Форум Рідного Міста

Google дорвався до WiMax

Agent86 - 9-5-2008 у 00:17

07.05.08
Google, Intel, Time Warner, Sprint Nextel та інші гравці ІТ-ринку оголосили про створення WiMax-оператора на базі компанії Clearwire. Загальні інвестиції становитимуть $3,2 млрд. Вартість нової компанії може перевищити $14,5 млрд. Наприкінці 2010 р. у США буде розгорнута національна WiMax-мережа, яка об'єднає до 140 млн. чоловік. Google, беручи участь у проекті, розраховує значно посилити власні позиції в мобільному інтернеті.

Інтернет-компанія Google, розробник мікропроцесорів Intel, медіавелетень Time Warner, оператор Sprint Nextel, провайдер ТБ Comcast, інтернет-провайдери Clearwire і Bright House оголосили про створення великого WiMax-оператора (спектр 2,5 ГГц). WiMax забезпечує швидкість приблизно вп'ятеро вищу за ту, яку можуть надати сучасні мережі стільникового зв'язку й значно більшу зону охоплення (часом, у сотні разів) проти Wi-Fi. Ініціатором проекту виступив генеральний директор Sprint Ден Хессе (Dan Hesse). Останні 2 місяці йшли переговори. Загальні інвестиції до проекту становитимуть $3,2 млрд, у тому числі $1,05 млрд вкладе Comcast, $1 млрд – Intel, $550 млн – Time Warner, $500 млн – Google і $100 млн – Bright House. Очікується, інвестиції надійдуть і від компанії Trilogy Equity Partners. Оператор WiMax під назвою Clearwire створюється з урахуванням однойменної компанії, що вже надає послуги бездротового інтернет-доступу у районах США. Творцем даного стартапа є піонер стільникового зв'язку Крейг Маккау (Craig McCaw), який давно мріяв створити національну мережу WiMax, але не мав достатніх засобів для цього. Очікується, Clearwire розгорне США мережу, що до кінця 2010 р. буде доступна до 120-140 млн чоловік. Sprint розраховує нав'язати конкуренцію над ринком Інтернету компаніям AT&T і Werizon Wireless, що нещодавно оголосили про бажання використовувати технологію LTE розгортання бездротових мереж. Вартість WiMax-гиганта, за оцінками аналітиків, становитиме $14,55 млрд.

Виконавчий директор Clearwire Бенджамін Вольф (Benjamin Wolf) збереже свою посаду у новій компанії, а технічний директор Sprint Бэрри Вест (Barry West) стане її президентом. Головою Ради директорів призначать Крейг Маккау, повідомляє AP. Контроль над Clearwire (51% акцій) отримає Sprint, який назве 7 з 13 членів і правління, зокрема одного незалежного. Нові інвестори розділять 22%, а існуючим акціонерам Clearwire залишать 27%. Завершити угоду з створенню WiMax-оператора планується на IV кварталі 2008 р. Незабаром, у Nasdaq буде подана заявка на торги акціями нової компанії під індексом «CLWR».

Найімовірніше, Intel стане головним постачальником устаткування оператору. Великі сподівання на проект покладає Google. Компанія розраховує посилити власні позиції в бездротовому інтернеті, надаючи користувачам Clearwire пошукову систему й доступи до різних додатків. З іншого боку, інтернет-велетень братиме участь у створенні технології, завдяки якій WiMax можна буде зручно користуватися з мобільних пристроїв.

Як сказав аналітик компанії JPMorgan Джонатан Чаплін (Jonathan Chaplin), об'єднання зусиль багатьох відомих компаній під час створення WiMax-оператора дозволить створити ширший спектр послуг, ніж кожна з них могла б запропонувати самотужки, передає Reuters.
http://telecom.cnews.ru/