Форум Рідного Міста

С. Головатий: з ким будувати Україну?

Іван Лихобор - 21-7-2007 у 23:20

Сергієві Головатому не пропонували приєднатися до коаліції.

***
Із колишнім міністром юстиції, народним депутатом усіх (!) скликань Сергієм Головатим зустрічаємося в його офісі на столичній вулиці Сагайдачного. Він чекає біля входу в кабінет. Побачивши фотографа, жартує:
- Я ж не в офіційному костюмі…
Показує розвішані на стінах фотографії. На них він – і міністр юстиції, і народний депутат. На поличці в шафі – лялька, схожа на нього. Головатому її подарували співпрацівники в Міністерстві юстиції на День Святого Миколая. Їй приклеїли вуса . З дроту зробили окуляри й надягли костюма.

Чому так несподівано перейшли на бік коаліції?
- Це неправда. Я не ставав на бік коаліції.

Але як пояснити таку різку зміну ваших поглядів?
- Я своїх поглядів не змінив. Але чомусь нашим людям важко збагнути поточний політичний момент. Українське суспільство ще надзвичайно недорозвинуте з точки зору оцінки політичних процесів. Суспільство сприймає політиків, які крадуть, брешуть, які дбають про себе, а не про народ. Для чого ці дострокові вибори? Ціна їх – колотнеча, хаос, цинічне ставлення до законів, Конституції, до принципів демократії.

Треба розуміти, це ви президента насамперед маєте на увазі?
- Звичайно, - підвищує голос Головатий і відкидається на кріслі. – Адже сам президент Ющенко визнав, що дострокові вибори нічого не змінять у розкладі політичних сил у парламенті. Щоправда, одночасно зазначив – мовляв, «зміняться принципи стосунків між фракціями»… То чи потрібні вибори тільки заради такого? Я не стою на боці ні тих, ні інших. Мене завжди цікавило одне: дотримання законів і Конституції. Не визнаю «ленінізму» як теорії і практики революційної доцільності. А тому не визнаю Леніна, навіть якщо він помаранчевий, а не червоний. Чи це при Кучмі, коли робили переворот у Верховній Раді і частина народних депутатів на чолі з Медведчуком, Плющем, Кравчуком пішла в «Український Дім». Чи коли головою Верховної Ради був Литвин, який приймав зміни до Конституції мегафоном і без підрахунку голосів – тупотом ніг і підняттям обох рук. І ніхто їх не рахував. Чи тепер, коли опозиція залишила парламент, але це не має юридичних наслідків у принципі за цією Конституцією. І потім домовляються двоє-троє людей, як далі ділити суспільні кошти поміж собою. Це – «мєждусобойчик». Я в цій ситуації ні з ким. Я – за Конституцію. А Ющенко як президент, ґарант, за всі роки незалежності виявив найцинічніше до неї ставлення. Так не ставився ніхто – ні Кравчук, ні Кучма.

Який йому зиск від цього?
- Я не хочу думати про його особистий зиск. Це людина, яка дуже любить гроші*. Він поважає тільки багатих*. Якщо людина розумна, професіонал, але бідна, для Ющенка це – ніхто. Оця вся катавасія затіяна для одного – повернення особисто Тимошенко й людей Ющенка до державних коштів. Бо нині ними розпоряджаються «регіонали», соціалісти й комуністи. Загалом, людей на вищих щаблях української політики цікавлять гроші. Я за два роки не почув програми президента, жодного послання про те, яким він бачить розвиток країни.

Ви розчарувалися і в Ющенкові, і в політиці загалом?
- У президенті Ющенкові розчарувався дуже. Я був міністром десять місяців і бачив, що його не цікавлять питання добудови правових інститутів держави. Цікавить усе, де є особистий зиск, особиста влада. Я не побачив у ньому державного мужа.

Хіба не вчинок державного мужа розпустити парламент, у якому коаліція десятками переманювала депутатів із опозиції?
- Він незаконно розпустив. І перший указ, і другий, і третій – вони поза межами Конституції.


«Кириленко, Луценко й Тимошенко – не ті люди, з якими можна будувати Україну»


На дострокові вибори підете?
- Я не бачу сенсу подальшого перебування в українській політиці. Немає з ким будувати державу на засадах Конституції, демократії й верховенства права.

Коли вирішили піти з політики?
- Після другого квітня. Після того ганебного указу, на який навіть Кучма не насмілився тоді, коли так само воював з парламентом.

І тоді ви вирішили залишити політику й піти суддею в Європейський суд з прав людини?
- Тут усе не так просто, - посміхається Головатий. – Від того, що я вирішив, нічого ще не залежить. Процедура відбору і виборів суддів надзвичайно складна. І якщо хтось у «Нашій Україні» поширює чутки про те, що моя позиція обумовлена бажанням отримати посаду в Страсбурзі – це просто безграмотні люди, які ніколи не цікавилися темою. Можна сказати, я випадково пройшов національний етап – бо міг не потрапити до трійки претендентівю Потрапив тільки з другого туру голосування. Тепер у Парижі має відбутися співбесіда в підкомітеті з обрання суддів Парламентської асамблеї Ради європи. Це також непередбачувана процедура. Залежить від того, хто буде на співбесіді. Он місяць тому завернули список претендентів із Кіпру. Члени підкомітету дійшли висновку, що із трьох кандидатів один відповідає критеріям, а інші – ні.

Якщо всі троє українських кандидатів пройдуть, то ПАРЄ голосуватиме на початку жовтня. Власне, робота в Європейському суді з прав людини залишається лише одним із варіантів моєї подальшої професійної діяльності.

Які ще варіанти маєте?
- Залежить від дальшого розвитку подій. Відверто кажучи, я не хотів би йти з політики. Попереду ще ж опрацювання наступних змін до Конституції. Я саме через це зайнявся творчістю: випустив монографію «Верховенство права» із трьох книжок на майже 2000 сторінок тексту. Це зовсім інший погляд на Конституцію. Не такий, як викладають у наших вузах і розуміють 99 відсотків професорів з конституційного права. Я хотів би й надалі застосовувати свої теоретичні знання для поліпшення української практики. Зокрема, викладати теорію конституційного права. Я ще в пошуку. Але однозначно можу сказати, що мені не по дорозі з «Нашою Україною» і БЮТом. Кириленко, Луценко, Тимошенко – не ті люди, з якими можна будувати Україну і розвивати її на європейських цінностях. Вони демагоги, говорять неправду, займаються популізмом. На жаль, людям подобаються популістські гасла.

Ви казали, що після виключеня з «Нашої України» з вас вимагали 5 мільонів доларів за те, що були в їхньому списку. Хто вимагав?
- Це правда – вимагали. Але яка різниця хто? Якщо називатиму прізвища, буде судовий процес. Запису в мене немає. Це було сказано моїм друзям: «Хай поверне гроші». Але ж які грош? Я що, платив гроші чи мені колись хтось платив? Хіба за мої 19 років у політиці хтось сказав, що давав Головатому гроші? Або Головатий комусь давав гроші? Такого не знайдете ніде. Я не продаюся. Думаю, що в «Нашій Українi» справді платили по п’ять мільонів за місце. Кажуть, що тепер уже доходить до десяти.


Хіба за мої 19 років у політиці хтось сказав, що давав Головатому гроші?


Чи спілкуєтеся з кимсь із «Нашої України»?
- Іноді з ними зустрічаюся, i вони говорять: «Ми тебе підтримуємо, розуміємо. Але ж ми вимушені так робити». Усе це тому, що хочуть потрапити в список. Це є дволика позиція, лицемірна. З тобою так – а з керівництвом по-іншому. А я так не можу. У мене є позиція, і я її відкрито висловлюю. Це не означає, що я захищаю інтереси коаліції. Це ситуативний збіг і не значить, що я формально до них приєднався чи їх обслуговую.

А пропонували приєднатися?
- Ні. Вони знають, що не піду. З ними практично контактів не підтримую. Лише з Морозом спілкувався, коли дарував йому свій тритомник.

Що може зашкодити проведенню дострокових виборів?
- Елементарно: указ про вибори видано, коли немає юридичного факту, який би засвідчував, що повноваження Верховної Ради припинено.

Але ж зачитано 151 депутатську заяву про складення повноважень…
- Так це ж «висить у повітрі». Це не юридичний акт. Імовірні заяви, оголошені спікером, і більше нічого. Заява депутата не є нормативним актом.

Тим не менше всі почали готуватися до виборів…
- Бо так домовилися. То давайте розпустимо суди, і нехай люди домовляються про власність, про землю. Будуть непотрібні закони. Будемо жити звичаєвим правом, як жили в середньовіччі. Це дикунство, це не держава ХХІ сторіччя. Тим паче – європейського зразка.
***
Джерело: "Газета по-українськи ", #123, ‘07.


*Примітка: (І.Л.)
Стеменна правда! Пересічних громадян називає «маленькі українці», а бізнесмену-олігархові Хорошковському (який на 15 років молодший від нього), коли обидвоє були присутні в Лондоні під час зустрічі з англійською королевою, руку тисне першим ото так по-лизоблюдськи – з тієї однії причини: бо в того… більше грошей. О! Нічого не вдієш – тут простежується цілий букет комплексів: від комплексу чухраїнців до комплексу «блудного сина», і вони даються взнаки (колись він так само з вітався з Кучмою).

Честная биография Ющенко.
І дещо інше.

holovatyj3.jpg - 9kB

Рост - 22-7-2007 у 01:47

Ну і що в цьому нового чи цікавого? Тупе перекопійовування статей. Псяча робота. Головатий, як і Лихобор (якщо останній, звісно, не "пап`є маше з рукою в попі" (С) КК) відробляє гроші партії регіонів. До речі, спонсори цієї організації і є найбагатші люди в Україні ;)
Як бачимо, стаття, хоч і звинувачує інших в популізмі, сама є чистої води популізмом. Старий, як світ, спосіб перемагати в суперечках - піддавати супротивника загальній критиці, не вдаючись у деталі. Головне - перекричати.

До речі, знаєте, дехто з оточення Івана Лихобора пропонував мені 20 000 гривень, якщо я піаритиму партію регіонів і очорнюватиму Ющенка. Але хто саме - не скажу. Якщо називатиму прізвища, буде судовий процес. Запису в мене немає.

ПС. Ось так легко просто стриндіти, а гляди, десь і осяде :)
А якщо переглянути усі статті, які Лихобор копіює і викладає тут, то вони саме такого нікчемного пошибу. Ну, якщо не зважати на деякі, цілком шизофренічні.

ППС. Як то кажуть в інеті - афтар жжот, пєши іщьо!

Юрій Сєров - 22-7-2007 у 04:40

Стаття, справді, така собі, але сама постать Головатого для мене досить неоднозначна.
Ще півроку тому я спокійно міг віднести його до тих політиків, яким я швидше довіряю, ніж не довіряю. Таких для мене тоді було насправді мало, зараз не залишилося.
Напередодні "першого указу" Головатий почав говорити речі, які насторожували, але в принципі, можна було сприйняти як захисника конституції. Те, що він плів вже потім в парламенті, було "брєдом сумасшедчого". Чому він перейшов до ПРУ (став їхнім симпатиком)? Не знаю. Але, "It always about money".

Цитата:
Оця вся катавасія затіяна для одного – повернення особисто Тимошенко й людей Ющенка до державних коштів. Бо нині ними розпоряджаються «регіонали», соціалісти й комуністи. Загалом, людей на вищих щаблях української політики цікавлять гроші.

А ніхто й не сумнівається в цьому.

Відносно Головатого - він не перший, він не останній. Після Чорновола - не дивуюся.
А саме головне, що він не гірший за тих кого підтримує Ростик, але і не кращий за тих кого підтримує Іван.
Але це так, ліричний відступ. Дивлячися на віртуальну словесну битву Ростика і Івана мені трохи стає смішно. Тому що навіть між верхівками їхніх сил нема такого напруження. Все що відбувається так... шоу для народу.
На зарплату в 1000 баксів щодня купуються сукні за 5 тисяч, за 1000 грн. в місяць на чартерному літаку їздять оперуватися в Барселону, БМВ за 100 тисяч купують дітям...

Тому можливо, ти Ростику поспішив, коли відмовився від тих грошей :) (За умови, що ти не маєш зиску з помаранчевих :) ). Це жарт, смайлики не просто так! :) Але як і в кожному жарті, в ньому також лише доля жарту.
20 000 - це річна! зарплата професора! університету.
Всі вони з одного тіста і я не думаю, що гроші одних чимось чистіші за гроші інших. Я не маю на увазі, що я б обов'язково взяв, але я не засуджую тих хто б взяв.
Погляньте на місцеву владу - самі помаранчеві. Вам справді подобається, що тут відбувається? Ви думаєте на державному рівні кращі люди та фахівці. З фосфорною аварією (в аспекті допомоги місцевому населенню з ліками і продуктами і вчасного інформування населення).
Словом все як завжди: пани (януковичі, тимошенки, ющенки) чубляться - в хлопів (івани, ростики і інші) чуби болять (нерви псуються).


Поки дописав зрозумів, що якщо нема якоїсь явної небезпеки, то брати гроші і трохи попіарити когось є дуже навіть непоганою справою :). В них не відбуде, а простим людям користь. Так що зареєструйте собі двох юзерів і беріть людоньки гроші і в тих і в тих! :)

Замість P.S.: заспокойтеся і врубайте собі Мертвого Півня або почитайте Андруховича:

Знову, курва, радiо, телебачення, курва, преса
Влада собi як влада: суцiльнi, курва, бандити

Богдана Курилюк - 22-7-2007 у 17:01

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Юрій Сєров
Влада собi як влада: суцiльнi, курва, бандити


Перечитуючи все вище написане розумію, що таке визначення для влади мабуть буде або і вже є типовим. Це щось на зразок характерної ознаки класифікації в суспільстві...

Рост - 22-7-2007 у 20:48

Юрку, я не сварюся і не чублюся :) Мій допис мав на меті лише одне - показати, що тут, на ФоРуМі не всі поділяють думку Либохора. Бо раз мовчать, значить поділяють :) Хоча, можливо, мене на довго не вистарчить, мені ж бо таки грошей ніхто не платить, а від тих тисяч я відмовився ;) Ну і, зрештою: "Ми не продаємось" :)
Чому я більше симпатизую Ющенку? По-перше, він просто розумніший за всіх інших політиків, а мене аж курвить, як подумаю, що країною керують шуфричі. По-друге, це він з Тимошенко дав розвиток малому бізнесу, а це мені болить, бо то мій хліб. В противагу Януковичу і компанії малий, і навіть середній бізнес нідочого. Це представники олігархів зі сходу України, де, здебільшого, великі підприємства. Що хотів не так давно зробити Янукович? Ага, відмінити спрощену систему оподаткування. Що буде наслідком? Так, гроші підуть в тінь. Кому це вигідно? Та їм же й вигідно. Заодно і малий бізнес приб`ється.
Є й інші причини, але довго розводитись не буду.
Тобто, як бач, це не просто примітивні симпатії-антипатії.

До речі, мені цікаво, ким працює Лихобор/Яндрух? Якщо він, звісно, не бот :)

Андрій Пелещишин - 22-7-2007 у 21:45

Цитата:
До речі, знаєте, дехто з оточення Івана Лихобора пропонував мені 20 000 гривень, якщо я піаритиму партію регіонів і очорнюватиму Ющенка.

Це дуже цікаво! Росте, питання з цього приводу. Мається на увазі піарити на форумах? Чи взагалі піарити?

Тарас Гулка - 22-7-2007 у 22:22

Цитата:
Бо раз мовчать, значить поділяють


Ні, Росте, не поділяють, якщо мовчать, а, скоріше, ігнорують. Цілком підтримую твої дописи і підписуюсь під ними. А мовчу, бо хіба можу матюкнутися на дописи Івана, ну а це на цьому ФоРуМі не випадає :)

А стосовно політитики, то хоча не завжди розумію і підтримую дії Ющенка і Тимошенко, але із двох бід вибираю меншу.

Ну і, зрештою, постійно кручуся серед великого бізнесу (хоч сам відношусь до ма-а-а-аленького :) ), то всі великі фірми кажуть, що таки за Тимошенко було легше.

Юрій Сєров - 22-7-2007 у 23:16

Все-таки цікаво чому продався Головатий. А ті хто знають, нам не кажуть.

Рост - 22-7-2007 у 23:38

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Андрій Пелещишин
Цитата:
До речі, знаєте, дехто з оточення Івана Лихобора пропонував мені 20 000 гривень, якщо я піаритиму партію регіонів і очорнюватиму Ющенка.

Це дуже цікаво! Росте, питання з цього приводу. Мається на увазі піарити на форумах? Чи взагалі піарити?

О, бачиш, Андрію, як це просто :) Правда - не правда, але вже пішло гуляти :)
Ось так і наш Ванечко працює, головне стриндіти, а люди плітки люблять.
Саме тому я і піднімав питання доречності його публікацій на ФоРуМі. Бо вони ж не несуть ніякого інформаційного наповнення, це просто піарівська брехня. І не суть, проти кого вони скеровані, такі дописи, це все порсто поливання брудом. Мету я вже проілюстрував.

Dmy - 25-7-2007 у 15:55

Цитата:
Ви казали, що після виключеня з «Нашої України» з вас вимагали 5 мільонів доларів за те, що були в їхньому списку...
– Це правда – вимагали. Але яка різниця хто? Якщо називатиму прізвища, буде судовий процес. Запису в мене немає. Це було сказано моїм друзям: «Хай поверне гроші». Але ж які грош?

Цитата:
До речі, знаєте, дехто з оточення Івана Лихобора пропонував мені 20 000 гривень, якщо я піаритиму партію регіонів і очорнюватиму Ющенка. Але хто саме - не скажу. Якщо називатиму прізвища, буде судовий процес. Запису в мене немає

Цитата:
Це дуже цікаво! Росте, питання з цього приводу. Мається на увазі піарити на форумах? Чи взагалі піарити?

Нажаль, Росту 20 штук не світять :(
Звісно, друга цитата - то є простий рімейк першої - від Лихобора - "president'а(?!)" - Головатого, аби продемонструвати, як можна безкарно говорити що завгодно і чого воно варте. Можна було би продовжити:"Це було сказано мені друзями Яндруха: «Хай візьме гроші». Але ж які гроші? Хіба це - гроші?!"
Цитата:
О, бачиш, Андрію, як це просто :) Правда - не правда, але вже пішло гуляти :)
Ось так і наш Ванечко працює, головне стриндіти, а люди плітки люблять.
Саме тому я і піднімав питання доречності його публікацій на ФоРуМі. Бо вони ж не несуть ніякого інформаційного наповнення, це просто піарівська брехня. І не суть, проти кого вони скеровані, такі дописи, це все порсто поливання брудом. Мету я вже проілюстрував
За моїми спостереженнями "наш Ванечко" працює трохи інакше. Він справді (як сам казав) нікого не піарить. Просто з певного часу повівся на ЛПР-технологіях (додав би "псевдо") - десь від часів, коли його Ющенко почав кодувати від якоїсь залежності (липень-листопад 2004) і допитливо намагається випробувати всю ту холєру на практиці й на піддослідних людях.
Метода відома. Людина бере щось з якогось паскудного політсайту на кшталт ForUm, President.org.ua тощо (доречі, чи хтось зауважив, що побірник і прихильник правдивої української культури та мови з усіма її діялектами Іван Лихобор чомусь цитує майже виключно російськомовні політичні ресурси? На украмовних лайна менше?), копіпастить сюди з якимсь мінімальним коментом і тихо зникає (ну, хіба ще 1-2 пости для підтримки вогню). Нарід, звісно, викриває бздури, чехвостить афтара, а той ... (хтів сказати: читає і підсміюється, але не впевнений - може, взагалі не звертає уваги, а запроваджує нову тему з новою цитатою і тими таки наслідками).
Хто не вірить, але має час - може перевірити прямо тут.

Тому, гадаю, правий Тарас Гулка:
Цитата:
Ні, Росте, не поділяють, якщо мовчать, а, скоріше, ігнорують

як з'являється чергова подібна фігня - ігнор, та й по всьому.
Знайдуться й інші цікаві теми.

Андрій Пелещишин - 25-7-2007 у 17:16

Цитата:
Нажаль, Росту 20 штук не світять

Власне, ці 20 штук мене зацікавили зовсім не з точки зору політики. І Рост може не радіти, що дав мені урок :)
Мене вони зацікавили, як людину, яка активно цікавиться і досліджує процеси розвитку Вебу. І коли я прочитав це, я подумав, що хтось в Україні нарешті почав пробувати оцінювати вартість і можливості реклами та піару в Другому Вебі - форумах, блогах і подібному.

Рост - 25-7-2007 у 21:30

Ги-ги :)
Андрію, я ж уже давно казав, банити Лихобора нафіг. Те, що він найбільше перекладає, то й що з того? Питання має стояти інакше - що він перекладає.
Ну, хіба що ти хочеш розкручувати ФоРуМ на скандалах... :)

Іван Лихобор - 25-7-2007 у 21:41

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Роста
Андрію, я ж уже давно казав, банити його нафіг.

Навіщо?.. Мені, висловлюючись Ростовим сленґом, пофіг, як називатися. Бо заради вас усіх я тут і під іншим 'іменням' можу бути. :yawn:
Любов на віки! До гробу! :yawn:

Олексій Мачехін - 25-7-2007 у 21:50

А що, процедуру реєстрації спростили? Хіба вона немодерована?

Юрій Сєров - 4-8-2007 у 19:48

Схоже, наш секс-символ визначився з ким буде будувати Україну в наступному парламенті.
Хто ще не знає з ким - спробуйте вгадати з трьох раз. :baddevil: