Форум Рідного Міста

Забудова львівських парків -- загроза їх зникненню

dr.Trollin - 22-12-2007 у 13:53

Анонс круглого столу
Інформуємо вас, що 25 грудня (вівторок) o 11 год. у приміщенні Музею ідей (вул. Валова, 18-а)ГФЛ проводить круглий стіл на тему "Забудова львівських парків -- загроза їх зникненню".

На цей захід запрошуються усі, кому не байдуже майбутнє зелених зон нашого міста.

(c)<lj user="gfl_pres_sluzba">

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
У якості додатку (від того ж інформ-джерела) підбірка сабжевої інфи
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

20 грудня 2007 р.
ЗІК
ГФЛ скликає круглий стіл, бо на львівські парки суне забудова
У вівторок 25 грудня об 11 годині у приміщенні «Музею Ідей» на вул. Валовій 18-а у Львові відбудеться круглий стіл «Загрози забудови львівських парків», який скликає Громадський форму Львова, — про це сьогодні, 20 грудня, із посиланням на координатора ГФЛ Олега Мацеха повідомив кореспондент ЗІКу.
«Небезпека ситуації, коли Львівська міськрада підпише договір про оренду земельної ділянки на вул. Довбуша, 15 на території парку «Знесіння» під житлову забудову фірмі «Архібуд» полягає у тому, що цим фактом буде створено прецедент, за яким почнеться процес неконтрольованої забудови інших львівських парків. Це буде дуже сумний прецедент. Тому ми плануємо перед річним звітом ГФЛ ще скликати круглий стіл на тему збереження львівських парків. Загрози паркам у вигляді будівництв не надумані, а реальні. На жаль, зараз ці негативні процеси стали інтенсивнішими, і Львів не є винятком того, що відбувається у всій країні. Якщо ці процеси не зупинити, то пізніше це зробити буде неможливо», — сказав Олег Мацех.
За словами Олега Мацеха, таке принципове й важливе питання, як збереження паркових зон, на жаль, тепер мало цікавить громаду й пресу. «На сьогоднішнє судове слухання у справі парку «Знесіння» журналісти не прийшли, і це сумно, хоча було широке повідомлення. Або преса не розуміє важливості проблеми, або не хоче ворушитися, або байдуже ігнорує, або…, — хоч не хочу думати, що там є інші мотиви. Останнім часом ця байдужість розповсюджується не тільки серед журналістів. Люди кажуть, що їм байдуже, кому яка земля належатиме, вони кажуть: «Та най собі візьмуть і збудують». Але кожен львів’янин повинен розуміти, що його обкрадають, коли забирають землю в парку. Це значить обкрадають його дітей, це в його кишеню запускають руку. Бо збудують не для всіх, а для вибраних, окремих. Земля під забудову має бути придбана чесно і не в парку», – переконаний Олег Мацех.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
21 грудня 2007 р.
ЗІК
У Львові готують розправу над начальником управління охорони історичного середовища
На 29 грудня на розгляд сесії Львівської міської ради винесено звіт начальника управління охорони історичного середовища Львова. Це зроблено свідомо. Використовуючи ситуацію, хочуть визнати роботу управління незадовільною, але не тому, що управління не так працює, а тому, що нема підпису цієї інстанції під дозволом на забудову парку «Знесіння», – висловив свої припущення у інтерв’ю кореспонденту ЗІКу координатор Громадського форуму Львова Олег Мацех.
«Нині я бачу величезну загрозу того, що нашими ж руками зроблять розправу. Коли гостро стояло питання про перебування на цій же посада попереднього начальника пана Левика, тоді депутати жодним чином не реагували. Минув рік після відомої скандальної реконструкції на площі Ринок, коли управління охорони історичного середовища надало дозвіл на ці роботи – тоді ще Буняку, а потім Сірику, і міська рада не просила тоді ні звіту, нічого. І навіть вже новий склад міської ради теж жодним чином не реагував. Тільки через прокуратуру вдалося підважити справу: Левику винесли дві догани підряд й тільки тоді були змушені його зняти. І це була дуже активна боротьба Форуму за винесення цих доган. А тут ми бачимо ні з того ні з сього дуже велику активність тих, хто вимагає від управління звіту за 10 місяців. Я більш ніж впевнений, що якби Лілія Онищенко підписала дозвіл на житлове будівництво на території парку «Знесіння», то ніхто б не жадав заслухати її звіт на сесії. На жаль, ми маємо таку політику. Якщо не вдасться розмежувати питання роботи управління до зведення таким чином порахунків, то Львів укотре доведе, що в місті нічого не змінилося, а з кожним кроком цей виток усе затягується і затягується. Це не Європа, це звичайна Азія. Ми публічно хочемо викрити ці загрози і привернути до них увагу львів’ян», – заявив Олег Мацех.
Нагадаємо, що забудувати «Знесіння» має намір фірма, яку пов’язують із депутатом Львівської міської ради від БЮТ Михайлом Мужилівським.
Львівська влада дістала грубу шкіру, яку інколи неможливо пробити навіть судовим рішенням, – Олег Мацех
«Влада дістала грубу шкіру. Так буває завжди: приходить нова команда, півроку ще реагує на критику, а далі стає невразливою. Круглі столи нині не в спромозі усовістити владу. До того ж і преса стала байдужою, ледачіє, каже: «Ви нам пришліть, а ми напишемо», — так охарактеризував потребу зміни такти боротьби громади за свої права координатор ГФЛ Олег Мацех.
За словами Олега Мацеха, теперішня влада Львова діє так, що які б особи потім не прийшли на керівні посади в місті, вони вже не зможуть нічого зробити, бо в них не буде ресурсів. «Усе буде розкрадено, розібрано, – ніхто зараз над цим не задумується, а це йде шаленими темпами. Бюджет розвитку міста у першому кварталі був виконаний тільки на 10 відсотків, – і про це ніхто не говорить! А за рік вони кажуть, що бюджет виконаний наполовину, але на наш погляд – і до половини не дотягує. Але ж тих даних ніхто не дає! Це означає, що ні догори, ні школи, ні лікарні недоотримують за потребами. Це стагнація,» – констатував координатор Громадського форуму Львова.
«Коли запитують: чому ГФЛ вже не виступає із резонансними заявами, відповідаю, що ми змінили тактику роботи. Громадський форум Львова тепер відійшов від публічної сфери діяльності до судової. Звернення до суду, прокуратури дає більш ефективну роботу. Якщо ще рік тому влада реагувала на публічні заходи, то зараз вона це все просто ігнорує. Коли юристи фірми «Казаков і партнери» абсолютно безкоштовно представляють парк «Знесіння»у судах, надаючи кваліфіковані адвокатські послуги, то з боку міської ради ми бачимо велике незадоволення цим. Але це дуже здорові процеси, коли парк, який також представляє виконавчу гілку влади, вдається до юридичних послуг на громадських засадах. Якщо в місті почнеться така практика це буде на користь громаді. 95 відсотків судів ми виграли (19 із 20) по багатьом питанням, зокрема, щодо тарифів на воду ми виграли касацію, вже на виході документи в Європейський Суд. Нині ми бачимо дієвою судову гілку влади, яку, на жаль, не можу назвати не корумпованою, але це єдиний інструмент впливу. Хоч має місце невиконання рішень суду: гілка виконавчої влади не працює, але це принаймні закладає базові підстави, що в момент зміни влади злочинні схеми рухнуть, як карткова хатка», – сказав Олег Мацех.
Львівська газета
Межі без директора
Депутати міської ради нарешті затвердили межі Стрийського парку. Чи це врятує це парк від забудови - невідомо

Затверджені межі пам'ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення "Стрийський парк" у місті Львові закріпили за нею територію площею 52,1 га в межах фактичного землекористування.

За словами начальника управління природних ресурсів та регулювання земельних відносин Михайла Бокала, територія парку залишається у теперішніх межах і обмежена вулицями І. Франка, Стрийською, житловою забудовою вулиць Паркової, Уласа Самчука та Івана Франка. За словами фахівців, це означає, що на територію парку не зможе увійти жоден забудовник. Як пояснив "Газеті" Богдан Галавін, новий директор ЛКП "Зелений Львів", затвердження меж свідчить, що реальним господарем парку буде організація, яка займається його доглядом та утриманням.

Робити це повинна дирекція Стрийського парку, якої, як і в інших парків Львова, ще немає.

- Для мене, як керівника ЛКП, звісно, межі мають значення, - прокоментував "Газеті" пан Галавін. Але сьогодні передусім треба навести елементарний порядок у парку. Мусимо братися до роботи відразу після різдвяних свят.

На думку Михайла Казимира, заступника начальника управління екології та благоустрою міської ради, основна причина занедбаного стану Стрийського парку - відсутність дирекції, яка б опікувалася ним. Вдалий приклад паркового менеджменту, на його думку, демонструє дирекція парку "Знесіння".

- Дирекція Стрийського парку розпочне роботу вже з перших днів нового року, - запевнив "Газету" М. Казимир. - Ми розробили Положення цього парку, взявши за основу Положення парку "Софіївка".

За словами пана Галавіна, у Львові близько 20 парків. Нині затверджено межі 14 парків: "Знесіння", Снопківського, парку ім. І. Франка, "Студентів", "Залізна Вода", парку ім. Б. Хмельницького, парку "700-річчя Львова", "Високий Замок", Скнилівського, парку ім. Папи Римського Івана Павла II, лісопарку "Зубра", "Піскові озера", парку "Митрополичий сад", Левандівського. Готують проекти ухвал про затвердження меж іще чотирьох парків: "Горіховий гай", лісопарку "Біло-горща", "Кортумовагора", "Майорівка".

Попри активну роботy із затвердженням меж, схоже на те, що це недуже стримує потенційних забудовників, які хочуть побудувати житло чи розважальний заклад на території того чи іншого парку. Скільки саме об'єктів незаконно побудували на території Стрийського парку, в міській раді поки що не знають. Кажуть, що знатимуть після інвентаризації. Натомість медіа неодноразово говорили про ласі шматки в "зелених острівцях", на які не тільки поклали око, а й успішно освоїли, вклавши в будівництво чималі гроші, знані у Львові та за його межами особи.

На жаль, приклади забудови в межах парку не поодинокі. "Газета" неодноразово писала про спробу побудувати житло в межах регіонального ландшафтного парку "Знесіння". На ситуацію не зміг вплинути навіть "добрий", на думку чиновників, менеджмент дирекції цього парку. Учора відбулося чергове судове засідання за адміністративним позовом прокуратури міста Львова про визнання нечинними двох ухвал ЛМР, пов'язаних із передачею в оренду ТзОВ "Архібуд" ділянки на Довбуша, 15 (майже три гектари) в межах парку "Знесіння". До речі, засновником ТзОВ "Архібуд" є депутат міської ради Михайло Мужилівський. Учора вже втретє поспіль судове засідання перенесли. Тепер на 22 січня.

- Цього разу на судове засідання не прийшли ні представник позивача, ні представник відповідача, — розповів "Газеті" Дмитро Гудима, працівник адвокатського об'єднання "Козаков і партнери" та представник парку "Знесіння" в суді. - Міська рада подала клопотання про перенесення судового засідання.

Як розповів "Газеті" пан Гудима, під час судового засідання розглянули клопотання "Знесіння" щодо призупинення будь-яких дій, зокрема будівництва житла на вулиці Довбуша, 15, до вирішення питання в суповому порядку, щоб не завдати непоправної шкоди землям парку. Суддя Лідія Масловська пообіцяла, що найближчим часом суд ухвалить рішення стосовно цього клопотання та винесе відповідну ухвалу.

dr.Trollin - 23-1-2008 у 10:35

Львівська міська рада визнала незаконність своїх ухвал

Відбулися позитивні зрушення у справі Знесіння. На сьогоднішньому
засіданні Господарського суду Львівської області представник ЛМР пан
Роман Оліярник надав письмове підтвердження того, що Львівська міська
рада визнає незаконність своїх ухвал № 612 від 01.03.2007 та № 1023
від 05.07.2007 р. Даними ухвалами було надано в користування ТзОВ
"Архібуд" земельну ділянку у парку Знесіння за адресою вул.Довбуша, 15
розміром у 3 га.

Своє рішення ЛМР аргументувала наступним:

по-перше, згідно ухвали ЛМР № 1113 від 21.06.2001 р. дана ділянка
знаходиться в межах парку і земельні ділянки, які вивільняються в
межах цієї території повинні надаватися у постійне користування
регіональному ландшафтному парку Знесіння. Оскаржувані прокурором
ухвали суперечать цим вимогам.

По-друге, 7.06.2006 р. через протест прокурора було скасовано рішення
виконкому ЛМР №139 "Про оформлення права державної власності на
нежитлові будівлі та споруди майнового комплексу на вул. Довбуша,15",
що дає підстави не вважати власністю майно (залишки будівель
військової частини) під яке виділяли землю.

По-третє, не було дотримано вимог ст.5 закону України "Про основи
містобудування" щодо врахування громадських інтересів та законних
інтересів користувачів прилеглих ділянок; та вимог ст. 18 Закону
України "Про планування та забудову територій", щодо потреб
територіальної громади.

Позиція ЛМР вкотре доводить незаконність оскаржуваних ухвал, проте
остаточну крапку поставить суд.

На сьогоднішньому засіданні, з незрозумілих причин, суддею Масловською
не було винесено ухвали на клопотання парку Знесіння щодо призупинення
дії ухвал до розгляду справи по суті. Це протирічить ч.1 ст.118
Кодексу адміністративного судочинства України, згідно якої рішення
повинно бути ухвалене не пізніше наступного дня від дати клопотання.

Також повідомляємо, що сьогодні Теодор Дяків, депутат ЛМР, член ГФЛ
подав клопотання про участь у судовому процесі з окремими позовними
вимогами.

Наступне судове засідання відбудеться 31 січня 2008 року.

Лєна Дадукевич - 23-1-2008 у 17:07

А як Форум вважає, чи добре роблять церкви, будуючи в парках свої каплички та церкви? Чи це можна дозволяти? Адже парк для відпочинку всіх?

Андрій Пелещишин - 24-1-2008 у 22:21

Думаю, що в переважній більшості - то не добре. Хоча все-таки бувають приємні винятки.
Наприклад, церква на Орлика біля парку аж ніяк не шкодить йому. Навпаки, привели в порядок досить кусок досить запущеної території (вхід в так і не збудований новий парк атракціонів позаду вулиці Мазепи).

Юрій Сєров - 24-1-2008 у 23:47

Не думаю, що церкви надто заважають. Гірше з всякими рестораціями і клюбами.
В Стрийському парку, з боку вулиці Франка ресторан вже пригородив собі кавалок парку, навів там порядок, а зразу за парканом болото посеред донедовкладеної плитки, яке ми місили під час кросів на фізкультурі. Поруч біля того ресторації вже якийсь мотель-готель. І апетити відносно паркової зони будуть лише зростати.
До речі Львівська залізниця хоче викупити землю, на якій розташована колія дитячої залізниці. Навіть не знаю добре це чи зле. Можуть ж потім залізницю розібрати, а земельку віддати під якісь МАФи.

Лєна Дадукевич - 26-1-2008 у 11:21

Не думаю, що церкви надто заважають.

Парк - для відпочинку всіх. А коли тирчить там якоїсь парафії церква - це вже психологічно якась привілея когось над кимось - типу це моє. Що, у місті мало місця для цього? Так ні ж , треба ще і там своє насадити. Хрестоносці насаджували боєм, а тут те саме, тільки мирним шляхом.
Якби собі буддистська організація ступу поставила в парку - вже скандал був би з газетами, телевізією і іншим прибамбасами. А чому церквам все можна? Вони що, круті такі?
Абсолютно не згідна. Категорично. :cool:

Юрій Сєров - 26-1-2008 у 13:09

Уточню свою позицію. Ті, що вже є закривати не можна. Але і будувати нові не варто.
Разом з тим, стрийський парк в жахливому стані і якби якась конфесія поставила собі десь збоку капличку (наприклад десь з сторони Податкової) і взамін зобов'язалася прибирати та доглядати парк, то я тільки за.

Лєна Дадукевич - 28-1-2008 у 11:12

добре, згідна поставити буддистську ступу за таких умов. Хто мене підтримує?

dr.Trollin - 28-7-2008 у 15:41

Виконком ЛМР оскаржить право власності на будівлі у парку Знесіння

Виконком ЛМР подасть позовну заяву до суду про визнання недійсним
свідоцтва про право державної власності на нежитлові будівлі та
споруди майнового комплексу колишньої військової частини на вул.
Довбуша, 15, у парку Знесіння.

З такою вимогою Форум звернувся до Львівського міського голови. Членом
ГФЛ Теодором Дяківим було надіслано відповідне депутатське звернення.
У відповідь міський голова повідомив: „що юридичне управління здійснює
підготовку позовної заяви від імені виконавчого комітету ЛМР про
визнання недійсним свідоцтва про право державної власності на
нежитлові будівлі та споруди майнового комплексу на вул. Довбуша, 15 у
м. Львові, виданого Галицькою районною адміністрацією”.

Скасування права власності на ці будівлі унеможливить подальші
посягання ТзОВ „Архібуд” на земельну ділянку на вул. Довбуша, 15. Адже
саме під ці споруди (залишки будівель військової частини) ухвалами ЛМР
було виділено 3 га землі в парку Знесіння.

Нагадаємо, що ще 16 червня 2006 р. відповідно до п.3 Рішення виконкому
ЛМР №758 „Про розгляд протесту прокурора № 334” Галицькій районній
адміністрації було доручено звернутися з позовною заявою до суду про
скасування права власності на будівлі на вул. Довбуша. Проте досі
цього зроблено не було. Міський голова також доручив з’ясувати причини
невиконання Галицькою районною адміністрацією рішення виконкому.

(с)Прес-служба ГФЛ

Марія Вибранівська - 28-7-2008 у 17:42

В мене періодично прокидається "душа пролетаріату"
Я категорично незгідна з тим, що колись державне тепер стало приватним. Просто так. От, наприклад, Водогінна,2. Був, наскільки я знаю, гуртожиток . Тепер офісний центр. І власник - якийсь СПД, тобто платить по 200 грн. в місяць єдиного податку, і збирає щомісяця орендну плату по 150 грн. за 1 кв. м.
Яким чином перейшов у власність цьому СПД цей, колись державний, будинок? І чому саме йому?
А обгороджені парканами ліси, тепер "чиїсь"...
А схили Дніпра (я там часто буваю в стороні Українки. Там колись був студ. табір Київського університету. Тепер - високі мури.

І чи не появляється бажання пошукати якого обріза в стрісі?

Юрій Сєров - 9-2-2011 у 00:19

В продовдження теми, започаткованої паном Тролліном.

Хто зупинить забудову парку «Знесіння»