Форум Рідного Міста

Державний історико-архітектурний заповідник "Хотинська фортеця...

Роман Голощук - 11-8-2007 у 11:23

Розпочинаю серію публікацій про найвидатніші історичні місця нашої держави.
Нагадаю, що 21 серпня Україна визначить свої 7 чудес. Хотинська фортеця зараз займає в опитуванні, яке проводиться для цієї акції 5 місце. Кілька разів я відвідував Хотин і кожного разу він вражав своєю величністю і красою. Тому саме з нього і розпочинаю...


Хотин, що приваблює туристів з усього світу, одне з найдавніших міст України, нещодавно відсвяткував своє 1000-річчя (у 2002 році). На початку XI ст. київський князь Володимир Великий створив систему прикордонних фортець на заході й півдні своєї держави, у тому числі Хотин.
Кому Хотин тільки не належав – українцям, полякам, туркам, молдаванам, румунам, росіянам… Він просякнутий кров’ю різних народів. А починалося все з давньослов’янських поселень VII-X ст., що облюбували круті схили Дністра. У X-XII ст. на місці “сучасних” фортифікаційних укріплень стояла дерев’яна фортеця із земляними валами, а у XIII ст. Данило Галицький наказав збудувати кам’яну. Та “в ріст” будова пішла лише за молдавських правителів – зокрема Штефана III Великого (XIV-XV ст.) Вапняне “тісто”, яке мало скріплювати каміння, “замішували” на яєчних жовтках та трупах свійських тварин. Заради “будови тисячоліття” навіть ввели “яєчний податок”. Ззовні стіни прикрашали червоним орнаментом, притаманним молдавській вишивці, який мав функцію оберегу. Будівля не має фундаменту. Вона стоїть на скелі. Щоб дістатися води, її мешканцям довелося заглиблюватися у камінь на… 62 м.

Про Хотинську фортецю існує кілька міфів та історій.
Наприклад про мокру пляму, яку видно на лівому боці стіни фортеці (див. фото). Одні екскурсоводи розповідають „сльозливу” історію про те, як турки полонили бідну дівчину Оксаночку, яка так плакала, що її сльози і досі не висохли. Начебто її замурували живцем.
Ще одна версія – на сайті Замки та храми України - про те, як під час однієї з облог фортеці якась мужня дівчина вночі зробила вилазку до струмка, набрала води у глечик, та вже під час підйому у неї влучила ворожа стріла. Дівчина, стікаючи кров‘ю, все ж донесла свою цінну ношу до змучених солдат - а потім романтично померла в них на руках.
Працівники ж фортеці розказують, що приїжджали археологи, вирили на подвір’ї величезну яму, а закопати “забули”. Тепер там постійно назбирується вода, що розмиває стіну.

Можете вірити тій версії історії, яка Вам до вподоби :-)

Використані матеріали з
7 чудес України
Високий Замок
Додаткова інформація про Хотин в Інеті:
Замки та храми України
Вікіпедія


P.S. Хто хоче поділитись своїми враженнями про відвідування Хотина – пишіть.

Xotyn_zzovni.jpg - 87kB

Роман Голощук - 11-8-2007 у 11:27

А ось це Подвір'я фортеці. Фото зроблене 9 листопада 2005 року.

Xotyn_seredyna.jpg - 38kB

Андрій Пелещишин - 19-8-2007 у 16:19