Форум Рідного Міста

ТіК: ЛітераДура-2007

Юрій Сєров - 14-7-2007 у 04:33

Вчора послухав цей альбом і вирішив трохи написати.
Спочатку про гурт.
Засвітився цей гурт відносно недавно і до сих пір в усіх хто його чув асоціюється з "Оленями" - так називається їхня найпопулярніша пісня, записана спільно з гуртом "Ляпіс Трубєцкой". Вперше побачив його на М1, десь біля Нового Року, потім гурт став світитися більше.
Гурт привернув до себе мою увагу тим, що по-перше був новим гуртом, який показують по ТВ, по-друге - тим що співає українською. :) В наш час таке трапляється не часто :(.
І нарешті весною група записала альбом "ЛітераДура".
Записи і до того гуляли в неті, оскільки хлопці не пожлобилися викласти демки на свому сайті (вони і досі там).
В живу почув цей гурт на "Днях Пива" і мушу сказати враження залишилися лише позитивні.
Тепер про альбом.
Складається з 11 пісень:
1. SOSюра
2. Вчителька
3. Олені (+ "Ляпіс Трубєцкой")
4. АЛКОголізм
5. Сіржант
6. Ноябр
7. ЗАГРЕБЕ-льний
8. Баби
9. Апрєль
10. Очі (Ти ховаєшся в снах)
11. Дєцкіє ігри

Альбом заслужив купу схвальних відгуків.
Стиль - фольк-рок. Дивує поєднання соціальних текстів з легкою позитивною драйвовою музикою.
Особливо сподобалися АЛКО-голізм і Очі :) .
Суржик у текстах наштовхує на порівняння з Гадами, музика схожа на Ляпіс...

Хто ще не слухав - слухайте. На сайті є демки.
Сайт гурту: http://www.tikmusic.com.ua

img_titl1.jpg - 61kB

Роман Яремчук - 2-11-2007 у 17:58

ТІК - потужна штука! І головний їх олень кучерявий, так нічо козак

Юрась Кириченко - 4-11-2007 у 13:36

Навчався, колись, головний олень України в Вінницькому педагогічному університеті. Маю знайомих які мали знайомих які знали Бронюка :), співали віселих пісень по общагах. В деяких піснях впізнається наше сучасне сільське весілля.
А от свіженька інформація по ним http://sumno.com/content/view/2312/1/

Серж Петренко - 27-11-2007 у 23:56

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Юрій Сєров

Суржик у текстах наштовхує на порівняння з Гадами...

... або з "Лесик Бенд".
Загалом - дуже добре, що цей гурт з'явився і щось робить. Саме такі сучасній українській естраді дуже потрібні. Важка чи відносно важка музика в нас розвивається повним ходом, коштів їй хронічно не вистачає для повноцінного розвитку, але то вже з іншої сфери питання. Т. з. "традиційна естрада" живе і житиме ще довго-довго (на превеликий мій жаль)... Але от такий дивний парадокс маємо вже не перший рік: музики "для обраних" не то що б повно, але при бажанні нашукати можна чимало. Тоді як легкої музики для широкого кола слухачів - ледь не на пальцях рахувати можна! І це при тому, що масове поширення української пісні можливе тільки при активному залученні попси (а що ми маємо, крім Лами?) і стьобного рокапопсу. Ну не ставитимуть же на наших ширпотребних ефемках вищепробний, але неформатний навіки "Оркестр Янки Козир"... Та хоч би і ставили - скільки десятків людей його слухатиме? Ще один парадокс: традиційно село вважається оплотом української мови, але ж яку гидоту зараз слухають по наших селах! Всі російські помиї ідуть там на ура. І конкурувати з ними наразі можуть тільки "Чоботи з бугая" (це пісня така, якщо хто не в курсі; але в нашій місцевості так називають весь жанр примітивних весільних пісень) або гурти не кшталт "ТіК". Тож вибачте вже мені цей пафос, але значення "оленів" для української культури в цілому важко переоцінити!

Максим Стюфляєв - 28-11-2007 у 00:09

Я теж, хоч сам не люблю "попси", чудово усвідомлюю, що без неї неможливий нормальний розвиток музичного ринку. А легкої україномовної музики у нас мало, на мій погляд, тому, що українськість досі сприймається як протест, опозиційність. А протест- це рок! Згадайте хоча б Майдан!

Юрій Сєров - 28-11-2007 у 01:16

Цитата:
Тож вибачте вже мені цей пафос, але значення "оленів" для української культури в цілому важко переоцінити!

Погоджуюся. Але ТіК швидше стане неформатом ніж попсою (в хорошому розумінні цього слова).
Якісним українським попом можуть стати Ані Лорак, Гайтана (правда їх чомусь постійно тягне в російськомовну нішу, невиправдано як на мене), Контрабанда засвітилася, Таліта Кум (невдалий останній альбом, імхо), Друга Ріка. Є й багато інших.
Українському, щоб пробитися, треба бути на 2 голови вищим.

Серж Петренко - 28-11-2007 у 08:10

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Максим Стюфляєв
А легкої україномовної музики у нас мало, на мій погляд, тому, що українськість досі сприймається як протест, опозиційність. А протест- це рок! Згадайте хоча б Майдан!
Згадав. 100% так і є. Виходить, треба ламати ще один стереотип. Себто українськість як опозиційність. Свого часу стереотип "рок не звучатиме українською, тільки англійською чи на крайняк російською, українська - лише для фольклору" теж доволі міцно тримався. На щастя, подібних дурниць уже не чути. Тепер залишається "всього нічого" - показати людям, що українською говорять і співають не для того, аби щось підкреслити чи щось комусь довести, а тому, що це звичайно і природно. Я досі від багатьох україномовних (!) людей чую, що вони не можуть читати українською - от коли по-російськи написано, то це інша річ. І фільмів, озвучених українською, теж багато хто не сприймає - бо "дико звучить"! (пам'ятаю, пам'ятаю, обіцяв не матюкатися :) думаєте, легко утриматися, коли мова про таке зайшла? :) ) Тому суржик у піснях "ТіК'а" теж можна вважати цілком виправданим - ото якраз цілком прийнятний перехідний варіант для тих, кому літературна українська до сих пір вухо ріже.