Форум Рідного Міста

100 найкращих пісень за останню чверть сторіччя

Дмитро Самохвал - 13-9-2007 у 16:08

Натрапив на цей рейтинг, шукаючи інформацію про культового співака на ймення Prince.
Еге ж, є він – на 7-ій сходинці з піснею “When Doves Cry”. (А зрештою, шкода, що не “Purple Rain”.)

А так, то на позір рейтингові цьому можна довіряти, якщо кому-небудь заманеться скласти свою колекцію якісних музичних творів сьогодення.


The “100 Greatest Songs of the Past 25 Years”, as chosen by VH1.

1. Nirvana, ``Smells Like Teen Spirit''
2. Michael Jackson, ``Billie Jean''
3. Guns N' Roses, ``Sweet Child O' Mine''
4. Eminem, ``Lose Yourself''
5. U2, ``One''
6. Run-D.M.C., ``Walk This Way''
7. Prince, ``When Doves Cry
8. Whitney Houston, ``I Will Always Love You''
9. The Police, ``Every Breath You Take''
10. Madonna, ``Like a Virgin''
11. Van Halen, ``Jump''
12. Alanis Morissette, ``You Oughta Know
13. TLC, ``Waterfalls''
14. Sinead O'Connor, ``Nothing Compares 2 U''
15. Pink Floyd, ``Another Brick in the Wall (Part 2)''
16. No Doubt, ``Don't Speak''
17. Def Leppard, ``Photograph''
18. R.E.M., ``Losing My Religion''
19. Public Enemy, ``Fight the Power''
20. AC/DC, ``You Shook Me All Night Long''
21. U2, ``With or Without You''
22. Cyndi Lauper, ``Time After Time''
23. Prince, ``Little Red Corvette''

Продивится рейтинг до кінця можна тут.

І насамкінець про тих, «хто замовляє музику». А замовляє той, хто й крутить. Власне, рейтинг складено ще 2003 року потужною світовою теле-відеомережею “VH1”.
Російська «філія» є тут.

Dmy - 13-9-2007 у 16:56

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Дмитро Самохвал
А так, то на позір рейтингові цьому можна довіряти, якщо кому-небудь заманеться скласти свою колекцію якісних музичних творів сьогодення.
Я дочитав до 4-ї сходинки - далі не витримав. В такому рейтингу п'ятою мусить стояти не Юту, а Вєрка Сердючка.
І мають же нахабство казати навіть не про найпопулярніші, а про НАЙКРАЩІ пісні.

Власне, вже бачив списки 100 найкращих гітаристів, 50 найкращих барабанщиків - сміявся не менше.

Ната Толмачова - 13-9-2007 у 21:06

пісні просто шикарні :)
список можна знааачно подовжити :saint:
з іншого боку - в кожного свій список найкращого, бо це питання смаку
цей список просто одна з думок щодо того що є найкращим :)

Дмитро Самохвал - 14-9-2007 у 09:16

Гм, дивно…
Як на мене, то з одного боку назал згоджуюся з таким трактуванням і поціновуванням музики, як оцей рейтинг. (Багато є всяких рейтингів…)
Але як сказала Ната: «з іншого боку - в кожного свій список найкращого, бо це питання смаку; цей список просто одна з думок щодо того що є найкращим». І з цим також не можна не погодитися.

Ну, якщо чесно, то сам узяв під сумнів першу сходинку Нірвани. Ну пощо умерляка - того, що переставився від непомірного вживання наркотиків і здох, як той пес під плотом, - отже, пощо його вшановувати? Пісенька сама посередня. Про дух, який відходить від юнок-незайманок. Маніяк був музика, та й годі. Тож Нірвані, якої нема, присудили перше місце за те, щоб інші – живі музики – не билися між собою. Отаке, мабуть, пояснення.

А от щодо решти, то… що один, то справжня зірка. Місько Джексон, Guns N’ Roses і т.д. – заслужили собі своєю працею люди, щоб їх пошанували. Заслужили. Може, пана Dmy смутила 4-та сходинка Емінема? Також згоджуюся, що не всім він прийнятний. Але Eminem зовсім недавно став кумиром для мільонів людей молодого покоління, які зневірилися в поклонінню теперішнім богам і св’ященникам-фарисеям. Eminem – він став для них богом! Говорить прямо, співає відверто. Як колись давно один простий Тесля мав зухвалість виступити проти фарисейського кодла. І вони, те кодло, з часом перетворили того простого Теслю в бога і нав’язали всім бездумне поклоніння в його. А вже в наші часи прості музики з пролетарського Ліверпуля не побоялися виголосити, що вони популярніші за того розкрученого фарисеями бога. Історія безжалісно змінює свій хід…

Своєю чергою мене засмутило те, що немає там у списку… Depeche Mode. Можете собі уявити! Не-ма-є їх.. Одна велика прикрість. Але таких трудяг, гадаю, пошанують (а може, і вже пошанували) в якомусь іншому рейтингу. «Трудяг» сказав неспроста, бо їм на концертах, що вони їх вряди-годи влаштовують, на плакатах словесно дякують просто за те, що вони вже стільки років є і співають для людей, а не заради грошей і слави.

Джорджа Майкла, знов, запроторили в саму середину списку. Теж, вважаю, несправедливо. (А неприязнь у Штатах до Джоржда Майкла через його кепкування над верхоумними янкі, гадаю, всім відома.)

Отакі міркування щодо одного рейтингу…

Dmy - 14-9-2007 у 17:02

Та що ж тут дивного? Тобто, якщо це - найкращі, то хто ж найгірший?
Мушу визнати, пан Дмитро Самохвал ледь не силою (власне, своїм 2 постом) змусив мене почитати рейтинг далі 5 рядка. Ну, ага.
Не пам'ятаю вже, хто така "справжня зірка Мисько Джексон" і не знаю, хто ще тут Мадонна і чи вміє вона співати (дещо сумніваюсь), а ось про голомозу Брітні-с-Пірса чув. Ця точно співати не вміє. І співає (точніше не-співає) казна-що, тобто пісні її такі самі, як вона сама та її спів. Так ось вона із хрінотінню під назвою "Baby One More Time" - на 28 місці. А, наприклад, один "простий музика із пролетарського Ліверпуля" аж на 72-му (і чомусь із "(Just Like) Starting Over"), як тут написано. Не варто казати, що інших ліверпульських пролетарів у сотці VH-1 днем з вогнем. Справді, куди їм до трудяг Guns n’Roses, Дупіш Мод і бога Емінема?!
Ще є такий чувак Стінг (навіть у рейтингу! - під шифром Поліс). Цікаво, він крім Роксани, справді, більш нічого вартісного не написав? Тіпа Fragille чи Розочки? Мабуть, ні, якщо навіть ця ледь втрапила. Звичайно, аж 80-а "Роксана" не йде в жодне порівняння з 30-ю "Настею" Дженет Джексон.

А може, хтось особливо просунутий щось чув про такі пісні, як Єстедей, Мішел пролетаря Маккартні чи от, згадалося, Саметайм Джорджа Гершвіна?
Власне, не дивно, в тому рейтингу, де замість Бога - Емінем - їм не місце. Гадаю, запропонуй авторам - ті би відмовилися. Бо ж скажи, хто твій друг (тобто, кого ти називаєш найкращим), і я скажу, хто ти сам, і де я тебе бачив завтра.

А кажете: "Дивно".

Руслан Кравець - 17-9-2007 у 12:02

До Dmy
Перепрошую за дотошність, але пісні ліверпульских пролетарів жуківського періоду не могли потрапити до цього списку, оскільки їм більше 25-и років.
Те ж саме стосується Юри Гершвіна.

А стосовно самого списку - ну сказало вам VH1, що то є НАЙКРАЩІ пісні, значить так воно і є, і нема на то ради.:)

Dmy - 17-9-2007 у 16:22

Ага! Хтось таки це помітив ;) Без похвальби мушу зазначити, що я -теж. Але все одно написав, хоч і наприкінці тексту, і відокремивши просвітом (аби легше було витирати).
Перепрошую за дотошність, але я достеменно не знаю, як трактувати визначення "пісні за останні 25 років":
написані - а як це визначити - не завжди автор розколюється: "Я написав цю пісню 32 бе(ве)ресня 19-затертого року - запишить у ваші анали";
виконані - так я про "літній час" цього року саме влітку востаннє і чув;
прийняті в ротацію великою VH-1 - ну, тут справді, нема ради.

Але пор'ядні пани зазвичай вказують першоджерело. Тобто на сайті, де все це викладено, слід було написати: "найкращі пісні на думку топ-менеджера з виготовлення лейблів компанії VH-1", а не натякати на абсолютну істину. І ми би відразу оцінили смаки та рівень розуміння музики паном топ-менеджером і всією його компашкою. І зробили би відповідні висновки. Насправді, ми не такі тупі, як здається, і без їхньої допомоги робимо те саме, але розуміння, що від тебе щось приховують, засмучує.

Я, власне, у першому пості й виклав особисту думку щодо "найкращості" запропонованого рейтингу. Але чомусь це у відповідь викликало здивування. Довелося пояснювати на конкретних місцях, прізвищах і назвах.
Між іншим, тут цілком можна обійтись і без Гершвіна - абсурду в соточці і без нього задостатньо.

Nazar - 17-9-2007 у 17:09

Заінтригували, Ви, Дмитре, своїм особистим баченням найкращості останніх двадцяти п'яти. Склалось враження. що Ви маєте альтернативний список, і тепер чекаєте, щоби хтось у Вас про нього спитав. Якщо маєте - то діліться з пересічним піплом.
А наведений список, гадаю, таки не особиста думка одного редактора, а результат якогось голосування або ж голосувань у різні роки. Бо пам'ятаю піки популярності Нірвани, і тогорічні опитування про найкращих, то `Smells Like Teen Spirit'' постійно був лідером із велетенським відривом від всього існуючого впринципі.
... стидаючись - я сам слухав багато Нірвани:saint:

Dmy - 17-9-2007 у 18:35

Та! Ото тільки не треба. Я ж не кажу, що не варто слухати Нірвану чи який інший Клоазис. На здоров'я і смачного. В будь-якому випадку це - не Брітніспірса. Я теж слухав Секс Пістолз і Кісс, але до сотки їхні пісні навряд чи віднесу.
Цитата:
наведений список, гадаю, таки не особиста думка одного редактора, а результат якогось голосування або ж голосувань у різні роки
Написати - "найпопулярніших" замість "найкращих" було би точніше і чесніше (але я про це вже казав). А ні, вони хочуть, аби воно звалося саме найкращим.

А інтрига вмерла, не народившись
Цитата:
Ви маєте альтернативний список, і тепер чекаєте, щоби хтось у Вас про нього спитав
Списку не маю, тому не чекаю. Більше того, не вважаю музику за футбол - тут чемпіонів не буває (хіба на Є-баченні, але там як раз із музикою напряг :lol: ) Чи як колись сказав, якщо не помиляюсь, Давід Ойстрах:
- Я - другий піаніст у світі!
- А хто же перший? - спитали його.
- Ну, - відповів Ойстрах: Перших в кожній країні достобіса.

Мій список - це моя домашня дискографія (+ те, чого ще не маю, Велвет Андеграунд, наприклад), а скільки їх там буде (чим більше - тим краще) і за скільки років - мене не обходить: за 25 чи за 525 (якщо врахувати Альбіноні, то що вийде?)

Дмитро Самохвал - 19-9-2007 у 16:51

Також і "Metallic-y" достойно не пошанували: запхали їх аж у другу десятку... з кінця з "Enter Sandman". Дивна річ!.. За останнє десятиріччя вони трохи змінили формат своєї музики (була така важка, шостка, тверда), як наслідок, нині вона стала мелодійною, опопсіла... - такий собі мелодійний рок. Одних, вірних довгий час фанів вони тоді згубили, та зате додалося інших, незашорених часом.
А от, напр., DM майже не мінялися: які й були тридцять років тому, такі ж і зосталися. Власне, за те їх щиро люблять.

Nazar - 19-9-2007 у 18:02

DM - це Депеш?
Якщо так, то яку б композицію Ви назвали у них найкращою?

Дмитро Самохвал - 19-9-2007 у 22:38

Авжеж, Depeche Mode.
Складно назвати якусь одну композицію, найвартіснішу з усього їхнього пісенного доробку. Але мені, приміром, до вподоби їхнї музичні речі 90-их рр. минулого ст. "Walking in My Shoes", "Barrel of a Gun", "It's No Good", "Home", "Useless", "Only When I Lose Myself", "Freelove" - маленькі шедеври, як на мене. І відеокліпи їхні також не позбавлені мистецьої вартості: згадати хоча б той, де вони їдуть на тому такому широчезному, величезному американському авто і почергово то з'являється один, то зникає і з'являється інший (вже не пригадую назви кліпу). І взагалі, всі їхні кліпи - примірники якісного короткометражного кіно.

Nazar - 20-9-2007 у 08:51

Ясно. Ці всі композиції постійно попадають в компіляції та всілякі збірки типу грейт хітсів. Також погоджуюсь, що вони гарні, але ось такого сильного враження на мене не зробили, як скажімо In Your Room. Її я б виділив із творчості ДМ якраз тією, що не є найпопулярнішою, але мабуть найсильнішою (імхо, звичайно).
А ще я б десь згадав про Мартіна Ель Гора із пісенькою In a Manner of Speaking, вона мене навчила серйозніше відноситись до стилю нью-вейв:)

Дмитро Самохвал - 16-10-2007 у 12:45

І ще одна прикрість. Немає в цьому спискові... INXS. Така відома культова австралійська група, яка вплинула на розвиток рок-поп-культури в 80-90-их рр. - і не ввійшла!.. Не оцінили. Дуже й дуже дивно...

Найхітовішою INXS стає з початку 90-их - з поваленням "комуністичного раю", а відтак відкриттям кордонів і ринків, нових поціновувачів групи, а отже і нового стимулу для розвитку групи. Що й призвело до з'яви таких хітових композицій, як "Need You Tonight", "Suicide Blonde", "Disappear", "By My Side", "Shining Star", "Baby, Don't Cry", "Taste It", "Beautiful Girl", "Elegantly Wasted". А стильне, ориґінальне відео позначено австралійскою школою кіно.

Дехто з наших назву групи "INXS" уперто вимовляє буквами англ. абетки "ай-ен-екс-ес". Хоч насправді вона вимовляється достоту як анлг. вислів "in excess" [in exes] - "ін-ексес" (що озн. "вдосталь".). Або "і-ен-екс-ес".

1997 року фронтмен групи, соліст Майкл Гатчінс від прогресуючої депресії, що так притаманно для капіталістичного світу, наклав на себе руки.

p.s. Після Принца спробую дещо оповісти і про INXS: бо на мене особисто вона на поч. 90-их, коли став можливий доступ до західних цінностей і з пробудженням свідомости, вона вплинула. Рівно ж як і U2.

inxs1.jpg - 17kB

Роман Голощук - 16-10-2007 у 15:15

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Дмитро Самохвал
1997 року фронтмен групи, соліст Майкл Гатчінс від прогресуючої депресії, що так притаманно для капіталістичного світу, наклав на себе руки.


Ага, а жив би він при комунізмі, то напевне ще й досі тішив нас недепресивною творчістю ;)

Тарас Капущак - 16-10-2007 у 18:13

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Роман Голощук
Ага, а жив би він при комунізмі, то напевне ще й досі тішив нас недепресивною творчістю ;)

швидше всього, його б досі вже реабілітували... ;)

Dmy - 17-10-2007 у 14:03

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Дмитро Самохвал
на поч. 90-их став можливий доступ до західних цінностей і з пробудженням свідомости
?!!
Прикро, звичайно, визнавати, що життя до 90-х минуло намарно. Навіть музички нормальної не послухали... :) :rolleyes: Як їх там? INXS? :lol:

MartinkaDP - 21-10-2007 у 22:17

попсовенький якийсь список.... принаймні оця його частина, далі читати не стала. дивно це, бо канал VH1, коли в нас його транслювали, справив на мене особисто значно краще враження.
в того ж Джексона є знааачно вартісніші пісні, може в Біллі Джин шось є такого аж змістовного (хоч і слухала його в дитинстві, ніколи не могла розібрати його жахливу вимову), але музично вона не є чимось особливим.

Лєна Дадукевич - 4-11-2007 у 16:29

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Dmy

А може, хтось особливо просунутий щось чув про такі пісні, як Єстедей, Мішел пролетаря Маккартні чи от, згадалося, Саметайм Джорджа Гершвіна?
Власне, не дивно, в тому рейтингу, де замість Бога - Емінем - їм не місце. Гадаю, запропонуй авторам - ті би відмовилися. Бо ж скажи, хто твій друг (тобто, кого ти називаєш найкращим), і я скажу, хто ти сам, і де я тебе бачив завтра.

А кажете: "Дивно".


О! саме збиралась насправді про них написати, власне можна було б ними рейтинг і почати... :sing:
Ну потім Лайнела Річчі з його Хеллоу би дописала.
Далі Амстронга і Фіцждеральд Еллу...
А там АББУ з її хітом на День народження королеви,
ну ще як на мій смак (може і не правильний ;) ) пісеньку Мане-мане з Кабаре... ,
потім Уітні Хьюстон хіт з фільму Охоронець.
От так ніби...