Форум Рідного Міста

оцініть статтю з точки зору об’єктивності викладення матеріалу

Ната Толмачова - 12-12-2007 у 20:32

Стаття містить інформацію про якість проведення навчальних курсів та тренінгів. Цікаво почути думки, оцінки людей щодо корисності, об’єктивності та повноти викладення матеріалу тощо.

Прохання ставити оцінки тільки з коментарями :)

початок статті тут: http://www.edicta.ho.com.ua/
(занадто велика стаття для розміщення на форумі повністю)

У кого і де навчатись? Це основне питання, що хвилює людину, яка вирішила пройти курси.
Навчання річ нематеріальна. Її не можна виміряти чи відразу побачити результат. Звісно, є частина підприємців, які користуються цим і не дбають про якість навчання. Я бачив дуже багато людей, які шкодують, що марно витратили час і гроші пройшовши таке навчання.
Хто ж у нас може проводити курси? В принципі, цим може займатись будь-яка компанія або приватний підприємець. Розпочати пошуки компанії, яка займається проведенням курсів краще з розпитувань у друзів та знайомих: де були, що бачили чи чули. Якщо хтось із них відвідував курси то з радістю поділиться інформацією і розкаже про всі плюси і мінуси, про умови і якість навчання. Самостійно не завжди можна зробити правильний висновок про компанію до якої потрапив вперше. Інколи перше враження помилкове, особливо якщо не знаєш на що слід звернути увагу. З цим ми спробуємо розібратися.
Найчастіше рекламу про курси компанії розміщують у рекламних газетах. Тут варто звернути увагу на саме оголошення, на його розміри, дизайн і т.п. Якщо оголошення зроблене абияк, то треба задуматись, чому ця компанія не слідкує за змістом своїх оголошень? З оголошення можна зробити багато висновків про компанію, але все вирішується в розмові – безпосередній або телефонній. Чим більше курсів пропонує певна компанія, тим краще. Але є компанії, де декілька курсів веде один і той самий викладач. Задумайтесь чи може хтось бути однаково хорошим спеціалістом в кількох галузях? Навряд чи. Іноді викладач мало того що веде кілька різних курсів, ще й робить це одночасно. Поцікавтесь тим, хто буде Вас вчити і який досвід роботи в цієї людини.
Також варто подивитись чи є у компанії свій інтернет-сайт. Якщо так, то це тільки плюс. Якщо ні, але Вас будуть вчити, наприклад, розробляти веб-сайти, то подумайте, чи варто вчитися в тих, хто свій сайт створити не може?
Також подивіться на номер телефону. Якщо вказується тільки номер мобільного телефону і немає стаціонарного, то очевидно, що робота організована не дуже добре. Крім того, іноді виявляється, що і за наявності кількох телефонів на Ваші дзвінки ніхто не відповідає. Подумайте чи варто з такими людьми мати справу взагалі.
Місце навчання також має велике значення. Ну кому захочеться їхати вчись Бог знає куди? Варто зазначити, що офіси в центрі міста, або ж у ближньому центрі завжди дорожчі за ті, що розміщені в інших частинах міста. Компанія, що дбає про свою репутацію намагається брати офісне приміщення якомога ближче до центру, із зручною транспортною розв’язкою, з відповідною кількістю кімнат для кожного навчання, відповідно їх облаштовує тощо.
Зверніть увагу на час роботи компанії. Якщо це хороша компанія, то вона має працювати в будь-який зручний для Вас час. Часто проведення курсів є для якось “підприємця” лише підробітком, тому ні на якість курсу, ні на умови проведення не звертається ніякої уваги.
Деякі компанії обіцяють після закінчення курсів працевлаштування або ж сприяння в пошуку роботи. Варто реально дивитись на речі, не будьте наївними. Припустімо, закінчать курси 20 осіб або більше. Невже Ви вірите, що всіх працевлаштують? І цікаво що це буде за робота і скільки за неї будуть платити? І де та робота буде знаходитись? І які умови праці там? Якщо компанія таке обіцяє, то не соромтесь і ставте по телефону якомога більше запитань про Ваше подальше працевлаштування. Довідайтесь наперед чи працевлаштують Вас насправді.
При телефонній розмові уважно слухайте відповіді. Якщо співрозмовник чогось недоговорює, або занадто багато обіцяє, це вже великий мінус для компанії. Якщо ж працівник взагалі не володіє інформацією про курс і скільки він коштує теж варто насторожитись. Також бувають компанії, які відповідають “будемо вчити Вас доки не навчимо”. Дивно, правда? Видно якість надання послуг у них така що Ви самі від них втечете так і недовчившись до кінця :)
Одразу по телефону дізнайтесь чи можна прийти і подивитись, де буде проходити навчання. Це дуже важливо. Спробуйте хоча б одним оком побачити, як саме і де проходить навчання. Деякі компанії, економлячи, в одній кімнаті проводять одночасно декілька курсів. Шум стоїть неймовірний. Навчатись в таких умовах неможливо. Деякі компанії взагалі не мають ніяких умов для навчання. Я чув навіть про те, що за одним комп’ютером одночасно навчали декількох людей. Але це вже окремі “клінічні” випадки. Подивіться і на сам офіс, чи зручно буде саме Вам в ньому навчатись, чи приємно, чи комфортно Ви себе тут почуваєте, адже від цього також суттєво залежить те, як Ви будете засвоювати нові знання. Дізнайтесь чи будуть надаватись необхідні для навчання матеріали (бланки, зразки документів і т.п.) і чи вони вже враховані в оплаті за курс.
Дізнайтесь також про кількість людей в групі. Це дуже вагомий показник. Малокомплектні групи з 2-3 осіб, це практично індивідуальне навчання. Якщо група складається з більшої кількості людей, то відповідно має зростати і кількість викладачів. Якщо ж цього нема, це означає лише те, що керівництво компанії зацікавлене лише в заробітку і аж ніяк в якості проведення курсів. Уявіть скільки часу буде приділяти викладач саме для Вас якщо група складається з 10-20 осіб? І кожен поставить хоча б одне запитання, на яке треба не тільки дати відповідь, але і показати як це робиться. Зрозуміло, що в таких групах кожен вчиться хто як може.
Саме тому навчання в групах займає більше часу, набагато більше ніж індивідуальне. І воно зрозуміло, при індивідуальному навчанні викладач одразу пояснить Вам як і що робиться і зможе краще контролювати ваш рівень знань і швидкість сприймання інформації. А це якість навчання, ККД. Адже можна потратити і купу грошей, і купу часу і навчитись дуже мало. А потім, звісно, починаєш думати, що так вчать всюди.
Однак навчання у невеликих групах теж має свої переваги. Кожна людина мислить унікально, і так як ні одна інша у цьому світі. І запитання вона теж ставитиме інші. А отже ви матимете змогу почути чужі запитання і думки про матеріал. Інколи навіть такі про які самі не додумаєтесь. Також навчання в групі робить сам процес навчання невимушеним і більш природнішим. Навчання у групах завжди веселіше.
При індивідуальному навчанні Ви маєте можливість відходити від основної теми курсу, себто курс стає більш гнучкішим. Ви маєте можливість навчитись саме того, що Вас більше зацікавить в ході курсу. Запитайтесь чи можете Ви брати не повний курс, а лише ті теми, які Вас цікавлять.
Однак є винятки, де група з багатьох чоловік є необхідною умовою для навчання. Це курси/тренінги, що стосуються спілкування. Тут чим більше людей тим краще, тим з унікальнішими людьми ви зможете поспілкуватись і більше навчитись.
Чув також про випадок, де проводилось ніби-то індивідуальне навчання, але викладач кожні 15 хв. вибігав до сусідньої кімнати вести там паралельно групу. От таке вам псевдо-індивідуальне навчання. В іншому випадку, подібному, викладач одночасно вів декілька різних курсів в одній кімнаті. І всі теж ніби-то індивідуальні.
Також зверніть увагу і на кількість занять. Деякі хитрі компанії говорять не фактичну кількість занять, а академічні години. Хтось скаже: 10 занять по півтори год., хтось – 20 акад. год. Сказали одне і те саме, але ж Ви могли і не помітити відразу, запам’яталося лише “10” і “20” :)
Не варто також намагатись засвоїти все і одразу. Ви цього не зможете. Дуже часто люди не усвідомлюють як важко може даватись нове навчання і одразу вимагають заняття по 2-3 години або по 2-3 заняття вдень. Як показує практика, після 1,5 год. у людини вже значно падає спроможність сприймати і навчатись новому. Недарма у ВНЗ навчання займає саме 1,5 год. Деякі компанії обіцяють довге навчання за малі гроші. Одна компанія дає своїм учням конспектувати лекції і відмовляється їх дати скопіювати. Таким чином, витрачається марно майже половина часу відведеного для занять. Кількість занять більша, як і обіцяли, але яка з них користь? Ніякої. Отже дізнайтесь скільки буде практичних занять, адже саме для цього Ви сюди прийшли. Теорію можете купити вже готову, наприклад у вигляді книжок.
Також дізнайтесь як часто будуть проходити заняття. Варто навчатись у такому темпі який би був зручний саме для Вас, а не для працівників компанії. І бажано якщо графік занять буде гнучким, тобто Ви самі зможете змінювати час навчання залежно від Ваших можливостей. Також дізнайтесь, що буде з Вашим заняттям якщо Ви його пропустите. Нормальні компанії дозволяють переносити свої заняття на інший день і мати гнучкий графік, а не чітко фіксований.
І не варто думати, що всюди курси проводяться однаково. І ті які дорожчі, і ті які дешевші. Ні. Завжди були, є і будуть якісні послуги і неякісні послуги незалежно від вартості. І Вам самим обирати, які Вам до вподоби. Деякі компанії одразу вимагають повну плату за навчання. Не погоджуйтесь платити доки не побачите за що Ви будете платити гроші! Ще краще, якщо Ви матимете можливість оплачувати навчання частинами. І хто зна, може ви і двох-трьох занять не пройдете, а одразу відмовитесь. Якщо передоплата була повною, як Ви це зробите? Деякі говорять спочатку привабливу низьку ціну, а далі кажуть, що це не входить в план курсу і коштує стільки-то, а це стільки-то, а те Ви можете отримати тільки за додаткову оплату і коштує стільки-то, і т.п.
Обов’язково дізнайтесь про те хто Вас буде навчати і який досвід у нього роботи в цій сфері. Адже одне просто бубніти собі щось під ніс, і зовсім інше, піклуватись про якісне навчання людини. Особливо коли сам мало, що розумієш в тому чого навчаєш. При можливості подивіться як проводить заняття Ваш майбутній викладач, або ж поговоріть з ним. Ви маєте право це вимагати. Якщо не сподобався викладач спитайте чи можете взяти іншого. Деякі люди, особливо це стосується сфери бізнесу, вважають, що знають і вміють дуже багато. Але в дійсності навіть не мають нормально поставленого власного бізнесу. Як може навчати бізнесу людина, яка сама його не має?
Коли Ви вже почали навчатись, знайте, що Ви завжди можете відмовитись від подальшого навчання. Особливо якщо умови навчання вам не підходять. І сплачені наперед гроші нормальна компанія Вам повинна повернути.
І останнє. Звісно – про урочисте вручення документів, які свідчать про завершення курсу :) Хотілось би розповісти про свідоцтва і сертифікати, що видають компанії, які займаються проведенням навчальних курсів та тренінгів. Практичної цінності в них небагато. Цей документ засвідчує, що ви ніби-то щось і десь там прослухали. Довіри до такого документу у роботодавця багато всеодно не буде. Хоча це плюс для вас як для працівника, але Ваші знання всеодно будуть перевіряти перед прийняттям на роботу. Краще перед згодою на початок курсів хоч одним оком глянути, яке ж посвідчення Вам видадуть. І спитайтесь, чи буде воно Вам щось коштувати чи виробництво цього документу вже закладене у вартість курсу. Повинне бути закладене, але іноді бажання заробити перемагає і Вам можуть сказати оплатити його додатково.
Отже, як Ви можете побачити, можливостей, щоб обманути Вас у підприємців дуже багато. Чим багато хто з них і користається. Охопити всі можливі варіанти не вистачить ні мого натхнення, ні моїх знань. Тому при виборі курсів користуйтесь своїми почуттями, своєю інтуїцією, позаяк розум не завжди підкаже Вам правильну відповідь. Шукайте хороші умови навчання, хороших викладачів і Ви їх обов’язково знайдете.
Навчайтеся, щоб досягти успіху!

Максим, ЮКК “ЕДІКТА”

marco - 12-12-2007 у 21:23

ой, не годен наніч стільки читати :o

Тарас Гулка - 12-12-2007 у 22:18

Як на мене, типова рекламна стаття. Місцями занадто рекламна. ДУЖЕ багато моментів з якими можна сперечатись.

Andreas - 12-12-2007 у 23:34

Цікаво, скільки і яких курсів закінчив той Максим? Штук 50, напевно - багатий досвід треба мати, щоб так впевнено повчати.
Тарасе, сперечатися там можна майже по кожній фразі, тому сперечатися нема сенсу і не буду.

Катерина Задорожна - 13-12-2007 у 11:53

Стаття є частиною сайту, де розміщується інформація про різні курси, тому мусить бути рекламною. Тим не менше, видно, що автор намагався зробити вигляд, що це загалом нейтральна, об"єктивна і навіть певною мірою навчальна стаття. Мінуси, на мою думку - це неформальність написаного, смайлики... тобто, я її серйозно не сприйняла (тим паче, що маю власну думку на тему різноманітних курсів) - хоча, може я просто не належу до цільової аудиторії :).
Зате стаття написана простою і зрозумілою мовою, легкою для сприйняття (правда, багатенько написано).

Юрій Сєров - 13-12-2007 у 12:43

Прочитав по діагоналі.
Рекламна стаття, купа загальних і, в принципі, очевидних порад.
Якщо говорити про вибір курсів - то варто питати думку людей, які пройшли вже ці курси. Бо перевірити усе, що наведено в порадах важкувато.

Чоловік писав? ;)

Ната Толмачова - 13-12-2007 у 15:09

стаття для кого рекламна, а для кого ні
рекламна буде не лише для одної, а для кількох нормальних фірм, які нормально ставляться для клієнтів
ви знаєте скільки курсів є в Львові? не більше 20
хто в тій сфері працює знає майже всі фірми і що там робиться
стаття має допомогти тим хто піти на курси не дати себе обманути на елементарному
а елементарне це:
- платиш за інд навчання, а займаєшся в групі
- платиш окремо за навч матеріали і за сертифікат/свідоцтво
- викладач може бути без освіти і практики, сам лише закінчив курси
- чим більше занять - тим більша група і тим гірша якість навчання
можу продовжити і це не загальні фрази - це випадки з життя на фірмах які я знаю

це вам здається що все зрозуміло і просто, а люди, які ходять на курси того не знають
я знаю які вони ставлять питання і які роблять висновки, а ви очевидно ні

по кожному реченні ви не посперечаєтеся це точно, бо я можу запропонувати відвідати ті курси з яких наведено приклад щоб ви самі переконалися (звісно в приват, антирекламою спеціально не займаюся)

щодо того що написало неформально - написано по-людськи. в когось проблеми з таким сприйняттям інформації? співчуваю
можу відрегувати статтю так щоб згодилася б для солідного наукового журналу, хочете? запросто :)

Ната Толмачова - 13-12-2007 у 15:11

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тарас Гулка
Як на мене, типова рекламна стаття. Місцями занадто рекламна. ДУЖЕ багато моментів з якими можна сперечатись.


я і просила посперечатися
скажіть щось конкретніше, бо ви дуже загально сказали і нічого по суті

Ната Толмачова - 13-12-2007 у 15:14

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Andreas
Цікаво, скільки і яких курсів закінчив той Максим? Штук 50, напевно - багатий досвід треба мати, щоб так впевнено повчати.
Тарасе, сперечатися там можна майже по кожній фразі, тому сперечатися нема сенсу і не буду.


досвід багатий, бо працює в тій сфері
я вже казала скільки курсів в Львові - біля 20
я сама можу назвати всі і багатьох знаю, хто там працює
а ви знаєте? і що дивного що знаєш що робиться на тому ринку в якому ти працюєш? це ж Львів, тут всіх можна знати при бажанні

Юрій Сєров - 13-12-2007 у 15:16

Цитата:
щодо того що написало неформально - написано по-людськи. в когось проблеми з таким сприйняттям інформації? співчуваю

А це вже хамство!
Ви спочатку пропонуєте почитати і зробити зауваження до статті (сильно припускаю, написаною Вами чи Вашим чоловіком, Ви не відповіли), а потім ще починаєте ображати, тих хто коментує цю статтю.

MaX:) - 13-12-2007 у 15:18

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тарас Гулка
Як на мене, типова рекламна стаття. Місцями занадто рекламна. ДУЖЕ багато моментів з якими можна сперечатись.


І в чому полягає рекламність цієї статті?
І з якими саме моментами ви можете посперичатись?

MaX:) - 13-12-2007 у 15:23

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Andreas
Цікаво, скільки і яких курсів закінчив той Максим? Штук 50, напевно - багатий досвід треба мати, щоб так впевнено повчати.
Тарасе, сперечатися там можна майже по кожній фразі, тому сперечатися нема сенсу і не буду.


Я не закінчив ні одного курсу :) І я про це ніде не стверджував! Якщо ви щось стверджуєте то маєте на щось опиратись, на основі чого зроблені ваші твердження? :)
Але, я працюю в цій сфері. І спілкуюсь з клієнтами які до нас приходять. Всі випадки що в статті, це слова клієнтів.

Ви проходили хоть одні курси?

Катерина Задорожна - 13-12-2007 у 15:25

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Ната Толмачова
щодо того що написало неформально - написано по-людськи. в когось проблеми з таким сприйняттям інформації? співчуваю
можу відрегувати статтю так щоб згодилася б для солідного наукового журналу, хочете? запросто :)


Проблем зі сприйняттям інформації не маю (якщо це до мене) :). Я ж сказала, що не належу до цільової аудиторії статті, але свою думку висловила - Ви ж цього хотіли? І вірю, що можете відредагувати, але Вам краще знати, для кого це пишете.

Такі статті (маю на увазі рівень інформативності) часто зустрічаю у газетах, що у нас в метро роздають (типу "15 мінут" - якщо чули). Але кажу за себе - коли дійшла справа до вибору курсів, то користувалася порадами знайомих, а не читала статті в інтернеті про те, як вибрати курси.

Ната Толмачова - 13-12-2007 у 15:26

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Юрій Сєров
Цитата:
щодо того що написало неформально - написано по-людськи. в когось проблеми з таким сприйняттям інформації? співчуваю

А це вже хамство!
Ви спочатку пропонуєте почитати і зробити зауваження до статті (сильно припускаю, написаною Вами чи Вашим чоловіком, Ви не відповіли), а потім ще починаєте ображати, тих хто коментує цю статтю.


це не хамство
це зауваження
написано чоловіком
коментарів я просто майже не помітила

навчальні курси - це ПОСЛУГИ
а послуги в нас взагалі всі дуже низької якості
одиниці фірм працюють нормально, всі решта ні
а людей розводять так, що ви собі навіть не уявляєте
це ви тут в неті на форумі, а знаєте скільки молодих людей навіть компом не користуються? і вони не мають такого доступу до інформації як вам здається і порівняти не мають з чим. от і попадаються на чому завгодно і вірять чому завгодно
я про це багато можу говорити, але ви не повірите мабуть, тай мабуть вам це не потрібно, правда?

MaX:) - 13-12-2007 у 15:27

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Катерина Задорожна
Стаття є частиною сайту, де розміщується інформація про різні курси, тому мусить бути рекламною. Тим не менше, видно, що автор намагався зробити вигляд, що це загалом нейтральна, об"єктивна і навіть певною мірою навчальна стаття. Мінуси, на мою думку - це неформальність написаного, смайлики... тобто, я її серйозно не сприйняла (тим паче, що маю власну думку на тему різноманітних курсів) - хоча, може я просто не належу до цільової аудиторії :).
Зате стаття написана простою і зрозумілою мовою, легкою для сприйняття (правда, багатенько написано).


Гарна рекламна стаття містить купу корисної інформації :) Чи ні?
Автор навіть не намагався робити такого вигляду :D
Частина реклами це лише те що там є лінк на наш сайт, і все:) Решта це інформацію від людей які ПРАКТИЧНО займаються курсами у Львові. А не думають що вони знають відповіді на всі запитання:)
Там всього 2 смайли :) :)

Юрій Сєров - 13-12-2007 у 15:31

2 MaX:) & Ната

Що Ви хочете від ФоРуМців?
Ви попросили оцінити статтю, вони її оцінили.
Тепер Ви починаєте переконувати усіх, що стаття класна.
Якщо Ви впевненні, що вона класна, навіщо просити оцінити її?

Припиняйте цю провокацію.

MaX:) - 13-12-2007 у 15:32

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Юрій Сєров
Прочитав по діагоналі.
Рекламна стаття, купа загальних і, в принципі, очевидних порад.
Якщо говорити про вибір курсів - то варто питати думку людей, які пройшли вже ці курси. Бо перевірити усе, що наведено в порадах важкувато.

Чоловік писав? ;)


Краще б прочитали по вертикалі :)
Стаття не рекламна. Там ні слова про нашу фірму :) Лише в кінці наша назва і лінк на сайт. Рекламна стаття пишеться про конкретну фірму!

На рахунок того що варто питати людей, повністю з вами згідний. Але якість надання курсів у нас ще та, так що вам буде важко знайти нормальну фірму.

Писав :)

Ната Толмачова - 13-12-2007 у 15:32

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Катерина Задорожна
Проблем зі сприйняттям інформації не маю (якщо це до мене) :). Я ж сказала, що не належу до цільової аудиторії статті, але свою думку висловила - Ви ж цього хотіли? І вірю, що можете відредагувати, але Вам краще знати, для кого це пишете.


я написала зауваження загалом для всіх і не хотіла вас чимось образити :)
а ви вважаєте стаття написана для самих дурних? ви помиляєтеся а такому випадку

Юрій Сєров - 13-12-2007 у 15:35

Читав по діагоналі, бо мене ця тема нецікавить.
Якщо я вирішу піти на якісь курси, то найважливішою буде для мене думка людей, які вже відвідувала ці курси, а не замовні статті в інеті від авторів курсів. :)

Ната Толмачова - 13-12-2007 у 15:35

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Юрій Сєров
2 MaX:) & Ната

Що Ви хочете від ФоРуМців?
Ви попросили оцінити статтю, вони її оцінили.
Тепер Ви починаєте переконувати усіх, що стаття класна.
Якщо Ви впевненні, що вона класна, навіщо просити оцінити її?

Припиняйте цю провокацію.


ой, ви всюди бачите провокації :)

оцінити - це не просто написати "не згоден", а ще й написати чому
якщо десь помилка, я погоджуся з вашю думкою
ніхто не наводить аргументів щодо змісту, чи не помітили?

MaX:) - 13-12-2007 у 15:36

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Катерина Задорожна

Такі статті (маю на увазі рівень інформативності) часто зустрічаю у газетах, що у нас в метро роздають (типу "15 мінут" - якщо чули). Але кажу за себе - коли дійшла справа до вибору курсів, то користувалася порадами знайомих, а не читала статті в інтернеті про те, як вибрати курси.


Шановна. Видно ви погано вмієте читати, Якщо порівнюєте газетні статті, які пишуть журналісти, від статтей які пишуть люди що займаються ци ПРАКТИЧНО.
До речі, газета 15 хвилин, досить непогана :)

Ната Толмачова - 13-12-2007 у 15:37

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Юрій Сєров

Якщо я вирішу піти на якісь курси, то найважливішою буде для мене думка людей, які вже відвідувала ці курси, а не замовні статті в інеті від авторів курсів. :)


там була така порада спитати знайомих :)

і я не автор курсів :)

MaX:) - 13-12-2007 у 15:38

:lol: Мене завжди веселив цей форум :lol:
Може саме в цьому і була мета написання цієї статті? Щоб посміятись з деяких "розумних" коментарів?

Юрій Сєров - 13-12-2007 у 15:41

Еге ж. І "розумних" статей :)