Форум Рідного Міста

Антиреклама

Юрко Ничик - 22-12-2007 у 11:15

А Ви знаєте, що чай "Ліптон" можна "заварити" і в холодній воді ?:)

відкриваємо правду про широко розрекламовані товари :)

Олексій Мачехін - 22-12-2007 у 12:13

Який саме?

Ярема П. - 22-12-2007 у 12:48

І як саме? Звичайною методою - чай в холодну воду?

Юрко Ничик - 22-12-2007 у 18:22

та будь-який)
фарбник - то така штука, що добре розчиняється і в звичайній воді)

Юрко Ничик - 22-12-2007 у 18:23

пардон. не одразу догнав суть питання
мається на увазі пакетований чай)

Андрій Пелещишин - 25-12-2007 у 22:13

Сьогодні провели експеримент.
Не заварився. Вода трішки пожовтіла, але дуже ледь-ледь. Я думаю, результат такий самий як від листяного.

Юрко Ничик - 25-12-2007 у 22:18

а який заварювали?
я заварював індійський :)

Андрій Пелещишин - 25-12-2007 у 22:20

Я не пам'ятаю, завтра гляну. Але то точно був трохи дорожчий варіант - кожен пакетик був розфасований в окремому паперовому конвертику.

Люда - 25-12-2007 у 23:34

Смішно, але антиреклама міститься в основному слогані одного чаю. За що його і не купляю - погано, коли людям відверто позиціонують недоліки, як переваги.
Отож "Справжню терпкість пізнаєш на смак" :o
На курсі фармакогнозії - така наука про рослини стосовно їх використання в медицині (як відрізнити, правильно зібрати, що містять, від чого і як застосовувати - тощо) нас вчили, що в чаї міститься 2 основні класи діючих речовин: 1 - ароматичні сполуки, 2 - флавоноїди.
1. Ароматичні речовини містяться на поверхні листочків і спеціальних вмістилищах, саме вони надають чаю неповторного аромату та специфічної дії на організм (тонізуюча, заспокійлива, імуномодулююча, антисептична, тощо...). Залежно від сотру чаю, періоду збирання, способу обробки їх склад змінюється - відповідно змінюється аромат і властивості напою. При пошкодженні листочків вмістилища руйнуються і ароматичні речовини псуються і випаровуються.
2. Флавоноїди (дубильні речовини) містяться всередині листочків у клітинах. Вони теж мають свою цінність, як в’яжучий засіб, коли треба ущільнити тканини або щось зв’язати на себе, тому і використання можливе: нескладні отруєння, промивання ран, опіків, слизових, тощо. Приблизно того ж самого ефекту можна досягти, заварюючи рідну дубову кору :D До речі, саме тому чаєм не радять запивати ліки - флавоноїди вбирають на себе активні речовини, змінюючи їх властивості або нейтралізуючи.

Так от, при правильному заварюванні правильного чая в розчин виходять ароматичні речовини, отримуємо духм’яний цілющий напій. Він слабко або середньо забарвлений (аромат. речовини практично не мають кольору), мають слабкий специфічний смак - солонуватий, солодкуватий, кислуватий, гіркуватий (але не гіркий!), або складний букет але саме слабкий і специфічний виражений запах. Саме тому чай заварюють гарячою водою але не окропом (щоб не зруйнувати), на велику кількість води (в ідеалі - щоб потім не доливати воду, а так і пити), в щільно закритому посуді і п'ють одразу (вони дуже леткі, поки не "повтікали").
Коли ж маємо низькоякісний чай - листочки поламані, тому з пошкоджених клітин у розчин виходять дубильні речовини - мають темний колір, чим більше окислені від повітря - тим сильніше, мають насичений в’яжучий, ГІРКИЙ смак, в розчині дуже швидко "зв’язують", нейтралізуючи, ароматичні речовини, аскорбінку з лимона і все, що може бути корисне...
Так, цей напій теж можна вважати в якійсь мірі корисним, але це не чай, це тирса - в кращому випадку.

"Справжню терпкість пізнаєш на смак" - але чи порадує це впізнавання? ;)

Катерина Задорожна - 26-12-2007 у 13:35

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Юрко Ничик
А Ви знаєте, що чай "Ліптон" можна "заварити" і в холодній воді ?:)
:)


Може, то якась підробка?

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Люда
Коли ж маємо низькоякісний чай - листочки поламані, тому з пошкоджених клітин у розчин виходять дубильні речовини - мають темний колір, чим більше окислені від повітря - тим сильніше, мають насичений в’яжучий, ГІРКИЙ смак, в розчині дуже швидко "зв’язують", нейтралізуючи, ароматичні речовини, аскорбінку з лимона і все, що може бути корисне...


Це що, виходить, що усі чаї в пакетиках низькопробні?

Hanor Narasson - 26-12-2007 у 14:12

В усякому випадку вони за визначенням не можуть бути високоякісні. Хоча й у пачках бувають ще гірші, ніж у пакетикех.:baddevil:

Прочитайте з цього приводу "Рівне-Ровно (Стіна)" Ірванця. :saint:

Юрій Сєров - 26-12-2007 у 14:21

Цитата:
Це що, виходить, що усі чаї в пакетиках низькопробні?

Звісно. Туди йде саме сміття. Найкращі - крупнолистні.

Люда - 26-12-2007 у 14:48

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Катерина Задорожна

Це що, виходить, що усі чаї в пакетиках низькопробні?


Ум-м-м, з чим би порівняти... От є дерев’яні меблі - хороші, красиві і не дуже, трохи дорогуваті, як на наш "середній клас". Є меблі елітні - з дорогих і рідкісних сортів дерева або віртуозного виконання - ручної роботи, складного різьблення... Ну дуже дорогі! А є рідні наші ДСП. Покриті плівкою чи ламіновані, як там воно називається. Вигляда воно на дерево ну дуже схоже. Власне, з деревини здебільшого і складається - якоїсь стружки, ошурків незрозумілої породи, проклеїних і пресованих. Але ж це не дерево, хоча свої переваги теж має: порівняна дешевість, відносна простота при виробництві...
Так і з чаєм: листочок в пакетиках за визначенням сильно подрібнюється, часто "прокатується" між валками, щоб клітинки роздавилися - власне завдяки цьому такий чай "заварюється" і в не дуже гарячій воді в пластикових чи паперових скляночках, не потребує настоювання, а бовтнув пакетом туди-сюди - і готово. Але за рахунок цього ефірноолійні вмістилища пошкоджуються і активні леткі речовини випаровуються або окисляються, а дубильні - легко виходять у розчин. Тому такий чай часто тихенько "дозапахчують" всілякою хімією або ж "офіційно" покращують смакові властивості, ароматизуючи бергамотом, корицею, додаючи трави, шоколад, шматочки фруктів... І переконуючи, що від того чай стає ще крутішим :o Ну це як би той же ДСП замість рідного "дубу" обклеювали під "червоне дерево". Будь-який колір, аби гроші платилися, а всередині - ті ж ошурки.
Я нічого проти ДСП не маю, в самої майже всі меблі такі... І "чай" в пакетах п’ю, коли треба швидше... Ми вже звикли, що то для нас є чаєм, а якщо там хімії не занавдто - то є навіть певна користь. Просто справжній чай - це трохи інше. ;)

Лєна Дадукевич - 26-12-2007 у 19:03

О! Між іншим про чай. Який крупнолистяний чай хороший (за розумні гроші, звичайно)?

Люда - 26-12-2007 у 20:12

Для ефірних масел і трав, які їх містять є одне хороше, виведене емпірічно, правило: хороші ті, які Вам подобаються. ;)
Тобто, організм ніби сам добирає, тому куштуйте - що подобається, те і Ваше. ;)

Тарас Сокальський - 26-12-2007 у 20:25

Знайомий, який займається налагодженням пакувальних машин, розповідав, що десь під Заліщиками продукують "Ліптон" з перемеленого сіна і якоїсь хімії :mad:

Лєна Дадукевич - 27-12-2007 у 15:03

От так? Більше Ліптон не купляєм.:mad:
А що з крупнолистяного краще купляти?

Тарас Сокальський - 27-12-2007 у 15:35

Цитата:
От так? Більше Ліптон не купляєм.

Я ж не стверджую, що він весь такий, просто даю, як одне з пояснень "заварювання" в холодній воді.

Юрко Ничик - 27-12-2007 у 20:49

До цього власне я і вів)
Здається мені, що пакетований чай до чаїв відноситься тільки через назву. І це стосується не тільки Ліптона. У пакетиків є одна велииика перевага: в них не видно, що там в середині. А коли навіть комусь прикортить туда заглянути, то всеодно ідентифікувати вміст навряд вдасться. Чайні ж колір та смак досягаються барвниками та ароматизаторами. Власне нічого поганого в цьому немає. Але і хорошого також.

Люда - 28-12-2007 у 00:08

Маючи мікроскоп потужністю на рівні шкільного та відповідний атлас, біолог-ботанік легко скаже, чи є саме чаєм ця рослина... ;)

Люда - 28-12-2007 у 00:11

А що, окрім чаю взагалі і бідолашного Ліптона зокрема нічого цікавенького більш нема? :sing:

Рост - 28-12-2007 у 09:55

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Лєна Дадукевич
О! Між іншим про чай. Який крупнолистяний чай хороший (за розумні гроші, звичайно)?

Мені до вподоби Dilmah - як за ті гроші, так взагалі чудово.
Ще час від часу купую з тих, що на вагу, "Золотий Юннань", чи просто індійський чорний.

Ярема П. - 28-12-2007 у 11:39

А я хочу сказати, що завдяки пані Люді дізнався багато цікавого. Чесно, доступно і з толком пояснення щодо чаю мене заставило задуматися, що ми п'ємо. Вчора пішов купив чай розсипний, дорогий, Кенія називався, заварив так як рекомендувала п. Люда гарячою водою. Настоювався довго, в чайничку, я час від часу робив проби ложкою на смак. Що скажу, або чай дивний, або що, але тільки за хвилин 15 листочки розкрутилися і тоді я вже відчув що я п'ю настояний чай. Не терпкий смак, але дійсно хороший смак. Прикіл в тому, що мені засмакував без цукру. В сусідній шклянці парився ліптон. От до нього довелося додати цукру, бо не пився.

Hanor Narasson - 28-12-2007 у 13:45

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Рост
Цитата:
Оригінальне повідомлення від Лєна Дадукевич
О! Між іншим про чай. Який крупнолистяний чай хороший (за розумні гроші, звичайно)?

Мені до вподоби Dilmah - як за ті гроші, так взагалі чудово.
Ще час від часу купую з тих, що на вагу, "Золотий Юннань", чи просто індійський чорний.


Щось було таке цікаве в рекламних статтях чи то Ділма, чи Ахмад, щось на кшталт того, що Ліптон виробляє фірма Юнілевер, яка крім того виробляє (с)"шидло, мидло і повідло" :lol: , а от вони виробляють ТІЛЬКИ чай!

Лєна Дадукевич - 28-12-2007 у 15:55

"Золотий Юннань" навіть не пробувала. Тепер куплю на пробу. Дякую!

Юрій Сєров - 29-12-2007 у 00:54

Переважно купую Ділму крупнолистий.
А ще часом беру "Імператорський" (колєґа продає в "Барвінку" на Бойчука, але в Світах Чаю мабуть теж є) - подобається, але не для регулярного пиття.

Ярема П. - 29-12-2007 у 01:07

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Юрій Сєров
подобається, але не для регулярного пиття.

Чого не для регулярного?

Юрій Сєров - 29-12-2007 у 01:20

він має трохи специфічний смак, солодкавий, і в принципі дуже приємний (там цитрусові є, ще щось). Але, разом з тим, специфічний.
Мабуть так як їсти налисники з цинамоном, щодня неможливо. Приїдається чи що...
А раз-два на тиждень саме те.
Можливо хтось може пити регулярно. :rolleyes: