Форум Рідного Міста

Google Labeler

Андрій Пелещишин - 23-8-2007 у 09:30

Багато раз уже піднімалося питання того, що штучний інтелект потребує зовнішньої підтримки, яка приходить у формі залучення рядових користувачів Інтернету до виконання рутинно-інтелектуальних дій. Такий собі "Штучний інтелект для штучного інтелекту". У першу чергу це стосується задач розпізнавання графічних образів.
Звичайно, такий підхід вимагає мотивації користувачів. А платити ніхто не хоче. І тоді замість матеріальної мотивації використовується, скажемо так, слабкість людського духу.
Мені відомі випадки, коли такі задачі доручалися людям взамін за доступ до порно ресурсів. Тобто для входу в закриту зону сайту з порноконтентом користувач повинен був розпізнати капчу або щось подібне, яка насправді не була оригінальною капчою порносайту, а зображенням з якогось сайту, де вона була бар'єром на шляху бота. Коли користувач правильно розпізнавав капчу, бот виконував свою "чорну" справу, а користувач добирався до такого бажаного контенту.
Але виявляється, хіть не єдина людська слабкість, що дає можливість запрягти людину у таку специфічну діяльність. Азарт - ось наступна вада людини, що стала використувуватися у подібних задачах.
Проте, на цей раз, азарт користувачів використовують не якісь безіменні хакери чи бездушні боти, а, як це не дивно, сам Google. Як це відбувається і для чого? Якщо вам цікаво подивитися, то вам сюди - http://images.google.com/imagelabeler/

Найскільки я зрозумів, Google обкатує нові алгоритми пошуку (а може і щось інше) і для цього йому потрібно повчити свою пошукову систему. Притому повчити на реальних користувацьких даних (так би мовити, залізти в душу користувачу). А найкраще це напевно зробити в грі. От вам і пропонують зійтися в поєдинку з випадковим партнером на краще розпізнавання графічного образу. Враховуючи, що партнера чекати не приходиться (від сили 1-2 секунди), бажаючих попрацювати на Гугл та його розробки в галузі ШІ вистачає.
Вдалого поєдинку!

Джерело http://it.ridne.net/labeler