Форум Рідного Міста

Про Львів, свиню і Президента

Наталка - 16-9-2007 у 15:43

При згадці про суботу, яка була передостаннім днем проведення Форуму видавців у Львові, у пам’яті завжди спливатиме свиня. Якщо точніше, то навіть дві.
Першу ми зустріли на шляху до Форуму. А точніше, на площі Шевченка, де вже звели сцену для майбутнього виступу шанованого нами Президента з командою. Симпатичне чорне порося виляглося на бруківці, підставивши пузо сонечку в оточенні вдячної публіки, і невдоволено рохкало, коли якась сумнівного інтелекту жіночка (хазяйка?) раз за разом для чогось копала його ногою під ребра. Невідомо, хто й для чого підклав свиню на площу, та й не дуже ми цікавилися—тваринка викликала лише приємне розчулення. Як пізніше виявилося, порося було справжнім пророчим знаменням.
Це з’ясувалося, коли ми спробували потрапити у Палац Мистецтв на нашу автограф-сесію, заплановану о 18.00 на стенді видавництва “Фоліо”, і вперлися у вируючий натовп на всіх входах-виходах з будівлі. Двері були зачинені, на кожній висіло оголошення—“ТЕХНІЧНА ПЕРЕРВА”. Здивовані, чим це може бути спричинене подібне явище у день і час, коли на Форумі найбільше відвідувачів, запиталися в людей. Відповіддю було: “Ющенко їде!”
Так, ми чули про те, що Форум має відвідати Президент, але зовсім не очікували, що це буде схоже на штурм Зимового палацу. Як виявилося, люди чекали ще з третьої години. Не могли потрапити всередину не тільки прості відвідувачі, а й видавці з письменниками, у котрих всередині лишилися особисті речі й стенди з книжками. Про те, коли скінчиться облога, дізнатися не вдалося—ті, хто прагнув потрапити всередину, цього не знав, а ті, хто власне і паралізував роботу Форуму, замкнувши палац, не дуже напружувалися, щоби повідомити про це простих смертних.
Чим далі, тим, вочевидь, ближче ставав Президент до Форуму, бо перед кожним із виходів більшала кількість рішучих дядьків у міліцейській формі, керованих ще більш рішучими дядьками, схожими на президентських сек’юріті. Ті давали міліціянтам недвозначні накази—не впускати нікого, не дивлячись ні на що. Активні намагання відвідувачів дізнатися, коли закінчиться це знущання, у кращому випадку ігнорувалися, в іншому—сек’юріті мигав оком головному міліціянту, а той у свою чергу мигав оком своїм підлеглим, які пробиралися крізь натовп до порушника спокою і пропонували пройти разом з ними подалі звідси. Але оскільки такі активні відвідувачі були тверезі та при тямі, про що вони відповідно й повідомляли охоронців порядку, а наказу бити по печінці ще не надійшло, хвацькі поліцаї обмежувалися психологічним тиском. Спасибі й на цьому.
Десь за десять по шостій з Палацу Мистецтв почали випускати заручників культурного потягу пана Ющенка. По одному. Добре, хоч не з піднятими руками – хвалити Бога. Люди, що біля входу чекали на проникнення всередину, захвилювалися, і здійснили невпевнену спробу штурму. Дарма. Цегляні лиця охоронців президента від власного народу не дали цій спробі жодного шансу. За переказами, у юрбі де-не-де чулося: “Ну що ж він так... не в Донецьк же приїхав!”.
А майже скрізь чулося інше – коротке слово “пісєц”.
Опів на сьому до Палацу раптом навіщось почали запускати відвідувачів. Не інакше, аби ті мали змогу помилуватися маківкою президента та затягнутими скотчем стендами. Кілька сіромах-видавців, що не встигли покинути прю вчасно, активно чортихаючись, похапцем пакували книги.
Кілька десятків автограф-сесій пішли під хвіст чорному поросяті. Люди, що цілий рік чекали на зустріч із улюбленими авторами, чи просто хотіли закупити цікавих новинок, отримали велику помаранчеву дулю.
Зі святом книги вас, дорогі львів’яни!
Коли ми згадуємо усе, що відбулося, постає кілька питань. Питання перше – чому ані дружина президента, пані Катерина, ані пан Юрій Луценко, що також приїздили на Форум, не створили відвідувачам жодних незручностей? Друге—чому не можна було назвати конкретний час прибуття вінценосної особи й застерегти книголюбів наближатися до неї? Адже гучномовці чудово працювали всі попередні дні. Ну й третє, риторичне—невже пан Президент дійсно вважає, що ось такі його візити, де всіх навколо ледь не кладуть зубами до землі, додадуть йому популярності? Впевнені, що ні. Цей останній приїзд чомусь нагадав ретельно прорахований план дискредитації—як самого Ющенка, так і його команди. Залишається загадкою, чи знає пан Президент, як готуються на місцях до його прибуття, і що його охорона діє за принципом “Бий своїх, щоби чужі боялися”? Якщо ні, то варто йому цікавитися й цими “дрібницями” теж. Бо прикро чути від шановних людей (його ж вірних прихильників—принаймні, досі) болісне, розчароване й саркастичне: “Ми вам проголосуємо...”

Наталка та Олександр Шевченки

Юрій Сєров - 16-9-2007 у 17:26

Цитата:
Цей останній приїзд чомусь нагадав ретельно прорахований план дискредитації—як самого Ющенка, так і його команди. Залишається загадкою, чи знає пан Президент, як готуються на місцях до його прибуття, і що його охорона діє за принципом “Бий своїх, щоби чужі боялися”?

Доки існує людство, доти люди віритумуть в доброго царя, який просто нічого не знає і в поганих, його підлеглих, які користуються тим, що цар нічого не знає.
Більше, ніж дискредитує пан Президент і не треба :)

Наталка - 16-9-2007 у 17:32

Та причім тут віра в доброго царя, Юрко? Ми з чоловіком лише викладаємо особисті, зауваж, враження, які - на наш погляд - дуже скидаються на ретельно продуманий план. Хтось може погоджуватися з нами, хтось - ні, але для того, щоби влаштувати усе так на позір тупо, треба добряче подумати. Імхо.

Юрій Сєров - 16-9-2007 у 17:48

Все може бути в тому житті.
Але мені здається, що ніяка це не провокація. Невже це вигідно п. Олійнику?
Так відбувається завжди. Коли до Львова приїжджає пан Президент, то усі водії міста, зразу так і хочуть проголосувати за нього. :)
Коли приїжджає Янукович - такого немає.
На 750-річчя Львова, до п. Тимошенко можна було спкоійно підійти, в той час як проїзд ескорту президента нагадував спецоперацію групи захоплення.
Може його так від народною любови захищають? :)
Добре, що в суботу відмовився від ідеї піти на форум. :)

Юрій Сєров - 16-9-2007 у 17:52

Охорону організовує служба охорони Президента. Невже він не знає людей, яких туди понабирав?
До речі, в п'ятницю, без візиту всяких гостей, ми простояли добрих півгодини під дверима палацу мистецтв, а потім в жахливій тисняві натовп запхав нас усередину. Приміщення для таких акцій вже замале. З одного боку добре, а з іншого... наступного разу я краще поїду на книжкову гуртівню. Цілком ймовірно, що там і дешевше.

Андрій Пелещишин - 16-9-2007 у 19:20

Щодо особистості Президента і його оточення у контексті свинства.

Блокування людей - це однозначно свинство охорони і оточення. Але тривалість блокування - це вже частково заслуга Президента. Адже, наскільки я зрозумів, він "дещо" спізнився (годинки на дві).
Як я йшов на Форум то зустрів на виході з виставкового залу одного поважного чоловіка, який дуже багато чого бачив у цьому житті. От і він мені і сказав - "Я звідси тікаю, бо почув, що будуть зустрічати Ющенка, а я ще хочу додому засвітла потрапити. Казали, скоро буде. Значить за 2-години появиться". Чесно кажучи, мені здалося, що він дещо гіперболізує. Виявляється, це не гіпербола, а досвід.
Вже ідучи геть, чув на цю ж тему ущипливу репліку про Президента та його пунктуальність від гайця, а вже на початку Коперніка фразу "блін, кагда он прієдєт" від одного з групи дуже по-сільському вбраних хлопців, у якого чомусь з під куртки говорило щось, дуже схоже на міліцейську рацію.

До речі, центр для транспорту перекрили, щоби добратися додому нам довелося трохи прогулятися (до готелю Львів). По дорозі зустріли уже згадану в першому повідомленні теми чорну свинку. :) Хоча мені вона чомусь симпатичною не видалася. Може настрій був вже не той?

Юрій Сєров - 16-9-2007 у 21:09

Цитата:
До речі, центр для транспорту перекрили, щоби добратися додому нам довелося трохи прогулятися (до готелю Львів).

Ну це вже не до президента, а до мера.
Центр у суботу-неділю завжди перекритий.

Андрій Пелещишин - 16-9-2007 у 21:26

Цитата:
Центр у суботу-неділю завжди перекритий.

Ні, центр перекривається лише по неділях. У суботу усе в штатному режимі.

Юрій Сєров - 16-9-2007 у 22:03

Ну не знаю як весь центр, а над в'їздом на Коперника, за поштою разом з цеглиною висить червона зірочка. Зроблено це для того, щоб неможливо було в'їхати на проспект Свободи.
А це значить, що і субота також.

Тарас Гулка - 16-9-2007 у 22:11

Та ні Юра, зірочка якраз означає дію знаку у вихідні та святкові дні. Субота до них не відноситься і Андрій правий, в суботу центр не перекритий.

Юрій Сєров - 16-9-2007 у 22:23

Це вже повний офф-топ, але "зірочка" включає в себе суботу. Дивіться правила.
Але це не впливає на те, що в суботу справді через чентр їздять. Але не завжди. Після дня незалежності було перекрито. Вчора також. Мабуть це залежить від того чи проводяться якісь заходи.

p.s. Думав, що в суботу завжди закритий центр.

Андрій Пелещишин - 17-9-2007 у 06:46

Цитата:

p.s. Думав, що в суботу завжди закритий центр.


У суботу центр (принаймні проспект Свободи) відкритий завжди. Закритий, як правило, лише на державні свята, яким і є День Незалежності.
А приїзд Ющенка та партійний концерт НУНС прирівняли до державного свята. Це круто!

Hanor Narasson - 17-9-2007 у 06:50

Ну от, сталося! Міські свині, про яких так давно говорили на форумі ;) добралися вже до центра міста, а до каналізації провалюватися і не збираються... :lol:

В даній ситуації цікаво проаналізувати, хто програв, а хто виграв.

Програли:
1. Відвідувачі та учасники Форуму видавців. Не могли зайти-вийти, зірвалися заходи. :mad:
2. Ющенко. Все "звалили" на нього, почасти навіть справедливо. Можливо пару-трійку осіб і передумало голосувати на НСНУ. :mad:

Хто виграв? Відповідь парадоксальна: заклад харчування всередині Палацу Мистецтв. Ясно, що за тих пару годин людям захотілося їсти, навіть тим, хто не планував там харчуватися... Найбільш кумедне: я навіть знаю, хто власник тої мережі у Львові... (мовчу-мовчу, пане модератор, знаю, що за таке одного дрогобицького редактора забанили з першого ж повідомлення... :baddevil: )

Demyan - 17-9-2007 у 07:48

Оф-топ

В суботу центр однозначно закритий для простих водіїв. В суботу можуть їздити тільки маршрутки, таксі.
Якщо не вірите - можете проїхатися в суботу на власному авто - біля міцкевича зупинять :).

Юрій Сєров - 17-9-2007 у 11:43

Цитата:
А приїзд Ющенка та партійний концерт НУНС прирівняли до державного свята. Це круто!

Справедливости ради, хочу сказати, що це не приїзд Ющенка прирівняли, а швидше проведення форуму книговидавців.
Бо вул. Коперніка була перекрита ще з четверга. Крім того, в центрі мала проходити акція НУ-НСу, тобто перекрили не лише заради Ющенка, а ще заради Луценка, Кириленка і ін. :)

А ще відносно звинувачень організаторів форуму, в тому, що вони не попередили про прибуття президента. Мені видалося, що цей приїзд був незапланованим. По-перше, Катерина приїжджала сама, по-друге, афіші з президентом і Океаном Ельзи з'явилися в останню мить.

Наталка - 17-9-2007 у 11:59

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Юрій Сєров
...Мені видалося, що цей приїзд був незапланованим. По-перше, Катерина приїжджала сама, по-друге, афіші з президентом і Океаном Ельзи з'явилися в останню мить.


Не зовсім так. Попередньо приїзд президента очікувався у четвер, і анонсувалося, що він буде, як приватна особа. Потім усе перенеслося на суботу, ми почули про це по ТБ у п’ятницю ввечері, але все ще сподівалися на оту саму приватність :saint: Не судилося :P

Андрій Пелещишин - 17-9-2007 у 12:28

Цитата:
В суботу центр однозначно закритий для простих водіїв. В суботу можуть їздити тільки маршрутки, таксі.
Якщо не вірите - можете проїхатися в суботу на власному авто - біля міцкевича зупинять :).


Я про маршрутки і говорю.

Сергій Бєляєв - 17-9-2007 у 15:55

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Наталка
Коли ми згадуємо усе, що відбулося, постає кілька питань. Питання перше – чому ані дружина президента, пані Катерина, ані пан Юрій Луценко, що також приїздили на Форум, не створили відвідувачам жодних незручностей? Друге—чому не можна було назвати конкретний час прибуття вінценосної особи й застерегти книголюбів наближатися до неї? Адже гучномовці чудово працювали всі попередні дні. Ну й третє, риторичне—невже пан Президент дійсно вважає, що ось такі його візити, де всіх навколо ледь не кладуть зубами до землі, додадуть йому популярності? Впевнені, що ні. Цей останній приїзд чомусь нагадав ретельно прорахований план дискредитації—як самого Ющенка, так і його команди. Залишається загадкою, чи знає пан Президент, як готуються на місцях до його прибуття, і що його охорона діє за принципом “Бий своїх, щоби чужі боялися”?

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Юрій Сєров
... Так відбувається завжди. ...
... Охорону організовує служба охорони Президента. Невже він не знає людей, яких туди понабирав? ...

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Андрій Пелещишин
Блокування людей - це однозначно свинство охорони і оточення.

В цілому нічого надзвичайного не відбувалося. Заходи безпеки звичайні для візитів вищих посадових осіб. Вони не залежать від персонального складу охорони, оскільки інструкціями всі керуються однаковими. Центр перекривався з огляду на проведення офіційно дозволеного масового заходу - Народного віче, організованого блоком НУНС, у якому зокрема брав участь і Президент. Тому це ситуація з серії: "Вибачте за тимчасові незручності".
Ситуацію можна змінити лише, переглянувши підходи до організації охорони керівництва держави. Але це вже питання за межами теми.

Я б у цій ситуації так суворо Президента не судив. Коли Львів відвідував Папа Римській, заходи безпеки були набагато жорсткіші. Безумовно з огляду на замахи на Іоана Павла ІІ, що свого часу мали місце, ці заходи частково були виправдані, але пересувння містом вони ускладнювали дуже суттєво, зокрема й для служб, які цю безпеку за різними напрямками мали забезпечувати.

Ще згадується візит Хіларі Клінтон. То ще у мої студентські часи було. Тоді нам заборонили підходити до вікон, що виходили на вул. Невського під час проїзду кортежу.

Я думаю, таких незручностей можна було б уникнути за двох умов:
по-перше, тут вже згадувалося про потребу у приміщенні більшої площі, в принципі питання створення спеціалізованого виставкового центру вже неодноразово обговорювалося (щось ніби у цьому напрямку вже зроблено);
по-друге, має змінитися ставлення до вищих посадових осіб та політичних лідерів. За умови, коли Президент буде йти вулицею або відвідувати той самий форум, і ніхто не простягатиме до нього руки, не намагатиметься схопити за рукав, передати особисто в руки чергове звернення з "планом порятунку України від ... усього", коли на таких людей будуть реагувати максимум легким поворотом голови, тоді зникне потреба перекривати рух в радіусі ..., блокувати всі входи та виходи, ставити рамки тощо. Цілком вистачить трьох-п'яти охоронців та грамотної роботи спецслужб, спрямованої на запобігання можливих інцедентів.

Андрій Пелещишин - 17-9-2007 у 16:17

Я не вважаю, що закрити людей в приміщенні на 3 години без їхньої згоди є нормальною практикою.
Одна річ - якщо вас кудись не пускають, з цим можна миритися можна сваритися. Коли затримують - це вже зовсім інша категорія.

З дописів Наталі і від усної інформації інших людей я зрозумів, що не випускали. Якщо це було не так, я буду радий.

Наталка - 17-9-2007 у 16:44

У необхідності заходів безпеки під час прибуття вищих державних осіб ніхто не сумнівається. Але - я цитую тих видавців, із якими я контактувала - "три години псу під хвіст, мало того, що перепсули торгівлю, так заледве на вулицю вирвалися" - то вже явний перебір.
Президент що, три години до Палацу Мистецтв добирався? Повзком, по-пластунськи від аеропорту, чи що? Навіщо за три години до його з’яви почався справжнісінький бардак? В цілях безпеки? Очищували Палац Мистецтв від багаточисельних снайперів?.. Чи "хотіли, як краще, а вийшло, як завжди"? Я, власне, нікого особливо не звинувачую - ані Ющенка, ані його охорону, просто мені прикро за те, що відбулося, бо не лише мені цей епізод перепсував загалом позитивні враження від Форуму. Про збитки видаців я вже писала. :mad::(

Nazar - 17-9-2007 у 16:48

Про цю подію я чую вже третій день, і таки її дують ще далі.
Не було б виборів на носі, я б приєднався також до роздувань, а так якось скромно мовчу та приховую обурення.
Отар також шумить - http://otar.livejournal.com/530042.html

Сергій Бєляєв - 17-9-2007 у 17:02

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Андрій Пелещишин
Я не вважаю, що закрити людей в приміщенні на 3 години без їхньої згоди є нормальною практикою.

Мова і не йде про нормальність такої практики. Але вона є звичайною Якщо Ви потрапляєте до периметру, що охороняється - маєте бути готові до того, що Ваші права та свобода можуть бути частково обмежені протягом певного часу. Хоч я і не стверджуватиму, що на мій погляд це нормально, але переважно так є.

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Наталка
У необхідності заходів безпеки під час прибуття вищих державних осіб ніхто не сумнівається.

Особисто я вважаю їх дещо перебільшеними, такими що не завжди відповідають рівню ймовірних загроз, але це приватна думка.

Андрій Пелещишин - 17-9-2007 у 17:58

Цитата:
Мова і не йде про нормальність такої практики. Але вона є звичайною Якщо Ви потрапляєте до периметру, що охороняється - маєте бути готові до того, що Ваші права та свобода можуть бути частково обмежені протягом певного часу. Хоч я і не стверджуватиму, що на мій погляд це нормально, але переважно так є.

Я би все зрозумів, але не розумію навіщо було утримувати людей в приміщенні. Яким чином це стосується безпеки? Хочете супер-безпеку - навпаки, очистіть приміщення від людей. За три години (!) з людьми в тісному приміщенні може статися будь-яка біда. А їхній душевний стан та настрій аж ніяк не сприятиме безпеці високого гостя, коли він таки прибуде.

Юрій Сєров - 17-9-2007 у 19:34

Стаття Ірини Магдиш, редактора Незалежного культурологічного часопису Ї, про цю ж подію.
http://zik.com.ua/index.php?news_id=101371
Погляд з середини палацу мистецтв, враження аналогічні.

Андрій Пелещишин - 17-9-2007 у 20:32

Зі статті я зрозумів, що людей таки випускали. Як на мене, це самий принциповий момент. Може хтось таки роз'яснить, чи можна було покинути приміщення виставкового центру під час очікування приїзду Ющенка?

Юрій Сєров - 17-9-2007 у 20:38

Думаю, якби не випускали, то це би був повний маразм.

Олександр Шевченко - 17-9-2007 у 20:55

За моїми спостереженнями - випускати почали десь після шостої, коли біля дверей з'явилася міліція й охоронці. До того двері просто були зачинені, і все.

Андрій Пелещишин - 17-9-2007 у 20:58

Цитата:
За моїми спостереженнями - випускати почали десь після шостої, коли біля дверей з'явилася міліція й охоронці. До того двері просто були зачинені, і все.


Цитата:
Думаю, якби не випускали, то це би був повний маразм.


Отже - це був повний маразм

ZT - 21-9-2007 у 18:56

Та ні! Випускали людей спокійно, тільки мало хто хотів виходити напевно :)
Я в той час якраз бродив між ятками, які стояли на вулиці і в галереї ПМ. Всередину не впускали. З ПМ виходили іноді.

Тарас Гулка - 22-9-2007 у 14:15

во-во. Моя дружина була в цей час там. Каже, що на вході стояв натовп, всі чекали Ющенка. Вона попросила пропустити - і без проблем вийшла на вулицю.

tysovska - 24-9-2007 у 08:23

Мені одна з учасниць Форуму розповіла, що випускали тільки відвідувачів, учасники ні виходити, ні заходити не могли. Тож це таки був повний маразм.

Роман Голощук - 24-9-2007 у 13:01

А ось і фото чорної свинки, яку згадують у цій темі, і яка гуляє собі площею Ринок.
Свинка у всіх неподобствах на Форумі Видавців невинна ;)

svynka.jpg - 12kB

Юрій Сєров - 26-9-2007 у 14:00

Відгук про цю ж ситуацію письменника Сергія Жадана, в його блозі на сайті Кореспондент:
http://blog.korrespondent.net/2007/09/19/a-y-a-iiia-iaaaea-nedhoea-...

ZT - 26-9-2007 у 21:25

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Юрій Сєров
Відгук про цю ж ситуацію письменника Сергія Жадана, в його блозі на сайті Кореспондент:
http://blog.korrespondent.net/2007/09/19/a-y-a-iiia-iaaaea-nedhoea-...


Ніколи не подобалося те, що пише письменник(:rolleyes: ) Жадан на свому блозі. Дуже примітивно якось.

Юрій Сєров - 26-9-2007 у 22:02

Цитата:
Ніколи не подобалося те, що пише письменник(:rolleyes: ) Жадан на свому блозі. Дуже примітивно якось.

Про смаки не сперечаються :)