Форум Рідного Міста

Запустили в роботу Весвітній банк насіння

Андрій Пелещишин - 16-3-2008 у 11:11

На одному з норвезьких полярних островів завершено споружнення спеціального хранилища насіння різних сільськогосподарських культур на випадок різного роду всесвітніх катастроф.
Банк насіння розсташований у горі під льодовиком, досить добре захищений і може зберігати насіння протягом сотень років.

Юрій Сєров - 16-3-2008 у 12:30

Нормального чи генетично модифікованого?

Андрій Пелещишин - 16-3-2008 у 15:28

Враховуючи, що задача сховища - порятунок людства в критичних ситуаціях, коли не до перебирання, напевно там є усяке. Проте, генетично модифіковані культури зазвичай швидко вироджуються, тому думаю, там таки зберігатимуться переважно натуральні, перевірені часом і різними умовами сорти.
Особливо, якщо врахувати, що можливими клієнтами на отримання матеріалів зі схову будуть люди у тій ситуації, коли не буде можливості забезпечити належний рівень підтримки при вирощуванні культур (типу гербіцидів, добрив і тп).


Взагалі, ідея дуже цікава. Цікаво, чи є ще якісь загально цивілізаційні проекти на випадок порятунку залишків людства в умовах глобальної катастрофи.
Я не є любителем теорій "кінця світу", але найкращий спосіб уникнути дощу - взяти парасолю.

Андрій Пелещишин - 16-3-2008 у 15:33

Друге, менш глобальне, але можливо більш реальне використання схову - збереження цінних і просто цікавих сортів на випадок різних локальних економічних криз та кліматичних змін.
Колись чув, що внаслідок занепаду селекційних господарств після розвалу СРСР зникли десятки цінних сортів різних с-г культур.