Форум Рідного Міста

Звіт <Громадського Форуму Львова> за 2007 р.

dr.Trollin - 17-1-2008 у 10:28

Відбулися звітні збори ГФЛ, де підбивалися підсумки діяльності Форуму за 2007 р.
Великий зал Палацу Потоцьких ледь вмістив усіх охочих послухати про те, що вдалося зробити силами громадськості за рік, що минув. На звіт Форуму прийшли активісти та лідери громадських рухів, голови ЖБК та ОСББ, науковці, митці, депутати та посадовці ЛМР, журналісти, багато знаних у Львові людей, таких як віце-ректор УКУ Мирослав Маринович, редактор журналу "Ї" Тарас Возняк, заступник міського голови Андрій Павлів, начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Ліля Онищенко, відомий скульптор Сергій Олешко, депутат обласної ради Емілія Подляшецька та багато інших впливових осіб.

Координатор ГФЛ Олег Мацех розповів присутнім, що ГФЛ став явищем загальнонаціонального масштабу, коли громада, згуртувавшись, відстоює свої права і стає на захист рідного міста від руйнування. Пан Мацех представив понад шістнадцять ініціатив, піднятих форумом, з яких майже усі вдалося реалізувати -- від проблем у житлово-комунальній сфері, захисту історико-архітектурної, протидії розкраданню комунальної власності міста до боротьби з незаконним обігом наркотиків та психотропних речовин (детальніше див. додаток). Під час свого виступу член ГФЛ, депутат ЛМР Теодор Дяків, зокрема зазначив: "З одного боку, на сьогодні дії громади і влади йдуть у протилежних векторах, у руслі взаємопоборювання, коли б для ефективної роботи мала б бути взаємодія, громадськості з владою. З іншого боку. контроль за діями влади з боку громадськості -- це ознака зрілого демократичного суспільства".

Звіт про діяльність Громадського форуму Львова за 2007 рік

У 2007 році ГФЛ змінив тактику своїх дій. Від публічної сфери діяльності, гучних протестних акцій, акцент змістився до більш дієвих засобів правового впливу на владу – звернення до суду, у прокуратуру, участь у робочих зустрічах, депутатських комісіях, офіційні запити, листування тощо. Активність в публічній сфері Форум зменшив зважаючи на заангажованість та байдужість преси до громадських ініціатив з одного боку та ігнорування місцевою владою публікацій в ЗМІ з іншого.

За рік що минув Форум структурувався, систематизував свою діяльність, відпрацював механізми реалізації ініціатив, відзначився ефективністю та послідовністю дій, результативністю і доведенням справи до кінця.

Підтримка Форуму здійснювалась шляхом щомісячних грошових внесків підприємців Теодора Дяківа, Олега Мацеха, Романа Грабарчука, Юрія Гайди та допомоги юристів, журналістів, депутатів, чиновників та інших громадян на волонтерських засадах.

Протягом минулого року Форум здійснював свою діяльність у наступних аспектах:

* порушення прав мешканців у житлово-комунальній сфері
* порушення прав львів’ян у тарифній політиці
* захист приватної власності мешканців
* захист прав мешканців житлово-будівельних кооперативів
* захист історико-архітектурної спадщини міста
* захист парків міста
* протидія розкраданню комунальної власності міста
* протидія розкраданню земель міста
* припинення незаконної евакуації автомобілів у Львові
* протидія зловживанням у судовій системі
* протидія неправомірній діяльності контролюючих та правоохоронних органів
* захист підприємництва
* захист свободи слова
* боротьба з незаконним обігом наркотиків та психотропних речовин
* захист прав мешканців перед свавіллям чиновників мерії
* контроль за роботою депутатського корпусу та міського голови

Порушення прав мешканців у житлово-комунальній сфері

Запровадження типових договорів на послуги у Львові. Ініціатива Олега Мацеха. ГФЛ через суд змусив мерію запровадити типові договори між мешканцями та комунальними підприємствами. Запровадження договору дає можливість споживачам відстежити якість та обсяг комунальної послуги, окреслити відповідальність виконавця, захистити свої права у випадку неякісного надання чи ненадання послуги та відшкодувати збитки у разі заподіяння шкоди. Мерія зволікає з впровадженням договорів, хоча зобов’язана була це зробити до кінця року.

Визначення виконавця комунальних послуг. Ініціатива Люби Качмар. Форум шляхом участі в семи судових процесах зобов’язав Львівську міську раду визначити виконавця комунальних послуг, що стало поштовхом до прийняття виконкомом ЛМР рішення № 365, згідно якого мешканці житлових будинків з приватною формою власності можуть самостійно визначати виконавця послуг. Раніше, за відсутності такого рішення мерія змушувала голів житлово - будівельних кооперативів та об’єднань співвласників будинків збирати кошти за надані комунальниками послуги. Причому тиск на мешканців здійснювався за участі прокуратури та міліції. Для захисту прав, ГФЛ надав необхідну інформацію головам та членам правлінь ЖБК та ОСББ для чого надіслав їм усім 450 листів. Ініціатива завершилася успіхом.

Порушення прав мешканців у тарифній політиці

Визнання незаконним тарифу 1.57 грн/м³ що діяв у Львові в період 2004-2005р. Ініціатива Теодора Дяківа. Рішенням Вищого адміністративного суду України наприкінці минулого року підтверджено, що рішення виконкому ЛМР № 288, яким був встановлений тариф 1,57 грн/м³ води є незаконним і його скасовано остаточно і безповоротно. Повною перемогою Форуму завершилося тривале протистояння з виконавчим комітетом міста. Внаслідок невизнання судових рішень влада заборгувала львів’янам десятки мільйонів гривень. Форум разом з юридичною фірмою „Козаков і партнери” скерував пакет документів до Європейського суду з вимогою виконання судових рішень та відшкодування львів’янам заборгованих коштів.

Визнання незаконним нового тарифу 2,59 грн/м³. Ініціатива Сергія Компанійця. Форум виступив проти затвердження нових незаконних тарифів на воду у розмірі 2.59 грн. за м³ води. ГФЛ вказав конкретні порушення при формуванні нового тарифу, а саме, що споживачів води неправомірно змушують сплачувати за очистку стічних вод у три рази більше, ніж вони споживають та що у запропонованому виконкомом міськради новому тарифі – 2.59 коп. закладено втрати води в розмірі 37%, тоді як згідно з програмою поліпшення водопостачання, на кошти Світового банку було заплановано зменшення до 15 %. Подано позов до суду. Розвиток ініціативи триває.

Боротьба з застосуванням двоставкового тарифу. Ініціатива Сергія Компанійця. Незважаючи на скасування двоставкового тарифу на послуги з теплопостачання ухвалою міської ради позаминулого року, в день приїзду Юлії Тимошенко, двоставковий тариф у Львові мерія надалі застосовує, що породжує безліч зловживань та маніпуляцій при нарахуваннях. Двоставковий тариф є непрозорим та незрозумілим для споживача, ГФЛ категорично виступає проти його застосування, проте наразі безрезультатно. Подано позов до суду. Боротьба триває.

Захист приватної власності мешканців

Захист права власності мешканців на нежитлові приміщення в їх будинках (підвали, горища і т.д.). Ініціатива Теодора Дяківа. Відповідно до рішення Конституційного Суду України від 2 березня 2004 року "допоміжні приміщення передаються безоплатно у спільну власність громадян одночасно з приватизацією ними квартир (кімнат у квартирах) багатоквартирних будинків". Причому підтвердження права власності на допоміжні приміщення не потребує створення ОСББ чи вступу до нього. Проте мерія не зважає на цю вимогу закону та позбавляє мешканців джерела утримання та ремонту відповідних будинків. ГФЛ активно протидіє незаконному вилученню депутатами ЛМР та міським головою нежитлових приміщень, юридичними власниками яких є мешканці відповідних будинків. Реалізація ініціативи триває.

Захист прав мешканців житлово-будівельних кооперативів

 Визнання неправомірними вимог „Львівтеплоенерго” до правління ЖБК-152. Ініціатива Любові Качмар.
Господарський суд Львівської області визнав неправомірними вимоги Львівтеплоенерго до правління ЖБК-152 виконувати невластиві йому функції виконавця послуг. Інтереси ЖБК в суді захищали представники ГФЛ. Суд також відхилив вимоги теплопостачального підприємства заплатити борг за спожите мешканцями кооперативу тепло у сумі 120 тис. грн. і постановив, що правління ЖБК не зобов’язане збирати кошти за надані послуги, ці функції повинні виконувати комунальні підприємства (виробники послуг або ЖЕКи). Ініціатива завершилася успіхом.

Визнання неправомірними вимог „Львівводоканалу” до правління ЖБК-63. Ініціатива Романа Панчишина. Господарський суд Львівської області відхилив намагання „Львівводоканалу” нав’язати ЖБК-63 функції виконавця послуг з водопостачання та водовідведення (збір коштів). Інтереси ЖБК-63 в суді захищали представники ГФЛ. Ініціатива завершилася успіхом.

Захист історико-архітектурної спадщини міста

 Соціологічні дослідження щодо цінності історико-архітектурної спадщини Львова для його мешканців.
Ініціатива Ігоря Маркова. За результатами дослідження ГФЛ оприлюднив цікаві висновки:
 Питання духовного розвитку та збереження культурної спадщини не є першочерговими для його мешканців. Для комфортного проживання львів’яни насамперед потребують соціальні й матеріальні блага (медичне обслуговування, дороги, комунальні послуги тощо), а питання культури та духовного розвитку громадян міста цікавлять значно менше.
 Львів’яни відстоюють консервативний підхід у збереженні культурної спадщини. На місці зруйнованих будинків чи їх елементів вони хочуть бачити їх реставрацію та первозданний вигляд і виступають проти побудови на місці старих будинків сучасних споруд.
 60% опитаних вважають, що роботи проведені на площі Ринок до святкування 750-річчя міста були лише косметичним ремонтом, відмиванням коштів і фарбуванням фасадів. Лише 4.3% переконані, що ці роботи були відновленням історико-архітектурного середовища.
 Мешканці міста вважають, що відповідальними за збереження історичних пам’яток є мер та міськвиконком. Це має бути певним сигналом для влади, бо за їхніми справами й оцінюватимуть люди їхню роботу.

Туристичний маршрут „Львів, який ми втрачаємо”. Ініціатива Миколи Чугаєвського. Для того щоб привернути увагу преси, громадськості та влади до пам’яток архітектури, захист яких потребував негайного втручання, спільно з Управлінням охорони історичного середовища було розроблено громадський туристичний маршрут. В нього включені 15 об’єктів архітектурної спадщини міста, які можуть зникнути вже завтра, залишившись лише на світлинах та в історичних монографіях. Було виготовлено відповідні буклети та роздано журналістам, туристичним агенціям. Акція досягнула своєї мети, багато з перелічених об’єктів реставруються.

Захист парків міста

Проблема житлової забудови парку «Знесіння» Ініціатива Наталки Криничанки. Ухвалою Львівської міської ради ТзОВ „Архібуд” отримало земельну ділянку на території парку «Знесіння» під житлову забудову. Депутати, незважаючи на протести громадськості та за відсутності необхідних погоджень, своїм голосуванням, фактично вкрали у львів’ян ці землі. У день голосування ГФЛ організував під стінами ратуші протестну акцію, на яку львів’яни принесли мішки з землею з парку „Знесіння”. Використавши всі можливі публічні засоби впливу Форум звернувся до прокуратури. У відповідь, прокурором Львова було заявлено адміністративний позов про скасування відповідних ухвал. До судового процесу долучився парк «Знесіння», інтереси якого, за рекомендації ГФЛ представляє партнер форуму - юридична фірми „Козаков і партнери”. Наступне судове засідання 22 січня 2008 року.

Протидія розкраданню комунальної власності міста
Приватизація політичними партіями приміщень своїх офісів за 20% вартості. Ініціатива Теодора Дяківа. ГФЛ виступив проти незаконної ухвали Львівської міської ради, якою було встановлено пільгову ціну на продаж об’єктів комунальної власності для об’єднання "Нова хвиля", УНП, НРУ, „Батьківщини” та КУНу. Внаслідок цієї ухвали загальні втрати міського бюджету склали близько 5 мільйонів гривень. Суд відмовив у задоволенні позовних вимог члену ГФЛ Теодору Дяківу про визнання такої приватизації незаконною. ГФЛ подав апеляцію. Судовий процес триває.

Протидія розкраданню земель міста

Продаж землі через відкриті аукціони. Ініціатива Теодора Дяківа. ГФЛ неодноразово звертав увагу громадськості на проблему «дерибану» землі у місті. Два депутатські запити Теодора Дяківа з пропозицією розглянути ці питання на сесії міської ради були нею проігноровані. ГФЛ публічно звертався до політичних сил, депутатів, міського голови з вимогою виконати свої передвиборчі обіцянки та здійснювати продаж чи надання в оренду цих ділянок винятково через відкриті аукціони. Саме закрита практика надання землі через голосування депутатів є однією з головних причин корупції в депутатському корпусі, виконавчих структурах міста та приводить до зубожіння бюджету міста. Звернення Форуму залишились без відповіді. Земельний «дерибан» у Львові триває.

Припинення незаконної евакуації автомобілів

 Ініціатива Олега Мацеха.
Евакуація автомобілів, яка ніяк не вирішує транспортної проблеми, перетворилася у Львові на банальне заробітчанство. Евакуатори працюють і в свята і у вихідні дні, коли транспортних заторів немає. Частина евакуаторів належить приватникам, які під «дахом» мерії лише заробляють гроші. Форум звернувся з відповідним запитом до прокуратури, якою у відповідь було опротестовано незаконне рішення виконкому ЛМР. Після того як виконавчий комітет ЛМР відхилив протест прокурора, 28.11.2007 р. прокуратурою Львова заявлено адміністративний позов до суду. Судовий процес триває.

Протидія зловживанням у судовій системі

 Відкриття провадження проти голови суду. Ініціатива Валерія Канишина.
ГФЛ зумів відкрити провадження проти голови суду, чим створив прецедент у львівському судочинстві. Зокрема рішенням апеляційного адміністративного суду зобов’язано Сихівський районний суд м. Львова розглянути позовну заяву члена ГФЛ Валерія Канишина на неправомірні дії голови Галицького районного суду Богдана Стефанюка. Суд призначено на 1 лютого 2008 року.

 Справа судді Лєсного. Ініціатива Романа Грабарчука.
ГФЛ виступив з вимогою притягнути до відповідальності суддю Лєсного за протиправну поведінку, проявлену ним неповагу до майнових та особистих прав інших осіб та за відсутність моральних переконань. Статтею 6 Закону України «Про статус суддів» передбачено, що судді «зобов’язані не допускати вчинків та будь-яких дій, що порочать звання судді». Натомість кваліфкомісія суддів відмовила у задоволенні подання Форуму. Залишилося відкритим питання: «Чи може суддя який сам вчиняє аморальні вчинки, справедливо судити справи про нанесення збитків, в першу чергу моральних?»

Протидія неправомірній діяльності контролюючих та правоохоронних органів

 Викриття протиправних дій міліції для досягнення планових показників та тиску на громадян. Ініціатива Валерія Канишина.
ГФЛ через суд виступив проти протиправних дій міліції Сихівського району та її обласного керівництва щодо члена ГФЛ Валерія Канишина. Ця справа виявила системну кризу правоохоронних органів та прокуратури Львівщини. Фактично щоденно на пересічних громадян працівниками міліції оформляються фіктивні протоколи про адміністративні порушення. Як правило, це робиться з метою забезпечення планових показників роботи органів міліції або з метою залякування та тиску на пересічних громадян. Через бездіяльність чи співучасть прокуратури ці дії залишаються безкарними. Хоча керівництво обласної міліції письмово визнало протиправні дії, судовий процес досі триває.

Захист підприємництва

 Усунення незаконних вимог ЛМКП „Львівводоканал” та „Львівтеплоенерго” до суб’єктів підприємництва щодо сплати інвестиційних внесків за погодження технічних умов, встановлення приладів обліку. Ініціатива Олега Мацеха.
З метою скасування практики незаконних поборів „Львівводоканалом” та „Львівтеплоенерго” Форум звернувся до юридичного управління ЛМР та в депутатську комісію з питань законності. Але ці дії результату не дали, юридичне управління покриває незаконні дії комунальних підприємств. Наступним кроком буде звернення до прокуратури міста та Антимонопольного комітету, а у випадку необхідності до суду.

 Питання необґрунтованого тиску зі сторони Пенсійного фонду України на підприємства спрощеної системи оподаткування. Ініціатива Володимира Щербини та Теодора Дяківа.
Органи ПФУ нехтують нормами Конституції України та розпорядженням КМУ № 58-р від 10.03.2005р. і не зараховують сплати єдиного податку підприємствам спрощеної системи оподаткування, як виконання зобов’язань перед ПФУ, що призводить до подвійного оподаткування. Така практика ПФУ заганяє в «тінь» підприємства малого та середнього бізнесу і призводить до втрат місцевого бюджету. Окрім проведеної прес-конференції, ГФЛ розіслав відповідні листи в КМУ, секретаріат Президента, профільні комітети ВРУ, Раду Нацбезпеки. Позицію ГФЛ підтримало Держкомпідприємництво України. Справа перебуває у стадії судових процесів.

Захист свободи слова

Захист комунальної газети «Ратуша». Ініціатива Олега Мацеха. Місяцями мер свідомо не виплачував зарплати журналістам міської комунальної газети «Ратуша». Лише завдяки акції голодування журналістів в кабінеті Андрія Садового, вдалося змусити мерію профінансувати газету. ГФЛ всіляко підтримував колектив Ратуші і його представники разом із голодуючими журналістами перебували у приймальні міського голови. ГФЛ відзняв відеоматеріал з місця події, що був використаний у фільмі Ігоря Чайки про роботу львівської мерії «Від атракції до шмельцу». Акція завершилась перемогою, виконавчий комітет Львівської міської ради таки виділив для муніципальної газети "Ратуша" додатково 152 тисячі гривень.

Боротьба з незаконним обігом наркотиків та психотропних речовин

 Заборона безрецептурного продажу лікарського засобу „Трамадол ” у Львові через мережу аптек «Доктор». Ініціатива Ігоря Лебединця.
Щоб загострити увагу громадськості та влади на проблемі ГФЛ провів прес-конференції, круглі столи, взяв участь в нараді з керівництвом обласної міліції, спільно з депутатами та ГО «Посол» ініціював звернення обласної та міської рад, скерував відкриті листи з підписами громадських діячів та журналістів до місцевої влади, правоохоронних органів та СБУ з вимогою вплинути на безконтрольний продаж Трамадолу в аптеках. Також було скеровано офіційні листи до профільних комітетів ВРУ, МВСУ, МОЗУ, КМУ. В результаті безрецептурний продаж трамадолу в аптечній мережі міста припинено.

Захист прав мешканців перед свавіллям виконкому ЛМР

Захист прав мешканців гостро аварійного будинку на пл. Соборній, 15. Ініціатива Олега Мацеха. У травні 2007 року Форум став на захист мешканців 9 квартир аварійного будинку на пл. Соборній 15, які змушені були, через свавілля міського голови та його оточення жити в нелюдських та антисанітарних умовах. Будинок, що є пам’яткою архітектури свідомо довели до аварійного стану, потім не відселивши мешканців перевели в нежитловий фонд та передали приватній структурі в оренду. Мешканці, за юридичної та медіа підтримки Форуму розпочали акцію протесту у приміщенні Львівської міської ради. Світлана Струк з трьома дітьми поселилася у міськраді, прикувавши себе наручниками до батареї. У результаті, родину Струків того ж дня поселили в готель, а потім її сім’я, як і всі інші мешканці будинку отримали нові повноцінні помешкання.

Незаконні вимоги ЖЕКів щодо сплати комунальних платежів за відсутності укладеного з мешканцем договору та на підставі скасованого судом рішення виконкому ЛМР №1032. Ініціатива Олексія Верєнцова. Форум в суді довів незаконність нарахувань за комунальні платежі ЖЕКами міста. Сихівський районний суд Львова постановив відмовити у позові ЛКП „Дністер” до члена ГФЛ, Олексія Верєнцова про стягнення боргу, так як ЛКП „Дністер” не уклало договору на надання комунальних послуг зі споживачем та розрахунок боргу був складений на підставі незаконного рішення № 1032 виконкому Львівської міської ради. Суд вперше визнав, що підставою нарахувань повинен бути укладений між сторонами договір.

Захист прав мешканців будинку на вул. Антоновича 68а внаслідок незаконного переобладнання його горища. Ініціатива Катерини Прохоренко. В 2004р. Актом Державної комісії під головуванням Віри Солохи (сьогодні голови Архбудконтролю ЛМР), незважаючи на грубі порушення (цілковита невідповідність реконструкції робочому проекту, блокування димовентиляційних каналів будинку, на момент видачі Дозволу на надбудову відсутність експертизи стану ґрунтів та фундаменту, тощо), перебудоване горище в буд. Антоновича 68а було прийнято в експлуатацію. Акт комісії затверджено рішенням виконкому ЛМР. На сьогодні в квартирах будинку не функціонує димовентиляційна система, після реконструкції будинок дав тріщини. Звернення ГФЛ до комісії з питань законності (тричі), зустрічі та чисельні наради з заступниками міського голови (спочатку з Андрієм Павлівим потім з Миколою Одухою), звернення до голови районної адміністрації результату не дали. Проте всі без виключення! представники влади письмово визнали незаконність реконструкції, але як тільки справа дійшла до скасування рішення виконкому чи притягнення винних до відповідальності, процес відразу таємничо зупинився. ГФЛ звернувся до прокуратури, яка скерувала позов до суду на дії виконкому ЛМР. Боротьба триває.

Контроль за роботою депутатського корпусу та міського голови.

 Звіт міського голови. Ініціатива Олега Мацеха.
29 травня 2005р. ГФЛ скерував відкритого листа Андрію Садовому, що згідно ч.6 ст.42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» “…міський голова не рідше одного разу на рік звітує про свою роботу перед територіальною громадою на відкритій зустрічі громадян.”. Проте досі міський голова не відзвітував перед львів’янами про свою роботу. Форум скерує відповідне звернення до прокуратури міста.

Нормативні акти ЛМР. Ініціатива Теодора Дяківа. Закон «Про місцеве самоврядування в Україні» однозначно твердить, що «…рада, в межах своїх повноважень приймає нормативні та інші акти у формі рішень». Натомість досі міська рада послуговується терміном «ухвала». ГФЛ скерував позов до Львівської міської ради з вимогою привести її нормативні документи до вимог чинного законодавства, суд відхилив позов, ГФЛ подав апеляцію. Розгляд справи триває.

Загальнонаціональні ініціативи.

 ГФЛ став одним з ініціаторів першої Громадянської асамблеї України (ГАУ), яка відбулася 24 липня в Українському Домі. Цей безпрецедентний форум об’єднав 383 представників ГО зі всієї України для формування суспільного запиту на подолання політичної кризи в державі. Асамблея підвела підсумки та узагальнила результати 25 окремих регіональних обговорень, присвячених причинам політико-правової кризи.



(c) Громадський форум Львова (http://community.livejournal.com/grom_forum_lviv/59650.html)

grom-forum-lviv.jpg - 9kB

Лєна Дадукевич - 17-1-2008 у 13:34

Захист історико-архітектурної спадщини міста
У мене що до цього пункту конкретна ініціатива.
Я живу в будинку 16 ст в самому центрі міста, в будинку, оголошеного у свій час спадщиною. Навіть табличка була, доки її не здали на кольоровий брухт ( була така традиція у Львові).
В будинку всього 9 квартир. Серед мешканців нема депутатів, що дуже погано ((( Капремонту і взагалі ремонту ніколи в будинку не було. Дах тримається на зломаних балках хіба що чудом. Сусідній будинок, з яким межує стінами наш, відданий 3 роки тому під капремонт, тому розгромлений, на стику бляхи нема, тому стіна нашого будинку мокра, не просто мокра, почала чорніти, росте грибок по-троху. З кожним роком ситуація тільки погіршується.
Треба - заставити чи Жек чи якусь іншу виконавчу владу цей стик між нашими будинками залити мідним купоросом, щоб перестав розростатись грибок і прикріпити на тамтому даху, на стику з нашим будинком бляху. Все.
Чи можна якось нам допомогти?
Наперед дякую!

Demyan - 17-1-2008 у 15:30

Я б краще вже скинувся з жильцями і попросив зробити..інакше буде гірше, і хату дорожче не продасте.
Взагалі я замтів що всетаки зрарз краще жити в нових будинках, дізнатися про конкретний ЖЕК, як він працює...адже в багатоповерхівці людей багато і вже гуртом легше якщо що.
Звісно все залжеить від району і ЖЕКу.

Щодо арітетури -таке враження що головне щоб туристам було видно гарні будинки а те що всередені всім якось....всі відреставрувати думаю не вистачить грошей ні сил навіть у ГФ.

Лєна Дадукевич - 18-1-2008 у 09:33

Може, але нам до роботи пішки 7-10 хвилин. Це ж знахідка!
А з жильцями - нема з ким скидатись: старенька бабця, глухо-німа (та ще і з прівєтом), старенький медівник, наркоман помер, його квартиру збираються батьки здавати, одним словом, не реально самим...