці, не треба нас дурити, тепер це не проходить.


[div style="text-align: right;"]З повагою,- lj user="gfl_pres_sluzba"

dr.Trollin - 31-7-2007 у 14:49

Нові факти про „Знесіння" - нечувана афера міської влади

Нещодавно львів’яни стали свідками того, як міські обранці, замість захищати інтереси своїх виборців, діяли проти них. Мова йде про виділення земельної ділянки у парку «Знесіння» під житлову забудову. Депутати, своїм голосуванням фактично вкрали у львів’ян ці землі. Причому зробили це зухвало та цинічно, незважаючи на протести громадськості, численні публікації в пресі, негативні висновки управління охорони історичного середовища, без погодження дирекції парку Знесіння та за відсутності містобудівного обґрунтування.

Проте Форуму стали відомі нові шокуючі факти про цю ділянку, які, на відміну від попередніх, носять кримінальний характер. Виявляється, що 10.02.2006 року виконавчий комітет Львівської міської ради прийняв рішення «Про оформлення права державної власності на нежитлові будівлі та споруди майнового комплексу…», яким присвоїв цим будівлям номер 15 на вулиці Довбуша та дозволив Державній прикордонній службі оформити право власності на них. Афера перша: у грудні 2005 року «Архібуд» на аукціоні купив у прикордонників будівлі, які на той момент не були у їх власності.

У червні 2006 року це рішення виконкому було опротестовано в.о. прокурора міста Львова І. В. Івченком, як таке, що було прийнято з порушенням чинного законодавства. У протесті вказано, що Львівським прикордонним загоном Державної прикордонної служби України для реєстрації права власності на вищевказані будівлі та споруди в органи місцевого самоврядування не «надано жодних правовстановлювальних документів, передбачених положенням про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно».

16 червня 2006 року виконавчий комітет своїм рішенням № 758 «Про розгляд протесту прокурора міста Львова від 07.06.2006 № 334» задовольнив протест та відмовив прикордонній службі у праві власності на зазначені споруди. Причому це рішення підписав міський голова Андрій Садовий. Афера друга: 20 жовтня 2006 року Державна прикордонна служба України незважаючи на рішення виконкому все ж, в порушення законодавства продає споруди ТзОВ «Архібуд»

Активісти ГФЛ виїхали на місце та зробили огляд цих споруд. Виявилося, що на їх місці залишилися суцільні руїни. Афера третя: на підставі акту купівлі-продажу неіснуючих споруд ТзОВ «Архібуд» в бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки 24 жовтня 2006 року реєструє право власності на них та виготовляє відповідні документи.

Афера четверта, основна:
На основі саме цього фіктивного права власності міська рада своєю ухвалою виділяє ТзОВ «Архібуд» земельну ділянку площею 2,9 га в оренду на 10 років для будівництва житлового комплексу. Причому, як зазначалося раніше, дане рішення приймалося за негативних висновків управління охорони історичного середовища, юридичного управління та інших підрозділів ЛМР.

Лякає одностайність депутатів міста у прийнятті цього злочинного рішення, його відстоювання керівництвом фракцій «Свобода» та «БЮТ» у ЛМР, його підтримка міським головою Андрієм Садовим, який, як виявилось, добре знав, що документи на право власності на ці «споруди» незаконні, адже підписав відповідне рішення, та чомусь мовчав… То чи є корупція в міській раді та чи потрібна нам така влада?

Громадський форум Львова 31 липня 2007р

[hr][hr]

УКРАЇНА
ЛЬВІВСЬКА МІСЬКА РАДА
________________________________________

4-та сесія 5-го скликання
УХВАЛА № 612

від 01.03.2007
Про погодження ТзОВ “АрхіБуд“ місця розташування земельної ділянки та надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки на вул.О.Довбуша, 15 у м.Львові

Розглянувши звернення товариства з обмеженою відповідальністю “АрхіБуд“ від 10.11.2006р. № 2-15085, витяг про реєстрацію права власності на нерухоме майно від 24.10.2006р. № 12257888, керуючись ст.144 Конституції України, пп.34 п.1 ст.26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні“, ст.5 Закону України “Про оренду землі“, ст.ст.12, 93, 124 Земельного кодексу України, міська рада ухвалила:
1. Погодити товариству з обмеженою відповідальністю “АрхіБуд“ місце розташування земельної ділянки та надати дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 2,945 га на вул.О.Довбуша, 15 в оренду терміном на 10 років для будівництва об'єктів архітектурної діяльності відповідно до погодженого у встановленому порядку містобудівного обгрунтування за рахунок земель промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення за функцією використання – землі змішаного використання.
2. Товариству з обмеженою відповідальністю “АрхіБуд“:
2.1. Подати у тримісячний термін у встановленому порядку проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки для затвердження міською радою.
2.2. Приступити до освоєння земельної ділянки після оформлення документів на землекористування та виносу меж в натуру.
3. Контроль за виконанням ухвали покласти на директора департаменту містобудування.

Міський голова А.Садовий
[hr]

6-та сесія 5-го скликання
УХВАЛА № 1023

від 05.07.2007
Про затвердження ТзОВ “АрхіБуд“ проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання земельної ділянки на вул.О.Довбуша, 15 у м.Львові

Розглянувши звернення товариства з обмеженою відповідальністю “АрхіБуд“, беручи до уваги ухвалу міської ради від 01.03.2007р. № 612 “Про погодження ТзОВ “АрхіБуд“ місця розташування земельної ділянки та надання дозволу на виготовлення проекту відведення земельної ділянки на вул.О.Довбуша,15 у м.Львові“, керуючись ст.144 Конституції України, пп.34 п.1 ст.26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні“, ст.5 Закону України “Про оренду землі“, ст.ст.12, 93, 124 Земельного кодексу України, міська рада ухвалила:
1. Затвердити товариству з обмеженою відповідальністю “АрхіБуд“ проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надати земельну ділянку площею 2,8317 га на вул.О.Довбуша,15 в оренду терміном на 10 років для будівництва кварталу житлової забудови за рахунок земель промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення за функцією використання – землі житлової забудови.
2. Товариству з обмеженою відповідальністю “АрхіБуд“ у місячний термін укласти з Львівською міською радою:
2.1 договір оренди землі та провести його державну реєстрацію;
2.2 угоду про відшкодування недоотриманих коштів за користування земельною ділянкою.
3. Землекористувачеві забезпечити цілодобовий доступ до існуючих на території ділянки інженерних мереж для їх ремонту, обслуговування, дотримуватись правил використання земель в охоронній зоні згідно з вимогами інженерних служб міста і не чинити перешкод при будівництві нових.
4. Департаменту містобудування внести відповідні зміни у земельно-кадастрові дані.
5. Контроль за виконанням ухвали покласти на директора департаменту містобудування.

Міський голова А.Садовий
[hr]
Рішення № 139

від 10.02.2006
Про оформлення права державної власності на нежитлові будівлі та споруди майнового комплексу на вул.О.Довбуша, 15

Відмінено
згідно з рішенням виконкому від 16.06.2006р. № 758

[hr]

УКРАЇНА
ЛЬВІВСЬКА МІСЬКА РАДА
________________________________________
Рішення № 758

від 16.06.2006
Про розгляд протесту прокурора міста Львова від 07.06.2006р. № 334

Розглянувши протест прокурора міста Львова від 07.06.2006р. № 334 “На рішення виконавчого комітету Львівської міської ради від 10.02.2006р. № 139 “Про оформлення права державної власності на нежитлові будівлі та споруди майнового комплексу на вул. Довбуша, 15“, виконавчий комітет вирішив:
1. Протест прокурора міста Львова від 07.06.2006р. № 334 “На рішення виконавчого комітету Львівської міської ради від 10.02.2006р. № 139 “Про оформлення права державної власності на нежитлові будівлі та споруди майнового комплексу на вул. Довбуша, 15“ задоволити.
2. Відмінити рішення виконавчого комітету від 10.02.2006р. № 139 “Про оформлення права державної власності на нежитлові будівлі та споруди майнового комплексу на вул.О.Довбуша, 15“.
3. Галицькій районній адміністрації:
3.1. Відмінити розпорядження голови Галицької районної адміністрації від 14.02.2006р. № 174 “Про оформлення права державної власності на нежитлові будівлі та споруди майнового комплексу на вул. Довбуша, 15 “.
3.2. Звернутись з позовною заявою до суду про визнання недійсним свідоцтва про право державної власності на вказані об'єкти.
4. Юридичному управлінню повідомити прокурора міста Львова про результати розгляду протесту.
Відповідальний: начальник юридичного управління.
5. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника міського голови.

Міський голова А.Садовий


З повагою,- lj user="gfl_pres_sluzba "

Andreas - 31-7-2007 у 23:10

dr.Trollin , у Ваших силогізмах є одне маленьке лукавство - Ви чомусь розглядаєте Львівський прикордонний загін як якусь приватну лавочку, яка може мати власність, набути право власності, може ту власність продати, а гроші, припустимо, пропити.
Прикордонний загін - державна структура. І діє від імені держави. І має в своєму користуванні державну землю (теоретично, звісно, може орендувати і в приватників,але щось я про таке не чув).
Нема ніякої "власності прикордонного загону". Є державна власність передана у розпорядження державної структури.
Може вони (прикордонники) в міста землю орендували? Тоді договір оренди в студію. А якшо ні, то та земля взагалі не в розпорядженні міста. Буває, що земля відчуждається для загальнодержавних потреб.

dr.Trollin - 1-8-2007 у 09:12

маленьке уточнення

виставлена інфа НЕ є _Моїми_ силлогізмами

я лиш роблю у сім пості (до уваги стисло зацікавленої життям Міста громадськості)
репост інфи, спорядженної пресс службою <lj user="gfl_pres_sluzba "> організації "Громадський Форум Львова" <lj comm="grom_forum_lviv">...
(як я то і уточнював, наводячи (с) у кінці поста... )

ні більше, але і ні менше.

(інша річ, що я з ними погоджуюсь у цім питанні. Але _я особисто_ питання не досліджував)


Опріч того. у пості (ну нехай Силлогізмові) було вказано:
"...На основі саме цього фіктивного права власності міська рада своєю ухвалою виділяє ТзОВ «Архібуд» земельну ділянку площею 2,9 га в оренду ..."

Andreas - 1-8-2007 у 09:18

2 dr.Trollin

Вибачте, не помітив, що перші абзаци - також цитування.
Я хотів сказати, що право власності зовсім не фіктивне - державна структура розпоряджається знов же таки державним майном.

dr.Trollin - 1-8-2007 у 13:44

дивіться вище процитоване:

-1-
"10.02.2006 року ... «Про оформлення права державної власності на нежитлові будівлі та споруди майнового комплексу…» ... 15 на вулиці Довбуша... та дозволив Державній прикордонній службі оформити право власності на них...
у грудні 2005 року «Архібуд» на аукціоні купив у прикордонників будівлі
, які на той момент не були у їх власності. " (c)


-2-
"Львівським прикордонним загоном ... не «надано жодних правовстановлювальних документів, передбачених положенням про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно». "(c)

так що... державне(тм) то воно державне(тм)...
а от щодо розпоряжатися чимсь, що лежить в межах Міста...
та ще й в охоронній зоні...

(нє, ну _може_ бути і так, що УСЯ ця інфа є невірною...
з приємністю бачитиму заперечні документи.
але поки їх немає,-то...)

Andreas - 1-8-2007 у 23:00

Добре, вчитуємося уважно-преуважно

Цитата:

... 10.02.2006 року виконавчий комітет Львівської міської ради прийняв рішення «Про оформлення права державної власності на нежитлові будівлі та споруди майнового комплексу…», яким присвоїв цим будівлям номер 15 на вулиці Довбуша та дозволив Державній прикордонній службі оформити право власності на них.


Особисто я з цього речення зрозумів, що була державна власність, такою вона і залишилась, була вона в розпорядженні прикордонників, їм і залишилась. Мова йде лише про оформлення, а не про надання права власності.

Але тут слідує "кульбіт":

Цитата:

Афера перша: у грудні 2005 року «Архібуд» на аукціоні купив у прикордонників будівлі, які на той момент не були у їх власності.


Питання перше. В чиїй власності були ті будівлі?

І питання друге. Ну от позаріз місту потрібна була та ділянка для парку "Знесіння". Чому місто не зробило ставку на аукціоні і просто, по цивілізованому, не викупило ту землю?

І маленька ремарка на рахунок "розпоряжатися тим, що лежить в межах міста". В межах міста лежить багото чого - приватні земельні ділянки, земля, що належить фірмам, земля , відчужена для загальнодержавних потреб (про що і йде мова), земля у власності іноземних держав (польське консульство) і т.д. Всім цим місто не розпоряджається.

dr.Trollin - 2-8-2007 у 18:44


написано 2-8-2007 в 19:44


відповідь-1-
:) з технологічної т. зору -- "самобудом"
(ну можливо я і помиляюся...
але, як громада розуміє, дозвіл "якоїсь там місьради" МО СРСР був до...
так що... особливо не заморочувалися)

відповідь-2-
аукціон-то не на Землю, а на Споруди.

і опріч того "маленька ремарка"(с)
_Місту_ (як території, котру "взяли на кормлєніє"), як ви розумієте, то (цензурно мовлячи) _цілковито_ було _не_ потрібно.
але от Горожанам міста - таки так.

тому і шум (шумимо).

--=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=--


upd.01.: 2007-08-03. 8:20
ще й приспіла відповідь від Oleg Matsekh



Andreas> Питання перше. В чиїй власності були ті будівлі?

Право на власність визначає лише документ на право власності. За Союзу як таких документів на власність не було, не було потреби, власність була державна, була собі прикордонна частина та й була.
Тепер є свідоцтво на право власності.
Так ось щоб продати споруду необхідно мати документ на цю споруду, тобто прикордонникам потрібно було його
виробити.
А тут і весь фокус.
На момент вироблення свідоцтва споруд вже не було, залишилися лише купи сміття(руїни) і приватизувати небуло
що (закон не дозволяє отримати свідоцтво на власність на будівельне сміття). А вони отримали, тому прокурор потім і скасував це рішення виконкому.

Andreas> І питання друге. Ну от позаріз місту потрібна була та ділянка для парку "Знесіння". Чому місто не зробило ставку на аукціоні і просто, по цивілізованому, не викупило ту землю?

На аукціоні продавалася не земля а майно.
А землі були міста, просто в користуванні прикордонників.
Афера полягала в тому що на момент проведення аукціону майна як такого не було, залишилися руїни(дивитись перше пояснення) та й не було свідоцтва на право власності.
Потім друга афера - до тих руїн неправомірно приєднали 3 га земель міста.
Місту не було сенсу купувати майно, щоб до нього приєднювати свою землю.
= = = = = = відповідь від Oleg Matsekh = = = = = =

dr.Trollin - 2-8-2007 у 18:50

[ГФЛ №f180] Комісія та нарада по Знесінню скликана на лист прокурора

Інформаційне повідомлення.

Вчора та сьогодні відбувалися засідання комісії та виробнича нарада з питання проведення забудови на вул. О.Довбуша,15 скликані на виконання листа прокуратури м. Львова від 23.07.2007 р. за № 07/4-95

В роботі комісії взяли участь директор парку "Знесіння" О. Завадович, начальник управління охорони історичного середовища Л. Онищенко, начальник управління архітектури Ю. Криворучко, начальник управління природних ресурсів та регулювання земельних відносин М. Бокало, перший заступник начальника державного управління "Охорони навколишнього природного середовища у Львівській області" С. Татух, координатор Громадського форуму Львова Олег Мацех, журналісти газет "Високий Замок" та "Львівська газета" та інші. Головував на засіданні Орест Прус, начальник управління екології та благоустрою ЛМР.

Комісія встановила чисельні порушення у питанні будівництва житлового комплексу на вул. Довбуша 15. Зокрема встановлено, що в порушення п. 4 ухвали № 1113 земельна ділянка на вул. О.Довбуша, 15, після її вивільнення військовою частиною, ухвалою Львівської міської ради №1023 від 05.07.2007 р. була передана ТзОВ „Архібуд" для будівництва кварталу житлової забудови. Що дана ухвала була прийнята без врахування зауважень структурних підрозділів Львівської міської ради. Також комісією виявлено, що порушено процедуру оформлення права власності на споруди та реєстрація права власності будівель відбулась в порушення вимог чинного законодавства.

Сьогодні відбулася виробнича нарада з цього питання. В роботі якої окрім членів комісії також взяли участь представник ТзОВ "Архібуд" та депутати Львівської міської ради Ірина Полякова та Теодор Дяків. В результаті вирішили, що кожна сторона надасть в письмовій формі свої висновки, зауваження, вимоги.

далі -- інформаційна записка учасників наради Теодора Дяківа, Олега Мацеха та Тетяни Метик в якій викладені їх пропозиції щодо даного питання.


[nb]
= = = = = = =
[nb]
Від 02.08.2007 р. № 03/08

Головуючому виробничої наради з питання проведення забудови на вул. О.Довбуша, 15 п. О. Прусу

Копія:
1. Прокурору Львівської області п. А. Пришкові
2. Прокурору м. Львова п. А. Палюху
3. Львівському міському голові п. А. Садовому



Інформаційна записка

Ми, учасники виробничої наради скликаної на виконання листа прокуратури м. Львова від 23.07.2007 р. за № 07/4-95 встановили наступне:

1. Пунктом 3 рішення Львівської обласної ради від 01.10.1998 р. № 71 „Про розширення та впорядкування природно-заповідного фонду області” було затверджено „Проект організації території регіонального ландшафтного парку „Знесіння” та встановлено його охоронну зону площею 473,6 га.

2. На виконання наведеного вище рішення Львівської обласної ради №71 була прийнята ухвала Львівської міської ради від 21.06.2001р. за № 1113 „Про затвердження меж і надання земельної ділянки у постійне користування регіональному ландшафтному парку „Знесіння” у м. Львові…”

3. Згідно частини 1 пункту 1.1 ухвали Львівської міської ради № 1113 ділянка на вул. О.Довбуша, 15 знаходиться в межах території парку площею 312,0949 га та в межах охоронної зони, яка визначається територією площею 473,615 га (згідно графічного додатку до ухвали № 1113).

4. Згідно пункту 1.2 ухвали землі парку в межах його території надано в постійне користування різним землекористувачам. Частину земель парку, площею 153.69 га було надано в користування комунальній установі природоохоронного і рекреаційного призначення регіональному ландшафтному парку „Знесіння”. Серед землекористувачів паркової зони була також і військова частина Державної прикордонної служби України.

Пунктом 4 ухвали Львівської міської ради від 21.06.2001 р. за № 1113 передбачено, що „земельні ділянки, що надалі будуть вивільнятися на території, визначеній зовнішньою межею парку „Знесіння”, надавати в постійне користування регіональному ландшафтному парку „Знесіння”.
В порушення п. 4 ухвали № 1113 земельна ділянка на вул. О.Довбуша, 15, після її вивільнення військовою частиною, ухвалою Львівської міської ради № 1023 від 05.07.2007 р. була передана ТзОВ „Архібуд” для будівництва кварталу житлової забудови.


Також повідомляємо, що у цьому питанні було допущено ряд інших порушень чинного законодавства України та нормативно-правових актів, зокрема:

1. В процесі прийняття ухвал № 612 від 01.03.2007 р. № 1023 від 05.07.2007 р. „Про затвердження ТзОВ „Архібуд” проекту землеустрою…” :
• Порушено вимоги абзаців третього, шостого, сьомого та дев’ятого ст. 5 Закону України ”Про основи містобудування” № 2780-XII.
• Не враховано зауважень Управління архітектури Департаменту містобудування ЛМР щодо відсутності містобудівного обґрунтування та відсутності позитивних висновків архітектурно-містобудівної ради
• Не враховано зауважень Управління природних ресурсів та регулювання земельних відносин щодо відсутності Висновків управління архітектури, Висновків управління охорони історичного середовища, Містобудівного обґрунтування та що проект землеустрою не пройшов Державну землевпорядну експертизу.
• Не враховано зауважень юридичного управління ЛМР щодо відсутності державної землевпорядної експертизи, висновків управління архітектури та містобудування, згоди Міністерства оборони щодо вилучення земельної ділянки з користування військової частини 2144В


Звертаємо також Вашу увагу на наступне:

1. На сьогоднішній день адреси „вул. О.Довбуша, 15” не існує, оскільки рішення виконкому № 139 від 10.02.2006 р., яким вона була визначена, відмінене.
2. Протест прокуратури м. Львова № 334-вих. від 07.06.2006 р. задоволено, проте вимоги скасування права власності на будівлі і споруди майнового комплексу на вул. О.Довбуша, 15 і повернення їх у власність міста не виконано.
3. Стан будівель і споруд (точніше їх залишки кількарічної давності) не дає підстав вважати їх реальним предметом договору-купівлі продажу між військовою частиною та ТзОВ „Архібуд” за різними даними в грудні 2005 р. або в жовтні 2006 р.
4. Витяг з реєстру прав власності від 24.10.2006 р. (завірений нотаріально), виданий ТзОВ „Архібуд”, не містить основних даних про майно – опису будівель і споруд, їх призначення, матеріали стін кожної будівлі, розміри, процент зношеності, вартість як того вимагає підпункт 5.6 частини 5 Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України від 07.02.2002 р. за № 7/5 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18.02.2002 р. за № 157/6445.
5. Немає жодних відомостей про проведення інвентаризації будівель і споруд в процесі купівлі-продажу за виключенням Інформаційної довідки Голови адміністрації Галицького району п. І Лозинського, який з посиланням на ЛОБТІ відзначає, що загальний стан будівель та споруд задовільний.

На підставі наведеного вважаємо необхідним скасувати ухвали Львівської міської ради № 612 від 01.03.2007 р. та № 1023 від 05.07.2007 р., провести розслідування щодо дій посадових осіб, виконати рішення виконавчого комітету № 758 від 16.06.2006 р. та п. 4 ухвали ЛМР № 1113 від 21.06.2001 р.



Депутат Львівської міської ради
Теодор Дяків

Координатор Громадського форуму Львова
Олег Мацех

Позаштатний кореспондент газети «Високий Замок»
Тетяна Метик

= = = = = =
(с) Прес-служба ГФЛ

PS. "(нє, ну _може_ бути і так, що УСЯ ця інфа є невірною...
з приємністю бачитиму заперечні документи.
але поки їх немає,-то...) "(c)dr.Trollin

точка зору дирекції парку "Знесіння"

dr.Trollin - 12-8-2007 у 20:22

Для використання у вашій роботі надсилаємо вам точку зору дирекції парку "Знесіння" на ситуацію, що склалася довкола земельної ділянки (по вул. Довбуша, 15), надану нам членом ГФЛ, директором парку Олесем Завадовичем.

З повагою,- [lj user="gfl_pres_sluzba"]

[hr]
[hr]


ХТО ДО КОГО ПРИЙШОВ У ГОСТІ – МІСТО ДО ПРИРОДИ, ЧИ ПРИРОДА ДО МІСТА?
Регіональний ландшафтний парк «Знесіння» у зв’язку із широким обговоренням у ЗМІ та серед різних кіл громади Львова ситуації, яка склалася навколо земельної ділянки військової частини (в/ч 2144В) на вул. О.Довбуша, і яка входить у межі Парку як об’єкту природно-заповідного фонду, для виправлення допущених порушень та уникнення непорозумінь у майбутньому повідомляє наступне.

1. Паркові території, більшість з яких належить до об’єктів природно заповідного фонду різного рангу і з різним статусом заповідності, щораз частіше перетворюються в зону суспільного конфлікту, хоча їх призначенням є:
- задоволення потреб громади у відпочинку, оздоровленні, проведенні освітньо-культурних заходів;
- раціональне використання цих територій як спільного еколого-соціально-економічного ресурсу;
- виконання обов’язку, а також реалізація потреби громади у збереженні своєї самобутності і автентичності через охорону природної та історичної спадщини, щоб передати її наступним поколінням.

2.
Парк “Знесіння” - один з перших в Україні Регіональних ландшафтних парків, котрий повністю розташований у межах міста і є в багатьох відношеннях пілотним проектом, суть якого у виваженому, практикованому в цивілізованому світі підході до цінних у природному та історико-культурному відношенні міських ландшафтів. Парк має статус юридичної особи (природоохоронна рекреаційна установа місцевого значення) і діє на підставі відповідних нормативних актів та розробленої і затвердженої згідно чинного законодавства документації:

– Проекту організації території (з чітким функціональним зонуванням);
– Державного акту на право постійного користування землею;
– Положення про парк.

3. Незважаючи на ці та інші документи, затверджені ухвалами, рішеннями, погодженнями, експертизами і висновками від установ міського та обласного рівня, парк не включений до базових програм міста (Стратегії, генплан, галузеві програми та інше), за винятком програм соціально-культурного розвитку Львова, де виділяється лише економічна складова потреб парку і в межах лише одного року.

4. Не працює система погоджень з дирекцією парку усіх видів діяльності в межах парку (проекти, плани, рішення, ухвали, роботи в межах парку рідко погоджуються з його дирекцією – і це практика вже не першої міської каденції). Замість надавати аргументовані висновки щодо офіційно і заздалегідь поданої документації про плановані дії, дирекція парку опиняється перед фактом вже здійснених кимось кроків або вимушена оперувати принагідно отриманою і документально не підтвердженою інформацією з категорії «як стало відомо з неперевірених джерел».

5. Однією з найбільш поширених помилок є змішування понять території і земель парку, а це далеко не одне і те ж саме. Парк «Знесіння», згідно природоохоронного Законодавства та ухвал обласної і міської ради, має чітко визначені межі і охоплену ними територію, площею 312га, призначену для контролю і збереження цінного природно-історичного ландшафту, котрий зазнав і надалі зазнає впливу великого міста і на якій цей вплив необхідно регулювати. Більше того, поза межами території 312га, навколо парку, документально затверджена територія буферної (охоронної) зони парку (це ще 473,7га) – основне призначення якої - посилення позитивної ролі парку для міста і одночасно - обмеження впливу міста на парк, зокрема - з точки зору появи багатоповерхової забудови (для збереження естетики ландшафту через можливість його візуального сприйняття) і об’єктів промислового призначення (для підтримання екологічних функцій і потенціалу парку).

У межах території парку площею 312га:
- парку “Знесіння” для реалізації його завдань надані у постійне користування землі загальною площею 154 га.
- існують ділянки загальною площею 158 га, що належать іншим користувачам (житло, промислові об’єкти, соціально-культурні заклади), за якими зберігаються їх майнові та інші права, але накладаються певні обмеження з точки зору збереження природного та історичного середовища.
- діє режим, визначений поділом всієї території (312га) на 4 зони: заповідну зону, зону регульованої рекреації, зону стаціонарної рекреації і господарську зону, з урахуванням природоохоронної, оздоровчої, наукової, рекреаційної, історико-культурної, естетичної та інших цінностей природних та історико-культурних комплексів і об'єктів, їх особливостей (наприклад – збережена до сьогодні давня планувальна структура, типова для колишніх передмість забудова, патріархальний уклад малої громади історичного села Знесіння, джерела і чисті витоки потоків, геологічні пам’ятки, рослинний і тваринний світ, цінний для спостереження і вивчення з точки зору його співіснування з містом і користі для міста).
- основний правовий статус земель в межах парку (312га) – землі природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення, землі історико-культурного призначення, землі рекреаційного призначення.

Вимоги до таких категорій земель служать обмеженнями для ділянок всіх інших користувачів (158га), котрі є в межах парку і розрізняються з використанням правил, встановлених для 4-х зон, на які поділена територія парку - заповідна, регульованої рекреації, стаціонарної рекреації і господарська.

6. Проблемним моментом виявляється трактування поняття рекреаційної зони. Поняття рекреаційних зон згідно нормативних актів (будівельних і санітарних норм, природоохоронного, туристично-рекреаційного та містобудівельного Законодавства) визначене з точки зору чітко рекомендованих функцій - розташування центрів відпочинку, об’єктів харчування, торгівлі, громадських, культурних, побутових та інших об’єктів обслуговування відвідувачів парку. В таких зонах забороняється будь-яка діяльність, яка спричиняється, або може спричинитися до погіршення стану навколишнього природного середовища і зниження рекреаційної, естетичної та історико-культурної цінності території, окремих об'єктів, комплексів і їх особливостей.

7. Багато клопоту спричинює тенденція фрагментарного або одностороннього підходу до освоєння цінних міських територій. Не потрібно особливих професійних знань, щоб побачити парк в цілості на перспективу.
*Якщо від вул. О.Довбуша, Ніжинської, Лісної розвивати житлову забудову за відсутності офіційних обмежень на її параметри (особливо поверховість),
*з району вул. Личаківської, Мучної і Харківської прокладати транспортні магістралі до вул. М.Кордуби і Б.Хмельницького,
*замість лещетарської школи розбудувати базу до рівня олімпійських стандартів,
то може не потрібно тратити зусилля, час і кошти на формування парку – значно економніше і порядніше взяти комусь на себе відповідальність за офіційне закриття теми парку – тоді принаймні б припинилися спекуляції на цьому питанні, і можливо - встановилась би хоч якась прозорість з ілюзією справедливості – щоб не ховатися за формальні перепони, роблячи час-до-часу «винятки» або «помилки».

Ділянка військової частини 2144В на вул.О. Довбуша стала лакмусовим папірцем описаних проблем.
У генпланах міста різних років змінювалося трактування ділянки військової частини, наприклад, у 1969р. в Києві розглядався проект комплексної відпочинкової зони ( від Високого Замку до району вул. Дорога Кривчицька і Богданівська, згідно якого ця ділянка мала набути культурно-відпочинково-оздоровчу функцію для потреб громади міста. При цьому вказана ділянка входила до території, котру пропонувалося подати на затвердження як територію національного парку.
Разом з тим, у генпланах пізніших років можна зустріти класифікацію ділянки військової частини як промислової зони, хоча в офіційно затвердженому проекті організації території парку, враховуючи принципи резервування для збільшення території заповідного фонду, була передбачена рекреаційна функція згаданої ділянки (таке резервування, до речі, відображено у відповідних указах президента, постановах Кабінету Міністрів, державних програмах та відповідному законодавстві України).
Аргументом вибору рекреаційного призначення ділянки військової частини служило і те, що на ній домінує озеленення, а не забудова, і що ділянка забезпечує зв'язок між заповідною зоною навколо г. Лева та рештою території парку.
Тому необхідно виважено ставитися до вибору функції і типу об’єктів на цій ділянці, не використовуючи абсурдні аргументи про покращення стану ділянки через її забудову, так само як не розігрувати “козирну карту” недоліків і неналежно впорядкованих окремих частин території парку (з пропозиціями допомогти) лише тоді, коли виникає бажання забудови в межах парку.
Крім того, в парках і особливо довкола них (для збереження «чисто» паркових ділянок) повинна створюватися інфраструктура об’єктів відпочинково-оздоровчо-освітнього характеру, загально потрібних і загальнодоступних, а не для обмеженого числа вибраних за певними ознаками людей.

8) Практикований правовий нігілізм в Державі ставить ціле суспільство, в тому числі інвестора, громаду і владу у невизначену ситуацію і породжує конфлікти, які використовуються для PR замість конструктивного підходу до вирішення проблем.

Але це не повинно служити виправданням безпорадності місцевих громад та їх представництв.
Ініціатива місцевого рівня, без порушення закону, може і повинна врегульовувати ситуацію, але не під тиском одноразових вигод чийогось капіталу і „ризику” втрати процентів, а базуючись на глибоких принципах збереження автентичності, європейського обличчя Львова та виконання вимог міжнародного права.

На завершення слід зауважити, що незалежно від того :

- коли і як було придбане майно військової частини, і чи відбулася повна, передбачена законом процедура оформлення земельної ділянки для нового користувача включно з переведенням її у комунальне підпорядкування та зміною цільового призначення ділянки;
- яким буде результат археологічних обстежень ;
- що буде виявлено під час необхідних геоекологічних обстежень...

при виборі варіантів використання ділянки військової частини як і будь-якої іншої ділянки в межах території цілого парку (312 га), слід здавати собі справу, що усі попередні влади міста (польський, австрійський, радянський періоди) зважали на унікальну цінність цього міського „Цісарського лісу” (Кайзервальду) і підтримували його у стані природного відпочинкового масиву, візитної картки Львова, та потужного екологічного регулятора.

Тому нашим обов’язком є максимально зберегти цю територію для нащадків як природно-історичну спадщину.

З цієї точки зору проекти для подібних територій повинні винятково проходити попередню екологічну експертизу, оцінку впливу на навколишнє середовище і громадське обговорення .



І ще одне
слід стратегічно визначитися з долею відкритих зелених просторів міста,
задавши собі кардинальне питання:
«Хто до кого прийшов в гості – місто до природи, чи природа до міста?»

Для цього, зокрема, до Стратегічного плану розвитку міста
слід ввести вже практично завершений документ
Стратегія збереження і регульованого використання парків та інших зелених зон Львова”.

Контроль за виконанням цієї Стратегії може здійснюватися через науково-методичну раду, яка мала б аналітично-наглядово-експертні повноваження, і включала представників парку, виконкому, депутатського корпусу, юристів та науковців.
Тоді б вдалося уникнути проблем навколо парку за умови повної прозорості у прийнятті рішень, узгодження дій між відповідними структурами львівської міської ради, вчасного інформування представників Парку та громадськості про ті чи інші події, що стосуються парку.

Дирекція регіонального ландшафтного парку „Знесіння”
(Олесь Завадович)


dr.Trollin - 24-10-2007 у 13:52

Відбулося перше судове засідання по Знесінню
Вчора у Господарському суді Львської області відбулося засідання за позовом прокуратури міста щодо незаконної передачі ТЗОВ "Архібуд" ділянки на Довбуша, 15.

У ході процесу, парк "Знесіння" було залучено до судового процесу як третю сторону, проте без самостійних вимог. За підтримки форуму, інтереси парку захищають також адвокати з юридичної компанії "Козаков і партнери"

Важливо, що присутній представник юридичного управління ЛМР Роман Оліярник в усній формі визнав позовні вимоги прокуратури. Суддя наполягла, щоб він це зробив письмово.

Несподіванкою стала присутність на судовому процесі представника УБОЗу, який повідомив, що його керівництво зацікавлене цією справою.

Про дату наступного засідання форум повідомить.

(c) Прес-служба Громадського форуму Львова 23.10.2007 р.

dr.Trollin - 19-12-2007 у 21:53

Важливе судове засідання по Знесінню

Двадцятого грудня (четвер) о 10.40 у Господарському суді Львівської області (вул. Личаківська, 128) відбудеться судове засідання за
адміністративним позовом прокуратури міста Львова про визнання нечинними двох ухвал ЛМР, пов"язаних з передачою в оренду ТзОВ "Архібуд" ділянки на Довбуша, 15 (3 гектари)у парку "Знесіння". Справу розглядає суддя Лідія Масловська.

Ключовим моментом є те, що завтра, на вимогу парку, відбудеться розгляд питання про призупинення будь-ким, у тому числі ЛМР та ТзОВ "Архібуд", будь-яких дій щодо цієї ділянки до вирішення питання у судовому порядку. Просимо журналістів та небайдужих людей прийти на цей судовий процес.


З повагою,- lj user="gfl_pres_sluzba "

dr.Trollin - 29-6-2008 у 12:49



to (Комітет ВР України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією)
ЗАЯВА з приводу незаконного заволодіння земельними ділянками у Львові депутатами Львівської міської ради




ГФЛ офіційно передав народним депутатам Комітету ВР України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією заяву та документи щодо незаконного заволодіння земельною ділянкою на Довбуша 15 в парку Знесіння (див. у додатку). Документи вручені народному депутату України, голові секретаріату парламентського комітету Юрію Сорочику, який у складі комісії прибув до Львова з метою розслідування земельних
афер.

Форум звертає увагу Комітету на корупційні схеми навколо цієї ділянки. У заяві обгрунтовано незаконність прийнятих ЛМР Ухвал № 612 і № 1023, пов"язаних з передачою в оренду ТзОВ "Архібуд", співвласником якого є депутат ЛМР Михайло Мужилівський, ділянки на Довбуша, 15 (3 гектари). Форум наголошує, що прийняття цих ухвал спрямоване на поступове знищення регіонального ландшафтного парку "Знесіння".

ГФЛ просить народних депутатів провести ретельне розслідування фактів, наведених у заяві, з метою унеможливлення в майбутньому лобіювання депутатами Львівської міської ради прийняття незаконних і шкідливих для територіальної громади Львова рішень!

Контактні телефони:
члени ГФЛ:
Дмитро Гудима, юрист: 80506749784;
Теодор Дяків, депутат ЛМР: 80676711351;
Олег Мацех, координатор ГФЛ: 80676700037


= = = = = = = = = = = = = = = =

26.06.08
Народним депутатам України,
членам Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією
В.І. Ар'єву, О.О. Буджераку, Г.О. Ілляшову, Г.О. Омельченку, О.Б. Фельдману



ЗАЯВА
з приводу незаконного заволодіння земельними ділянками
у Львові депутатами Львівської міської ради
УХВАЛИ, ЩО ПОЗБАВИЛИ ЛЬВІВ'ЯН 2,8317 га ЗЕМЕЛЬ РЕГІОНАЛЬНОГО ЛАНДШАФТНОГО ПАРКУ «ЗНЕСІННЯ» ТА ЗАДОВОЛЬНИЛИ ІНТЕРЕСИ ДЕПУТАТІВ - "БУДІВЕЛЬНИКІВ"



Відповідно до затвердженого рішенням Виконавчого комітету Львівської міської ради № 485 від 05.09.96 Проекту організації території регіонального ландшафтного парку "Знесіння", земельна ділянка по вул. Довбуша, де була розташована військова частина повинна входити у третій ансамбль входу до парку по вул. Довбуша. Проектом передбачено, що біля підніжжя гори Стефана на північній терасі, де знаходяться кар’єри видобутку каменю, має бути створено комплекс дитячого дозвілля з галереєю – зимовим садом, в простір якого ввійшли би природні залишки кам’яного кар’єру, – дитячим театром-студією зі сценою, фоном якої була би панорама "Знесіння". До цього комплексу має входити звільнена від військової частини виположена тераса з тематичними садами, місцями археологічних розкопок та інше. Створений на цьому унікальному природному просторі дитячий центр мав би бути вкрай значущим для виховання дітей…
Але все це так і залишається проектом, оскільки Львівська міська рада зайнялася "розтягуванням" древнього парку "Знесіння" під житлову забудову!

21.06.01 Львівська міська рада прийняла Ухвалу № 1113 "Про затвердження меж і надання земельної ділянки у постійне користування регіональному ландшафтному парку "Знесіння" у м. Львові та деякі територіальні і нормативно-організаційні питання функціонування регіонального ландшафтного парку "Знесіння". Згідно з п. 1.1 цієї Ухвали було затверджено для регіонального ландшафтного парку "Знесіння" зовнішню межу, яка визначає територію парку площею 312,0949 га та межу охоронної зони, яка визначає територію площею 473,6151 га (межі було нанесено на карті, що стала графічним додатком до вказаної Ухвали).
У відповідності з п. 2.3 Ухвали № 1113 регіональному ландшафтному парку "Знесіння" було вирішено видати Державний акт на право постійного користування земельними ділянками загальною площею 153,6903 га, а відповідно до п. 4 цієї Ухвали "земельні ділянки, що надалі будуть вивільнятися на території, визначеній зовнішньою межею парку "Знесіння", надавати в постійне користування регіональному ландшафтному парку "Знесіння" згідно чинного законодавства" (це положення повністю відповідає Державним будівельним нормам (ДБН) 360-92* і 360-92** "Містобудування: планування та забудова міських і сільських поселень").
10.02.06 виконавчим комітетом Львівської міської ради було прийнято Рішення № 139 "Про оформлення права державної власності на нежитлові будівлі та споруди майнового комплексу на вул. О. Довбуша, 15", яким було вирішено присвоїти номер 15 на вул. О. Довбуша у Львові будівлям і спорудам майнового комплексу Державної прикордонної служби України, а також оформити Державній прикордонній службі України право державної власності на ці будівлі і споруди з правом оперативного управління ними та видати відповідне свідоцтво.
16.06.06 Рішенням виконавчого комітету Львівської міської ради № 758 "Про розгляд протесту прокурора міста Львова від 07.06.2006 р. № 334" протест прокурора м. Львова було задоволено та відмінено повністю як незаконне Рішення № 139 виконавчого комітету Львівської міської ради "Про оформлення права державної власності на нежитлові будівлі та споруди майнового комплексу на вул. О. Довбуша, 15".
Таким чином, з 16.06.06 адреса "м. Львів, вул. О. Довбуша, 15" була скасована.

24.10.06 Обласним комунальним підприємством Львівської обласної ради "Бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки" було видано Витяг № 12257888 про реєстрацію права власності на нерухоме майно (практично всі об’єкти – у непридатному для використання стані!) за ТзОВ "АрхіБуд", яке за Договором купівлі-продажу Р.№ 2836 від 20.10.06 придбало ці об’єкти, що належали Державній прикордонній службі України.
13.11.06 ТзОВ "АрхіБуд" скерувало листа до Львівської міської ради, в якому просило дозволу міського голови надати у довгострокову оренду земельну ділянку загальною площею 2,8317 га на вул. О. Довбуша,15 (за неіснуючою адресою!) нібито для будівництва і обслуговування готельного комплексу та інших об’єктів цивільного призначення.
01.03.07 Львівська міська рада прийняла Ухвалу № 612 "Про погодження ТзОВ "АрхіБуд" місця розташування земельної ділянки та надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки на вул. О. Довбуша, 15 у м. Львові". Цією Ухвалою було погоджено для ТзОВ "АрхіБуд" місце розташування земельної ділянки і надано дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 2,945 га на вул. О. Довбуша, 15 в оренду терміном на 10 років для будівництва об'єктів архітектурної діяльності (для яких саме – не зрозуміло) відповідно до погодженого у встановленому порядку містобудівного обґрунтування за рахунок земель промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення за функцією використання – землі змішаного використання.
Вказана Ухвала є незаконною, оскільки:
1.Львівська міська рада не мала права в порушення вимог п. 1.1 і п. 4 Ухвали № 1113 від 21.06.01 тієї ж ради надавати у користування земельну ділянку, що звільнялася на території, визначеній зовнішньою межею парку "Знесіння", іншому користувачеві, ніж Регіональний ландшафтний парк "Знесіння";
2.Ухвалу № 612 "Про погодження ТзОВ "АрхіБуд" місця розташування земельної ділянки та надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки на вул. О. Довбуша, 15 у м. Львові" було прийнято щодо земельної ділянки за адресою, яка була скасована ще 16.06.06 на підставі Рішення виконавчого комітету Львівської міської ради № 758 "Про розгляд протесту прокурора міста Львова від 07.06.2006 р. № 334".
3.Львівська міська рада надала земельну ділянку в оренду ТзОВ "АрхіБуд" з чітко невизначеним цільовим (функціональним) призначенням: відповідно до п. 1 Ухвали № 612 від 01.03.07 передбачалося виділення для ТзОВ "АрхіБуд" земельної ділянки в оренду "за рахунок земель промисловості, транспорту зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення за функцією використання – землі змішаного використання". А такого функціонального (цільового) призначення як "землі змішаного використання" ні Земельний кодекс України, ні інші акти чинного законодавства України не передбачають.


04.07.07 Регіональний ландшафтний парк "Знесіння" скерував ТзОВ "АрхіБуд" лист № 2404/139, в якому відзначив, що узгодження меж суміжних ділянок є неможливим допоки не буде усунено розбіжності між Ухвалами Львівської міської ради № 612 від 01.03.07 і № 1113 від 21.06.01.
Того ж дня – 04.07.07 – ТзОВ "АрхіБуд" звернулося з листом № 47 до міського голови Львова, в якому просило затвердити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 2,8939 га на вул. О. Довбуша, 15 та надати цю земельну ділянку в оренду терміном на 10 років для будівництва житлового комплексу.

05.07.07 Львівська міська рада прийняла Ухвалу № 1023 "Про затвердження ТзОВ "АрхіБуд" проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання земельної ділянки на вул. О. Довбуша, 15 у м. Львові". Цією Ухвалою, беручи до уваги Ухвалу № 612 від 01.03.2007р., міська рада ухвалила, зокрема, затвердити ТзОВ "АрхіБуд" проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надати земельну ділянку площею 2,8317 га на вул. О. Довбуша, 15 в оренду терміном на 10 років для будівництва кварталу житлової забудови (не готельного комплексу, як просило ТзОВ "АрхіБуд"!) за рахунок земель промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення за функцією використання – землі житлової забудови (про таку функцію використання як "землі змішаного використання" вже не згадується).

Ухвала № 1023 від 05.07.07, як і Ухвала № 612 Львівської міської ради від 01.03.07 є незаконною, оскільки:
*1* Якщо Ухвала № 612 Львівської міської ради від 01.03.07 є незаконною і нечинною (оскільки не могла бути прийнята Львівською міською радою без внесення змін до Ухвали тієї ж ради № 1113 від 21.06.01), Ухвала № 1023 від 05.07.07 також є незаконною, зважаючи на те, що вона ґрунтується на незаконній Ухвалі № 612.
*2* Ухвалу Львівської міської ради № 1023 від 05.07.07 було прийнято щодо земельної ділянки за адресою, яка була скасована ще 16.06.06 на підставі Рішення виконавчого комітету Львівської міської ради № 758 "Про розгляд протесту прокурора міста Львова від 07.06.2006 р. № 334".
*3* Львівською міською радою не було враховано Зауваження до проекту Ухвали, якій було в подальшому присвоєно № 1023, надані Управлінням природних ресурсів та регулювання земельних відносин Львівської міської ради. У цих зауваженнях вказувалося на те, що до проекту відсутні висновки Управління архітектури, Управління охорони історичного середовища, містобудівне обґрунтування отримало негативний висновок архітектурно-містобудівної ради, а проект землеустрою не пройшов державну землевпорядну експертизу!
*4* Львівською міською радою не було враховано Зауваження до проекту Ухвали, якій було в подальшому присвоєно № 1023, надані Юридичним управлінням Львівської міської ради. Це Управління вказало на те, що в матеріалах проекту землеустрою відсутні висновки державної землевпорядної експертизи, Управління архітектури, а також згода Міністерства оборони України щодо вилучення земельної ділянки з користування військової частини № 2144В (обидві зазначені Ухвали були прийняті щодо земельної ділянки, котра не була вилучена з користування цієї військової частини).
*5* Львівською міською радою не було враховано викладені в листі № 2401-64а/вих. від 02.07.07 Зауваження до проекту Ухвали, якій було в подальшому присвоєно № 1023, надані Управлінням архітектури Департаменту містобудування Львівської міської ради. У цих зауваженнях Управління архітектури вказувало на той факт, що при голосуванні на засіданні Львівської міської ради за вказану Ухвалу слід враховувати, що архітектурно-містобудівною радою було вирішено містобудівне обґрунтування ТзОВ "АрхіБуд" повернути цьому товариству для доопрацювання. 19.07.07 Управління архітектури Департаменту містобудування Львівської міської ради скерувало секретареві цієї ради лист № 4-2401-103 із повторно поданими Зауваженнями до Ухвали № 1023, яку у назві цих зауважень ще названо "проектом", хоч вона вже була проголосована 05.07.07.
*6* Львівська міська рада порушила вимоги абзацу 7 ст. 9 і ч. 5 ст. 35 Закону України "Про державну експертизу землевпорядної документації", затвердивши проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки ТзОВ "АрхіБуд" і надавши її цьому товариству в оренду, незважаючи на відсутність будь-якого висновку державної землевпорядної експертизи.
*7* Львівська міська рада діяла всупереч положенням п. 1 затвердженого 08.06.07 Рішенням виконавчого комітету Львівської міської ради № 337 Технічного регламенту надання вільних земельних ділянок шляхом відведення фізичним особам-суб'єктам підприємницької діяльності та юридичним особам, що видається через управління "Дозвільний офіс" Львівської міської ради, оскільки п.1 цього Технічного регламенту вимагає подання пакету документів, до якого, зокрема, має входити погодження управління охорони історичного середовища проекту відведення земельної ділянки, а такого погодження у ТзОВ "АрхіБуд" не було, оскільки управління охорони історичного середовища Львівської міськради його не надавало!
Відповідно до Договору купівлі-продажу будівель та споруд від 20.10.06, укладеного між ТзОВ "Будінвест" і ТзОВ "АрхіБуд" (власником обидвох товариств є депутат Львівської міської ради Михайло Мужилівський, заступник голови фракції "БЮТ"!), за яким останнє придбало будівлі та споруди за неіснуючою адресою – м. Львів, вул. О. Довбуша, 15, – загальна площа цих будівель і споруд складає 722,6 кв. м. А загальна площа земельної ділянки, передання якої в оренду ТзОВ "АрхіБуд" передбачається Ухвалою Львівської міської ради № 1023 від 05.07.07, становить 2,8317 га, тобто 20831,7 кв. м. Отже, площа цієї земельної ділянки перевищує розмір придбаних ТзОВ "АрхіБуд" будівель і споруд, майже у 28,83 рази (заокруглено до сотих), а тому, очевидно, що виділення зазначеної ділянки ТзОВ "АрхіБуд" для житлової забудови аж ніяк не було пов’язане з правом власності вказаного товариства на ці непридатні для використання будівлі та споруди!

Приймаючи Ухвали № 612 від 01.03.07 і № 1023 від 05.07.07, Львівська міська рада,
*1* Вирішила питання забудови частини території Львова (вказавши, що метою виділення земельної ділянки для ТзОВ "АрхіБуд" є будівництво кварталу житлової забудови), проте не керувалася схемою планування територій Львова, чим було порушено ч. 2 ст. 11 і ч. 1 ст. 18 Закону України "Про планування і забудову територій";
*2* Діяла всупереч положенням чинної Ухвали № 1113 від 21.06.01 і п. 2.4 та розділу 5 ДБН 360-92 "Містобудування: планування та забудова міських і сільських поселень"; до того ж, не забезпечила розроблення належним чином містобудівної документації (що виявилося у неврахуванні зауважень управлінь Львівської міської ради, про які йшлося вище , та у прийнятті оскаржуваних Ухвал незважаючи на негативний висновок архітектурно-містобудівної ради), чим було порушено ч. 1, 3, 4 ст. 10 Закону України "Про планування і забудову територій" й абзац 2 ст. 5 Закону України "Про основи містобудування";
*3* Не забезпечила урахування громадських інтересів при плануванні та забудові територій, на які було поширено дію оскаржуваних Ухвал, і не забезпечила урахування законних інтересів та вимог користувачів земельних ділянок та будівель, що оточують місце будівництва (зокрема, Регіонального ландшафтного парку "Знесіння"), чим було порушено абзаци 6-7 ст. 5 Закону України "Про основи містобудування";
*4* Надала земельну ділянку в оренду ТзОВ "АрхіБуд" з чітко невизначеною метою: п. 1 Ухвали № 612 від 01.03.07 метою виділення ТзОВ "АрхіБуд" земельної ділянки визначає "будівництво об’єктів архітектурної діяльності" (тобто будівництво будь-яких об’єктів, визначених абзацом 3 ст. 1 Закону України "Про архітектурну діяльність"), а п. 1 Ухвали № 1023 від 05.07.07 метою такого виділення чітко вказує житлову забудову, що означає будівництво житлових будинків, яким не обмежується будівництво об’єктів архітектурної діяльності;
*5* змінила цільове призначення земельної ділянки, що передається в оренду ТзОВ "АрхіБуд" з цільового призначення "землі промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення" на цільове призначення "землі житлової забудови" без дотримання процедури зміни цільового призначення, без прийняття окремого рішення про таку зміну, тобто з порушенням ч. 2 ст. 20 Земельного кодексу України.
Аналіз Ухвал № 612 і № 1023 Львівської міської ради та листів ТзОВ "АрхіБуд" б/н від 13.11.06 і № 47 від 04.07.07 свідчить про те, що у кожному з цих документів йдеться про земельну ділянку різного розміру:
*-* в листі ТзОВ "АрхіБуд" б/н від 13.11.06 це товариство просило дозволу міського голови надати у довгострокову оренду земельну ділянку загальною площею 2,8317 га;
*-* в Ухвалі № 612 від 01.03.07 було погоджено для ТзОВ "АрхіБуд" місце розташування земельної ділянки і надано дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 2,945 га (тобто більшою, ніж та, про яку просило товариство у листі від 13.11.06);
*-* у Висновку Львівського міського управління земельних ресурсів від 26.06.07 № 40/01-15/2434 щодо погодження місця розташування земельної ділянки ТзОВ "АрхіБуд" для будівництва житлового комплексу малоповерхової забудови зі спорудами громадського призначення та відпочинку по вул. О. Довбуша, 15 у м. Львові це управління погодило вибір ТзОВ "АрхіБуд" земельної ділянки загальною площею 2,945 га;
*-* у листі ТзОВ "АрхіБуд" № 47 від 04.07.07 це товариство просило міського голову Львова затвердити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 2,8939 га;
*-* Ухвалою № 1023 від 05.07.07 Львівська міська рада ухвалила затвердити ТзОВ “АрхіБуд“ проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надати земельну ділянку площею 2,8317 га (знову ж відмінною від тієї, для якої нібито було підготовлено проект землеустрою);
*-* у виданій згідно з листом № 40/01-15/2807 від 17.07.07 Львівським міським управлінням земельних ресурсів Експлікації земельної ділянки (по угіддях), що розташована за адресою: м. Львів, вул. О. Довбуша, 15 і на яку розробляється землевпорядна документація ТзОВ "АрхіБуд", загальна площа цієї земельної ділянки становить 2,2839 га.

Крім цього, ТзОВ "АрхіБуд", обравши відповідно до затвердженого Директором департаменту містобудування Львівської міської ради "Акта вибору земельної ділянки ТзОВ "АрхіБуд" для будівництва об’єктів архітектурної діяльності – для будівництва житлово-рекреаційного комплексу малоповерхової забудови", – насправді, не має наміру здійснювати малоповерхову житлово-рекреаційну забудову, оскільки розробило у Приватному підприємстві "Проект-центр" містобудівельне обґрунтування на 4-поверхові (!) житлові будинки, які згідно з Державними будівельними нормами України "Будинки і споруди. Житлові будинки. Основні положення ДБН В.2.2-15-2005" не вважаються малоповерховою забудовою (такими є лише 1-2 та 3-поверхові) і не мають рекреаційного призначення, оскільки призначені для постійного проживання! У п. 2 розробленого Приватним підприємством "Проект-центр" на замовлення ТзОВ "АрхіБуд" містобудівельного обґрунтування кварталу житлової забудови по вул. О. Довбуша, 15 у м. Львові також зазначається, що згідно з чинним генеральним планом Львова на земельній ділянці, яку хоче отримати в оренду ТзОВ "АрхіБуд", неможливе будівництво 4-поверхових будинків, для чого потрібно спершу внести зміни до цього генерального плану. А оскільки чинний генеральний план Львова не передбачає можливості здійснення житлового будівництва (4-поверхових будинків) на земельній ділянці, визначеній в Ухвалах Львівської міської ради № 612 від 01.03.07 і № 1023 від 05.07.07, такі Ухвали є нечинними через невідповідність Закону України "Про планування і забудову територій".

Території регіонального ландшафтного парку "Знесіння" відповідно до ст.3 Закону України "Про природно-заповідний фонд України" надано статус природної території й об’єкта природно-заповідного фонду, а тому згідно зі ст.43 Земельного кодексу України регіональний ландшафтний парк "Знесіння" є частиною земель природно-заповідного фонду України.
Земельна ділянка, яка згідно з Ухвалами № 612 і № 1023 Львівської міської ради має бути надана в оренду ТзОВ "АрхіБуд" для несільськогосподарських потреб, повинна була бути спершу вилученою у порядку, встановленому ч.2 ст.150 Земельного кодексу України із земель природно-заповідного фонду, якою ця земельна ділянка є відповідно до Закону України "Про природно-заповідний фонд України". Тобто, оскільки вказана ділянка є у комунальній власності, рішення про її вилучення із земель природно-заповідного фонду повинно було бути прийнято або Кабінетом Міністрів України, або Львівською міською радою за погодженням із Верховною Радою України. Проте, Кабінет Міністрів України такого рішення не приймав, як і не приймала Львівська міська рада, а Верховна Рада України нічого не погоджувала.

ГФЛ засуджує незаконні дії Львівської міської ради з прийняття нею вищезгаданих Ухвал № 612 і № 1023, спрямованих на поступове знищення регіонального ландшафтного парку "Знесіння"!

ГФЛ вважає, що після цього парку ухвалами Львівської міської ради такого ж змісту може бути надано можливість забудови й усіх інших парків Львова!

ГФЛ просить провести ретельне розслідування народними депутатами України фактів, наведених у цій заяві, з метою унеможливлення в майбутньому лобіювання депутатами Львівської міської ради прийняття незаконних і шкідливих для територіальної громади Львова рішень!

Координатор
Громадського форуму Львова Олег Мацех

Громадський форум Львова
79000, м. Львів, вул. П. Чайковського, 17, тел.: 8-032-2403705. Реєстр. № 27, Львівська міська рада.[/font]


(c) lj user="gfl_pres_sluzba"
http://community.livejournal.com/grom_forum_lviv/80782.html

dr.Trollin - 8-7-2008 у 10:36

Ультиматум суддів на Львівську міськраду подіяв: вона надала документи, що свідчать проти неї
4 липня, представники Львівської міськради на ультимативну вимогу суду надали оригінали ухвал сесії Львівської міськради, якими ТзОВ «Архібуд» було надано в оренду землю в охоронних межах парку «Знесіння», - про це ЗІК повідомив голова Громадського форуму Львова Олег Мацех.

За словами Олега Мацеха, надання оригіналів дало можливість встановити, чи були і якими були зауваження до проекту ухвали, через які проект не міг бути проголосованим. Судді переконалися, що на оригіналах там, де передбачені зауваження різних структурних виконавчого органу, містяться зауваження юридичного управління, управління архітектури та містобудування, управління природних ресурсів, а також відсутній підпис погодження начальника управління охорони історичного середовища Львова. У цих зауваженнях вказана низка порушень та негативні висновки містобудівної ради.
Також судді встановили, що приймати ці ухвали можна було тільки після внесення відповідних змін до Генерального плану Львова, чого зроблено не було, - і це також є порушенням, оскільки мова йде про паркову зону. Також перед прийняттям ухвал щодо передачі в оренду земель парку «Знессіння» під забудову кварталу елітного житла не було влаштовано громадських слухань, на вимогу управління охорони історичного середовища.
Судове засідання перенесено на 9 липня. Судді поінформовані про те, що ГФЛ подав усі документи щодо спроб забудови парку «Знесіння» керівникам львівської та республіканської Служби безпекиУкраїни.
ГФЛ передав матеріали щодо захоплення землі у парку «Знесіння» в СБУ
4 липня, під час засідання регіональної оперативної групи з питань протидії корупції у приміщенні Управління СБУ у Львівській області член Громадського форуму Львова, депутат Львівської міської ради Теодор Дяків представив матеріали щодо незаконного заволодіння земельною ділянкою у Львові на вул. Довбуша, 15 в парку «Знесіння». Засіданням керував заступник прокурора Львівської області Володимир Гураль. Представника ГФЛ запевнили, що надані матеріали обов’язково розглянуть і найближчим часом повідомлять про результати. Про це сьогодні, 4 липня, ЗІК повідомив Громадський форум Львова.

Окрім того, ГФЛ скерував згадані матеріали щодо незаконності прийнятих ЛМР Ухвал №612 і №1023, пов’язаних з передачею в оренду ТзОВ «Архібуд», співвласником якого є депутат ЛМР Михайло Мужилівський, ділянки на Довбуша, 15 (3 гектари) та заяву про залучення Форуму до реалізації плану дій із залучення неурядових організацій та ЗМІ до заходів з подолання корупції в Україні на 2008 р. – в.о. голови СБУ Валентину Наливайченку.
Нагадаємо, що минулого тижня створили регіональну оперативну групу з питань протидії корупції за участі керівництва СБУ, міліції, прокуратури, Громадського форуму Львова та Комітету підприємців Львівщини.

ЗІК (c)

dr.Trollin - 23-10-2008 у 05:50

[B]Суд по Знесінню завершується[/B]

22.10.08 на судовому засіданні про визнання нечинними двох ухвал ЛМР про передачу в оренду ТзОВ "Архібуд" ділянки на Довбуша, 15 у парку "Знесіння" відбулися судові дебати. Наступне заключне засідання відбудеться 31 жовтня в 10.30 год.

Були присутні представник юридичного управління ЛМР, управління природних ресурсів ЛМР, прокуратури, парку „Знесіння”, натомість не з’явився представник третьої сторони ТзОВ „Архібуд”. У дебатах усі, у тому числі і представник юридичного управління ЛМР, одностайно та однозначно висловилися за скасування ухвал ЛМР № 612 від 01.03.2007 та № 1023 від 05.07.2007 р., як незаконних, та навели низку аргументів.

Львівська міська рада знову попросила задовольнити позов прокуратури у повному обсязі.

Андрій Пелещишин - 23-10-2008 у 06:39

А чого ЛМР думку змінило? Знайшлися вагомі аргументи?

dr.Trollin - 23-10-2008 у 14:39

хотів було відписати самостійно:
- - - - - - - -
-не можу голоситися повно-відповідально за ЛМР,
але якщо у вас знаходять ТАКУ купу "недоліків",
що навіть (не лінуються)/(доцільнм вважають)
матеріал на вас у СБУ подати
> ГФЛ передав матеріали щодо захоплення землі у парку «Знесіння» в СБУ
>4 липня, під час засідання регіональної оперативної групи з питань протидії корупції
>...
> ... щодо незаконності прийнятих ЛМР Ухвал №612 і №1023,
> пов’язаних з передачею в оренду ТзОВ «Архібуд»,
> співвласником якого є депутат ЛМР Михайло Мужилівський,
> ділянки на Довбуша, 15 (3 гектари)
>... заяву ...– в.о. голови СБУ Валентину Наливайченку.
то думку ви вже якось досить прИтьмом зміните,
як, звісно, наклепом не зголосите...
(правда у нас же-й би'м не "славні" часи. що і добре.
і СБУ не контора з подібно-короткою абревіатурою...
але "будинок то -той самий")
так що аргументи таки вагомі.
аргументи "деяких" порушеннь.
- - - - - - - -

вирішив перепитати /уточнити чи правий у представництві ГФЛ


Аргументи були від початку ті ж самі.
Думку змінили, бо стосунки між групами інтересів, а саме між Садовим та Мужилівським були інші.
Колись вони дружили, захищали один одного, а тепер воюють, топлять один одного, а ми їм в цьому допомагаємо, бо один одного варті.

З повагою,
Олег Мацех

Андрій Пелещишин - 29-10-2008 у 19:35

Цитата:

Колись вони дружили, захищали один одного, а тепер воюють, топлять один одного, а ми їм в цьому допомагаємо, бо один одного варті.

Тільки сьогодні побачив.
Класна відповідь! :D

dr.Trollin - 7-12-2008 у 19:19

колись казалось Колись вони дружили, захищали один одного, а тепер воюють, топлять один одного, а ми їм в цьому допомагаємо, бо один одного варті.

[ГФЛ №f528] Завтра вирішиться доля Знесіння
Після з’ясування всіх обставин суд про визнання нечинними двох ухвал ЛМР про передачу в оренду ТзОВ "Архібуд" ділянки на Довбуша, 15 у Знесінні перейшов знову до дебатів стосовно поданих доказів. Перед тим, представник парку Дмитро Гудима надав ще два документи, які доводять незаконність прийнятих ухвал.
Зокрема, Охоронне зобов’язання та листа від Управління земельних ресурсів у Львові, у першому доказі йдеться про заповідний статус ділянки на вул.Довбуша, 15, яка розташована в зоні стаціонарної та регульованої рекреації, тому житлове будівництво там суворо заборонено. Зміст іншого документу доводить, що спірну ділянку, станом на 22.07.08 р. не було вилучено з користування військової частини 2144, а тому відповідно цю ділянку не можна було надавати ТзОВ "Архібуд".
Під час судових дебатів свою позицію висловили представник прокуратури, відповідач -- представник ЛМР та представники третьої сторони -- парку Знесіння. Натомість, можливість виступити представнику ТзОВ "Архібуд" суд пообіцяв надати на наступному засіданні, яке відбудеться завтра ( 5.12.08 р.) о 14.30 год. Виглядає, що завтра нарешті буде поставлено крапку у цій справі.

[ГФЛ №f529] „Архібуд” маніпулює депутатами
Сьогодні заступником голови фракції БЮТ Михайлом Мужилівським було пролобійовано винесення питання на пленарне засідання Львівської міської ради про внесення змін в ухвалу № 1023 від 05.07.2007. За відсутності в порядку денному, питання було поспіхом внесено додатковим пунктом та проголосовано 76-ма депутатами. Таким чином пан Мужилівський спробував обійти грубі порушення законодавства, що мали місце в вищезгаданій ухвалі, якою ТзОВ „Архібуд” було надано в оренду земельну ділянки у парку „Знесіння” під житлове будівництво.
Зміни внесено в той час, коли справа знаходиться в суді, що є недопустимо. Скоріше за все, це було зроблено з метою впливу на хід судового процесу перед завтрашнім останнім засіданням у цій скандальній справі. Архібуд не знайшов інших аргументів, аніж використати депутатський корпус у власних цілях.
Винесеним на розгляд сесії проектом ухвали (додається) вилучено із користування військової частини ділянки на вул. Довбуша, 15 та змінено її цільове призначення на землі житлової та громадської забудови.
Нагадаємо, що дана ділянка розташована в межах регіонального ландшафтного парку „Знесіння” і згідно чинного законодавства відноситься до природо-заповідного фонду. Її вилучення з цього фонду або будь-яка зміна цільового призначення належить до виняткової компетенції Верховної Ради України або Кабінету Міністрів України.
Цей ганебний факт вкотре демонструє продажність, лицемірство, байдужість міського голови та депутатів до інтересів львів’ян. ГФЛ оприлюднить списки тих, хто голосував "за" та які попри важливість та резонасність питання, свідомо пішли проти своєї громади.

[ГФЛ №f530] Суд по Знесінню знову перенесли
Розміщена 4 грудня (12:43) на ЗІКу інформація під заголовком „ГФЛ наївно сподівається, що завтра вирішиться доля „Знесіння” виявилася точним прогнозом. Засідання суду, яке було призначено на 14.30, не відбулося з тих причин, що, як пояснила голова колегії суддів п.Масловська: „Одна суддя з колегії відпросилася, а в іншої щось здається інфекційне”. Дата наступного засідання не призначена.
Громадський форум Львова повязує відкладення оголошення рішення у справі з проголосованими вчора депутатами ЛМР змінами до ухвали, якою було надано право житлового будівництва в парку „Знесіння”. Ця ухвала оскаржується в суді і саме сьогодні у цій справі мали оголосити рішення.
ГФЛ вважає, що намагання виправдати виділення ТзОВ „Архібуд” земельної ділянки у парку „Знесіння” під житлову забудову, породжує нові порушення, винесення нових ухвал, які очевидно суперечать вимогам законодавства України.
Залишається сподіватися, що міський голова Львова Андрій Садовий буде послідовним і не підпише вчорашню ухвалу. У будь-якому випадку, крім низки порушень іншого характеру, при голосуванні трьох згаданих ухвал, зміна функціонального призначення ділянки регіонального ландшафтного парку не може відбутися без погодження Кабінету міністрів України або Верховної ради України.

dr.Trollin - 10-12-2008 у 10:28

Проти житлового будівництва у парку проголосував один депутат
ГФЛ отримав у своє розпорядження результати голосування пленарного засідання ЛМР від 4.12.08 р. щодо зміни цільового призначення ділянки в парку Знесіння (вул. Довбуша, 15) з земель природо-заповідного фонду на землі житлової забудови (див.додаток). Цим голосуванням депутати показали своє справжнє єство, публічно позбавили львів’ян земель парку.
Не зважаючи на те, що депутати напередодні голосування були поінформовані депутатом Дяківим (виступ додається), що це землі парку, що прийняття таких рішень належить до виняткових повноважень Кабінету міністрів України або Верховної ради та попри суспільний резонанс питання, вони майже одноголосно цинічно ухвалили незаконне рішення.
Нагадаємо, за відсутності в порядку денному, питання було поспіхом внесено додатковим пунктом та проголосовано 76-ма депутатами ЛМР ("за").
З 83 присутніх депутатів Львівської міської ради -- "так" проголосувало 76, "ні" -- 1 (Теодор Дяків), утрималися -- 0, не голосували 6 (Іван Василишин, Олег Денис, Дмитро Квіт, Тарас Когут, Віра Лясковська та Андрій Садовий).
Прес-служба ГФЛ

Виступ Теодора Дяківа на пленарному засіданні від 4.12.08 р.
перед голосуванням депутатами ЛМР
проекту ухвали„Про внесення змін та доповнень до ухвали ЛМР № 1023”

Відповідно до ст.43 Земельного кодексу України землі природно-заповідного фондуце ділянки суші і водного простору з природними комплексами та об’єктами, що мають особливу природоохоронну, екологічну, наукову, естетичну, рекреаційну та іншу цінність, яким відповідно до ЗАКОНУ надано статус територій та об’єктів природо-заповідного фонду.
Відповідно до ст. 3 ЗАКОНУ України „Про природно-заповідний фонд України” регіональні ландшафтні парки відносяться до природних територій та об'єктів природно-заповідного фонду України.
Таким чином, території регіонального ландшафтного парку "Знесіння" відповідно до ст.3 Закону України „Про природно-заповідний фонд України” надано статус природної території й об’єкта природно-заповідного фонду. А тому згідно зі ст.43 Земельного кодексу України регіональний ландшафтний парк "Знесіння" є частиною земель природно-заповідного фонду України.

Згідно з ч.1 ст.150 Земельного кодексу України до особливо цінних земель відносяться, зокрема, землі природно-заповідного фонду, і вилучення особливо цінних земель для несільськогосподарських потреб (у т.ч. для житлового будівництва!) не допускається, за винятком випадків, визначених частиною другою цієї статті.
Відповідно до ч.2 ст.150 Земельного кодексу України земельні ділянки особливо цінних земель, що перебувають у державній або комунальній власності, можуть вилучатися (викуплятися) тільки за постановою Кабінету Міністрів України або за рішенням відповідної місцевої ради, якщо питання про вилучення (викуп) земельної ділянки погоджується Верховною Радою України.
Таким чином, земельна ділянка, яка згідно з оскаржуваними Ухвалами Львівської міської ради має бути надана в оренду ТзОВ "АРХІБУД" для несільськогосподарських потреб, повинна була бути вилученою у порядку, встановленому ч.2 ст.150 Земельного кодексу України із земель природно-заповідного фонду, якою ця земельна ділянка відповідно до Закону України "Про природно-заповідний фонд України".
Тобто, оскільки вказана ділянка є у комунальній власності, рішення про її вилучення із земель природно-заповідного фонду повинно було бути прийнято або Кабінетом Міністрів України, або Львівською міською радою за погодженням із Верховною Радою України. Проте, Кабінет Міністрів України такого рішення приймав, як і не приймала Львівська міська рада, а Верховна Рада України нічого не погоджувала.

З огляду на вказане, оскаржувані Ухвали є нечинними! Вони прийняті з порушенням встановленого Земельним кодексом України порядку вилучення особливо цінних земель природно-заповідного фонду України, до яких відповідно до Закону України „Про природно-заповідний фонд України” належать регіональні ландшафтні парки!



dr.Trollin - 21-12-2008 у 21:51

Витяжка з
Протоколу засідання секцій ГФЛ щодо житлової забудови парку Знесіння
13.12.08 р.

...
Мацех О.: ... Насправді, від першого разу, коли збиралася наша секція ГФЛ з цього приводу, пройшло вже близько півтора року. Тоді присутніх на засіданні форуму було близько 30 ос., вони вирішили провести акцію, що було зроблено. На сесії Теодор Дяків зачитав звернення ГФЛ з пропозицією зняти це питання з порядку денного. Але незаконну ухвалу про житлове будівництво прийняли 77 голосами „ЗА”. З того часу ГФЛ став в опозицію до міськради і міського голови та оголосив, що буде всіляко добиватися їхньої відставки. Вартість тієї ділянки щонайменше 10 млн. дол., зрозуміла агресія забудовників. Ми звернулися в прокуратуру, яка подала позов щодо скасування двох ухвал. Наші адвокати навели велику кількість доказів щодо незаконності ухвал. Цей судовий процес триває досі. А тепер міська рада прийняла чергове цинічне та злочинне рішення -- змінити цільове призначення ділянки та перевести її під житлову забудову і вирішити питання без суду.
Хочу наголосити, що, на жаль, є дуже низькою активність громадськості, зокрема екологічної. Не буде заяв, круглих столів, публічних заходів тощо, не привернемо уваги та не буде суспільного резонансу.
Мої пропозиції: 1) Проект польських студентів вивісити у сесійній залі на наступному пленарному засіданні ЛМР; 2) Скерувати в прокуратуру відповідні листи про винесення протесту на останню ухвалу по Знесенню; 3) В СБУ, в рамках роботи оперативної групи з питань протидії корупції створити робочу групу щодо вивчення питання забудови Знесіння (це питання вже на стадії реалізації).


Олешко С.: Юридично ми нічого не зробимо, бачу єдиний спосіб– одна надія на шанувальників Львова у Польщі. Щоб люди як туристи приїхали і сказали тим баранам, що поляки не дозволять забудувати парк. Це приверне велику увагу і створить міжнародний скандал.

Зінько Ю.: Ми маємо відношення до проектування цього парку. Це цікавий прецедент. Я би запропонував дуже інтелігентну форму. Польські студенти розробили унікальний проект, нам потрібно це лише реалізувати. Парк „Знесіння” – найбільш інвестований Європейським союзом об’єкт у Львові. Нам треба підняти це на міжнародний рівень до міжнародної преси.

Мавко П: Треба використати те, що Садовий будує собі загальнонаціональний імідж. Ми можемо звернутися до Кардинала Гузара, щоби церква дала оцінку. Адже практикуються методи, які не прийнятні для європейського міста. Також потрібно звернутися на телебачення і запропонувати їм цю тему.

Мацех О.: Преса – це комерційне середовище, вони прийдуть тільки тоді, коли буде інформаційний привід. Коли ви виходите на вдало організовану акцію протесту, ви привертаєте увагу.

Колодко М
.: Зараз відкрився на Львівському порталі „Еко-портал”, я вже можу розмістити там всю інформацію по цій проблемі, і особливо про незаконне рішення депутатів. Я беруся підписувати в науковців відкритого листа з протестом і знову ж таки кинути його в пресу. Здалося б його відправити в Кабінет Міністрів України. На сайті можна дати портрети депутатів, які голосували.

Мацех О.: Близько п’яти листів передано безпосередньо Тимошенко. Тимошенко прекрасно знає ситуацію. Але хочу наголосити, що відбувся з’їзд громадської організації „Громадянська позиція”, створена А. Гриценком. Ми підготуємо листа на її президію. Від імені цієї організації в СБУ, прокуратуру, вже на вищому рівні будуть скеровані відповідні звернення. Всі ці заходи ми використали і далі будемо використовувати.

Молодий О.: Щось можуть змінити хіба що „коктейлі молотова”.

Мацех О.: Ми діємо в межах закону.

Олешко С.:
Беру на себе відповідальність вилити з бетону велику свиню в яку громадяни кидали б якусь копійку для депутатів. Але кожен мусів би при цьому сказати, яке його ставлення до депутатів і на що вони кидають ці гроші. Потрібно встановити там диктофон чи відео для запису. Свиню пропоную встановити перед входом в Ратушу.

Колодко М.: Можна написати 20-30 листів від різних громадських організацій і відіслати. Кожна громадська організація буде представлена, і мені здається, що це буде краще ніж один лист і багато підписів.

Онищенко Л.: Забудовники кажуть, що ця територія не впорядкована. Я вірю ще в залишки громадянського суспільства. Пропоную зробити там не акцію протесту, це не буде правильно, якщо польські студенти підуть на конфронтацію. Їм це болить, але вони не хочуть втручатися. Львів для них - дуже тонка тема. Але, якщо зібрати студентів зі всієї Європи, як, наприклад, була школа ЮНЕСКО, щоб почали там щось робити, хоча би пластунський табір. Можна було б там зробити сад скульптур?

Олешко С.: Я буду в Польщі 20 числа і підійду до шанувальників Львова в Польщі. Дайте мені всі матеріали, я їх загітую.

Войцеховский Кшиштоф.: Я маю одну пропозицію та одну думку: Я не вважаю добрими агресивні дії, до яких будуть залучені польські студенти. Відверто кажу, що це є досить делікатна ситуація. Потім можуть дорікнути, чому поляки втручаються. Якщо б ви підготували статтю довшу коротшу. Яку б я спокійно міг би перекласти на польську мову, з додатком листа. Я це можу поширити серед міжнародних екологічних організацій. Наприклад, про те голосування, де був тільки один депутатський голос на захист парку. Можна зробити так, щоб можна такий лист роздрукувати і вислати від якоїсь організації чи особи.

Криничанка Н.: Ця ділянка у парку Знесіння – це проблема, яку ми повинні самі вирішувати. Зараз – це пустир, місце п’янок, ґвалту, там, нічого не проводиться... Основним аргументом депутатів було: „Що ти захищаєш? Ти захищаєш ганьбу Львова!” Головна проблема, що ми допустили, що там таке відбувається. Ця рекреаційна зона використовується, як прохідний двір. Межі парку не задіяні ні в спортивних, ні в освітніх програмах. Я беру на себе розробити безліч сценаріїв флеш-мобів. І я б не нарікала так на наших людей, в кожного своя ситуація. Акції мають бути добре підготовлені.

Мацех О.: Реально над темою працює кілька людей. Якби не „Козаков і партнери”, Ліля Онищенко, Софія Ванькович, Теодор Дяків, Софія Ванькович, цю ділянку вже б забудували. На жаль, ще ніхто не взяв на себе відповідальність за організацію публічних акцій. Ми взяли на себе юридичну та медіа складову питання.
Є ще одна ідея – це поставити у Львові „Стовп ганьби”. Такий стояв раніше у Львові. Але його потрібно робити тимчасовим, розбірним, щоб ховати на ніч, наприклад у галереї «Равлик».

Гайда Ю.: Застережень не маю. Там і свиню можна було б ховати.

Ковалишин К.: „Стовп ганьби” – добра ідея. Але найперше, треба донести саму ідею. Ми його поставимо, портрети наліпимо, а люди не будуть розуміти, до чого він стоїть? Можу зробити постери. Потрібні газетні публікації, листи, на форумі розмістити. По студентах кинути клич, щоб вони зробили проекти, це були б свіжі ідеї.

Колодко М.:
Я готовий на тій ділянці зустріти Новий рік в палатках. І скільки людей туди прийде!

Гайда М.: Якщо говорити про „стовп ганьби”, його треба робити як акція, так буде краще. Стовп може бути і у вигляді тумби з пап’є-маше і того буде досить. Але треба донести, про що йдеться, інакше кожен почне клеїти там портрет свого особистого ворога.

Вирішили:


1. Проект польських студентів вивісити у сесійній залі на наступному пленарному засіданні ЛМР(секретар ГФЛ);
2. Написати звернення прокурору, щоб він виніс протест на ухвалу ЛМР (Дмитро Гудима);
3. Написати звернення до міського голови, щоб наклав вето (Дмитро Гудима)
4. В СБУ, в рамках роботи оперативної групи з питань протидії корупції створити робочу групу щодо вивчення питання забудови Знесіння (Олег Мацех);
5. Ініціювати впорядкування ділянки на Довбуша, 15 - самостійно чи з допомогою іноземних студентів(Олесь Завадович);
6. В Польщі повідомити шанувальників Львова, щоб підняти проблему на міжнародний рівень (Сергій Олешко, документи готує та передає секретар ГФЛ);
7. Звернутися до міжнародної преси („Gazeta Wyborcza”). Підготували статтю перекласти на польську мову, з відкритим листом. Поширити серед міжнародних екологічних організацій (К. Войцехівський, документи готує та передає секретар ГФЛ);
8. На Львівському порталі „Еко-портал”, розмістити всю інформацію по цій проблемі та про незаконне рішення депутатів (Мирон Колодко, матеріали передає секретар ГФЛ).
9. Надіслати 20-30 листів від різних громадських організацій і відіслати. Кожна громадська організація буде представлена, і мені здається, що це буде краще ніж один лист і багато підписів (всі учасники, звернення готує прес-секретар ГФЛ);
10. Звернутися на телебачення і запропонувати їм цю тему(Прес-секретар ГФЛ).
11. Звернутися до Церкви, щоб з її допомогою висловити протест проти будівництва парку, підняти моральні аспекти питання, дати оцінку діям влади (Олег Мацех).
12. Зустріч Нового року на вул. Довбуша, 15 (Мирон Колодко)
13. Підготувати листа на голову громадської організації „Громадянська позиція”, А. Гриценка. Від імені цієї організації в СБУ, прокуратуру, вже на вищому рівні скерувати відповідні звернення.
14. Вилити з бетону велику свиню в яку громадяни кидали би копійки для депутатів та щоб кожен міг би при цьому щось сказати (ставлення до депутатів, для чого кидають гроші тощо). Це все повинно записуватися на диктофон та відтворюватися на динамік (щоб свиня ніби постійно говорила). Свиню встановити перед входом в Ратушу (виготовлення свині - Сергій Олешко, електронні засоби - Олег Мацех);
15. Зробити переносну конструкцію „Стовп ганьби” для акції. (Сергій Олешко - виконання, Костя Ковалишин - оформлення, світлини депутатів ЛМР - секретар ГФЛ)
16. Організація публічних акцій (Наталка Криничанка).




dr.Trollin - 21-12-2008 у 21:52

Ревно _Пропоную_ громаді (звісно кому не є бАйдуже...)
прилучитися до внесення пропозицій.

dr.Trollin - 2-2-2009 у 16:35

Прокуратура міста, на звернення ГФЛ, опротестувала незаконну ухвалу ЛМР № 2260 від 4 грудня 2008 року, якою депутати змінили цільове призначення ділянки в парку Знесіння (вул. Довбуша, 15) на землі житлової забудови. Про це Форуму стало відомо з листа заступника прокурора міста пана Межвінського Д.

Зокрема у листі йдеться: „Встановлено, що ухвала Львівської міської ради № 2260 від 4.12.2008 року „Про внесення змін та доповнень до ухвали міської ради від 05.07.2007 р. №1023” прийнята з порушенням вимог чинного Земельного кодексу України, Закону України „Про природно-заповідний фонд України”. За результатами проведеної перевірки, прокуратурою міста принесено протест на зазначену ухвалу ЛМР № 2260 від 4.12.08 р.

Окрім того, розглянувши клопотання парку, Господарський суд Львівської обл. призупинив дію двох оскаржуваних ухвал №612 і 1023 зі змінами і доповненнями ( у тому числі і ухвалу № 2260), таким чином заборонивши ЛМР, її виконавчим органам, комунальним підприємствам та ТзОВ „Архібуд” вчиняти будь-які дії, які пов’язані з користуванням чи розпорядженням земельною ділянкою на вул. Довбуша, 15 до вирішення справи по суті.

Нагадаємо, згадана ухвала ЛМР № 2260 була прийнята під час того,як триває судовий процес, за відсутності у порядку денному, питання було внесено поспіхом, додатковим пунктом та проголосовано 76-ма депутатами.