Форум Рідного Міста

Про-читання

tysovska - 6-5-2008 у 13:53

В Україні впроваджуватимуть Державну програму підтримки читання

У Львові відбулася прес-конференція, присвячена проведенню у місті Другого спеціалізованого благодійного ярмарку дитячої книги “Форум видавців ─ дітям”. На ній президент Форуму видавців Олександра Коваль повідомила про розробку концепції Державної програми підтримки читання в Україні, повідомляє http://zaxid.net.

“Зараз Міністерство культури перестає стверджувати, що книжка не є сферою його зацікавлення і впливу”, ─ сказала президент Форуму, і висловила надію на те, що програма діятиме в Україні вже з наступного року. “Львів має місію розвивати плацдарм для розповсюдження книги, зокрема дитячої”, ─ додала вона.

У рамках “Форуму видавців – дітям” 8-10 травня проходитиме Міжнародна науково-практична конференція “Дитина читає…”. У конференції візьме участь 70 вчених з різних країн. Під час конференції розглядатимуть проблеми викладання літератури у школі, проблеми концепції і канону дитячої книжки. Також під час конференції буде оголошено про заснування Всеукраїнського центру дослідження дитячої літератури та підтримки читання.

За матеріалами сайту Друг читача

Першу в Україні "Живу бібліотеку" відкриють у Києві 18 травня

tysovska - 7-5-2008 у 15:54

Першу в Україні "Живу бібліотеку" відкриють у Києві 18 травня. Працюватиме вона з 11 до 17-ї години у парку імені Т.Шевченка.

Родзинкою такої бібліотеки є те, що книжки в ній не паперові, а живі. У ролі книг виступлять яскраві представники субкультур, національних та сексуальних меншин, а також люди, що живуть з ВІЛ.

Організовують бібліотеку до Всесвітнього дня пам’яті людей, які померли від СНІДу. "Читачі приходять до бібліотеки, їх зустрічає бібліотекар і надає їм каталог книг. Каталог створює кожна з книжок. В каталозі назва книги, коротка біографія та основні стереотипи, які книга вважає існують в тому суспільстві щодо тієї групи, яку вона представляє. На базі цієї інформації читач обирає книгу. Спілкування проходить протягом півгодини. Читач може задавати книзі будь-які питання, але є чіткі правила спілкування. Якщо книга відчуває, що питання є не зовсім коректним, вона має право в будь-який момент закритися або перегорнути сторінку на іншу тему", - розповіла співорганізатор проекту Ольга Голіченко.

Дев'ять мільйонів дорослих європейців не вміють читати й писати

tysovska - 7-5-2008 у 15:55

Дев'ять мільйонів дорослого населення в Центральній і Східній Європі не вміють ні читати, ні писати. Про це йдеться в новій доповіді ЮНЕСКО, яка присвячена ходу реалізації програми "Освіта для всіх".

У доповіді ЮНЕСКО відзначається, що сьогодні у світі налічується 774 мільйонів дорослих неписьменних. 85% всіх людей, що не вміють читати й писати, проживають у бідних країнах світу й, як правило, у сільській місцевості.

Рівень грамотності серед європейців перевищує 96%. Однак між країнами Європи спостерігається різкий розрив в освітньому рівні населення. У регіоні Центральної та Східної Європи більше 9 мільйонів осіб залишаються неписьменними.

За даними авторів доповіді, всупереч існуючій думці, проблема низького рівня грамотності в Європі стосується не тільки представників меншостей, а всього суспільства в цілому.

Відомо, що серед дорослого населення є багато людей, що не зуміли отримати навіть найелементарніші навички читання та письма, що відбивається на рівні життя, а також на соціальному та економічному добробуту країн.

Доповідь опублікована напередодні міжнародної конференції, присвяченої грамотності дорослих, яка пройде 14-16 травня в Баку.

Франко у джазовій інтерпретації

tysovska - 16-5-2008 у 13:43

У Львові відбудуться незвичні читання поезії Івана Франка. Вірші зі збірки «Зів’яле листя» лунатимуть у супроводі ліричного джазу. Акція відбудеться 17 травня в музеї Івана Франка у рамках проекту “Ніч музеїв”, повідомляє http://zik.com.ua.

Джазово-поетичну програму виконуватиме джаз-проект “МТ-3” (Мартин Твердун – вокал, саксофон; Андрій Войтюк – ударні та Кирило Абрамов – клавішні), визнаний на фестивалі «Флюгери Львова» найбільш перспективним колективом 2008 року. Найважливішим елементом програми, яка має назву "Франкові...", буде саме вокал Мартина Твердуна, котрий з успіхом закінчив школу «Лабораторія голосу» Ольги Швайгер та володіє оригінальною манерою співу.

Крім цього, проект “Ніч музеїв” презентує програму “Майстерня пісні” та вуличний перегляд фільмів про львівські музеї.

Марек Краєвський популяризує Львів у світі

tysovska - 16-5-2008 у 14:03

Торік міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що місто радо запросить на забезпечений побут відомого письменника, який захоче написати книжку, котра б популяризувала Львів у світі. Під час соціально-культурної акції «Форум видавців – дітям», що відбулася минулого вікенду у Львівському палаці мистецтв, стало відомим прізвище цього автора, повідомляє http://zik.com.ua.

Вибір міської влади та Форуму видавців упав на популярного польського детективіста Марека Краєвського, який відвідав львівський Форум минулого року. Українською перекладено лише один роман Марека Краєвського – «Кінець світау в Бреслау», – у той час, як він уже створив цілу детективну серію із наскрізним літературним персонажем – Ебергардом Мокком.

Однак до Львова після торішнього форуму видавців Марек Краєвський так і не доїхав. «Це майже містика – людина вже майже сідала в автобус «Вроцлав-Львів», щоб їхати до нас, як нещасливо послизнувшись, отримала перелом, притому так жахливо, що він довго гоївся. А коли все зрослося, і йому мали зняти гіпс, виявилося, що письменник потребує іще однієї опереації. Бідолашний Марек Краєвський так і не приїхав до Львова. Він вибачався, і … поїхав на стипендію у Швейцарію, щоб писати там книжку, дія якої відбуватиметься у Львові! Він сказав, що обов’язково повернеться сюди восени, щоб уточнити певні деталі, й відшліфувати текст», – пояснила президент громадської організації Форум видавців Олександра Коваль.

За словами заступника міського голови Львова з гуманітарних питань Василя Косіва, міська рада за допомогою Марека Краєвського зможе реалізувати чудовий план популяризації міста. «Я думаю, що ця книжка не забариться вийти. Це буде такий собі півгорор-півкримінал, де йтиметься про Львів. Оскільки цього автора залюбки перекладають різними мовами, то промоція Львову забезпечена, адже Марека Краєвського знають у світі як автора серії історичних детективів, але дія його попередніх книжок відбувалася у Вроцлаві», – прокоментував Василь Косів.

Dmy - 16-5-2008 у 18:06

Цитата:
Оригінальне повідомлення від tysovska
За словами заступника міського голови Львова з гуманітарних питань Василя Косіва, міська рада за допомогою Марека Краєвського зможе реалізувати чудовий план популяризації міста...
Марека Краєвського знають у світі як автора серії історичних детективів, але дія його попередніх книжок відбувалася у Вроцлаві»
А що Вроцлав у світі після цілих 7 книжок Краєвського вже такий популярний, що Львову і однієї буде досить?
Та й зважаючи, про які часи він пише, то буде роман не про Львів, а про Lwo'w.
Цитата:
Українською перекладено лише один роман Марека Краєвського – «Кінець світау в Бреслау», – у той час, як він уже створив цілу детективну серію із наскрізним літературним персонажем – Ебергардом Мокком
І навіть уже встиг його поховати. Майже.

tysovska - 20-5-2008 у 16:34

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Dmy
І навіть уже встиг його поховати. Майже.

Що ви маєте на увазі? Він більше не писатиме про цього детектива?

Dmy - 20-5-2008 у 21:29

Підозрюю, що більше не писатиме, хоча не факт (7 романів - теж не мало).
Він його грамотно почав ховати - через 30 з гаком років після описаних подій. А в цей проміжок можна вмістити купу текстів. Просто читач знатиме, що колись Ебергарт Мокк таки помре. Теж мені новина - всі там будемо :rolleyes: