Форум Рідного Міста

Акція «7 природних чудес України»

Роман Голощук - 1-11-2007 у 22:58

Сьогодні, 1 листопада, в Україні розпочнеться акція «7 природних чудес України».

Про це під час учорашньої прес-конференції в УНІАН повідомив один з ініціаторів акції Микола ТОМЕНКО.

Він зазначив, що нова акція є продовженням першого етапу акції «7 чудес України».

М.ТОМЕНКО зазначив, що метою проведення нової акції є пропагування унікального природного світу України та привернення уваги до об’єктів, що мають перспективу стати цікавими не лише для українського, а й для закордонного туристичного товариства.
Акцією передбачається, що до 1 лютого 2008 року відбудеться визначення 100 номінантів. З цією метою оргкомітети з кожної області пропонуватимуть до загально українського списку природних чудес до трьох об’єктів зі свого регіону. Додаткові 19 номінантів, наголосив він, будуть запропоновані за ініціативою наукових та громадських організацій. М.ТОМЕНКО також зазначив, що 7 лютого наступного року всі ці 100 об’єктів будуть оприлюднені.

Під час другого етапу, зазначив М.ТОМЕНКО, до 7 липня відбудуться визначення та представлення 21 об’єкту, що претендуватиме на номінації 7 природних чудес України.

Крім того, наголосив він, 7 липня 2008 року розпочнеться інтернет-голосування на офіційному сайті, а визначення переможців акції відбудеться 21 серпня.

Джерело: http://day.kiev.ua/190683/

Роман Голощук - 7-7-2008 у 11:50

Акція „7 природних чудес України” виходить на фінішну пряму


Як повідомили УНІАН у прес-службі голови Оргкомітету акції, народного депутата Миколи ТОМЕНКА, у неділю, 6 липня, під час фестивалю „ЕтноЛіто: Івана Купала на Світязі” (Шацький район Волинської області) Оргкомітет оголосив 21 претендента на перемогу.

Список цих фіналістів визначений зі 100 претендентів на основі анкетування експертів – науковців та фахівців біологічних, геологічних, географічних факультетів провідних вузів України.

До Топ-21 увійшли (за абеткою):

- Асканія-Нова (біосферний заповідник, Херсонщина);

- Базальтові стовпи (геологічний заказник, Рівненщина);

- Балаклавська бухта з мисами Айя та Фіолент (АР Крим);

- Буковинські водоспади (ландшафтний заказник, Буковина);

- Говерла (гора, Івано-Франківщина);

- Гранітно-степове Побужжя (регіонально-ландшафтний парк, Миколаївщина);

- Деснянська оболонь (біля м. Новгород-Сіверський, Чернігівщина);

- Дністровський каньйон (Вінницька, Івано-Франківська, Тернопільська, Хмельницька обл.);

- Дунайський біосферний заповідник (Одещина);

- Кам’яні могили (заповідник, Донеччина);

- Канівські гори (р. Дніпро, Черкащина);

- Карадазький природний заповідник (АР Крим);

- Кочубеївські дуби (Полтавщина);

- Мармурова печера (АР Крим);

- Олешківські піски (Херсонщина);

- Оптимістична печера (Тернопільщина);

- Подільські Товтри (національний природний парк, Хмельниччина);

- Світязь (Озеро, Волинь);

- Синевир (Озеро, Закарпаття);

- Тустань. Урицькі скелі (Львівщина);

- Яблуня-колонія (Сумщина).

З 7 липня стартує Інтернет-голосування на офіційному сайті http://7chudes.in.ua, де кожен зможе обрати свої сім природних чудес.

26 серпня, за результатами Інтернет-голосування та голосування експертів, Оргкомітет загальнонаціональної акції „7 природних чудес України” офіційно оголосить переможців.

Джерело: http://www.day.kiev.ua/203884/

Роман Голощук - 23-8-2011 у 13:31

Визначено 21 фіналіста акції «7 чудес України: замки, фортеці, палаци».

За результатами регіональних презентацій та опитування 100 експертів у галузі туризму, архітектури, історії і культури було визначено 21 фіналіста акції. До їхнього числа увійшли 7 кращих замків, 7 фортець і 7 палаців.

Під час урочистого вручення заслужених нагород М.ТОМЕНКО привітав директорів цих історико-культурних об’єктів, побажав успіху у подальшій боротьбі за звання кращих та вручив їм пам’ятні дипломи фіналістів акції.

Фіналістами акції стали:

у категорії «замки»: Дубенський замок (Рівненська область), замок «Паланок» (Закарпатська область), Збаразький замок (Тернопільська область), Золочівський замок (Львівська область), Луцький Верхній замок (Волинська область), Олеський замок (Львівська область), Ужгородський замок (Закарпатська область);

у категорії «фортеці»: Аккерманська (Білгород-Дністровська) фортеця (Одеська область), Генуезька фортеця в Судаку (Крим), Кам’янець-Подільська фортеця (Хмельницька область), Київська фортеця (Київ), фортеця у Меджибожі (Хмельницька область), Хотинська фортеця (Чернівецька область), Чигиринська фортеця – резиденція Богдана Хмельницького (Черкаська область);

у в категорії «палаци»: Алупкінський (Воронцовський) палац (Крим), Бахчисарайський (Ханський) палац (Крим), Лівадійський палац (Крим), Маріїнський палац (Київ), Митрополичий палац (Чернівці), палац Кирила Розумовського у Батурині (Чернігівська область), палац у Качанівці (Чернігівська область).

Говорячи про принцип визначення фіналістів, М.ТОМЕНКО зауважив, що під найкращими об`єктами за цими трьома категоріями експерти розглядали як історичну значимість тої чи іншої будівлі, так і її архітектурну привабливість, культурну традицію і туристичну спроможність. Він наголосив, що, окрім представлених об’єктів, в Україні є ще дуже багато надцікавих об’єктів, але в силу різних обставин вони ще потребують багато зусиль для того, щоб вийти на належний туристичний рівень.

М.ТОМЕНКО наголосив, що оголошення фіналістів акції було не випадково приурочено до 20-річчя Незалежності України, а переможців до 1 грудня 2011 року – дня святкування 20-річчя з дня Референдуму про державний суверенітет України. «Фактично цьому року - року 20-річчя молодої України - ми присвячуємо нашу стару, давню історію і так поєднуємо давню традицію і молодий вік нашої держави», - сказав він.

Після завершення урочистостей у розмові з журналістами М.ТОМЕНКО відзначив, що «державна політика, туристична інфраструктура і піар-кампанія по просуванню представлених об’єктів може перетворити їх у візитну картку України». Це, на його переконання, є тим більше можливим через те, що Україна надзвичайно цікава країна, адже тут переплелося багато історій: і українська, і російська, і польська, і турецька, і єврейська, і багато інших. Тому, наголосив він, потенціал її відвідування іноземцями є максимально великим.

Віце-спікер висловив переконання, що до 1 грудня, коли відбудеться презентація 7 переможців акції, можна буде відзначити значне покращення їхнього сьогоднішнього стану.

Він висловив сподівання, що акція «7 чудес України» простимулює місцеві та державні бюджети згадати про такі об’єкти і закласти в бюджет на 2012 рік фінансування, зокрема, на їхню реставрацію.

«В житті повинно бути місце для чудес. І оцією «чудесною» складовою ми певним чином компенсуємо непросте наше соціально-економічне життя», - сказав М.ТОМЕНКО.

М.ТОМЕНКО як голова Оргкомітету акції також повідомив, що детальну інформацію про 21 фіналіста можна знайти на офіційному сайті акції http://www.7chudes.in.ua, де можна і проголосувати за сім найкращих об’єктів. Як відомо, за умовами конкурсу, остаточних переможців акції буде визначено шляхом експертного та Інтернет-голосування (50/50). Голосування триватиме до 1 грудня 2011 року.

Загальнонаціональна акція «7 чудес України» була започаткована Фондом Миколи Томенка «Рідна країна» у 2007 році. У 2008 році відбувся другий етап акції – «7 природних чудес України». Обидва етапи акції під загальною назвою «7 чудес України» мали великий успіх, тому у 2010 році широкому загалу було презентовано новий проект – «7 чудес України: замки, фортеці, палаци». Як стає зрозуміло із назви акції, в результаті її проведення будуть обрані 7 чудесних замків, фортець та палаців України.

За словами М.ТОМЕНКА, метою проведення попередніх етапів акції, а також її третього етапу – «7 чудес України: замки, фортеці, палаци» – стало прагнення відкривати та пізнавати природну та рукотворну красу нашої країни, її багату історичну спадщину та великий туристичний потенціал.

Джерело: http://www.unian.net/ukr/news/news-452768.html