Форум Рідного Міста

Незалежне тестування при вступі до вищих навчальних закладів.

Роман Голощук - 14-10-2007 у 09:59

Як відомо, міністр освіти і науки Станіслав Ніколаєнко видав наказ, відповідно до якого вступні випробування до вищих навчальних закладів у 2008 році відбуватимуться виключно (за винятком іноземних мов) через Український центр оцінювання якості освіти. Вирішення цього завдання вимагатиме, окрім величезної роботи з напрацювання тестових завдань, ще й чималих коштів. Очевидно, міністра-соціаліста Станіслава Ніколаєнка, палкого прихильника незалежного тестування, у новому уряді не буде. Проти незалежного тестування виступає й вірогідний претендент на посаду спікера Володимир Литвин… Щодо сумнівів про подальшу долю цієї форми вступних випробувань професор Вакарчук висловився однозначно: “Є політична воля Президента, є його відповідний указ. Указів не обговорюють - їх виконують…”. Іван Олександрович нагадав, що наш університет першим в Україні запровадив тестування для вступних випробувань. Цього року до університету було подано з трьох предметів (українська мова, математика, історія) 14 158 сертифікатів Українського центру оцінювання якості освіти. Випускники шкіл Львівщини вступали до університету виключно через незалежне тестування. І наступного року перелік дисциплін для вступу буде “спроектовано” на вимоги і можливості незалежного тестування. Зверніть увагу: на усіх, без винятку, факультетах разом з українською мовою буде й тестування з української літератури.

Джерело: http://www.wz.lviv.ua/pages.php?atid=59867

P.S. Яка Ваша думка з приводу незалежного тестування? Потрібне воно чи ні?

Андрій Пелещишин - 14-10-2007 у 10:23

Я думаю, це нормальна практика, і добре, що її почали впроваджувати.

Павло Жежнич - 14-10-2007 у 12:21

Практика абсолютно нормальна, тим більше, що абітурієнти можуть подавати документи в багато вузів одночасно. Єдине застереження - на скільки це тестування "незалежне" і "об'єктивне"?

Роман Голощук - 3-11-2007 у 11:00

1 листопада розпочалася реєстрація учасників незалежного тестування у 2008 році.
Для одинадцятикласників реєстрація відбуватиметься в їхніх навчальних закладах. Для тих, хто закінчив школу раніше, але ще не поступив у ВИШі реєстрація відбуватиметься у єдиних пунктах. Адреси пунктів реєстрації є у кожному районному відділі чи міському управлінні освіти.
Реєстрація учасників незалежного тестування триватиме до 20 лютого 2008 року.

Детальніше тут: http://www.wz.lviv.ua/pages.php?atid=60303

Роман Голощук - 7-11-2007 у 13:34

Ще багатьох учнів та їхніх батьків цікавить доля підготовчих курсів. Наприклад, до “Львівської політехніки” чимало школярів вступали після окремого тестування на підготовчих курсах. Цікаво чи збережеться ця можливість наступного року?

Андрій Пелещишин - 7-11-2007 у 14:13

Цитата:
Наприклад, до “Львівської політехніки” чимало школярів вступали після окремого тестування на підготовчих курсах.

Напевно збережеться, але трохи в іншій формі

Сергій Бєляєв - 7-11-2007 у 16:05

Теж думаю, що збережеться. Політехніка все ж була порівняно з Універом більш консервативною у тестових питаннях.

Павло Жежнич - 8-11-2007 у 19:11

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Роман Голощук
Ще багатьох учнів та їхніх батьків цікавить доля підготовчих курсів. Наприклад, до “Львівської політехніки” чимало школярів вступали після окремого тестування на підготовчих курсах. Цікаво чи збережеться ця можливість наступного року?

Тут треба виділити два моменти:
  1. З підготвчими курсами як освітньою послугою нічого не сталося - ще минулого тижня у одній з львівських газет бачив оголошення про прийом на курси.
  2. З процедурою вступу наступного року ще до кінця не вирішено.

MartinkaDP - 9-11-2007 у 00:06

а ще от питання: оці "єдині пункти" треба шукати за місцем прописки, місцем колишнього навчання, місцем майбутнього вступу чи будь-який прийме?

Роман Голощук - 9-11-2007 у 10:54

Цитата:
Оригінальне повідомлення від MartinkaDP
а ще от питання: оці "єдині пункти" треба шукати за місцем прописки, місцем колишнього навчання, місцем майбутнього вступу чи будь-який прийме?


Ті хто зараз вчиться проходитимуть реєстрацію у своїх навчальних закладах, а випускників минулих років, які 2008 року вступатимуть у вузи в адміністративних центрах.


«У Львівській області працюватимуть 650 пунктів реєстрації. З них — 613 це навчальні заклади і 34 – в кожному адміністративному районі», – повідомила Лариса Середяк.

Джерело: http://www.zik.com.ua/index.php?news_id=109571

Павло Жежнич - 9-11-2007 у 14:46

Якщо хтось закінчив школу в минулому році, а поступатиме в наступному, то напевно можна буде зарєструватися у своїй колишній школі.

Горват Корнелія - 14-11-2007 у 08:29

Питання до компетентних: чи буде тестування або екзамен при вступі до Політехніки і на яких факультетах?

Горват Корнелія - 14-11-2007 у 10:10

Маю на увазі інформатику.

Андрій Пелещишин - 14-11-2007 у 10:23

Наскільки я знаю, остаточного рішення ще немає.

Горват Корнелія - 14-11-2007 у 12:05

Але учнів з підготовчих курсів готують до них. Хотілося знати які розділи будуть включені.

Роман Голощук - 24-11-2007 у 13:02

Більшість вищих навчальних закладів ще не оприлюднила перелік предметів для вступних випробувань, і це затримує реєстрацію учасників незалежного тестування :(

Детальніше тут: http://www.wz.lviv.ua/pages.php?atid=60820

Роман Голощук - 8-12-2007 у 13:27

Працівники Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти уклали збірники завдань з української мови, математики, історії України, біології, фізики, хімії.
Всі пропоновані завдання використовували в системі зовнішнього оцінювання протягом 2003 - 2007 років в Україні. Збірники безкоштовно передано в бібліотеки загальноосвітніх навчальних закладів, відділи освіти, педагогічні бібліотеки. Ознайомитися з текстами збірників можна на сайті:
http://www.lvtest.org.ua

Перевірити рівень знань можна спробувати на пробному тестуванні, яке відбудеться у лютому 2008 року.

Роман Голощук - 11-12-2007 у 15:49

У лютому школярі Львівщини пройдуть пробне тестування

До 31 грудня школярі Львівщини можуть зареєструватися для участі у пробному тестуванні, яке проводить редакція харківського журналу «ТІМО» («Тестування і моніторинг в освіті»). Це тестування є одним із варіантів пробного тестування, в якому можуть взяти участь школярі. Львівський регіональний центр оцінювання якості освіти у лютому 2008 року планує провести ще одні пробні тести, але поки що над ними працюють. Про це, 10 грудня, у коментарі розповіла заступник директора Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Ольга Янушевич.

За її словами, бланки заявки для участі в тестуванні від журналу «ТІМО» є у всіх районних відділах освіти, звідти їх мали поширити по школах Львівщини, також вони є на сайті регіонального центру оцінювання якості освіти (http://www.lvtest.org.ua)

«Школяр, який хоче взяти участь в «кореспондентському» тестуванні, має відіслати заповнену заявку в редакцію журналу і долучити до неї квитанцію про оплату (одне тестування коштує 30 грн). Після чого дитина з 10 до 20 січня отримає тестові матеріали з бланком відповідей, заповнить його та надішле до 1 лютого у Харків. Результати пробного тестування школяр отримає до 28 лютого. Тестування можна пройти з усіх шкільних предметів, з яких проводитимуть зовнішнє незалежне оцінювання у 2008 році», — розповіла Ольга Янушевич.

Роман Голощук - 3-1-2008 у 22:41

Що конче треба знати тим, хто буде вступати у вищі навчальні заклади
Умови прийому у вищі навчальні заклади України можна порівняти з конституцією вступної кампанії. Цей документ приймають щороку. Цього разу наказ про його затвердження підписав новий міністр освіти і науки України Іван Вакарчук. На підставі Умов всі вищі навчальні заклади повинні розробити і затвердити власні Правила прийому. Зробити це вони зобов’язані не пізніше, ніж за три місяці до початку прийому документів від абітурієнтів.

Прийом документів розпочинається не раніше, ніж за 30 днів до початку вступних випробувань, а зарахування студентів - не пізніше, ніж через 10 днів після закінчення вступних випробувань.

Прийом документів закінчується:

1. 20 червня - у вищих військових закладах та військових навчальних підрозділах у вищих навчальних закладах (скажімо, у Військовому інституті Сухопутних військ “Львівської політехніки”).

2. 15 липня - у вищих навчальних закладах, яким надано статус національних.

3. 22 липня - в інших вищих навчальних закладах II-IV рівнів акредитації.

4. 29 липня для вступу на навчання за освітньо-професійними програмами молодого спеціаліста.

У відповідних категоріях навчальних закладів (I-IV) конкурс сертифікатів Українського центру оцінювання якості освіти починається з 1 липня, 16 липня, 23 липня і 30 липня.

Усі без винятку вступники проходять через незалежне тестування, конкурсний відбір здійснюється за сертифікатами Українського центру оцінювання якості освіти, отриманими вступниками у поточному році, Додаткових вступних випробувань вищі навчальні заклади не проводять. Виняток лише для іноземних мов, творчих та спортивних спеціальностей.

Щодо іспитів з іноземних мов, то тут треба виявляти пильність. Вузи не повинні самі визначати, на які спеціальності має бути іспит з іноземної мови. Умовами прийому визначені такі напрями і спеціальності - філологія, міжнародні відносини, міжнародна економіка, менеджмент, аеронавігація, морський та річковий транспорт.

Умовами прийому визначено перелік предметів Українського центру оцінювання якості освіти, з яких проводиться незалежне тестування. Це, зокрема, українська мова і література (одне тестування), зарубіжна література, історія України, всесвітня історія, математика, біологія, фізика, хімія, географія, основи економіки, основи правознавства. Вузи не повинні вимагати більше трьох сертифікатів (разом із для всіх обов’язковою українською мовою та літературою).

Вищим навчальним закладам надається право встановлювати особливі (пільгові) умови участі в конкурсі та форми проведення вступних випробувань (співбесіди, попереднє тестування, олімпіади, творчі конкурси тощо) для певних категорій вступників. Це стосується, зокрема:

- випускників шкіл із золотими і срібними медалями;

- випускників, нагороджених похвальною грамотою “За особливі досягнення у вивченні окремих предметів”, якщо вони вступають на напрями підготовки (спеціальності), для яких профільними є випробування з цих предметів;

- призерів III етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових дисциплін, науково-дослідницьких робіт - членів Малої академії наук з базових предметів і спеціальних дисциплін;

- випускників системи довузівської підготовки (підготовчі курси) та деяких інших категорій вступників.

Усі ці випускники неодмінно повинні пройти через незалежне тестування і мати в сертифікатах оцінки (скільки балів) не нижче 4 балів за 12-бальною шкалою оцінювання або 124 балів за 100-бальною шкалою.

Кількість місць для таких абітурієнтів не повинна перевищувати 40 відсотків від загального обсягу державного замовлення. Але якщо підготовка здійснюється за галузями знань природничі науки, інженерія, будівництво та архітектура, транспорт, цей показник може сягати 60 відсотків.

Категорії осіб з обмеженими фізичними можливостями (інваліди 1 та 2 груп), для яких Український центр оцінювання якості освіти не може забезпечити проходження тестування, складають вступні випробування у вищому навчальному закладі у формі співбесіди.

Ця гуманна норма в Умовах прийому з’явилася вперше. Деякі освітяни висловили припущення, що знайдуться спритники, які захочуть “купити інвалідність”. Були випадки, коли деяким абітурієнтам вдавалося роздобути документи про закінчення сільської школи (для них окрема квота у Франковому університеті), свідоцтво про смерть батьків при живих батьках тощо.

Колишній міністр освіти і науки Станіслав Ніколаєнко своїм наказом обмежував кількість вузів і факультетів в середині одного вузу для одночасної подачі документів. Іван Вакарчук зняв це обмеження. Для заощадження коштів абітурієнтів передбачено, що копії документів, в тому числі сертифікати, завірятимуть не лише нотаріуси, а й працівники приймальних комісій.

Джерело: http://www.wz.lviv.ua/pages.php?atid=61826

Андрій Пелещишин - 4-1-2008 у 09:43

Ну ясно. По великому рахунку нічого не змінилося.

Роман Голощук - 19-1-2008 у 12:05

16 січня у Львівському національному університеті імені Івана Франка відбувалася нарада представників вищих навчальних закладів, зокрема відповідальних секретарів приймальних комісій, з восьми областей України. Обговорювали проблеми вступної кампанії 2008 року в умовах обов’язкового для всіх незалежного тестування.

Про це можна прочитати тут: http://www.wz.lviv.ua/pages.php?atid=62073

Головне з цього: "...цього року незалежне тестування пройдуть 560 тисяч випускників.
До 20 лютого має завершитися реєстрація учасників незалежного тестування. Але станом на перше січня реєстрацію пройшла лише третина випускників цього року. Найбільше зареєструвалося випускників на Донеччині і Львівщині. Затримка через те, що багато вищих навчальних закладів досі не оприлюднили переліку предметів, з яких вони хотіли б мати сертифікати Українського центру оцінювання якості освіти. Без цього випускники не можуть визначитися, у який вуз вступати і які предмети обрати для тестування.
Перше тестування планується 22 квітня - з історії України.
На прес-конференції і на нараді підкреслювалося, що вищі навчальні заклади жодних вступних випробувань не проводять . Незалежне тестування обов’язкове і для медалістів, і для переможців олімпіад, і для слухачів курсів довузівської підготовки.
Хоча вузи можуть встановлювати особливі (пільгові) умови для цієї категорії вступників. Право вибору - незалежне тестування чи іспити у вузі - мають лише воїни, які навесні звільняються у запас.

Пробне тестування відбудеться наприкінці лютого – на початку березня. Це буде платна послуга…"

Юрій Сєров - 27-1-2008 у 13:33

Ще деякі деталі процедури зовнішнього тестування:

"Учням повідомили, що працюватимуть вони близько трьох годин над тестами, у аудиторії з 15 чоловік."

"Сертифікат діятиме лише 1 рік. Тести з української мови та літератури, історії України і математики заплановані на квітень. З усіх інших предметів швидше за все тестування пройде у червні"


http://zik.com.ua/ua/news/2008/01/26/123436

Богдана Курилюк - 27-1-2008 у 13:47

Вчора чула таку думку що цього року без сертифікатів, неможливо буде вступити до вищих навчальних закладів. Це все воно якось так робиться так швидко і малопроінформовано. :(

Катерина Задорожна - 29-1-2008 у 15:16

Взагалі, система загального тестування значно спрощує процедуру вступу, оскільки не треба готувати до одного вузу щось інакше, ніж до іншого. От тільки цікаво, яким чином це буде діяти на практиці? Про корупцію не говорю, цікаво таке - якщо два потенційних студента має ідентичні результати по тестах, вирішується доля останнього "вільного" місця, яким чином має вирішуватися таке питання?

Роман Голощук - 30-1-2008 у 16:34

Усім школярам Львівщини, які зареєструвались для проходження зовнішнього незалежного оцінювання, безкоштовно роздадуть довідники для вступників. В довідниках учні зможуть знайти усю інформацію про зовнішнє незалежне оцінювання, вимоги до тестів та їх зразки з кожного предмету.

Докладніше тут: http://zik.com.ua/ua/news/2008/01/28/123450

Роман Голощук - 31-1-2008 у 13:04

Графік незалежного тестування

Українська мова та література 22 квітня

Математика 29 квітня

Історія України 7 травня

Всесвітня історія 14 травня

Хімія 16 травня

Географія 23 травня

Фізика 26 травня

Біологія 28 травня

Основи правознавства 2 червня

Основи економіки 3 червня

Зарубіжна література 4 червня

Джерело: http://www.wz.lviv.ua/pages.php?atid=62436

P.S. Пробне тестування планується здійснити наприкінці лютого – на початку березня. Це буде платна послуга.

Роман Голощук - 1-2-2008 у 14:37

Перелік вступних випробувань на всі напрями інститутів Національного університету "Львівська політехніка" подано тут: http://lp.edu.ua/index.php?id=57

Для напрямів Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій (крім Філології) потрібно здати вступні випробування з української мова та літератури (сертифікат) а також математики (сертифікат)

Ярема П. - 2-2-2008 у 13:18

З усієї тої інформації, що я прочитав, в мене залишилося питання: Чому немає іноземної мови в тестуваннях? Чому не роблять конкурс сертифікатів з англійської мови?

Я передбачаю, що після оцінювання цього року почнеться наступне: масові рокіровки учнів по класах, де є кращі вчителі по предметах на вступи. Рівень навчання зросте вже в школі в 6-8 класах, а не так як це було, в 9-11. Буде шалена конкуренція серед учнів. Учні з сіл отримають реальний шанс поступити там де вони хочуть. Здирництво в вузах припиниться, оскільки тепер все вирішує конкурс сертифікатів.
КРІМ: іноземна мова!!! Це що, шанс далі дати заробляти викладачам іноземних мов? Гроші там шалені, як в універі, так і політеху. При цьому їх навіть стане більше, оскільки вже не треба ділитися з фізиками, математиками і україністами.

Яка була мотивація того, що немає незалежного тестування по іноземній мові?

Іван Дівеєв - 2-2-2008 у 18:11

Виходячи з факту, що корупція безсмертна, хочеться почути все-таки яким чином тепер купується почесне звання студента. Викладачі Політеху мали би володіти такою інформацією.

Ярема П. - 2-2-2008 у 18:59

Так вони тобі і скажуть. Вони що, самі собі вороги?

Роман Голощук - 8-2-2008 у 16:17

Держава виділить на незалежне тестування понад 50 млн. грн.

Джерело: http://www.day.kiev.ua/196139/

Роман Голощук - 14-2-2008 у 18:34

Кожен, хто зареєструвався для участі в незалежному оцінюванні знань, може вже зараз пройти пробне тестування.

За його словами, інформацію про нього можна одержати в пункті реєстрації учасників зовнішнього тестування й у регіональних центрах оцінювання якості освіти.

Ликарчук зазначив, що таке тестування проводиться за плату, яка у кожному населеному пункті може відрізнятися в залежності від форми: чи проводиться тестування в повному обсязі або тільки надаються бланки і ключі правильних відповідей, чи проводиться воно на місці або поштою і т.д.

Ликарчук уточнив, що за його даними вартість пробного тестування з одного предмету коливається між 17 і 50 гривнями.

За його словами, пробні тестування організовують державні і приватні вузи, а також обласні інститути післядипломної педагогічної освіти.

Джерело: http://www3.pravda.com.ua/news/2008/2/14/71618.htm

Роман Голощук - 14-2-2008 у 18:59

Тести для незалежного оцінювання знань перекладуть мовами нацменшин

Тести для незалежного оцінювання знань в Україні міститимуть переклад на мови нацменшин, заявив міністр освіти і науки Іван Вакарчук.

Він наголосив, що "всі тести складено державною мовою України", однак цього року поруч із завданням буде переклад на мови національних меншин, серед яких російська, польська, угорська, румунська та інші. "Це допоможе тим молодим людям, які не зі своєї вини недостатньо володіють українською мовою", - зазначив міністр на прес-конференції.

Як передає "Інтерфакс-Україна", І.Вакарчук уточнив, що тести з української мови та літератури не перекладатимуть.

Джерело: http://www.day.kiev.ua/196205/

Юрій Сєров - 21-2-2008 у 21:01

Вчора по ТВ такий маразм бачив. Годинка десь 11 вечора. "Зареєструйтеся для участі в незалежному тестуванні, лише до 20 лютого"

Але для тих, хто не встиг, є добрі новини:
Термін реєстрації для зовнішнього незалежного тестування продовжили до 1 березня 2008 року!

Роман Голощук - 22-2-2008 у 13:33

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Юрій Сєров
Термін реєстрації для зовнішнього незалежного тестування продовжили до 1 березня 2008 року!


Реєстрацію для проходження зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) продовжили до 1 березня . Щоправда, тепер зареєструватись можна лише в приміщеннях регіональних центрів, а не в єдиних пунктах реєстрації чи в школах, як було раніше.

Роман Голощук - 27-2-2008 у 17:36

Для довідки
В Українського центру оцінювання якості освіти працює безплатна телефонна "гаряча лінія" за номером 8-800-502-43-30 та спеціалізований веб-сайт http://www.testportal.com.ua/.
Працівники центру щоденно надають близько 300 консультацій.

Роман Голощук - 1-3-2008 у 11:34

Сьогодні (1 березня) – останній день, коли можна зареєструватися для участі в незалежному тестуванні!!!
Поспішайте, хто не встиг.

Роман Голощук - 3-3-2008 у 10:33

Як і по всій Україні, перше пробне тестування з української мови і літератури відбулося в Академічній гімназії при Національному університеті “Львівська політехніка”.
Враження учнів про це читайте тут: http://www.wz.lviv.ua/pages.php?atid=63233

Богдана Курилюк - 3-3-2008 у 10:38

Як ви думаєте, панство, що чекає українську освіту після такого тестування?

Роман Голощук - 6-3-2008 у 15:27

Пристрасті довкола тестування - чи можна домовитись за "вищий бал" або чи можна підробити сертифікат?

Читайте тут: http://www.wz.lviv.ua/pages.php?atid=63322

Андрій Пелещишин - 6-3-2008 у 22:00

Сьогодні в нас оголошували набір бажаючих серед викладачів на участь в організації тестування.
Звучала сума винагороди - 60 грн. ІМХО це замало - за пару тренувально-навчальних занять та проведення самого тестування.

Роман Голощук - 7-3-2008 у 12:05

Для проходження незалежного тестування зареєструвалось 509 000 осіб.

Роман Голощук - 7-3-2008 у 12:41

Про міфи зовнішнього незалежного оцінювання - ще одна точка зору - читайте тут: http://www3.pravda.com.ua/news/2008/3/7/72767.htm

Роман Голощук - 14-3-2008 у 11:10

Фахівці обговорюють, яким чином поєднати конфіденційність та прозорість шкільного тестування.
Читайте тут: http://day.kiev.ua/198128/

Роман Голощук - 19-3-2008 у 11:22

Міністерство освіти і науки України просить ректорів залучати представників органів студентського самоврядування до складу приймальних комісій. Листа із таким змістом скерували ректорам усіх українських вишів. Так міністерство відреагувало на звернення Національного студентського союзу України – Української асоціації студентського самоврядування.

Джерело: http://www.zik.com.ua/ua/news/2008/03/19/130001

Юрій Сєров - 21-3-2008 у 12:13

Починаючи з 1 квітня 2008 року всі учасники зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) повинні отримати запрошення для проходження ЗНО на кожне тестування окремо. Без нього їх не пустять в аудиторію.

Роман Голощук - 22-3-2008 у 13:13

Глава УГКЦ Патріарх Любомир Гузар звернувся до духовенства з проханням закликати вірних Церкви підтримати запровадження практики зовнішнього незалежного оцінювання. Про це повідомляє релігійно-інформаційна служба України.
Блаженнійший наголосив, що УГКЦ, “дбаючи про добро людей, вітає будь-які намагання створювати сприятливіші умови для етично гідного суспільного життя молодого покоління наших громадян, яке вступає у дорослий світ і формує під час навчання в університеті свій моральний характер і свідомість”. “Важко переоцінити важливість успішного проведення зовнішнього незалежного оцінювання для морального здоров’я нашої цілої громади та зміцнення людської довіри у нашому суспільстві”, - зазначає кардинал Гузар

Джерело: http://www.wz.lviv.ua/pages.php?atid=63721

Роман Голощук - 25-3-2008 у 13:45

Про порушення, які можуть виникнути під час зовнішнього незалежного тестування з точки зору Комітету виборців України

Серед можливих порушень під час зовнішнього незалежного тестування випускників називають штучний зрив проведення тестування, надання допомоги абітурієнтам з боку адміністрації та порушення з боку самих абітурієнтів.

Про це заявив голова правління Комітету виборців України Ігор Попов на прес-конференції громадських організацій – учасників загальнонаціональної кампанії спостереження за зовнішнім незалежним оцінюванням якості знань випускників середніх шкіл.

Метою кампанії є попередження порушень процедур зовнішнього незалежного тестування та інформування громадськості про об'єктивність та неупередженість тестування абітурієнтів. Діяльність КВУ в межах кампанії підтримується міжнародним фондом Відродження.

Детальніше: http://www3.pravda.com.ua/news/2008/3/25/73590.htm

Роман Голощук - 8-4-2008 у 12:07

Незалежні тести спробують зробити по-справжньому незалежними. За перебігом тестування спостерігатимуть 27 тисяч незалежних спостерігачів.

Джерело: http://daily.lviv.ua/?newsid=15864

Роман Голощук - 8-4-2008 у 12:34

Зареєстровані учасники незалежного тестування, які 22 квітня через поважні причини не прийдуть у пункти незалежного оцінювання, матимуть змогу пройти додаткову сесію. Визначено 11 категорій громадян, яким за певних обставин це дозволено.

Докладніше: http://zik.com.ua/ua/news/2008/04/07/132422

Роман Голощук - 14-4-2008 у 16:59

Тестові завдання з української мови та літератури, правильні відповіді на них та посилання на відповіді параграфи у підручниках 22 квітня офіційно опублікують в Інтернеті, за кілька годин після завершення тестування. Про це повідомила прес-служба Інформаційного центру незалежного оцінювання.

«Тестові запитання є таємницею лише до моменту завершення тестування. Щойно всі конверти з відповідями залишать пункти тестування, ми будемо готові оприлюднити як тести, так і вірні відповіді на них, аби учасники зовнішнього оцінювання могли бодай приблизно спрогнозувати свій результат», – наголосила начальник відділу зовнішніх зв’язків Українського центру оцінювання якості освіти Валентина Ткаченко.

За її словами, така публікація тестів відбуватиметься не лише 22 квітня, а й після тестувань, яких у 2008 році буде одинадцять. Всі тести оприлюднять на офіційному сайті Українського центру оцінювання якості освіти – http://www.testportal.com.ua.

«Ми сподіваємося, публікація офіційних тестів покладе край закидам про невідповідність тестів шкільній програмі. Кожен зможе переконатися, що завдання не виходять за її межі», – зазначила Валентина Ткаченко.

Джерело: http://zik.com.ua/ua/news/2008/04/14/133379

Роман Голощук - 20-4-2008 у 17:13

Ще одна стаття про правила поведінки під час тестування та розклад основної та додаткової сесії зовнішнього незалежного оцінювання розміщена тут: http://life.pravda.com.ua/problem/480358649390e/

Андрій Пелещишин - 20-4-2008 у 19:56

Чекаємо понеділка
http://pravda.com.ua/news/2008/4/20/74930.htm

Цитата:
У понеділок відбудеться екстрене засідання уряду, де буде прийнято рішення про проведення або скасування зовнішнього тестування для випускників.

Про це повідомила прем’єр Юлія Тимошенко в ефірі каналу ICTV у неділю ввечері.


"Завтра ми проведемо позачергове засідання уряду, щоб з'ясувати, чи може країна без порушення прав школярів, майбутніх студентів, їх родин провести це тестування якісно", - зазначила вона.

За словами прем’єра, на засіданні в понеділок буде зібрано "всі скарги з усієї країни" і буде зроблено висновок.

Роман Голощук - 22-4-2008 у 15:03

Сьогодні (22 квітня) о 14.00 учасники зовнішнього тестування з української мови та літератури завершили роботу над тестами.

Тепер варто чекати коли тестові завдання, правильні відповіді на них та посилання на відповіді параграфи у підручниках з'являться в Інтернеті.

Юрій Ришковець - 23-4-2008 у 10:05

Вакарчук розповів, як вступати до ВНЗ за результатами тестів
http://ua.korrespondent.net/ukraine/441525

Надія Баловсяк - 23-4-2008 у 11:44

нуну

Вакарчук ніби живе в іншій країні

всі вузи прводять як не співбесіду то олімпіаду то ще якусь фігню

на співбесіді можна завалити будького. це я думаю, очевидно. тому тестування перетворюється в профанацію
а тут ще наша юлечка ротика свого мудрого відкрила бо "народ проти"
аякже проти, бо за гарні сертифікати заплатили б, а то не ясно кому

в общем, ніколи в цій країні не буде подолана корупція у вузах :)))
у мене уже є студи, які не вміють писати своє прізвище.
у вас їх ще нема? скоро вони прийдуть до вас :))))))))))))))))

Павло Жежнич - 23-4-2008 у 12:15

Відповіді з української мови та літератури з'явилися ще вчора під вечір на сайті Українського центру оцінювання якості освіти:
http://testportal.com.ua/files/ZNO_ukr_mov&lit.zip

Павло Жежнич - 23-4-2008 у 12:17

Попробував качати за цим лінком - отримав відповідь:
"У зв'язку з великим навантаженням на наш портал,
Ви зможете здійснити наступну закачку через 191 сек."

Роман Голощук - 23-4-2008 у 13:13

За даними Інформаційного центру незалежного оцінювання, у тестуванні 22 квітня взяло участь 460 282 особи - 90 % від загальної кількості зареєстрованих. Відповіді на тести вже є в Інтернеті.

Юлія Тимошенко заявила, що тестування - це прогресивна форма оцінювання знань, але уряд має намір контролювати кожен етап тестування.

Джерело: http://ua.korrespondent.net/ukraine/442628

Роман Голощук - 23-4-2008 у 13:23

А у Феодосії двоє учнів прийшли на тестування напідпитку :o

«Медики підтвердили факт нетверезого стану учасників. Був складений акт, на підставі якого ці двоє осіб не були допущені до участі у тестуванні», - повідомив директор Сімферопольського регіонального центру оцінювання якості освіти Юрій Ільїн.

Джерело: http://www.wz.lviv.ua/pages.php?atid=64505

Андрій Пелещишин - 24-4-2008 у 20:39

Зняті зі змагань за використання допінгу :)

Роман Голощук - 29-4-2008 у 18:41

Сьогодні (29 квітня) пройшло незалежне тестування з математики.

Роман Голощук - 29-4-2008 у 19:41

У зовнішньому тестуванні з математики, яке відбулося у вівторок, взяли участь 225 383 особи, що становить 85,5% від кількості зареєстрованих.

Джерело: http://www.pravda.com.ua/news/2008/4/29/75312.htm

Роман Голощук - 4-5-2008 у 10:09

До уваги учасників зовнішнього незалежного оцінювання!
У процесі перевірки робіт учасників тестування з української мови і літератури, математики працівниками Українського центру оцінювання якості освіти виявлено факти грубого порушення вимог щодо заповнення бланків відповідей. Зокрема, багато учасників зовнішнього оцінювання використовували ручки з чорнилом не чорного, а синього або фіолетового кольору. Такі записи комп′ютер розпізнає з великими труднощами. Багато учасників тестування записували цифри, що не відповідали поданому в бланках відповідей зразку. Це також викликає труднощі в розпізнаванні відповідей.
Український центр оцінювання якості освіти попереджає, що бланки відповідей, заповнені чорнилом інших, крім чорного, кольорів розпізнаватися не будуть. Також не будуть перевірятися бланки відповідей, у яких не дотримано вимог щодо написання цифр, букв та інших позначень.

Джерело: http://www.testportal.com.ua/

Роман Голощук - 8-5-2008 у 15:36

У тестуванні з історії України, яке відбулося вчора, 7 травня, взяло участь 83 596 осіб. Це 84,5% від попередньо зареєстрованих. Учасників зі Львова було 1585 із 1871 зареєстрованих.
Джерело: http://www.testportal.com.ua/

Роман Голощук - 14-5-2008 у 11:12

В Українському та регіональних центрах оцінювання якості освіти завершено перший етап визначення результатів зовнішнього незалежного оцінювання з української мови і літератури. Зокрема, здійснено первинну реєстрацію бланків відповідей, їх сканування та внесення до бази даних, перевірку творчого завдання екзаменаторами, повторне сканування та експортування.

Усі роботи учасників зовнішнього оцінювання з цього предмета розпізнані, ідентифіковані та перевірені. Жодної роботи не втрачено.

У період із 11 до 15 травня відбуватиметься визначення результатів зовнішнього оцінювання, а саме: затвердження експертними комісіями схем оцінок завдань кожного типу, що включені до тесту; обчислення кількості балів за весь тест, інтерпретація тестових балів за [1-12] - бальною шкалою та шкалою [100-200] балів. Це буде здійснюватися відповідно до Інструкції про порядок визначення результатів зовнішнього незалежного оцінювання, затвердженої в установленому порядку.

Кожен учасник зовнішнього оцінювання, розпочинаючи з 15 травня, зможе дізнатися про результати, отримані з української мови і літератури, на сайті Українського центру оцінювання якості освіти, увівши свої персональні дані (прізвище, ім′я, по батькові, а також серію та номер документа, який було подано під час реєстрації).

Джерело: http://www.testportal.com.ua/

Роман Голощук - 15-5-2008 у 12:16

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Роман Голощук

Кожен учасник зовнішнього оцінювання, розпочинаючи з 15 травня, зможе дізнатися про результати, отримані з української мови і літератури, на сайті Українського центру оцінювання якості освіти, увівши свої персональні дані (прізвище, ім′я, по батькові, а також серію та номер документа, який було подано під час реєстрації).

Джерело: http://www.testportal.com.ua/


А тепер спростування:
Поважаючи права кожного учасника зовнішнього оцінювання, Український центр оцінювання якості освіти НЕ БУДЕ розміщувати на сайті інформацію про персональні результати кожного учасника оцінювання.

Сьогодні, після 19-00, на сайті буде подана інформація про загальні (не персоніфіковані) результати зовнішнього оцінювання з української мови та літератури.

Про власні результати зовнішнього оцінювання з української мови та літератури учасники тестування дізнаються із сертифікатів, які отримають наприкінці травня в пунктах реєстрації.

Джерело те саме: http://www.testportal.com.ua/

P.S. То можна дізнатися про результати, то не можна... Щось це все підозріло виглядає...

Роман Голощук - 17-5-2008 у 13:49

Генпрокуратура засумнівалася у професійності розробників тестів
Генеральна прокуратура України звернулася в Міністерство освіти та науки з поданням, у якому вказано на низку порушень прав громадян, які мали місце у незалежному тестуванні випускників загальноосвітніх шкіл.

Всупереч вимогам Цивільного кодексу, йдеться у поданні, у розробників тестів не вимагали документів, що підтверджують фах та практичний досвід. “Відсутність цих відомостей ставить під сумнів професійний рівень залучених осіб та їхню здатність кваліфіковано скласти тестові завдання”, — йдеться у поданні Генпрокуратури.

Джерело: http://www.wz.lviv.ua/pages.php?atid=64886

Роман Голощук - 23-5-2008 у 14:11

До уваги учасників зовнішнього незалежного оцінювання!

Український центр оцінювання якості освіти з 23 травня розпочинає надсилати сертифікати з результатами зовнішнього оцінювання з української мови та літератури, математики, історії України. Сертифікати надійдуть до пунктів реєстрації, де їх можна буде отримати, пред′явивши паспорт або свідоцтво про народження.

Кожен учасник зовнішнього оцінювання отримає сертифікати з кількох предметів в одному заклеєному конверті.

Нагадуємо, що відкрити цей конверт може лише його власник. Саме він має право вирішувати, чи повідомляти про результати тестування вчителям, керівникам шкіл, іншим особам.

З метою надання учасникам зовнішнього оцінювання оперативної інформації про надходження сертифікатів на сайті Українського центру оцінювання якості освіти щодня розміщуватимуться повідомлення про те, до яких областей вони відправлені.

Джерело: http://www.testportal.com.ua/

Роман Голощук - 4-6-2008 у 14:31

Члени робочої групи по удосконаленню проведення зовнішнього незалежного оцінювання пропонують замінити громадських спостерігачів веб-камерами. На думку фахівців, це дозволить заощадити людський ресурс, а записи виступатимуть електронними доказами порушень. Про це йшла мова на засіданні робочої групи у Комітеті ВР з питань освіти і науки України.

Як повідомляє Інформаційне управління Апарату Верховної Ради, на засіданні також висловлювалися рекомендації щодо перевірки відповідності балу сертифікату балу, який фіксує вищий навчальний заклад, оскільки на сьогодні цей процес не контролюється.

За підсумками засідання ухвалено рішення доопрацювати проблемні питання за допомогою фахівців і експертів області освіти, а також провести підсумкове засідання робочої групи після 20 червня, - повідомляє «ЛІГА».

Джерело: http://daily.lviv.ua/?newsid=16487

Роман Голощук - 6-6-2008 у 12:58

Міністр освіти і науки України Іван Вакарчук привітав всіх учасників зовнішнього незалежного оцінювання із завершенням основної сесії. За його словами, вперше в історії нашої держави за допомогою сучасних технологій педагогічного оцінювання, без впливу будь-яких суб’єктивних чинників визначено поіменний список громадян України, які отримали право стати студентами лише на основі своїх знань.

Текст привітання міністра освіти і науки України Івана Вакарчука подаємо повністю:

«Шановні друзі! Шановні колеги! Шановні пані і панове!

В Україні завершилася основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень випускників навчальних закладів системи загальної середньої освіти, які виявили бажання стати студентами вищих навчальних закладів. Вперше в історії нашої держави за допомогою сучасних технологій педагогічного оцінювання, без впливу будь-яких суб’єктивних чинників визначено поіменний список громадян України, які отримали право стати студентами лише на основі своїх знань.

Цьогорічна кампанія всеохопного тестування стала очевидним проривом української системи освіти та засвідчила її організаційну спроможність утілювати великомасштабні системні реформи, незважаючи на розвинуту турбулентність політичного життя в державі, яка інколи набувала і драматичного характеру. Це найбільш суспільно значуща і масштабна реформа в українській освіті за останні роки, яка має стратегічний характер. Наша держава зробила дуже важливий крок на шляху до реалізації конституційного права на рівний доступ до вищої освіти кожного громадянина України.

Для учасників зовнішнього оцінювання, їхніх батьків і рідних, педагогічних та науково-педагогічних працівників це було нелегке випробування. Вступ до вищого навчального закладу є однією з найважливіших подій у житті молодої людини. Це випробування не лише для вступників до вищих навчальних закладів, а й для суспільства в цілому, оскільки засвідчує рівень його правової культури та демократії. Попередні результати свідчать, що його українська нація пройшла гідно.

Щиро вітаю із цією подією, насамперед тих, хто складав тести. Ви ще раз довели собі та всьому суспільству, що завдяки наполегливій і невтомній праці можна досягнути успіху. Особливі слова вітання адресую тим, хто підтримував учасників зовнішнього оцінювання під час підготовки та проведення тестування: батькам, рідним, педагогам, друзям. Ваша співучасть була неоціненною і дуже потрібною.

Висловлюю слова подяки всім, хто здійснював підготовку і проводив зовнішнє тестування - працівникам центрів оцінювання якості освіти, сотням тисяч педагогів, які працювали в пунктах тестування. Ви виявили високий рівень порядності, відповідальності, організованості та глибокого усвідомлення важливості запровадження європейської системи оцінювання знань у нашій державі. Ваша участь у цій справі буде належно оцінена як органами управління освітою, так і всією громадою.

Тепер у тих, хто успішно складав тести, настає відповідальна пора - вибір вищого навчального закладу, який має дати путівку в життя. Бажаю кожному абітурієнту зробити обдуманий вибір, що буде визначатися, насамперед, вашим бажанням і результатами, здобутими під час зовнішнього оцінювання. Переконаний, що приймальні комісії вищих навчальних закладів України зроблять усе можливе для того, щоб їхніми студентами стали ті, хто показав необхідний рівень знань під час зовнішнього оцінювання».

Джерело: http://www.testportal.gov.ua/

Роман Голощук - 12-6-2008 у 13:59

Дві наші краянки (з п’ятьох в Україні), на незалежному тестуванні набрали з трьох предметів по 200 балів!
Це Анастасія Сибірна з Львівської лінгвістичної гімназії (колишня середня школа №4). Перед тестуванням дівчина блискуче захистила свою наукову роботу у Малій академії наук.
А також Наталія Вітковська з Куликова, що у Жовківському районі на Львівщині.

Молодці!

Детальніше тут: http://www.wz.lviv.ua/pages.php?atid=65592

Hanor Narasson - 12-6-2008 у 20:10

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Роман Голощук
з Куликова, що у Жовківському районі на Львівщині.


... от і ще одна часточка "батярського" Львова "відійшла у вічність::saint: :, а саме приповідка "glupia, jak but kulikоwski" :P

Роман Голощук - 3-7-2008 у 11:52

Сьогодні сертифікати з результатами додаткової сесії зовнішнього незалежного оцінювання з української мови і літератури, математики, історії України відправлені до регіональних центрів оцінювання якості освіти.
Нагадаю, сьогодні також відбудеться додаткове зовнішнє оцінювання знань випускників з географії та зарубіжної літератури.

Джерело: http://www.testportal.gov.ua/

Роман Голощук - 4-7-2008 у 09:50

У п’ятницю 4 липня завершується кампанія зовнішнього оцінювання 2008 року.
На закінчення додаткової сесії сьогодні відбудуться тестування з хімії та основ правознавства.

Докладніше тут: http://www.zik.com.ua/ua/news/2008/07/04/142178

Роман Голощук - 13-7-2008 у 10:06

Як і прогнозували, в Україні незаконно виготовляють сертифікати ЗНО. Кілька приймальних комісій українських ВНЗ уже “змогли” побачити підроблені сертифікати в руках своїх вступників.
Із деяких джерел стало відомо, що підроблений сертифікат коштує нині “на ринку” близько 800 доларів. Водночас Ігор Лікарчук, директор Українського незалежного центру оцінювання якості освіти, чітко наголошує: купівля фальшивих сертифікатів – марна справа. “Кожен “виш” зможе перевірити справжність цього документа, ввівши в нашу базу прізвище абітурієнта”, – зауважив пан Лікарчук. База і справді функціонує на офіційному сайті Центру.

Джерело - Львівська Газета

Роман Голощук - 23-7-2008 у 20:18

Український центр оцінювання якості освіти планує оприлюднити докладну інформацію про результати зовнішнього незалежного оцінювання у кожній українській школі. Таким чином можна буде довідатися про якість викладання різних предметів у кожному закладі вищої освіти.

Український центр оцінювання якості освіти обіцяє, що всі підсумки будуть розміщені на сайті центру (http://www.testportal.gov.ua/) 1 серпня 2008 року. Інформація буде подана у вигляді таблиці за кожною областю, районом та населеним пунктом, а також за кожним навчальним закладом системи загальної середньої освіти, випускники якого брали участь у зовнішньому оцінюванні.

Основна та додаткова сесія незалежного зовнішнього оцінювання проводилися в Україні у квітні–липні 2008 року. Усього участь у тестуваннях взяли понад 466 тис. випускників.

Джерело: http://www.testportal.gov.ua/

Андрій Пелещишин - 23-7-2008 у 20:28

Ще пару днів, і я зможу написати деякі суб'єктивні враження щодо того, як тепер виглядає вступна кампанія і які виникають ситуації. :)

Ярема П. - 23-7-2008 у 20:42

Давай, це надзвичайно цікаво!

Андрій Пелещишин - 23-7-2008 у 21:08

Та я скандальної інформації не злию :), бо не маю. Так - загальні міркування, швидше математичного характеру.

Андрій Пелещишин - 24-7-2008 у 21:17

Почну потроху. Але писатиму не всі міркування за раз, а потрохи.

Почну (з моєї, сугубо егоїстичної думки) з головного.

Катастрофічно виросло навантаження на адміністрацію ВНЗ. Це справді катастрофа. Така реформа могла йти лише в комплекті з програмою підтримки викладацького складу ВНЗ, принаймні людей, що задіяні у вступі.
Якщо цей фактор не буде враховано, я не виключаю виникнення загрози адміністративного колапсу у ВНЗ. Хтось може ставитися до таких речей з іронією, проте коли деканати не будуть кадрово забезпечені, смішно вже не буде нікому.

Поясню у чому проблема.
Так, за моїми даними, кількість документів, зданих у мій ВНЗ, виросла в більше ніж у тричі. А на деякі популярні напрями - десь у 10 (!) разів.
Відповідальна особа (декан чи директор) повинні переглянути кожну справу - перевірити правильність заповнення форм, оригінальність та правочинність усіх документів. Це і раніше ця робота була каторгою, а зараз люди які цим займаються на популярних навчальних напрямах уже знаходяться реально на грані виснаження. Причому, зазначу, що "прийомщики документів" (співробітники, які приймають документи на вході) стали робити більше браку, так як навантаження на них виросло також у рази. Відповідно процедура перевірки документів тільки ускладнилася.
Крім того, документів тепер побільшало. Окрім атестату діти здають і сертифікати з незалежними оцінками. Кожен такий документ має бути також перевірений.
Тобто, реально робота "прийомщика" виросла десь в 5-10 разів, а декана/директора - в 10-20 разів.

Це не жарт. Це знущання.
Зазначу, що з ряду причин (одну з них я далі викладу у наступних дописах) ВНЗ змушені змістити та продовжити вступну кампанію, що призводить до фактичного вполовинення літньої відпустки для тих, хто забезпечує вступ. Якщо раніше вони могли підти у відпустку в останній (або навіть передостанній) тиждень липня, того року раніше другого тижня серпня про відпустку можна лише мріяти.
Це стосується не тільки адміністрації, а й персонал (а це звичайні викладачі), який опрацьовує документи (приймає, реєструє і тп). Нагадаю, що реально викладач не має можливості відпочити не в період літніх канікул.

Тому я прогнозую появу реальної загрози організаційного зриву подібного вступу якщо не в наступному то за пару років вступі.
Декани почнуть потрохи тікати з посад, нові на їхнє місце пхатися не будуть (чим молодші, тим розумніші та егоїстичніші). Кваліфіковані прийомщики (а направду це кваліфікація, прийомщики змінюються з року в рік мало, треба мати дар до такої важкої праці) почнуть відмовлятися від почесної місії (яка дуже слабо винагороджується), а на їхнє місце примусом будуть заганяти інших. За два-три роки від цього пекла тікатимуть уже всі викладачі, що призведе до або просто просідання, або заповнення даної функційної одиниці "штрафниками", що матиме дуже погані наслідки.
Зазначу, що методів жорсткого тиску на викладача, щоби він сів на прийом, не має, справа практично добровільна. Можна заставляти інженерний персонал, але з навчально-допоміжним персоналом катастофа у ВНЗ настала реально вже і так.
Зазначу, що більш-менш відповідальні інженери/лаборанти в період липня місяця завантажені максимально - це час ремонтних, реогранізаційних, технічних робіт в лабораторіях і тп. Часто лаборантські місця заняті студентами, які на літній період тікають або звільняються. Це в компексі з наростаючою проблемою вступу породжує колосальну організаційну проблему.

Зазначу також, що чим раз більше стає роботи з паралельним вступом на рівень "магістра". З звичайної формальності він перетворюється на ще одну повноцінну вступну кампанію яка по часу та виконавцях співпадає з вступом на перший курс бакалаврату.

А це вже для абітурієнтів та про їхню долю

Андрій Пелещишин - 26-7-2008 у 21:48

У попередньому дописі я жалівся на життя. Мене можна зрозуміти - на моїх колег звалилася велика додаткова робота. І в перспективі це може мати важкі наслідки для системи освіти. Проте зараз це мало кого цікавить, більше людей цікавить, а що робити їм?

Скажу зразу - я не знаю, який правильний алгоритм вступу. І думаю, його не має. Єдине, що можу порадити - правдами і неправдами збирати інформацію про конкурсну ситуацію у ВНЗ.

Отже, у чому проблема? Проблема в тому, що тепер дитина може здати документ на безмежну кількість напрямів у безмежну кількість вузів. Проте, протягом короткого проміжка часу вона повинна прийняти рішення про своє подальше перебування у тому чи іншому вузі. Але, у більшості випадків, за винятком крайніх, абітурієнту перспективи навчання не є очевидними.
Побудуємо дуже просту і грубу модель, яка носитиме ілюстративний характер.
Нехай абітурієнти будуть у нас поділені за шкалою успішності на категорії:

а1 дуже сильні
а2 сильні
а3 посередні
а4 відверто слабкі

ВНЗ так само:
в1 дуже престижні
в2 престижні
в3 середні
в4 комерційні з гарантованим зарахуванням

Останні категорії абітурієнтів та ВНЗ нам не дуже цікаві. І зараз і раніше вони успішно знаходили один одного, і в процесі воз'єднання певні суми грошей за навчання переміщалися від батьків до кас ВНЗ. І так буде і надалі.

Цікавіше, та й зрештою весь шум навколо вищих категорій.

а1 - це золото нації. Тут усе зрозуміло. Усі дороги відкрито (якщо інваліди її не перейдуть). Проте в а1 є свої проблеми. а1 може хотіти вчитися в в1 і здає туда документи. Але не вірячи, що він дійсно найкращий він на всякий випадок здає і в пару вузів нижчої категорії. Особливо якщо він живе у провінції.
Особливо, тут дістається провідним провінційним ВНЗ - найкращим в регіоні, але трохи не таким престижним, як київські. Тобто вузам категорії в2. Вони загрібають "елітних абітурієнтів" по повній програмі. Тобто реально практично всі абітурієнти категорій а1 та а2 подали документи в місцеві вузи категорії в2.
У категорію в3 кращі абітурієнти (а1) уже не пхалися. Категорія а2 дуже часто здавала документи в вузи класу "в3" - посередні. Робилося це явно з метою перестраховки.
Абітурієнти категорій а3 та а4 робили те що їм заманеться, і могли здати оригінали документів в один ВНЗ (це дуже суттєво!) або розкидатися між багатьма ВНЗ.

І от підійшов час зарахування. Протягом кількох днів (причому для кожного вузу термін відрізнявся) абітурієнтам потрібно було визначитися, чи будуть вони вчитися в даному вузі.
Аксіома очевидна. Абітурієнт хоче бути студентом. І тут сталася цікава ситуація. Абітурієнти а1 реально зайняли місця в вузах в2, хоча як потім виявилося, вчитися вони пішли в в1. А місця були за ними закріплені! Це привело до того, що на престижних напрямах вузів в2 перспектива вступу для абітурієнтів а2 (реально тоже сильних) виглядала не достатньо надійною. У той же час у вузах в3 (де не було документів еліти - а1), їм вступ був забезпечений! І вони здали оригінали туди! (не забувайте, що час дуже обмежений, і зарахування практично одночасне).
Станом десь на третій з пяти днів вибору ситуація для абітурієнта а2 виглядала наступним чином - нести завтра оригінал в улюблений престижний вуз у надії, що лідери заберуться з нього (причому, що наразі цей абітурієнт ще не прохідний), чи здати документ у менш престижний вуз чи напрям, де ти зарахований 100%.
Більшість вибрало надійний варіант. І як виявилося, це мало наслідки. На один з напрямів, який мені близький, половина прохідних абітурієнтів не здала оригіналів. І як наслідок, мали би бути набрані абітурієнти категорії а2. Але як виявилося - їх немає! Вони усі уже поступили в інші ВНЗ. Часу на виправлення ситуації (забрати там оригінали та принести нам) уже не було. Як наслідок, в набір потрабили абітурієнти категорії а3 (до а4 слава Богу не дійшло, але могло і дійти), які з ліні з самого початку здали оригінали і, таке враження, не дуже на щось і сподівалися (хіба на комерційне навчання). Тобто утворився певний провал - у наборі є тепер дуже сильні і досить посередні студенти, а між ними - вакуум.
Серед абітурієнтів також є жертви. Це ті, які повірили у свій шанс "останнього дня" у вузах в2 і таки здали туда оригінали, проте в прохідну частину не потрапили. Наступного року таких жертв буде більше (бо всі захочуть скористатися цьогорічним досвідом).
Для престижних ВНЗ найкращою моделлю поведінки в даній ситуації є максимальне відтягування моменту зарахування з тим, щоби ситуація була якомога яснішою, і можна було би переманити абітурієнтів з в3, у які ті вже здали оригінали (і це за умови наявності механізмів поведінки абітурієнтів а1). Але це і організаційно і юридично складно.
Другий варіант - прискорення зарахування. Аналогічно, дуже нема куда. І є ще більша загроза, що зараховані уже а1 почнуть забирати оригінали. Тоді починається зона скандалів і юридичних двозначностей.
Третій варіант - блеф. Коли значно більшій ніж число мість кількості абітурієнтів повідомляють, що "вони вже студенти". Але тоді з'являться жертви серед абітурієнтів, це знову суперчливо з юридичної точки зору та явно аморально.

Отак це виглядає цього року. Наступного року буде інакше. Адже ми маємо справу з активним середовищем, яке неминуче відреагує на цьогорічну процедуру і стан. Як можливий наслідок, більше ризикуватимуть абітурієнти і побільшає жертв.

Звиняйте за довгий допис :)

Юрій Сєров - 26-7-2008 у 22:05

Можна в третьому варіанті повідомляти, що "вони вже студенти", але обумовлювати, що можливо на платній основі. Відповідно, потім, після утряски, коли будуть вакантні місця на комерцію, провести додатковий набір.

Тарас Гулка - 26-7-2008 у 23:03

Додам кілька слів про вступну компанію з іншої сторони. Поступало кілька дуже близьких людей.
Зрештою, Андрій дуже точно змалював ситуацію, яка виникла.

Як результат, один знайомий вибрав "надійний" варіант і як потім виявилось, даремно, міг почекати кілька днів і поступити на ту, на яку найбільше хотів. Він і так вступив на непоганну спеціальність, але є інша біда - станом на минулу середу на цю спеціальність було прийнято тільки ДВІ зайви. Як так розумію, що ситуація виникла тому, що слабкі студенти туда не рипались, а сильні вступили на інші спеціальності і забрали заяви.

Більше того, наскільки я розумію вступна компанія вже закінчилась, проте знайомим почали дзвонити із університету Франка і пропонувати бюджетні (!) місця достатньо престижних спеціальностей, на які вони свого часу подавали копії документів.

Взагалі кажучи багато в чому винуваті самі вузи. Під час зарухування був величезний брак інформації. Її або взагалі не подавали, або подавали кожної години і притому кожного разу іншу. Більшість людей були просто в паніці. Як наслідок, у багатьох здавали нерви і вони йшли на спеціальності з низьким рейтингом ("надійний" варіант) або писали заяви на комерційну основу. Хоча потім виявлялось, що могли і на бюджет пройти. Деякі вузи (факультети) взагалі не подавали практично жодної інформації про рейтинг і про хід зарахування, доречі, саме вони найбільше програми. Абітурієнти тікали на інші спеціальності.

Доречі, був і блеф про який згадував Андрій, тільки навпаки. За кілька годин до оголошення остаточних результатів в одному престижному інституті, кілька людей, поширили інформацію (буцімто офіційну від деканату), що оглошення результатів в черговий раз переноситься на кілька днів. Наскільки я розумію розщищали список. І частково це їм вдалося. Певна частина людей покинули інститут і потім це виявилось фатальним.


Андрій Пелещишин - 26-7-2008 у 23:46

Цитата:
Можна в третьому варіанті повідомляти, що "вони вже студенти", але обумовлювати, що можливо на платній основі. Відповідно, потім, після утряски, коли будуть вакантні місця на комерцію, провести додатковий набір.

Ну на комерційній основі практично завжди вже студенти. ЗА винятком справді пікових напрямів. Але люди шукають бюджет. Тим більше, що вартість навчання круто пішла в гору. І стипендії виросли - а комерційники її не отримують.

Цитата:
Під час зарухування був величезний брак інформації. Її або взагалі не подавали, або подавали кожної години і притому кожного разу іншу. Більшість людей були просто в паніці.

Це значить, що реально ситуація так і мінялася. Не варто забувати, що стадний інстинкт у нас живе. Всі несуть оригінали - і ми несемо, задираємо прохідний бал. Усі лякаються підвищення балу - і ми лякаємося та забираєм оригінал.

Цитата:
Як наслідок, у багатьох здавали нерви і вони йшли на спеціальності з низьким рейтингом ("надійний" варіант) або писали заяви на комерційну основу. Хоча потім виявлялось, що могли і на бюджет пройти.

Наскільки я розумію, їх і мали зарахувати на бюджет. Принаймні є правило, що поки бюджет не вичерпаний, комерцію набирати не можна.

Цитата:
Більше того, наскільки я розумію вступна компанія вже закінчилась, проте знайомим почали дзвонити із університету Франка і пропонувати бюджетні (!) місця достатньо престижних спеціальностей, на які вони свого часу подавали копії документів.

Ця ситуація є можливою, але за умови що бюджет не вичерпано взагалі, тобто серед зданих документів не вистачає оригіналів навіть з дуже поганими оцінками (категорія а4), щоби перекрити держзамовлення. У перспективі це пахне проблемою для ВНЗ


Андрій Пелещишин - 27-7-2008 у 21:40

Що ж робити абітурієнту в даній ситуації? Яка стратегія поведінки є найкращою?

Очевидно, 100% правильної рекомендації дати не можна. Моя думка наступна.

1. Берегти сили. Повним маразмом який виснажує і забирає час, є розкидання документів у значну (деколи кілька десятків) кількість ВНЗ або напрямів. Думаю, максимально доцільним є число 4-5, з врахуванням уподобань абітурієнта та легким розхилом за престижністю ВНЗ. Обов'язково враховувати власний рейтинг. Якщо він не дуже великий, не пхатися в найпрестижніші вузи.

2. Ні в якому разі не залишити на руках оригінали. Там вони і залишаться. Напевно, найкраще:
- або подати оригінал туди, де ви найбільше хочете вчитися
- або подати оригінал туди, де ви майже впевнені у проходженні.

3. Пильнувати. Немудро буде забратися на час вступної кампанії в Карпати чи на море. Особливо в комплекті з порушенням за поперднім пунктом (не здавши оригінал). Вважайте, що на рік відпочинку від освіти ви собі заробили.
Користайте нагодами цікавитися станом конкурсних справ, там де ви подали документи (тому важливо не розпилюватися між багатьма - нічого не впильнуєте). Якщо виявиться, що ваш оригінал непрохідний, бо вже є достатньо інших оригіналів - терміново його забирайте!

Мабуть, це поки усі поради. У принципі, дотримання їх суттєво збільшить ваші шанси.

Юрій Сєров - 27-7-2008 у 21:47

Тут найважливішим фактором є інформація. Тому дуже багато залежить від ВУЗів/деканатів, які мали б оперативно оприлюднювати останню інформацію. Той сайт, який ми обговорювали міг би стати тим необхідним ресурсом інформації. Але тут вже важливіші організаційні моменти у взаємодії ВУЗу і мінстерства/сайту.
Пригадуючи свій вступ мушу сказати, що більшість абітурієнтів все ж таки є відповідальними і якщо якісь проколи трапляються, то швидше через брак офіційної достовірної інформації.

Hanor Narasson - 28-7-2008 у 08:07

Відносно збереження сил здавання оригіналів..
У нас в сім'ї цього року є "поступант". Оскільки - медицина, то традиційно "прості львів'яни" вчаться не у Львові. Дружина поїхала з малим подавати документи: Вінниця-Чернівці-Франківськ-Львів.
В Тернопіль просто вже не мали сили їхати, а тим більше до Ужгорода. В результаті - Чернівці. Але уявіть собі ситуацію, якщо б оригінали лежали у Львові: треба було б їхати туди, чекати чергу, щойно потім їхати до Чернівців.

Є ще одна проблема: подати протягом 5 днів. З цих днів зараз 2 попало на вихідні. В результаті cписки в інтернеті опублікували не всі.

Hanor Narasson - 28-7-2008 у 08:14

Ще один "пришпил"
Зараховані:
Цитата:

Особи, які досягли високих успіхів у навчанні (згідно п. 15 „Правил прийому...")
....
94. П. І.Б. 390 442,5 (балів)



Це при тому, що "за конкурсом" відсіяні абітурієнти з балом ~570!
Бугага!!! "Ржом всєм СБУ!":baddevil:

Андрій Пелещишин - 28-7-2008 у 09:03

Напевно, склалася саме така ситуація з нестачею оригіналів. Я тут мучуся, розписую сторінки, а потім виявляється, що ніхто не прочитав :(
Інший варіант - це інвалід, повна сирота, або "чорнобилець".

Щодо 5 днів. Не знаю, як інші вузи, наш вуз у суботу і неділю працював повний робочий день (це до теми про перспективний адміністративний колапс). Те що якісь батьки вирішили звозити своїх чад на озеро, а не здати оригінали - це їхній вибір. Хоча ще був понеділок, але як відомо - "понеділок день важкий", добру справу починати не можна. От і приходили в вівторок з круглими очима - "а чому я не можу здати оригінал??"

Андрій Пелещишин - 29-7-2008 у 11:09

Тепер пару думок з приводу того, що може і мала би зробити держава у напрямі вдосконалення процесу вступу.

Очевидно, альтернативи незалежному тестуванню для більшості спеціальностей не має. Незалежне тестування повинне охопити також деякі предмети, які зараз ще не тестуються.

Пільги для інвалідів і тп повинні бути квотовані. Наприклад 5% від набору чи щось подібне - пропорційно відсотку інвалідів у державі.

Найважливіше:
Повиннно бути уведене обмеження на кількість обраних абітурієнтом напрямів і ВНЗ. Мені здається що 3 - є цілком достатнім числом.
Технічно це реалізувати зовсім не складно.

Зарахування у ВНЗ можна перенести на більш ранній час, і відповідно, дати ВНЗ більшу свободу у визначенні конкретних термінів для зарахування. Бажано перейти від практики "5 днів" до практики "2 рази по 5 днів".
Зараз є прив'язка до закінчення навчання в школах. З уведенням незалежного тестування така ув'язка виглядає недоречною. Потрібно лише вивести з числа обов'язкових документів атестат про середню освіту, або дозволити доносити його в літі.

Мені здається, що такі зміни значно би зменшили нервовість процесу, змістили би акцент від "бігання" до "думання", мінімізували би ігровий елемент та зменшили організаційний тиск на ВНЗ.

Роман Голощук - 31-7-2008 у 12:06

У зв’язку з надзвичайною ситуацією, яка склалася в Івано-Франківській, Львівській, Закарпатській, Тернопільській та Чернівецькій областях, Міністерство освіти і науки рекомендує вищим навчальним закладам, що розташовані на території цих областей, а також вищим навчальним закладам, до яких вступають мешканці Івано-Франківської, Львівської, Закарпатської, Тернопільської та Чернівецької областей, продовжити, в разі потреби, термін подання оригіналів документів до приймальних комісій абітурієнтами, рекомендованими до зарахування. Про це сьогодні, 30 липня, ЗІК повідомила прес-служба Міністерства освіти і науки України.

Враховуючи пропозиції вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації та з метою створення умов для вступу до цих закладів абітурієнтів з тих, хто не вступив до вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації, Міністерство освіти і науки України дозволяє продовжити термін прийому документів для вступу на навчання за освітньо-професійною програмою молодшого спеціаліста до 10 серпня 2008 року. Зарахування провести не пізніше 20 серпня 2008 року.

У додаток до листа Міністерства освіти і науки від 25.07.2008 N 1/9-480 відповідно до Указу Президента України В. Ющенка від 28.07.2008 N 682 «Про оголошення окремих місцевостей у Вінницькій, Івано-Франківській, Закарпатській, Львівській, Тернопільській та Чернівецькій областях зонами надзвичайної екологічної ситуації» Міністерство освіти і науки рекомендує вищим навчальним закладам, що розташовані на території Вінницької області, а також вищим навчальним закладам, до яких вступають мешканці Вінницької області, продовжити, в разі потреби, термін подання оригіналів документів до приймальних комісій абітурієнтами, рекомендованими до зарахування.

Джерело: http://zik.com.ua/ua/news/2008/07/30/145432

Роман Голощук - 9-8-2008 у 20:57

Наступного року пільги під час вступу до ВНЗ будуть скасовані

Всі пільги, що надаються ВНЗ абітурієнтам для позаконкурсного вступу, будуть скасовані під час вступної кампанії 2009 року. Про це заявив Міністр освіти і науки (МОН) України Іван Вакарчук, передає Ліга.

За словами Вакарчука, вступати до ВНЗ за пільгами зможуть тільки діти з особливими потребами.

Вакарчук підкреслив, що наступного року абітурієнти поступатимуть виключно за своїми знаннями.

Міністр також уточнив, що в поточному році держзамовлення у ВНЗ складене таким чином: 145 тис. місць - бакалаври у вузах III-IV рівня акредитації і 86 тис. місць - у вузах I-II рівня акредитації.

Нагадаємо, більшість державних місць у ВНЗ цього року дісталися пільговим категоріям поступаючих, а не абітурієнтам з високими балами сертифікатів ЗНО. На деякі спеціальності кількість зарахованих «пільговиків» складає 70% від загальної кількості місць держзамовлення у ВНЗ.

Джерело: http://ua.proua.com/news/2008/08/05/171203.html

Ярема П. - 30-9-2008 у 23:11

Уніан повідомило http://www.unian.net/ukr/news/news-275728.html, що нарешті в зовнішнє тестування входитиме теж іноземна. Виглядає а те, що корупцію мало-помалу вдасться прибити (наївний я :-) )
Напевно майбутні абітурієнти львівської політехніки на прикладну лінгвістику страшенно потішаться...

Роман Голощук - 4-10-2008 у 12:06

Ще важливим рішенням є скасування більшості пільги для вступників до ВНЗ та те що учні підготовчих відділень будь-якого ВНЗ також не матимуть привілеїв і вступатимуть за загальними правилами.

Джерело: http://www.expres.ua/articles/2008/09/30/28853/

Юрій Сєров - 22-10-2008 у 15:46

Янукович збирається запровадити тестування мовами нацменшин
http://www.pravda.com.ua/news/2008/10/22/83283.htm
А ще він "збирається вимести мітлою Вакарчука".

Я розумію, вибори на носі, але коли такі інтелектуали як Янукович, які не бачать різниці між Ахматовою і Ахмєтовою, Бабелем і Бебелем збираються "вимітати мітлою" академіків, то просто шляк трафляє! :mad:

Роман Голощук - 22-10-2008 у 16:55

Ну підмітати його, напевне, колись непогано навчили в певних місцях ;)

Роман Голощук - 24-10-2008 у 14:10

Основною проблемою вищих навчальних закладів при проведенні вступної компанії є те, що абітурієнти мають можливість подавати копії документів на необмежену кількість спеціальностей. Про це зазначив відповідальний секретар приймальної комісії НУ "Львівська політехніка" Роман Брилинський під час круглого столу "Досвід вступної компанії 2008 і перспективи компанії 2009", організованого Товариством Лева, ГМ "Опора", Міжнародною школою рівних можливостей сьогодні, 24 жовтня.

Участь у заході взяли також представники приймальних комісій Львівського національного лісотехнічного університету, ЛНУ імені І. Франка. Учасники круглого столу зазначили, що в їх закладах не виникло проблем із оскаржуванням результатів вступу та прийомом пільговиків, хоча представники приймальних комісій висловили занепокоєння тим, що після того, як невелику частину пільговиків було прийнято на навчання цього року, наступного року вступники цим зловживатимуть.

"Також є проблеми з тим, що пільговики, які вступають за співбесідою, не хочуть показувати результатів незалежного зовнішнього оцінювання, ми перевіряємо їх за всеукраїнською базою, іноді вони мають дуже низькі бали", - додав Р.Брилинський.

Учасники круглого столу запропонували обмежити можливість подачі одним абітурієнтом документів на п’ять спеціальностей (цю пропозицію вже було надіслано до Міністерства освіти, і воно її, наразі, не підтримало), узгодити шкільні предмети програми із завданнями, що виносяться на ЗНО, з метою забезпечення незаангажованого оцінювання знань учасників ЗНО, передбачити в електронній базі осіб, що проходили зовнішнє оцінювання, зміну прізвищ учасників на індивідуальні номери.

Джерело: http://www.zaxid.net/newsua/2008/10/24/142358/

Андрій Пелещишин - 29-10-2008 у 19:40

Цитата:
Учасники круглого столу запропонували обмежити можливість подачі одним абітурієнтом документів на п’ять спеціальностей (цю пропозицію вже було надіслано до Міністерства освіти, і воно її, наразі, не підтримало), узгодити шкільні предмети програми із завданнями, що виносяться на ЗНО, з метою забезпечення незаангажованого оцінювання знань учасників ЗНО, передбачити в електронній базі осіб, що проходили зовнішнє оцінювання, зміну прізвищ учасників на індивідуальні номери.

Всі пропозиції абсолютно слушні, буде дуже шкода, якщо МОН зігнорує.
Хоча я таки вважаю, що можна усунути документ про середню освіту з пакету вступних документів взагалі, а вступну кампанію поставити десь на травень місяць, розтягнувши її в часі.

Наскільки я чув, у Львівській політехніці цього року крім сертифікатів здаватимуть екзамен влітку лише на один напрям - Архітектуру.

Роман Голощук - 5-1-2009 у 19:27

Зовнішнє оцінювання у 2009 році обов′язково відбудеться.
На проведення в 2009 р. зовнішнього оцінювання та моніторингу якості освіти в Державному бюджеті передбачено близько 81 млн.грн.
Таким чином, будь-яких підстав для розмов про неможливість проведення чи відміну в 2009 році зовнішнього незалежного оцінювання - немає.

Джерело: http://www.testportal.gov.ua/

P.S. На цьому ж сайті вже є розклад проведення тестування з конкретних предметів.

Роман Голощук - 25-1-2009 у 12:21

У Росії зарахування до вищих навчальних закладів також відбуватиметься за результатами зовнішнього оцінювання - http://www.testportal.gov.ua/index.php/text/text/493/

p.s. Мова йде про якийсь єдиний державний іспит, хоча не зовсім зрозуміло що це таке і хто буде оцінювати.

Роман Голощук - 27-2-2009 у 14:07

Український центр оцінювання якості освіти виступив із заявою щодо суті й висновків засідання Ради юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ України, яке відбулося 20 лютого. «Представники провідних юридичних вишів країни виступили проти тестування абітурієнтів. Вони буцімто стурбовані тим, що «минулого року склалася така ситуація, коли вищі навчальні заклади отримали у ролі першокурсників «кота в мішку», оскільки самі виші не брали участі у відборі».

Заява з цього приводу повністю тут: http://testportal.gov.ua/index.php/text/text/549/

Андрій Пелещишин - 27-2-2009 у 14:22

Чесно кажучи, тон відповіді мені здався невідповідним статусу установи. Що, як відомо, не завжди є ознакою сили.

Роман Голощук - 12-3-2009 у 10:56

3 березня завершилась реєстрація бажаючих пройти зовнішнє оцінювання. Всього зареєстровано 461301 осіб.

Джерело: http://www.testportal.gov.ua/

Роман Голощук - 24-3-2009 у 15:46

Учасники зовнішнього незалежного оцінювання, котрі з будь-яких причин не з’являться на тестування, вже не матимуть можливості пройти його цього року. Тобто додаткової сесії не буде - інфа з прес-конференції міністра освіти і науки І.Вакарчука.

Джерело: http://www.unian.net/ukr/news/news-307402.html

Роман Голощук - 4-5-2009 у 09:54

6 травня розпочнеться цьогорічне зовнішнє незалежне оцінювання. Перший тест – з «Історії України».

Джерело: http://www.testportal.gov.ua/

Андрій Пелещишин - 4-5-2009 у 12:27

Цитата:

Учасники зовнішнього незалежного оцінювання, котрі з будь-яких причин не з’являться на тестування, вже не матимуть можливості пройти його цього року.

ІМХО, це дуже неправильно.

Андрій Пелещишин - 20-5-2009 у 21:31

http://life.pravda.com.ua/columns/4a13daa7477f9/
Цікава стаття як студент ходив замість абітурієнта здавати.
Правда, я не думаю, що ця ситуація особлива саме для цієї форми поступлення.
У статті ще є другий акцент - щодо доцільності обов'язкового тестування з української мови.

Катерина Слобода - 11-7-2009 у 12:17

http://www.vstup.info/2009/i2009.html

Можна отримати інформацію про вступну кампанію та переглянути списки рейтингів абітурієнтів, які подали документи у навчальні заклади по всій Україні.

Імхо, дуже зручно зробили. :)

Андрій Пелещишин - 30-7-2009 у 20:55

Сумно, що розпіарений сайт vstup.info виявився неготовим до навантаження в піковий момент, коли всі роблять свій вибір.
Принаймні для мене він уже два дні недоступний.

Катерина Слобода - 30-7-2009 у 21:05

Я також вже два дні намагаюсь відкрити..., але з ним були проблеми постійно. Деколи цілий день не працював, а деколи не відкривалися окремі підпункти... :(

Катерина Слобода - 30-7-2009 у 22:03

Як кажуть...Стукайте- і відчинять.
Відкривається вже...

Роман Голощук - 31-7-2009 у 10:02

Найобдарованіші абітурієнти поступають у Київський національний університет ім. Т. Шевченка та Львівський національний університет ім. І. Франка

Детальніший список куди подали документи абітурієнти з високими результатами ЗНО є тут: http://portal.lviv.ua/news/2009/07/29/144714.html

Марія Вибранівська - 31-7-2009 у 10:28

Моя знайома дівчинка набрала 98,5 балів з математики, 98,5 балів з укр. мови. В ЛНУ на економічний вона не потрапила. Пільговики витиснули.
Не справедливо.

Марія Вибранівська - 31-7-2009 у 10:28

Вибачте, звичайно не 98,5 а 198,5 балів.

Соломія Федушко - 3-8-2009 у 22:25

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Марія Вибранівська
Моя знайома дівчинка набрала 198,5 балів з математики, 198,5 балів з укр. мови. В ЛНУ на економічний вона не потрапила. Пільговики витиснули.
Не справедливо.


Це зовсім НЕ СПРАВЕДЛИВО! :(:(:(

Роман Голощук - 4-8-2009 у 12:48

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Марія Вибранівська
Моя знайома дівчинка набрала 98,5 балів з математики, 98,5 балів з укр. мови. В ЛНУ на економічний вона не потрапила. Пільговики витиснули.
Не справедливо.


Така проблема дійсно існує.
Є інформація, що в Україні на 9,5 тисячі державних місць претендують саме пільговики - http://ua.glavred.info/archive/2009/08/04/131324-9.html
Але проблема в тому, що пільговики подали документи на найпопулярніші та найпрестижніші спеціальності – міжнародні відносини, економіка, право - саме тому вони займають майже усі місця, а непільговики із високими балами "пролітають".

Міністерство освіти мало би вдосконалити правила прийому, у яких чітко визначатиметься, як забезпечити рівні можливості при вступі сиріт, інвалідів та талановитої молоді, аби пільги були не основним критерієм вступу до ВНЗ, а лише додатковим.

Роман Голощук - 17-9-2009 у 11:02

Міносвіти перенесло зовнішнє оцінювання з весни на літо - затверджено наказ від 4 вересня 2009 р. № 824 ″Про терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2010 р.″. У цьому документі встановлено терміни проведення основних етапів зовнішнього незалежного оцінювання 2010 р., зокрема, реєстрації осіб, які бажають узяти участь у зовнішньому незалежному оцінюванні 2010 р., та тестувань з предметів.

Реєстрація для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні проходитиме з 15 грудня 2009 р. до 2 квітня 2010 р.

Зовнішнє незалежне оцінювання відбуватиметься у 2010 р. з навчальних предметів:
українська мова і література 14, 15, 16 червня
іноземна мова 18 червня
математика 21, 22 червня
історія України 24 червня
фізика 25 червня
хімія 29 червня
біологія 1 липня
географія 5 липня

Джерело: http://www.testportal.gov.ua/

Андрій Пелещишин - 25-9-2009 у 08:42

Ківалов виступив з публікацією проти незалежного тестування. Акцентує увагу на якихось юридичних аспектах (чесно кажучи, викладено важко, я не розібрався).
http://pravda.com.ua/news/2009/9/24/102135.htm

Це вже не перша атака з його боку на незалежне тестування. Пригадую, була колективна заява ректорів юридичних ВНЗ, яку гостро сприйняв міністр освіти.

Роман Голощук - 12-10-2009 у 18:57

Під час наступної вступної кампанії у 2010 році пільговики зможуть подати документи, зокрема, сертифікат Зовнішнього незалежного оцінювання, лише в один вищий навчальний заклад. Про це сьогодні на прес-конференції повідомив міністр освіти та науки України Іван ВАКАРЧУК.

Джерело: http://www.unian.net/ukr/news/news-340859.html

Андрій Пелещишин - 12-10-2009 у 19:41

Там якась нова ідея - вже рахуватимуть бали з атестату....
Правильно кажуть, в освіті має бути не більше однієї зміни на 5 років.

Роман Голощук - 2-3-2010 у 11:19

До завершення реєстрації на цьогорічне зовнішнє незалежне оцінювання залишилося 30 днів.

Детальніше тут: http://www.testportal.gov.ua/

Юрій Сєров - 21-3-2010 у 20:43

"Дзеркало Тижня" про Міфи та реалії зовнішнього оцінювання.

Андрій Пелещишин - 29-3-2010 у 22:16

Приїхали
Цитата:

Міністр освіти Дмитро Табачник скасував зовнішнє тестування випускників середніх шкіл. ипускників середніх шкіл.

Як повідомляє Інтерфакс, в понеділок міністр своїм наказом скасував наказ Міносвіти від 28 жовтня 2009 про введення тестування.

Згідно з текстом документу, міністр ухвалив таке рішення, щоб "уникнути перевантаження школярів загальноосвітніх навчальних закладів у період завершення навчального року".

Також це зроблено з урахуванням "незадовільного рівня підготовки дослідження з вивчення рівня навчальних досягнень учнів загальноосвітніх навчальних закладів з української мови, математики та історії України".

http://pravda.com.ua/news/2010/03/29/4897929/

Лишається сподіватися, що це "качка". Якщо ж ні - дуже шкода.

Юрій Сєров - 29-3-2010 у 23:55

Качка. Він скасував "зрізи знань" у проміжних класах, наскільки я розумію.

Андрій Пелещишин - 30-3-2010 у 09:34

Змінили текст новини

Роман Голощук - 25-5-2010 у 09:47

До початку зовнішнього незалежного оцінювання залишилося 8 днів. Про це повідомляє Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯО).

УЦОЯО наполегливо радить усім абітурієнтам ще раз ознайомитися з «Інформаційно-реєстраційним бюлетенем», який вони отримали під час реєстрації. Його електронна версія розміщена на сайті центру - http://testportal.gov.ua/.

Львівський регіональний центр оцінювання якості освіти радить абітурієнтам перевірити правильність своїх реєстраційних даних, зайшовши на свою персональну сторінку.

У випадку виявлення помилок у прізвищі, імені, по батькові, чи у паспортних даних, а також у випадку втрати чи пошкодження сертифіката, просять терміново звернутись у ЛРЦОЯО із заявою на виготовлення дубліката сертифіката.

Загалом у Волинській області зареєструвалося на ЗНО 10795 осіб і працюватиме 27 пунктів тестування, у Львівській області – 24533 осіб і 58 пунктів тестування, у Рівненській області – 12479 осіб і 28 пунктів тестування.

Початок ЗНО припадає на 2 червня – тест з української мови і літератури.

Андрій Пелещишин - 9-6-2010 у 21:00

З розмови з знайомими мовниками, які готували вступників цього року до англійської, зрозумів, що сталося щось аномальне.

Таки знайшов підтвердження - багато людей вважають тести з англійської заскладними і невідповідними шкільній програмі
http://ua.korrespondent.net/ukraine/1084589

По ідеї, усі все-рівно в однакових умовах, але на практиці - ні. Можливо, суттєву перевагу отримали абітурієнти, які здавали німецьку, французьку.. Хоча тут я нічого не скажу, не знаю.

Якщо тести справді значно виходили за межі шкільної програми, то мала місце або брудна провокація проти незалежного тестування, або дуже сильний прокол фахівців, що готували тести.

Оксана Тимовчак - 9-6-2010 у 23:49

Скажу чесно: мені як людині, яка готувала 4 випускників шкіл до ЗНО з англійської мови, надзвичайно образливо! Рівень знань, задекларований на сайті УЦОЯО, яким повинен володіти абітурієнт, щоб успішно пройти ЗНО, абсолютно не співпадає з рівнем тестів, які були цього року. Ці тести - це справжнє пекельне випробування: для дітей воно перетворилося на пошук знайомих слів у текстах! І тут важливо додати, що я не кажу про дітей, які мали труднощі з англійською мовою - це діти, які достатньо вільно, як для школярів, володіють англійською мовою.
А для мене цей тест став справжнім ляпасом в лице моїх старань і моєї професійної діяльності:(

Tempika - 10-6-2010 у 08:18

..я скачала відповіді на текст тут: http://testportal.gov.ua/index.php/text/rezeng/ переглянула тексти, - в них нема нічого складного, вони досить прості.. навіть жодного незнайомого слова не попалося.. гадаю, що ті, хто старався не зубрити підручники, а більше спілкуватися англійською, читати, - навіть просто в інтернеті, - з завданнями справилися.

Ярема П. - 10-6-2010 у 08:45

Я зробив це саме і такі самі висновки. Оксана Тимовчак, Вам вони теж здалися складними?

Андрій Пелещишин - 10-6-2010 у 11:27

Ви не ставте механістично себе на місце абітурієнтів. Скільки вам і років і яка мовна практика, чи можна її порівняти з шкільною?
У таких формальних речах, як конкурсне оцінювання знань, не може бути відсилки до того, що мало практики чи дитина не ходить по інтернету, має бути повна відповідність шкільній програмі. Але якраз про це я судити не можу.

Катерина Слобода - 10-6-2010 у 16:06

Переглянула ті тести - мають як плюси, так і мінуси, як на мене.
Щодо складності - для мене особисто вони не є складними, але для знань, отриманих зі шкільних підручників вони заскладні. Ті, хто бачили підручники, які використовуються в школах зрозуміють про що я кажу...:rolleyes:
До плюсів я б зарахувала те, що тексти підібрані досить цікаві і змістовні, також завдання з набором можливих варіантів відповіді дає шанс якщо вже не знаєш, то хоч вгадати...

Tempika - 10-6-2010 у 17:57

Але ж зараз не так, як у наші часи, - школярі мають можливість їздити за кордон у мовні школи, по обміну школярами, слухати будь-які пісні англійською, переглядати будь-які фільми, допомагаючи собі субтитрами (та рік перегляду Декстера з субтитрами, - і знання мови виростають капітально :-)). Найпростіше - це знайти друзів за кордоном та спілкуватися з ними по асьці чи скайпу. Наполеглива дитина завжди знайти вихід. А те, що шкільні наші програми ніколи не давали вміння саме спілкуватися іноземною, - це так. Досить недавно мала смішний досвід, - знайома шукала собі викладача английською, знайшли викладачку з університету. На зустріч вона прийшла з знайомим австралійцем (щоб той міг оцінити знання мови). Що ви думаете? У викладачки був повний шок, - вона розуміла заледве половину з того, що він говорив. :-) Тим не менш навіть я з ним спілкувалася досить вільно. Мені здається, якщо викладач не пожив у англомовному середовищі кілька років, то користі з нього жодної, - дати реальне знання мови він не в силах.

Катерина Слобода - 10-6-2010 у 18:44

Та воно то так, але Зовнішнє незалежне оцінювання мало б враховувати не тільки можливості випускників спецшкіл (або підготованих репетитором), але і дітей з звичайної школи без особливої додаткової підготовки (якщо дитина добре вчилася). Багато дітей не мають можливості покращувати свої знання мови за допомогою інтернету... А як бути дітям, батьки яких не мають змоги заплатити за репетиторів (або вчити в спецшколах), а покладаються лише на знання, здобуті в школі? Позбавити їх права вчитися в ВНЗ на будь-якій спеціальності, де вимагається тест іноземної мови?

Катерина Слобода - 10-6-2010 у 18:51

Український центр оцінювання якості освіти дав своє роз’яснення щодо складності тесту з англійської мови. Проте, зважаючи на протестні настрої абітурієнтів, центр просять оприлюднити перелік підручників і посібників, затверджених Міністерством освіти і науки України, на основі яких були складені цьогорічні тести з іноземних мов. Про це ЗІКу 10 червня повідомила координатор громадського спостереження за ЗНО від ГМ «Опора» Ольга Стрелюк.

Так, у Дрогобичі Львівської області сьогодні, в день засідання сесії міської ради, близько п’ятдесяти абітурієнтів вийшло на вулицю, протестуючи проти складних завдань з англійської мови та вимагаючи перездачі. Їх підтримали випускники з інших міст Дрогобицького району. Попри незадоволення рівнем тестів, майбутні студенти висловлюють свої підтримку системі зовнішнього незалежного оцінювання як такій, що гарантує рівний доступ до вищої освіти в країні.

Громадянська мережа «Опора» схвально оцінює роз’яснення УЦОЯО щодо складності тестів. Окрім того, для того, щоб заспокоїти абітурієнтів, «Опора» пояснила: оцінка за результатами проходження зовнішнього незалежного оцінювання є рейтинговою, тобто показує знання учасника ЗНО в порівнянні з рештою вступників. Це означає, що 200 балів набере той абітурієнт, який серед решти вступників правильно відповість на найбільшу кількість запитань. Таким чином, 200 балів за тестування – це не обов’язково правильні відповіді на всі запитання бланку А та максимальна кількість балів за творче завдання бланку Б, а лише найкращий результат зі всіх тестових робіт. Окрім цього, ми нагадуємо, що абітурієнти мають право оскаржити результати ЗНО-2010 з окремого предмету впродовж трьох днів після оприлюднення отриманих балів за тестування на їхніх персональних сторінках на сайті УЦОЯО. Детальніше про процедуру апеляції можна дізнатися з практичного посібника, підготовленого ГМ «Опора».

Нагадаємо, що під час прес-конференції 8 червня представники «Опори» у Львові теж зазначили про складність тестів із англійської мови, які більше відповідають програмі спеціалізованої школи. Однак, наголошували, що це їх суб’єктивна думка. http://zik.com.ua/ua/news/2010/06/10/232326

Tempika - 10-6-2010 у 19:15

*Багато дітей не мають можливості покращувати свої знання мови за допомогою інтернету... *

..невже досі є школи без комп*ютерних класів і інтернету?.. доступ можна отримати у багатьох бібліотеках, інтернет-кафе.. хіба де є які глухі села, де нема ні телефону, ні мобільного телефону, але ж це не жителі цих сіл мітінгували з протестами щодо результатів тестування??

Оксана Тимовчак - 10-6-2010 у 22:36

Шановний пане Яремо! Ви, очевидно, не надто уважно читали мій допис: проблема не в тому, яким цей тест був для мене, а для дітей, які вчаться за шкільною програмою! Між іншим, мушу Вам сказати, що для мене він важким не був, але я здала екзамен CAE, готувалася до CPE - це не співмірне зі шкільною програмою, перепрошую.

Тепер поясню, що мене так зачепило. По-перше, всі стягнули лише відповіді до тестів, де не видно інших варіантів, які пропонувалися: в багатьох випадках - дуже близькі синоніми.
По-друге, ви всі, мабуть, знаєте за якими підручниками наші учні вчать англійську мову від самих початків: далеко не всі мають можливість вчитися за видавництвами Лонгмен чи Макміллан.
По-третє, заради цікавості, почитайте які вимоги ставляться до особи, яка претендує на високий рівень + порівняйте цей тест з пробним: різниця дуже помітна.
Я говорю про те, що тест на кваліфікацію учнів не повинен братися за найвищою планкою. Це демотивує і деморалізує :(

Катерина Слобода - 10-6-2010 у 22:42

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Оксана Тимовчак
Я говорю про те, що тест на кваліфікацію учнів не повинен братися за найвищою планкою. Це демотивує і деморалізує :(

Згідна! Краще вже розробити тести не перевірку здатності до навчання.

Оксана Тимовчак - 10-6-2010 у 22:44

А ще я забула написати найцікавіше: хтось з вас коли-небудь переглядав збірники завдань з англійської мови для ЗНО 2009 і 2010 років? Знаєте, я купила лише один, тому що завдання там класу десь так для 7-8, не вище. Я такі завдання для розминки використовувала...

Оксана Тимовчак - 10-6-2010 у 22:46

Згідна з Вами, Катю! Мені шкода тих дітей, бо виходить так, що вони вчилися-вчилися, а результати невтішні!

Катерина Слобода - 10-6-2010 у 22:50

Передивилася що говорять самі абітурієнти про цей тест в соціальних мережах (можливо, вибірка не репрезентативна, але брала лише групи, де найбільша кількість учасників):

Обурюються страшенно на оце http://osvita.ua/test/news/7802

закликають голосувати тут http://psylive.org/blog/ZNO/124.html

Є фото з акцій протесту з Сум, Донецьку, Маріуполя, Києву, Дрогобича(може є й інші, але те що бачила)

В групі ЗНО 2010 English *Заповнюйте петицію!* 8 700 учасників!
Свої дані (подам нижче )при голосуванні "Проти" (в голосуванні у соц.мережі) надало більше 1000 людей за кілька днів...
1. ФИО
2. Город
3. Адрес
4. Телефон
5. Номер сертификата который выдали при регистрации

Досить злагоджена діяльність, направлена на висвітлення акцій протесту у ЗМІ...

Серед дописів переважно обурення, деколи попадає, що людям не складно було, але при тому зазначають, що вчилися в спецшколі...

Є розмови, що тести були змінені за день до того як їх затвердили офіційно...

Зробила кілька попередніх висновків для себе, і цікаво було б почути Ваші думки щодо вищеперелічених тез.

Катерина Слобода - 10-6-2010 у 22:53

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Tempika
..невже досі є школи без комп*ютерних класів і інтернету?..

звичайно, що є!

Tempika - 10-6-2010 у 23:54

Ось, для прикладу, коментар з того сайту: *Мы всю жизнь в школе занимались по Плахотнику,а нам дали тесты как будто мы в Лондоне где-то учились!Когда я ишла на тест ,я думала что там будет школьная программа,но потом оказалось что я и слов таких незнаю.какие там были.Я уверена что Вы "уважаемые министры образования" и сами етот тест не решите!*

Ще:*моя учительница сама 4 ошибки сделала когда тесты прорешивала...а она один из самых сильных учителей в городе....наверно это о чёмто говорит!!*

Ще:*Я не хочю повторятся,но my dissatisfaction is exceed the norm! я занимаюсь английским языком с 6 лет.В 11 классе у меня был преподовател с ВУЗА.Неоднократно посещала иностранные страны и общалась с носиелями языка. Я была не то,что удивлена,я на минуту подумала.что моя жизнь закончилась,когда я обнаружила,что из 50 тестовых заданий дала всеголишь 21 правильный ответ.Обращаюсь к вам,господин Ликарчук!Не нужно так красноречиво розрываться о том,что тест был идентичный пробному.У меня,извините,в пробном было 6 ошибок,а в ВНО 29.Вы чувствуете разницу?Я надеюсь,что вы образуметесь,и для этого вам не прийдется высылать бешеный сумы по веб мани и тд...Я надеюсь,что вузы,да хотя бы тот иняз,уберут профелирующий бал 150 и вернуться к 124.Абитуриенты по всей Украине скажут вам огромное "спасибо"*

Тут взагалі помилка в англійській фразі - to be exceeded таки :-)) А в цій фразі просто exceeds. І вони скаржаться??

Дітки не в стані написати щось російською, а плачуть на тести англійською мовою, і таких коментарів багато. Ще раз передивилася тести, - текст настільки простий, що читається по діагоналі, навіть якщо не всі слова добре знайомі. Для людини, що вчила мову не за підручниками, щоб здати і тому подібне, а для того, щоб нею розмовляти, читати, писати, ці тести не будуть здаватися заскладними. Так, подумати над ними треба (то це ж екзамен, а не прогулянка), але нічого надзвичайного в них нема.

Мабуть, таки рано нам у Європу, - зі знанням іноземних мов у нас просто катастрофа :-((

Tempika - 11-6-2010 у 08:10

І ще одне: ті, хто все ж знайомі з інтелігентними представниками націй, що розмовляють англійською, знають, що навіть для носіїв мови їх рідний вокабуляр є надто великим (відомо, що англійська мова є однією з мов, де дуже велика кількість слів, і кожен день практично виникають нові). І коли в хаті є англйсько-англійський словник, який використовуються при читанні книжок (навіть просто белетристики), - досить нормальна ситуація. Тому однією з складових знання англійської мови є вміння розуміти текст загалом навіть коли в ньому є дякі незнайомі слова. Мова коротка, мова швидка, - тому кмітливість і інтенсивне рухання мозковими звивинами теж мусять бути. А ще питання щодо тесту - вони були лише письмовими, без аудіювання, - коли текст читається і тре показати його знання? Хіба тоді мені б такі тести дійсно здалися заскладними.

Катерина Слобода - 11-6-2010 у 16:59

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Tempika
Для людини, що вчила мову не за підручниками, щоб здати і тому подібне, а для того, щоб нею розмовляти, читати, писати, ці тести не будуть здаватися заскладними.

та про що ви говорите? :o який відсоток дітей в 16-17 років вчить мову "для себе"? ЗНО має перевіряти рівень знань, що засвоєні саме в школі, а не з носіями мови, не з інтернету, не в американських-(англійських) школах.
Для чого при вступі здавати такі складні тести, щоб потім починати вчити ту ж англійську на першому курсі з алфавіту, бо так складені програми?

Цитата:
Так, подумати над ними треба (то це ж екзамен, а не прогулянка), але нічого надзвичайного в них нема.

...так це ж школярі(!!!) пишуть тести. спробуйте себе поставити на місце дитини, яка готувалася по шкільній програмі, а прийшла писати тест по програмі для PhD.
Рівень тестів мінімум(!) для 3 курсу з поглибленим вивченням мови.



Tempika - 11-6-2010 у 18:39

..я вивчала в 16-17 років мову для себе, шукала тексти пісень, читала журнали в бібліотеці, - все, що могла знайти.. переписувалася з канадцем свого віку.. бо я розуміла, що шкільна програма мені нічого не дає.. і це в ті, застійні часи.. хто винен, що у дітей зара нема потреби знати іноземну мову?.. хоча тепер маса стимулів знати мову, не те що колись.

..я ніколи не вчилася ні в англійській школі, ні на англійській філології, і вже років з 15 користуюся англійською досить пасивно.. але ще раз повторюю: ТЕСТИ НЕ ВИДАЛИСЯ МЕНІ НАДЗВИЧАЙНО СКЛАДНИМИ.

..16-17 років, - це не дитина, це вже досить свідома людина, яка мусить думати і знати, куди вона буде поступати, чем хоче займатися надалі.. принаймні так було колись.. а тепер, таке враження, вони дійсно надто інфантильні діти.

Соломія Федушко - 11-6-2010 у 19:06

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Tempika
..16-17 років, - це не дитина, це вже досить свідома людина, яка мусить думати і знати, куди вона буде поступати, чем хоче займатися надалі.. принаймні так було колись.. а тепер, таке враження, вони дійсно надто інфантильні діти.

16-17 років - це не діти й справді, а підлітки, які не визначились в житті. Та й вибір вчити мову для себе (дивитись фільми, тексти пісень вчити і т.д.) чи ні постає перед дитиною в дитинстві, адже за рік до такого рівня мову нереально вивчити.
А щодо тестів поділяю думку Оксани, до НЕЗАЛЕЖНОГО тестування школярів заскладно, деякі варіянти відповідей й справді синонімічні і автентичні тексти, які розраховані на носіїв мови, для яких англійська мова є рідною.
Навіщо там їхати закордон чи, тим паче, займатись з репетитором чи йти на курси, якщо вони повинні бути розраховані на рівень знань, який повинна надавати шкільна програма! Не всі батьки мають змогу відправити дитину за кордон для покращення мови та й потрібно зважати на дітей з районів, сіл, де нема такий модних навчальних підручників й іншого приладдя.
Давайте подумаєм логічно, і не будемо зациклюватись на англійській. Якщо, наприклад, така ситуація була б з тестуванням з хімії чи фізики. То що? Для того, щоб скласти тест на відмінно дітям потрібно йти до якихось лабораторій чи наукових центрів, щоб дізнатись все на практиці?

Соломія Федушко - 11-6-2010 у 19:20

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Катерина Слобода
Цитата:
Так, подумати над ними треба (то це ж екзамен, а не прогулянка), але нічого надзвичайного в них нема.

...так це ж школярі(!!!) пишуть тести. спробуйте себе поставити на місце дитини, яка готувалася по шкільній програмі, а прийшла писати тест по програмі для PhD.
Рівень тестів мінімум(!) для 3 курсу з поглибленим вивченням мови.

Звичайно, зараз без англійської нікуди, але не для всіх дітей та професій ця мова життєнеобхідна на рівні адванс і вище. Якщо дитина вступатиме в університет, де англійська не є профільним предметом, але тест є в обов"язковому порядку (і без підготовки додаткової його здати нереально!). То, можливо, краще поглиблено вчити ті предмети, на яких базуватиметься майбутня професія?

Андрій Пелещишин - 11-6-2010 у 19:27

Ще раз звертаю увагу, що насправді цей предмет - це не "англійська", а "іноземна" мова. Може хтось таки має інформацію про складність тестів з інших мов? Адже питання не лише в складності, а й в збалансованості тесту для різних мов.

Tempika - 11-6-2010 у 20:16

..тобто вміння прочитати і зрозуміти звичайну, не наукову якусь статтю з пересічної британської газети, - то є рівень едванс??.. який тоді рівень дає звичайна українська школа?.. може, тоді не варто вчити мову, якщо воно все так.. погано :-))

Соломія Федушко - 11-6-2010 у 20:34

Та я не мала на увазі, що тести на рівні едванс.
А сучасну школу закінчують і з початковим рівнем :( Ні для кого не секрет, який рівень викладання в наших школах.

Катерина Слобода - 11-6-2010 у 20:50

Оскільки французької не знаю, судити можу лише про тест з німецької. Спробувала його зробити- ось які висновки:
1 завдання - знайти заголовок до куска тексту- не дуже складе, оскільки навіть якщо не знати всіх слів здогадатися можна, бо в кожному тексті є певні ключові слова.
2 завдання - складне, бо страшенно заплутане і мало кілька варіантів відповіді. Якщо купитися на те, що в першому були ключові слова і робити за аналогією- нічого не вийде. Треба шукати підтекст і інтерпретувати
3 завдання треба робити дуже уважно, бо є два три варіанти для вибору, причому ті, що містять ключові слова, на які і тут можна купитися- неправильні.
4 завдання- заплутане, треба уважно слідкувати за контекстом
5 завдання, імхо, легке, перевірка знань з граматики, відповідь одна є правильна, причому синонімів нема, і по реченнях можна зорієнтуватися
6 не дуже складне, але треба уважно робити. Переважно в одне реченні підходить лише одна відповідь і довго думати не треба.
Гірше з другою частиною, де треба знати добре керування дієслів
7 завдання- не сподобалось, бо там можна понаписувати чого хочеш...

Загалом роблю висновок- тести такого ж типу проходила при здачі екзамену в ГетеІнституті...:rolleyes:
Як на мене, то легше було написати німецьку мову ніж англійську абітурієнтам...

Катерина Слобода - 11-6-2010 у 21:15

В мене двоє малих з дуже добрим рівнем підготовки просто в шоці з тих тестів з англійської. Повна паніка і купа нервів...:(

Dmy - 11-6-2010 у 23:44

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Соломія Федушко
Якщо дитина вступатиме в університет, де англійська не є профільним предметом, але тест є в обов"язковому порядку (і без підготовки додаткової його здати нереально!). То, можливо, краще поглиблено вчити ті предмети, на яких базуватиметься майбутня професія?
А на які ще спеціальності, крім профільних, потрібні тести з іноземної мови?

Соломія Федушко - 12-6-2010 у 17:36

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Dmy
Цитата:
Оригінальне повідомлення від Соломія Федушко
Якщо дитина вступатиме в університет, де англійська не є профільним предметом, але тест є в обов"язковому порядку (і без підготовки додаткової його здати нереально!). То, можливо, краще поглиблено вчити ті предмети, на яких базуватиметься майбутня професія?
А на які ще спеціальності, крім профільних, потрібні тести з іноземної мови?
Знаю, що на економіку і право потрібно скласти тест з англійської мови (знайомі складали). А щодо інших іноземних мов не знаю.

Андрій Пелещишин - 12-6-2010 у 19:51

Для НУ ЛП іноземна (не тільки англійська) потрібна на
- Документознавство та інформаційна діяльність
- Соціологія
- Соціальна робота
- Міжнародні відносини
- Міжнародна економіка
- Економіка підприємства
- Маркетинг
- Фінанси і кредит
- Облік і аудит
- Менеджмент
- Екологія,
- Прикладна фізика
- Прикладна математика
...
і ще штук з 20
подивитися список можна тут
http://lp.edu.ua/fileadmin/files/images/PRCOM/Dodatok_4.111111.doc


Але!!!! Дуже суттєвий нюанс.

Для більшості спеціальностей, в тому числі престижних економічних, абітурієнт може нести сертифікат за вибором. Так для дуже модного менеджменту це:
Цитата:
фізика або хімія, або іноземна мова (англійська або німецька, або французька, або іспанська) за вибором

А це значить наступне.
Що якщо цього року вимоги по іноземній були завищені, то наступного року, навчені гірким досвідом попередників батьки абітурієнтів уже найматимуть репериторів з фізики, а не з іноземної. Тому що потреби і сил тягнути поглиблену передвступну підготовку по багатьох напрямах не має.
І що получаємо в результаті? Здогадалися? Вірно! Ми отримуємо падіння рівня вивчення "іноземної" мови (принаймні англійської).
Бо якщо ми переглянемо список ще раз ми виявимо, що безальтернативною іноземна (а подеколи строго англійська) є лише для дуже малої кількості спеціальностей (у першу чергу - для філології), і все.

Роман Голощук - 29-6-2010 у 10:02

Сьогодні (29 червня) розпочинається спеціально організована сесія зовнішнього оцінювання для тих, хто із поважних причин не зміг його пройти під час основної сесії.
Як повідомляє Український центр оцінювання якості освіти, додаткова сесія відбудеться з 29 червня по 3 липня.
Рішення про реєстрацію для участі в спеціально організованій сесії приймають регіональні центри оцінювання якості освіти.

Джерело: http://testportal.gov.ua/

Роман Голощук - 30-6-2010 у 10:28

За результатами зовнішнього оцінювання з української мови та літератури, історії України, математики, іноземних мов, біології, географії визначені абітурієнти, що отримали 200 балів із двох та трьох предметів. Таких є 52 особи.

Із трьох предметів 200 балів отримали по одному випускнику закладів освіти, що розташовані у місті Києві, Львівській та Донецькій областях.

Про школярку зі Львова Світлану Паращaк, яка отримала 600 балів читайте тут: http://www.wz.lviv.ua/old/pages.php?atid=84063

marco - 18-7-2010 у 13:41

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Андрій Пелещишин
Сумно, що розпіарений сайт vstup.info виявився неготовим до навантаження в піковий момент, коли всі роблять свій вибір.
Принаймні для мене він уже два дні недоступний.


на жаль, нічого не змінилося, це повідомлення Андрія річної давності цілком актуальне і сьогодні.

Вчора в 2:30 ночі вдалося завантажити титулки і підсторінку універистету але далі де самі списки мали би бути видавало 404... Сьогодні сайт в глибокому дауні (хронічний таймаут).

Так ніби складно було порахувати пікове навантаження на сайт і підготувати його відповідно (залізо, налаштування сервера, софт)... Зрозуміло що це вимагає додаткових грошей, які певно вже роздерибанені, як завжди в нашій державі :mad:

Андрій Пелещишин - 18-7-2010 у 13:56

Крім того, певна група людей в найкритичніший момент володіє інформацією, яка за нормальних умов має бути загальнодоступною. Це робить таку інформацію доволі цінною.

Dmy - 21-7-2010 у 02:55

Табачник планує наступного року запровадити електронну форму прийому заяв до вищих навчальних закладів аби позбутися черг
http://www.unian.net/ukr/news/news-387560.html
Питання до тих, хто ближче до цієї справи: де тут може собака поритися? Які з'являються підводні камені?

Юрій Сєров - 21-7-2010 у 05:24

Витягнуть з шафи транзитний сервер? :)

Катерина Слобода - 13-8-2010 у 20:55

Варто то почитати :) :o

стаття «У романі «Маруся Чурай» Остап Вишня отравила свого коханого» http://www.wz.lviv.ua/pages.php?atid=85347

Це той випадок, коли коментарі зайві. Ці цитати вибрали журналісти газети «Українське слово». Випускникам шкіл належало напружити свої мізки, щоб довести або спростувати думку: «Поразка – це наука. Ніяка перемога так не вчить...». А ще розтлумачити слова Сковороди про споріднену працю. Отже, наші мудрагелі написали таке:

Якщо ти наступив на граблі раз, запам’ятай назавжди як їх правильно класти на землю, а краще прибери їх з дороги...

Німеччина хоч і програла війну, але зараз, обдумавши помилки, живуть краще, ніж ми.

Коли Шевченка посадили за грати, йому було 27 років, а коли він відсидів і вийшов на волю, він став старим і його навіть дружина не впізнала.

Якщо тобі показали свою поразку і ти її злякався, покажи йому свою, може твоя страшніша.

Поразка і перемога дві найкращі подруги, слідкуйте, щоб вони не посварилися.

Поразка – це наука. Це то, що стоїть у кожного чоловіка при подоланні перешкод.

Поразка – це укріплення своїх слабких боків.

Він завжди хотів мене у чомусь виграти, так сказати бути першим.

Перемога Януковича – це здобуття Україною незалежності і цілісності її громадян.

Если б поразка була наука, то все на світі стали б науковими.

Навіщо людині тіло, якщо душа не на місці?

Маючи душу, на людину можна навіть не дивитися. Маючи гарне тіло, не завжди можна отримати все.

Маруся у Шевченка покохала москалика, а він її потім бросив.

«Багатством жив-ся лише тіло. А душу звеселяє спорід. праця». Цими словами Григорій Сковорода підкреслює нашу несправедливу країну.

Він ходив від села до села, від міста до міста і відтачував до бездоганності свою мудрість.

Хто народився від штучного запліднення, той не має душі. А ми народилися від батьків і маємо душу. Душу, як і тіло треба харчувати, але другою їжею.

Багато людей хочуть у ранньому возрасті зробити сім’ю, щоб мати багато дітей.
:o

Ярина Швець - 15-9-2010 у 20:35

Цитата: Початково розміщене учасником Dmy  

Табачник планує наступного року запровадити електронну форму прийому заяв до вищих навчальних закладів



Крім того, випускники школи матимуть право здавати окрім трьох основних дисциплін ЗНО, які вони оберуть, ще й інші предмети, але вже за додаткову платню.. - такими є плани Табачника на наступний рік...

Юрій Сєров - 9-12-2010 у 14:33

Через знайдені мобілки у абітурієнтів анулюватимуть роботи ЗНО

Яна Зачешигрива - 26-1-2011 у 18:54

Добрий вечір! Скажіть,будь-ласка:
1.Набір осіб, які здобули рівень молодшого спеціаліста на другий(третій) курс проводяться за результатми незалежного тестування чи існують окремі вступні випробування, наприклад до Львівської політехніки чи ЛНУ ім. Франка?
2. Які сертифікати потрібно подавати на факультет Економіки підприємства та Міжнародної економіки ЛП?
3. Чи можливий вступ на факультет Міжнародної економіки при ОКР молодшого спеціаліста з факультету Економіки підприємства(не ЛП)?
Наперед, дякую.

Роман Голощук - 2-4-2011 у 10:59

2 квітня відбуватиметься пробне тестування з української мови та літератури, біології, фізики, іноземних мов. 9 квітня – з історії України, математики, хімії, географії.

Директор Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк поінформувала абітурієнтів: «На пункт тестування треба прийти із запрошенням, яке самостійно треба видрукувати з персональної сторінки на сайті центру оцінювання якості освіти. Крім того, обов’язковим є документ, що посвідчує особу. Паспорт або свідоцтво про народження, яке ще треба підкріпити довідкою зі школи з фотокарткою, і, звісно, квитанція».

На Львівщині визначено 31 пункти пробного тестування, зокрема 8 – у Львові. Детальну інформацію про це можна знайти на сайті ЛРЦОЯО - http://www.lvtest.org.ua

Юрій Сєров - 7-6-2011 у 22:00

Почалися зовнішні тестування і кажуть, що вже є проблеми. Тести другого дня з української мови начебто були значно легшими за тести першого дня.

Юрій Сєров - 26-6-2011 у 23:31

Бажаючим ознайомитися з компетентністю директора УЦОЯО Ірини Зайцевої читати це: http://osvita.ua/test/news/19787
А про патріотичність пані Зайцевої можна більше дізнатися тут:
http://www.umoloda.kiev.ua/number/1814/116/64385/

Станіслав Лозинський - 30-6-2011 у 14:30

Тестування хороша штука, якщо без заворотів у завданнях, таких як були минулого року. Минулі вступники 2010 відчутно набагато сильніші за 6-8 попередніх курсів, бо попали практично по знаннях.

Ірина Роздольська - 30-6-2011 у 16:08

Що означає "6-8 попередніх курсів"?

Юрій Сєров - 30-6-2011 у 17:59

Очевидно, що останніх 6-8 наборів, які йшли перед цими.
Стикався з набором 2009 року - особливих відмінностей з наборами попередніх років не помітив.

Соломія Федушко - 7-7-2011 у 21:31

Найрозумніші випускниці країни живуть у Львові і в Києві :)
http://life.pravda.com.ua/society/2011/07/7/81370/

Роман Голощук - 27-11-2011 у 11:36

Затверджений графік проведення ЗНО 2012 року
Український центр оцінювання якості освіти оприлюднив наказ про проведення ЗНО 2012 року.
Випускники шкіл, які вже визначилися з конкурсними предметами, можуть планувати підготовку до тестування з огляду на затверджений графік проведення ЗНО.

15 травня – хімія
17 травня – російська мова
19 травня – географія
21-22 травня – математика (дві сесії)
24 травня – Всесвітня історія
28-29 травня – українська мова і література (дві сесії)
31 травня – 1 червня – історія України (дві сесії)
5 червня – фізика
7 червня – біологія

Надія Гучко - 30-11-2011 у 15:18

Цікаво чи буде цього року Львівська політехніка лідером в наборі студентів першого курсу! Можливо повторять досвід вступної кампанії 2011 року:)

Надія Гучко - 30-11-2011 у 15:29

30 листопада-Інженерний ярмарок карєри. У Львівській політехніці. Програма: професійні тренінги, презентація компаній-учасників. 4 корпус, початок о 10.00.

Оля Покровецька - 2-12-2011 у 21:24

Я дуже задоволена була, коли написала тестування, адже це був єдиний варіант мені пройти на державне в НУ "ЛП".
Пам'ятаю, як було страшно, адже наше покоління першими поступали по ЗНО. І те, що завдяки ЗНО зменшилась корупція, факт!

Роман Голощук - 23-1-2013 у 14:19

Увага!
У мережі Інтернет з’явилися сайти, які за певну плату пропонують завантажити програму для реєстрації на зовнішнє незалежне оцінювання 2013 року.

Звертаємо увагу громадськості на те, що з метою уникнення обману програму створення заяви-реєстраційної картки слід скачувати лише на сайтах Українського та регіональних центрів оцінювання якості освіти. Завантаження зазначеної програми є безоплатним.

Будьте уважні - не станьте жертвами шахраїв! Послуговуйтеся лише офіційними джерелами для отримання інформації з питань проведення зовнішнього незалежного оцінювання!

За інформацією УЦОЯО - http://www.testportal.gov.ua/

Юрій Сєров - 4-1-2014 у 14:22

Розпочато реєстрацію на ЗНО 2014 року
Згідно з Порядком проведення зовнішнього незалежного оцінювання 2014 року, взяти участь у тестуванні зможуть тільки зареєстровані особи.

Реєстрація учасників ЗНО здійснюватиметься регіональними центрами оцінювання якості освіти з 3 січня до 5 березня 2014 року. Кожен учасник може зареєструватись для проходження зовнішнього незалежного оцінювання не більше ніж з чотирьох предметів.

Для реєстрації на ЗНО необхідно надіслати комплект реєстраційних документів на поштову адресу регіонального центру оцінювання якості освіти, що обслуговує регіон проживання абітурієнта.

Майбутні учасники ЗНО можуть зареєструватись самостійно сформувавши комплект реєстраційних документів за допомогою спеціальної програми та відправивши реєстраційні документи поштою на адресу відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти.

Також, у разі необхідності майбутні абітурієнти можуть звернутися за допомогою до одного з 176 пунктів реєстрації відкритих в усіх регіонах України.

Підтвердженням факту реєстрації для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні є «Сертифікат учасника ЗНО», що надсилається учаснику рекомендованим листом на поштову адресу вказану у реєстраційних документах. Зазначена адреса також використовується при розподіленні абітурієнтів між пунктами тестування.

Нагадаємо, у 2014 році зовнішнє незалежне оцінювання навчальних досягнень осіб, які виявили бажання вступати до вузів України, проводиться з української мови та літератури, історії України, математики, біології, географії, фізики, хімії, всесвітньої історії, світової літератури, російської мови та однієї з іноземних мов (за вибором): англійської, німецької, французької, іспанської.

Для вступу до вищого навчального закладу для навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра абітурієнт має подати до ВНЗ сертифікати ЗНО з трьох предметів.

Конкурсні предмети, з яких вступник має надати сертифікати ЗНО, визначені Умовами прийому до вищого навчального закладу.
http://osvita.ua/test/registration/33275/
http://vk.com/navigator_abiturienta

Роман Голощук - 26-4-2016 у 12:07

5 травня тестуванням з української мови і літератури розпочинається основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання 2016 року.

На інформаційних сторінках учасників уже розміщені запрошення-перепустки із зазначенням адреси пунктів проведення зовнішнього незалежного оцінювання для проходження тестування з української мови і літератури, математики, історії України.

Допуск учасників до пунктів тестування відбуватиметься за наявності таких документів:

Сертифіката зовнішнього незалежного оцінювання;
паспорта або іншого документа, серія та номер якого зазначені в Сертифікаті;
запрошення-перепустки для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні.
У разі відсутності Сертифіката, паспорта або іншого документа, серія та номер якого зазначені в Сертифікаті, або пред’явлення копій цих документів абітурієнт до пункту проходження ЗНО не допускається.
Варто мати при собі дві-три ручки з чорнилом насиченого чорного кольору, а також, за бажанням, прозору пляшку з питною водою.

Допуск абітурієнтів до пункту тестування триватиме з 10:15 до 10:50, початок зовнішнього незалежного оцінювання з усіх предметів – 11:00.

Протягом часу, відведеного на складання тесту, абітурієнт не повинен мати при собі будь-яких засобів зв’язку, пристроїв зчитування, обробки, збереження та відтворення інформації, друкованих і рукописних матеріалів, що не передбачені процедурою тестування.

До регіональних центрів оцінювання якості освіти повертаються конверти із Сертифікатом ЗНО та інформаційними матеріалами, які вчасно не були отримані учасниками у поштовому відділені за місцем проживання. Для отримання Сертифіката особа має звернутися до відповідного регіонального центру, який проводив реєстрацію для участі в ЗНО.

Докладний графік проведення ЗНО-2016 є тут: http://mon.gov.ua/usi-novivni/novini/2016/04/26/cherez-desyat-dniv-...

Андрій Пелещишин - 25-6-2018 у 16:22

Біля 50 тисяч дітей, які хотіли би претендувати на вищу освіту (здавали ЗНО), його цього року провалили.
З одного боку, може й так, все вірно, ми дуже круті, їм відмовимо у цьому. Всі ж знають, що вища освіта - це зайве і тд.
Але велика частина їх все одно її отримає. У Польщі.

Он навіть у нас на Форумі спамери її рекламують, у цьому ж розділі.

І там вони і залишаться, підтримуючи економіку, демографію і пенсійну систему.

Юрій Сєров - 27-6-2018 у 14:59

А що це за число? Могли провалити щось одне, і зможуть поступити на іншу спеціальність або в коледжі/технікуми.
Всі не поїдуть. На фоні загального числа емігрантів, може не така вже й велика кількість.

Андрій Пелещишин - 29-6-2018 у 10:58

Українська мова, він обов'язковий для всіх. 47 тисяч не пройшло його.
На фоні загального? А що таке загальне? Якщо виїде половина з них, то це 5-10% свого року народження. Нормально так.

Тарас Сокальський - 1-7-2018 у 11:46

А що, мають поступати 100% претендентів? Чи конкурс для того й існує, щоб вибрати наздібніших і гідних отримувати освіту за державний кошт???
Так розумію, основні претензії до ЗНО -- що "зарубали" на "непрофільній" укр.мові/літературі, чи що там сталося???

Андрій Пелещишин - 1-7-2018 у 15:18

А звідки взялося що саме за державний кошт? Звісно, що за приватні гроші.

Основна претензія проста - люди, які хочуть придбати послугу, не можуть її придбати в Україні і через це звертаються за нею закордон, залишаючи там свої кошти та й себе.

Мені зараз цей підхід, що є в державі, викликає наступну аналогію. Ніби є магазин спортивної одежі, де клієнту можуть відмовити у продажу товару, бо він не може пробігти стометрівку. А через дорогу є такий самий (або навіть модніший) магазин, де продають усім охочим. А смисл?

Юрій Сєров - 3-7-2018 у 10:48

Цитата:

Якщо виїде половина з них, то це 5-10% свого року народження. Нормально так.

А чи є статистика, скільки б виїхало, коли закінчить ЗВО? Може б після універу поїхало 25%?

Треба змінювати ЗНО, вводити рівні. Напр., що з початковим рівнем - лише в коледж і лише на комерцію.

Андрій Пелещишин - 3-7-2018 у 20:40

Так поїдуть то поїдуть. Зле, але то інше питання.
Але так хоч освітню послугу куплять тут а не закордоном. Ще раз апелюю до наведеної вище аналогії. Ми відмовляємося продавати спортивну форму людям, які не здають норм ГТО.

Щодо мінімально допустимої на бюджет погоджуюся. Коли люди зі 130 з фізики поступають на бюджет "Атомної енергетики", то це неправильно. Але так само неправильно заборонити людині за свої гроші прослухати цікаві їй дисципліни.

Юрій Сєров - 9-7-2018 у 13:14

Ні, якщо їх взагалі обмежили в праві поступленння, хоча б в коледжі/технікуми, то це неправильно.
Зварнику чи слюсарю не обов'язково вміти твори писати....

Андрій Пелещишин - 10-7-2018 у 18:50

На робітничі спеціальності не обмежили.
На молодшого спеціаліста обмежили.
Тобто в коледж на більшу частину спеціальностей поступити теж проблема.
Є багато інших професій окрім безпосередньо робітничих, для яких писання творів і (особливо) знання української літератури не є обов'язковою компетентністю.
Взагалі треба зрозуміти, що обов'язковість компетенцій визначає працедавець. Так було є і завжди буде.

Не вірю, що знання правильної відповіді на питання

Цитата:

У поезії «Стилет чи стилос?» автор розмірковує про
А швидкоплинність життя
Б кохання та зраду
В роль митця в суспільстві
Г конфлікт поколінь
Д красу весняної природи

є важливою компетенцією хоча би для 1% робочих місць в Україні. І не лише серед робітничих, але і всіх інших, більш інтелектуальних професій.


А щодо ЗНО є прикол. Кажуть (головний аргумент найчастіше), що як можна навчити когось в університеті, хто (ну і далі на вибір: не знає Шевченка, не володіє англійською, не знає в якому році була битва під Берестечком тощо), це ганьба і так далі.
Але забувається наступні речі:
1. Навчити і вчити - різні речі. Я ходив на платні курси класичних танців. Жодного танцю з десяти так і не вивчив (ну може трохи вальс), але не вважаю, що вони мені зашкодили. Навпаки, вони для мене були дуже і дуже корисні. Я купляв послугу - я її отримав, які проблеми? Якщо я навчився - я не отримав диплома, але отримав щось інше. Важлива якість освітніх послуг, а не якість споживачів освітніх освітніх послуг!
2. Для іноземців ЗНО не вимагається. У результаті уявний Іван, який завалив ЗНО може поїхати на заробітки в Польщу, з часом отримати громадянство Польщі, а потім поступити в український виш без ЗНО, хоча знань з української мови в нього точно не збільшилося. Яка логіка? Анекдотичність ситуації підкреслює той факт, що кількість іноземців є тепер одним з офіційних ключових показників успішності для українських вузів.
Маразм.



Андрій Пелещишин - 13-7-2018 у 10:14

Вчора почалася подача заяв на вступ.
З мого досвіду попередніх років. Багато абітурієнтів втрачають шанс навчання на хороших спеціальностях через необдумане виставлення пріоритетів.
Дуже раджу об'єктивно оцінювати себе і не гнатися за недосяжним, втрачаючи реальні можливості