Форум Рідного Міста

Залив телевізор водою

Андрій Пелещишин - 22-8-2007 у 21:39

Так сталося, що певна кількість води (десь мілілітрів 100) вилилася ззаду на телевізор, і думаю більша частина її опинилася всередині.
Телеприймач з трубкою, досить вже в віці, але оригінальний японський і працює добре.
Наразі після заливання не включав - боюся щоби не погорів.
Щось може хтось підказати - дати пару днів спокій чи включати і не боятися, чи ще щось?

Богдана Курилюк - 22-8-2007 у 21:49

Не є спеціалістом у цій справі, але думаю що варто би йому (тобто телевізору) дати спокій на кілька днів, а потім і до майстрів звернутися. Адже вода напевно щось могла пошкодити... :rolleyes:

Тарас Гулка - 22-8-2007 у 22:26

Колись в маминого брата сталась подібна ситуація, тіко вилилось десь 0.5 літра. Він черз годину включив-телевізор задимів. Майстер сказав, що треба було зняти кришку і почекати кілька днів і все було б добре.

Рост - 22-8-2007 у 22:27

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Андрій Пелещишин
Так сталося, що певна кількість води (десь мілілітрів 100) вилилася ззаду на телевізор, і думаю більша частина її опинилася всередині.
Телеприймач з трубкою, досить вже в віці, але оригінальний японський і працює добре.
Наразі після заливання не включав - боюся щоби не погорів.
Щось може хтось підказати - дати пару днів спокій чи включати і не боятися, чи ще щось?

Візьми в Оксани фен, зніми задню кришку, добре все просуши.
Потім ще дай з день часу на всяк випадок.
В мене дружина регулярно заливала телевізор водою, поливаючи квіти :) Нічого, жив, поки не викинув по причині морального повного устаріння.

Тарас Сокальський - 23-8-2007 у 00:31

Цитата:
Потім ще дай з день часу на всяк випадок.

додам, що цей день (або й два) його краще потримати на сонечку в розібраному вигляді. І взагалі, по свіжих слідах скинь кришку і глянь, куди саме вода затекла -- тоді можна буде поговорити більш предметно.
Сушити треба негайно, а не відкладати до вихідних -- корозія своє робить. І, якщо є знайомий телемайстер, попросити його, щоб оглянув і був присутній при включенні.
Якщо ж включати будеш сам, то роби це зі знятою кришкою, і при появі диму, шкварчанні, сторонніх запахах, проіскрюванні моментально висмикуй вилку з розетки.

Demyan - 23-8-2007 у 07:34

На сонце не ставити - оскільки температура буде зараз біля 30-40 градусів на сонці. Феном якщо "добре" смажити теж не треба - можна нагріти деякі елементи і вони вийдуть з ладу. Якщо фен має холодне повітря - тоді можна.
А так розібрати (зняти кришку), подивитися візуально (до кінескопа і так званої "жабки", також там де помножувач - рук не пхати, взагалі краще просто подивитися і все, якщо є якась підозра самому нічого не включати.
Якщо підозр немає, включати телевізор бажано при цьому поставити його в відкрити місце, і самому відійти на кілька метрів, тримаючи руку на поготові вимикання з резетки. Також можна тримати якийсь пісок або порошок (вогнегасник можна порошковий) - у раз спалаху -видьорнути з резетки і засипати.

Тарас Сокальський - 23-8-2007 у 08:39

Цитата:
На сонце не ставити - оскільки температура буде зараз біля 30-40 градусів на сонці

І чим така температура загрожує?:lol: При роботі дуроящик до 60 градусів нагрівається, а силові елементи -- і до 80 (не кажучи про резистори, які можуть і за 100 мати)

Цитата:
Феном якщо "добре" смажити теж не треба - можна нагріти деякі елементи і вони вийдуть з ладу

Ну якщо фен 2-кіловатний, призначений для зняття фарби, то звичайно. А побутовим тяжко щось зашкодити. В усякому разі, гріємо з відстані 15-20 см, а не впритик.
Цитата:
(до кінескопа і так званої "жабки", також там де помножувач - рук не пхати

Це більшою мірою стосується Електронів і іншого антикваріату -- там заряд високої міг тижнями триматися. В апаратах зі спліт-трансформаторами (а японці їх давно ставлять) є варіанти -- фокусуюча напруга береться з повної високовольтної обмотки через дільник або ж з відводу. Якщо з повної, то висока розрядиться на дільник, і можна не хвилюватися. Хоча, не знаючи, що там насправді, ліпше дійсно не пхатися до високої -- дідько з ним, що по пальцях лупане, але струм може через тебе кудись в схему піти і пальнути пару мікросхем.
Розряджати високу щупом чи кавалком дроту на масу теж дуже небезпечно -- блукаючі струми можуть наробити шухеру, треба мати високоомний/високовольтний резистор (напр., фокусуючий з Електрона)
Стосовно можливості загоряння -- мало в таке віриться, в телевізорах майже нема чому горіти (хіба якесь сміття на високу накидати). Проблема була в совєцьких лампових кольорових -- отам множник (ще селеновий) ефектно вистрілював з розбризкуванням розжарених кавалків, плата колектора любила пошкварчати, а в цілком давніх (з високовольтним кенотроном 3ц22с і тріодом ГП5 для стабілізації високої) тягнулася шикарна 10-сантиметрова дуга, яка запалювала все на своєму шляху. Ну і при використанні цвяхів замість запобіжників силовий транс міг подиміти. Ага, в сучасних ящиках потенційно небезпечними є вхідні варистори-супресори. Якщо запобіжник зроблений умільцями з кавалка арматури, а інші умільці сотворили в мережі 380 Вольт, то варистор перетворюється на бенгальський вогник:lol:. Але заливання водою цього спричинити не може. І все ж бажано тримати ящик подалі від легкозаймистих предметів (штор, зокрема)

Demyan - 23-8-2007 у 08:54

Хочете ставте на сонце біля батерей, ставте вази на телевізор, грійте фенами....теоретично я можу теж все це довести і про температуру і про надійність, сам маю освіту радіоелектроніка і мав там деякі успіхи...але не хочу простій людині говорити про резистори, помножувачі і лампи - це для неї нічого не дасть. Тому можете розрахувати все теоретично і пхати пальці де вас не вдарить струмом :D, можете на сонце виставляти...також дам таку ссилку:


"Как избежать неисправностей телевизора:

Используйте телевизор в строгом соответствии с инструкцией по эксплуатации, прилагаемой к нему и применимыми техническими стандартами.

Убедитесь, что телевизор надлежащим образом и надежно подключен к источнику электропитания, это снизит риск возникновения неисправности вследствие колебания напряжения в сети.

Не допускайте попадания капель или брызг жидкости внутрь телевизора, не ставьте на аппарат предметов, наполненных жидкостями (таких как, например, вазы).

Не подвергайте телевизор воздействию прямых солнечных лучей или других источников тепла, таких как камин, радиатор и т.п.

Для нормальной работы электронных элементов телевизора необходима соответствующая вентиляция, рекомендуется, чтобы расстояние со всех сторон от устройства было 10 см.

Следует в разумные сроки производить чистку телевизора квалифицированным специалистом или в уполномоченном сервисном центре.

Пользуйтесь только услугами квалифицированных и уполномоченных специалистов. Ремонт телевизора у неуполномоченных лиц, может существенно сократить срок его работы."
http://www.tv-tech.org/sovet/

Вирішувати вам.

Тарас Сокальський - 23-8-2007 у 09:36

Цитата:
Не подвергайте телевизор воздействию прямых солнечных лучей или других источников тепла, таких как камин, радиатор и т.п.

Самі по собі сонячні промені можуть хіба що при тривалій дії призвести до поступового "вицвітання" люмінофора кінескопа (але ж ми сушимо з іншого боку:D). Потрапляння сильного світла на екран змушує юзера виставляти підвищену яскравість/контрастність, що теж зменшує довговічність кінескопа. Вихід з ладу елементів схеми може спричинити хіба що сукупна дія сонячного тепла, власного робочого нагріву телевізора і напруги, прикладеної до елементів, але ж я не пропоную сушити його включеним:lol:

PS. тема цікаво читається:
Цитата:
Добрий господар » Залив телевізор водою
:lol::lol::lol:

Тарас Сокальський - 24-8-2007 у 00:52

Ну і які результати обстеження?:rolleyes:

Андрій Пелещишин - 24-8-2007 у 08:44

Рокрутив.
Візуально ніяких плям і слідів вологи. Поки що стоїть.
У квартирі сильна спека, тому не виключаю, що все могло просохнути.

Андрій Пелещишин - 26-8-2007 у 10:20

Спробував включити. Ніби все гаразд :)

Сподіваюся, поради з цієї гілки стануть ще комусь у пригоді.

Павло Жежнич - 26-8-2007 у 13:41

Вода могла десь знизу витекти, так що її в середині практично могло й не залишатися. А спека тобі дійсно допомогла.:)