Форум Рідного Міста

Позбудемось ідеологічного мотлоху?

tysovska - 17-1-2008 у 11:17

Цитата:
1. 18 столичних пам’ятників Леніну збираються демонтувати
Говорить заступник столичного голови, депутат Київради Сергій Рудик: «От до речі, Володимир Ілліч Ленін немає ніякого відношення до міста Києва. Він ні разу не був в Києві, він ні разу навіть не проїжджав через Київ. А в місті Києві 18 пам’ятників Леніна. Даним проектом рішення передбачено демонтаж 29 пам’ятників. Це 18 пам’ятників Леніна, 2 пам’ятники Крупської, це пам’ятник Косіору, людина, яка причетна до голодомору України, пам’ятник Феліксу Едмундовичу Дзержинському, дуже потрібні для киян постаті, і ще кілька людей» Якщо пам’ятники таки будуть знесені, для них можуть побудувати меморіал або відвести окрему від забудови ділянку землі.

2. 60 вулиць столиці можуть перейменувати
Той же Рудик: «В моєму проекті списку є близько 60 вулиць, по яким ми знайшли документальне підтвердження, що ці люди мали пряме відношення до тоталітарних репресій по відношенню до України, до українців або ці люди не мали відношення до міста Києва взагалі»

Звідси

Тарас Задорожний - 17-1-2008 у 11:53

Так... Проблем з цим дуже багато... Добре, що на Мазепи вже майже всюди з"явились нові таблички.
Але трапляються і казуси... В підземці під Басарабкою нема виходів на Червоноармійську, лише на Велику Васильківську, а от якщо вийти на ту Вел. Васильківську, то вулиці такої нема, є лише Червоноармійська. Шановні "кияни та гості міста" (як то кажуть в метро) розбирайтеся самі

Максим Стюфляєв - 17-1-2008 у 13:29

Я за те, щоб перейменувати вулиці і щоб на них не стояв Ленін. Але я проти знищення пам'ятників, бо по-перше, це у будь-якому разі пам'ятка архітектури, а ,по- друге, молодь повинна пам'ятати темні сторінки нашої історії, щоб не повторити цих помилок у майбутньому. Тому краще створити музей злочинів комунізму і перевезти туди пам'ятники усіх вождів.

Dmy - 17-1-2008 у 15:39

І щоб офігенну аренду приміщення в Києві(!) оплачувала Компартія.
А щодо "пам'яток архітектури" :(. Більщість тих бюстиків такі же пам'ятки, як гайки і цвяхи: конвеєр - конвеєром. Важлива була масовість, а не есклюзивність.

Тарас Задорожний - 17-1-2008 у 15:58

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Максим Стюфляєв
... бо по-перше, це у будь-якому разі пам'ятка архітектури ...


Не зовсім згоден. Більшість радянських пам"ятників є стандартними і конвеєрними. Тому такі зберігати нема сенсу.

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Максим Стюфляєв
... Тому краще створити музей злочинів комунізму і перевезти туди пам'ятники усіх вождів.


Тих пам"ятників вождів стільки, що музей повинен мати багатогектарну площу. Я не проти його побудування, але тільки не у Києві... Дуже дорого.

Demyan - 17-1-2008 у 16:01

а для чого придумувати імена вулицям і тратити кожен раз гроші...зробилиб номера та й все.

Тарас Задорожний - 17-1-2008 у 16:19

Я би не хотів жити на вулиці 1262534765451 в будинку 10а. От напевно для таких як я і придумують.

А ще вулиці пахнуть епохою. Колишні львівські назви про які досі співають в старих аникварних пісеньках.... Невже це не прикольно? Невже не цікаво розказати внукам про те, що Личаківська колись була Леніна, а Замарстинівська - Калініна, а Володимира Великого - Артема, а Мазепи - Топольна і так далі... От дітки може вперше і почують про вічноживого дідуся Леніна і подумають про то, хто такий був той Топольний, якого за шось не любили і його вулицю перейменували :)

Максим Стюфляєв - 17-1-2008 у 17:16

Насправді я зовсім не мав на увазі, що треба зберегти геть усі "бюстики". Звісно, це просто неможливо. Для музею слід відібрати кілька найвідоміших, а решту можна знищувати. Їхню мистецьку цінність я також не оцінював. Ці бюсти є яскравою ілюстрацією своєї доби і окремі зразки корисно зберегти для нащадків як історичну цінність. Естетичний бік тут має другорядне значення.

Dmy - 17-1-2008 у 18:09

Тоді, може, обмежитися тим, що їх сфотографувати і в Інтернет викласти? З підписом: "Подайте, хто скільки може за наше важке минуле!"
Займатиме занчно менше корисної площі.

Максим Стюфляєв - 17-1-2008 у 18:58

Не треба порівнювати "живу" пам'ятку і її фотографію, бо так можна договоритися до того, що треба усю історичну спадщину знищити і залишити самі знімки.:mad: Зрозумійте, не йдеться про ставлення до комунізму. Просто уявіть, що археологи знайшли статую жахливого тирана тисячолітньої давнини. Це буде важливе відкриття незалежно від нашого ставлення до зображеної особи. Впевнений, жодній нормальній людині не спаде на думку таку статую розбити і замінити її фотографією в інеті.

Dmy - 17-1-2008 у 19:37

Попри всю історичну непересічність різних більшовицьких статуйок я відмовляюся, аби це робилося за мої податки. Вже пропонував - нехай КП фінансує.

Максим Стюфляєв - 17-1-2008 у 20:30

За гроші КПУ можна створити лише музей комуністичної слави, а я кажу про музей злочинів комунізму, на експонатах якого можна було б здійснювати морально- патріотичне виховання молоді. Краще пошукати якогось спонсора. Наприклад, з Канади.

Юрій Сєров - 17-1-2008 у 21:57

Давно пора.

Панно на СКА

Андрій Пелещишин - 26-10-2014 у 19:46

Поки на решті України правдами і неправдами валяють пам'ятники радянської епохи, у Львові можна надибати і таке.

Це на території СКА (тобто фактично об'єкта Української армії), що в нинішній ситуації виглядає зовсім дико. Зовсім неподалік від центрального входу

Андрій Пелещишин - 10-4-2015 у 23:21

Верховна Рада України прийняла закон про засудження комуністичного та нацистського тоталітарних режимів і заборонила їх пропаганду і символіку.
Однією з головних позицій закону є визнання комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років в Україні злочинним і таким, що проводив політику державного терору з усіма витікаючими наслідками для комуністичної символіки та пропаганди.

Якщо закон вступить в силу, це буде нарешті довгоочікуваний крок, бо 23 роки Україна жила в якомусь безглуздому ідеологічному тумані.
Наскільки я зрозумів з коментарів щодо закону, можливо він потягне досить суттєві наслідки, зокрема перейменування кількох обласних центрів, а також кількох десятків тисяч вулиць.
Звісно що зараз це стане темою для стогону про "невчасно", але насправді таки вчасно.