Форум Рідного Міста

Чи можливі маніпуляції з системою РАДА?

Юрій Сєров - 11-12-2007 у 22:19

Питання, яке лежить на межі комп'ютерної і політичної балачок. Виникло воно в процесі голосування за кандидатуру прем'єр-міністра.
Так от мені цікаво чи можливі маніпуляції з системою РАДА? Що ви думаєте з цього приводу? Розробники заявляють, що ні. В цьому конкретному випадку, я теж більше схиляюся до думки, що дехто "недотиснув" кнопку чи система просто "глюкнула".
Але загалом, мені здається, що втручання можливі.
А від цієї системи залежить життя країни...

Андрій Моравський - 12-12-2007 у 09:06

наскільки зрозумів сюжет:
... в Яценюка вирвали картку із системи, а та падлюка "РАДА" показує знову 225...

втручання - хіба локально, як казала розробник системи "ВИБОРИ" (правда вона не конче компетентна в "РАДІ").
...гм... глюк...особливість...??? думаю певне нє... то вже занадто...

..гіпотетично: вірус із самознищенням в певній годині, який відновить повноцінну "РАДУ" (але знову ж .. локально внесений..)

розробник "РАДА" : "...система блокується від втручання підчас того як включена..." (5й канал) ...вірити -нє???? може й так... але ж є і славнозвісні українські ночі... (ну це знову ж... гіпотетично)...


як на мене, прошивка "РАДА" мала би бути якось як би в ROM. цікаво чи так є?

Андрій Моравський - 12-12-2007 у 09:56

У системі голосування «Рада-3» є «чорний ящик» - опломбований жорсткий диск, на який фіксуються всі процеси системи.
http://ua.proua.com/news/2007/12/12/093714.html

не вірю поки-що я спецам-розробникам системи "РАДА"

...."І жодного разу, НІКОЛИ не підтвердився факт несанкціонованого втручання в роботу «Ради»."
там же...
от такої...фігня якась... може й дійсьно ніколи не влазили... але теперка йде зміна влади, як бачите!

Тарас Задорожний - 12-12-2007 у 11:28

Не вірю в паралельні сервери і втручання в систему Ради. Простоші домовитись з 2ма дядьками, які потім включать дурачка, - то типу не ми, то всьо злі сили

А ше питання: Може вони картки не тим боком вставляли? Треба було всіх навчити спеціально.

А ще ось одне згадалось. Заблокованими були наче 2 пульти. На голосування дається пара десятків секунд. А голосувати депутатам можна з будь-якого пульта, неавіть всім 450 з одного. Того, якшо б побачив, що мій пульт глючить, - то проголосував би в сусіда, такого ж коаліціанта...

Андрій Моравський - 12-12-2007 у 12:18

ну... якщо з НУ-шником домовитися... то ше півбіди... то з БЮТівцем... думаю там "всі по струночці" в Юльці ходять..... (гіпотетично)
але ж був і БЮТівець :-(

.....гм... ну і кому-кому... а Омельченку бабла, мислю, вистачає, щоб його "виключили".... тут щось складніше

Роман Голощук - 12-12-2007 у 12:49

А ось коментар Володимира Стретовича:
"— Володимире Миколайовичу, що сталося? Винна техніка чи люди?

— Технічний збій. Демонічні сили минулого виступають проти демократичної коаліції. Ми, коли почнемо працювати в нормальному режимі, запросимо сюди священиків усіх конфесій, вони освятять це приміщення. І все піде добре. Технічний збій. Демонічні сили минулого виступають проти демократичної коаліції. Ми, коли почнемо працювати в нормальному режимі, запросимо сюди священиків усіх конфесій, вони освятять це приміщення. І все піде добре. " :)

Джерело: http://www.day.kiev.ua/192985/

Катерина Задорожна - 12-12-2007 у 12:53

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Роман Голощук
Ми, коли почнемо працювати в нормальному режимі, запросимо сюди священиків усіх конфесій, вони освятять це приміщення. І все піде добре. " :)


Теж варіант :).

А тут можна прочитати цікаву інформацію про те, що "при використанні системи «Рада» не ведеться електронний протокол, який фіксував би включення і відключення місць від пультів для голосування". Крім того, Турчинов заявив, що ця система ось уже 10 років, як не має сертифікату СБУ... цікаво, чому це вилізло тільки тепер?

Тарас Задорожний - 12-12-2007 у 14:12

"... електронна система "Рада" зафіксувала факт голосування Омельченка, який на 8,5 секунді голосування натиснув кнопку "так". Екс-міністр юстиції пояснив, що система "Рада" запрограмована таким чином, що під час голосування потрібно тримати кнопку не менше двох секунд для фіксації результату, а Омельченко тримав кнопку лише півтори секунди."

Повний текст:
УНІАН

Андрій Моравський - 12-12-2007 у 14:14

не конче вірю, що то є розв"язання проблеми, але читаєм

"Екс-мер Києва, нардеп від НУ-НС Олександр Омельченко голосував за Юлію Тимошенко на посаду прем'єра, і цей факт зареєстровано електронною системою, але не вистачило півсекунди для зарахування його голосу.

Про це заявив журналістам нардеп від НУ-НС Роман Зварич. За його словами, електронна система Рада зафіксувала факт голосування Омельченка, який на 8,5 секунді голосування натиснув кнопку "так".

Екс-міністр юстиції пояснив, що система Рада запрограмована таким чином, що під час голосування треба тримати кнопку не менше двох секунд для фіксації результату, а Омельченко тримав кнопку лише 1,5 секунди."

http://ua.korrespondent.net/clickto/rssclick.php?arid=91197


маразматична система... якщо то правда... має ж бути наче щось як сенсор а не клавіша... я не думав що то для натискання клавіші її треба ТИСНУ-У-У-УТИ аж 2 секунди.... з розуму зїйдеш... кам"яний вік.. точно! це якщо правдива інфа!

Дмитро Тарасов - 12-12-2007 у 23:36

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Андрій Моравський

Екс-міністр юстиції пояснив, що система Рада запрограмована таким чином, що під час голосування треба тримати кнопку не менше двох секунд для фіксації результату, а Омельченко тримав кнопку лише 1,5 секунди."

http://ua.korrespondent.net/clickto/rssclick.php?arid=91197


маразматична система... якщо то правда... має ж бути наче щось як сенсор а не клавіша... я не думав що то для натискання клавіші її треба ТИСНУ-У-У-УТИ аж 2 секунди.... з розуму зїйдеш... кам"яний вік.. точно! це якщо правдива інфа!


Затримка 2с та інші речі зроблені спеціально з метою блокування хибних спрацювань та "піаністів" які голосували на 5 - 10 пультах.

Логічне технічне рішення.

Руслан Кравець - 14-12-2007 у 08:55

Рішення цілком логічне і має сенс.
Але нічого не заважає при цьому зробити дружній інтерфейс користувача.

Бо, наскільки я розумію, система дає можливість депутату голосувати після 8-ої секунди, "знаючи", що вона не прийме його голос.

З одного боку це певний недолік з точки зору usability системи.

Але з іншого - депутат може користатись цією особливістю в своїх інтересах.
От, наприклад, депутат не хоче голосувати за якесь рішення, але в силу обставин мусить.
Він голосує "за", але після 8-ої секунди, коли голосувати ніби ще можна, але голос не буде прийнятий.
Потім б'є себе в груди, що голосував "за" і сусіди це бачили, і валить все на РАДУ.

А потім розробники РАДИ мусять виправдовуватись.
Хоча можуть себе убезпечити, підкоректувавши саму систему.

Юрій Сєров - 14-12-2007 у 09:25

Вчора Вінський розповідав, що система в ході тестування увечері дала збій і навіть одне робоче місце задимілося.
На правді хороша стаття є. Ще давніше Юля обіцяла переробити систему Рада, щоб вона реагувала на відбиток пальця. Таким чином кілька зайців стали б мертві одночасно. І голосування за когось і крадіжки карток. Всі б мусіли бути присутніми в залі, як наслідок, ніякі Ахмєтови туди б не пхалися, бо в них і так купа справ.

Павло Жежнич - 14-12-2007 у 12:39

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Юрій Сєров
Ще давніше Юля обіцяла переробити систему Рада, щоб вона реагувала на відбиток пальця. Таким чином кілька зайців стали б мертві одночасно. І голосування за когось і крадіжки карток. Всі б мусіли бути присутніми в залі, як наслідок, ніякі Ахмєтови туди б не пхалися, бо в них і так купа справ.

Багато хто не пхався б туди не тому, що має багато справ, а тому що не захотів би лишити відбитки пальців:lol:.

Hanor Narasson - 14-12-2007 у 22:09

А трупи знаходили б без пальців... :mad:

Іван Дівеєв - 16-12-2007 у 17:05

Ще одна версія пролунала від Донія на "Свободі" Шустера. За інформацією, яку він отримав від відомого журналіста Володимира Бойка, в систему таки було втручання. Натяк був на секретаріат президента... На сайті ОРД Бойко про це пише докладніше. Отже, хакера звати Євген Костенко. Помічник Кармазіна у ВР 4-го скликання. http://www.ord-ua.com/categ_1/article_52225.html Моя думка така, що для уникнення спекуляцій, треба було б розробити нову систему "Рада", де систему голосування зробити максимально простою, тільки для реєстрації нажатої кнопки на фізичному рівні і виводу цієї інформації на табло на цьому ж рівні.

Юрій Сєров - 24-10-2008 у 11:41

БЮТівці придумали новий спосіб.
Напхали в термінали папірців, монет, скрепок. Клініка...
http://www.pravda.com.ua/news/2008/10/24/83406.htm

Андрій Моравський - 24-10-2008 у 12:17

Вони ще б на партах написали щось... і Ющенка з рожками в шкурі білого ведмедя вишкрябали.... графіті в стилі доісторичної людини...