Форум Рідного Міста

Що треба зробити для того, аби українська музика стала "форматом...

Максим Стюфляєв - 15-2-2008 у 12:34

Виникла ідея створити таку тему. Не є секретом, що у нашому ФМ- просторі сьогодні домінує зарубіжна попса. Українські виконавці є скоріше вкрапленнями у безкрайньому морі. Цікаво знати Вашу думку: як можна змінити ситуацію? Дехто панацею вбачає у квотуванні. Мовляв, треба лише законодавчо закріпити певний відсоток української музики на радіо і все буде гаразд. Я з цим не згоден. Жорстке квотування спричинить лише, що всі радіостанції стануть однаковим і несмачним венегретом. На радіостанціях після Терції гратиме Кіркоров, а після "Тартака"- Сердючка. Чи захоче хтось слухати таке радіо? Навряд. Я пропоную інший шлях. Треба зобов'язати Нацраду нарешті почати оголошувати конкурси на радіочастоти під ЧІТКІ ФОРМАТИ з чіткими ліцензійними вимогами. І якщо ці вимоги не виконуються- відбирати ліцензії! Тільки таким чином у нас може з'явитися омріяне 100% україномовне рок- радіо. А яка Ваша думка?

Demyan - 15-2-2008 у 15:49

Ага давайте тоді будемо фільми дивитися тільки українськиї режисерів, їсти тільки українські продукти на яких мають бути тільки українські слова, також приймемо законодавство про заборону користування програмами не україномовними...
Це асбурд як на мене хто щохоче той то і слухає, не подобається таке радіо - не слухаєм і пробему рішено

Максим Стюфляєв - 15-2-2008 у 16:10

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Demyan
Ага давайте тоді будемо фільми дивитися тільки українськиї режисерів, їсти тільки українські продукти на яких мають бути тільки українські слова, також приймемо законодавство про заборону користування програмами не україномовними...
Це асбурд як на мене хто щохоче той то і слухає, не подобається таке радіо - не слухаєм і пробему рішено
Дем'яне, Ви мене абсолютно не зрозуміли. Я не кажу, що на всіх радіостанціях має панувати україномовна музика. Я за те, щоб було багато різних радіостанцій, щоб кожен мав вибір. Саме тому я проти квотування, бо воно зробить усі радіостанції подібними. Проблема в іншому. Сьогодні вибору не мають якраз шанувальники української музики. Вдумайтеся: у Києві понад 20 радейок, але серед них немає ЖОДНОЇ хвилі української музики. ЖОДНОЇ, Дем'яне! І я пропоную поміркувати про те, як змінити цю ситуацію, а не як комусь щось забороняти.

Demyan - 15-2-2008 у 16:17

а тоді згідний.
Я за те взагалі щоб станції були по напрямкам. пару нехай буде змішаних а решту можна зробити суто укр. або суто з роком або суто з репом.

Катерина Задорожна - 15-2-2008 у 16:42

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Максим Стюфляєв
Сьогодні вибору не мають якраз шанувальники української музики. Вдумайтеся: у Києві понад 20 радейок, але серед них немає ЖОДНОЇ хвилі української музики. ЖОДНОЇ, Дем'яне! І я пропоную поміркувати про те, як змінити цю ситуацію, а не як комусь щось забороняти.


Та. Змішані. У більшості змішаність виглядає - 99% російсько- і англомовна, і кілька пісень на день - українська. До речі, законодавчо квоти є - от тільки квоти на українську, а не на україномовну музику. А до української відносять і Сердючку теж.

Юрій Сєров - 15-2-2008 у 16:44

Питання дуже-дуже складне. І стосується не лише радіо, а й телебачення, книг і ще багато чого.
Обговорювалося багато де, в тому числі й на ФоРуМі. Особливо, коли закривали Радіо "Ініціатива".
Що робити? Складно сказати.
Ситуація, яка є на сьогодні - не нормальна.
Але з іншого боку, пропозицію формує попит.
У Львові на сьогодні є україномовне радіо (не рок, хоча рок там трапляється) і рок-радіо (Radio 1).
Які рецепти?
Якби були бажаючі - таке радіо було б давно і в Києві і в Луганську. Хіба хтось забороняє? Підозрюю, що десь в Луганську чи в Донецьку, таке радіо не було б рентабельним. Збитковий бізнес не потрібен нікому.
Тому варіанти залишаються 2: держава і меценати.
З державою у нас складно - громадське телебачення вже 4 рік роблять і прогресу нуль. Можливо з радіо простіше, але немає людей, які б цим зайнялися. Та й з фінансуванням, мабуть, складно. Зрештою, якби держава хотіла, то також би вже зробила. Хіба Шон Карр цим захоче зайнятися :)
Потрібна державна програма підтримки та розвитку всього українського: музики, книжок (з книжками простіше), кіно, і т.д.

Ще один варіант - багаті меценати. Але є інша проблема - в нас немає олігархів-українців! Можливо за національністю хтось і є, але не за духом.

Колись давно чув/читав десь історію про мешканців якогось американського міста, які хотіли слухати "неформатну" музику, то ж коли виникли проблеми з фінансуванням станції, вони просто "скинулися". Але це американці. В них, імхо, інший менталітет. Наш нарід швидше буде слухати шансон нахаляву, ніж рок за гроші.
Я не знаю грошових сум, які потрібні на створення і підтримку радіо.
Колись Одарка цим займалася, і був один проект, але "злочинний режим Кучми" і, можливо, ще щось стало на заваді Іващишину? (не впевнений чи саме він був ініціатором, тому не буду стверджувати на 100%)
Чи є можливість зараз і чи знайдуться люди, які зможуть таке зорганізувати (хоча б у Львові) - не знаю.

Юрій Сєров - 15-2-2008 у 16:53

Ще одна проблема - чи набереться контенту на виключно українську Рок-станцію.

Роман Голощук - 16-2-2008 у 14:12

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Юрій Сєров
Ще одна проблема - чи набереться контенту на виключно українську Рок-станцію.


Набереться. Згадай, що у нас "архівчик" української музики займає більше 30 Гб (більше 30000 позицій).

Юрій Сєров - 16-2-2008 у 14:27

Цитата:

Набереться. Згадай, що у нас "архівчик" української музики займає більше 30 Гб (більше 30000 позицій).

Але в ж в нас не лише Рок. Хоча це справді не проблема. На перших порах можна було б або попом розбавити або англомовним роком.
Взагалі, мені б подобалося радіо схоже на Radio1, але щоб відсоткове відношення англійське/українське було обернутим.

Сергій Гурін - 11-8-2009 у 10:22

Чому мова йде лише про рок музику? Адже ми не маємо також українського класичного, інструментального, бардівського, джазового музичного каналу. Напевно бракує коштів. До речі, в світі існують Інтернет-радіотрансляції, де є великий вибір музматеріалу, і що дуже важливо, там написано хто виконує цю музику (отже дотримується авторське право) Для прикладу ось посилання http://101.ru/ (знаю, що це не "наші терени", але для прикладу годиться)

Павло Дудра - 14-8-2009 у 22:03

Питання дійсно складне..

А Першопричина -УКРАЇНЦІ В УКРАЇНІ НЕ МАЮТЬ ГРОШЕЙ...

А ТІ УКРАЇНЦІ ,ЩО МАЮТЬ ГРОШІ -ДАВНО СКУРВИЛИСЬ.
Підтримують не УКРАЇНСЬКЕ...

Чого далеко ходити.Димінський і Карпати (НЕХАЙ НЕ ПРО МУЗИКУ ,АЛЕ БЛИЗЬКО)..
Тренер неукраїнець...
Своїх"послали " у першу лігу ...


ЗАПИТАННЯ ДО НАС . ПРОСТЕ .
ЧОМУ МИ ЗА НИХ ГОЛОСУЄМО!?..


Ви знаєте,хто ПОДАВ В СУД НА "українізацію" фільмів.

Нагадую.
Представник БЮТ у Дніпропетровській області...:mad:

Odarka - 15-8-2009 у 22:21

Питання про формат чи неформат...це музи в голові директорів радіостанцій...насправді ніяких форматів не існує, це все субєктивна думка якась чувачка, який споносрує певну радіостанцію.

Українську музику свідомо вбили!!! Наголошую - ВБИЛИ! Її просто взагалі практично немає.
Людям які маю гроші не цікаво вкладати гроші в українську музику, бо це не приносить жодних прибутків..звичайно, звідки вони знають? якщо ніколи не пробували:)))
Подивіться на телебачення...хіба там є хоча би 10% УКРАЇНОМОВНОГО продукту, я наголошую не українського, а україномовного? ні...купка груп, які спвають українською у такій дердаві як Ураїна - ми у дупі.

Я тепер у Києві, пішла до магазину щось купувала і розмовляла з продавщицею українською...вона мене сптила"Какой красівий язик, девушка, а ви откуда"...ну не курча? Ще б спитала з якої я країни:baddevil:
Укранське свідомо знищили і донищують...