Форум Рідного Міста

Подорож по Закарпаттю

Роман Голощук - 10-5-2008 у 14:01

Розповідь про триденну подорож по Закарпаттю:

Травень на Закарпатті пахне нарцисами

Усю триденну подорож по Закарпаттю нас супроводжували радіоповідомлення: “По усій території України – дощі”.
А на Закарпатті їх не було. Трошки посіяв дрібний дощик ввечері на березі озера Синевир, а далі погода була чудова, сонячна – в Хусті, Іршаві, Мукачевому, Ужгороді, Чопі… У цьому регіоні України свій мікроклімат, і його прояви нерідко перевищують сподівання не впевнених у своїх прогнозах синоптиків.

Замки Закарпаття – окрема “пісня”. За нагоди варто об’їхати Ужгородський, Невицький та Мукачівський один за другим. Розвалини Невицького замку справляють надзвичайне враження (село Невицьке – за 12 кілометрів від Ужгорода), особливо краєвид на долину річки Уж, що відкривається з його мурів. На території замку археологи розкопали бронзові прикраси VIII-VІІ ст. до н. е., а перші письмові згадки датуються VII століттям. Замок приваблює величезну кількість туристів, особливо молоді, яка розбиває намети поблизу. Побачила хлопця та дівчину на замкових мурах – вони на секунду притулилися одне до одного і почали спускатися вниз. А на фото залишились їхні силуети – як символ усеперемагаючої весни, що торкнулася і каменів старого замку.

Долина нарцисів (урочище Кіреш, неподалік Хуста) вже зацвіла. 257 гектарів землі, вкритих вузьколистим нарцисом, справляють враження навіть на тих, хто вже поїздив країнами, надивився чудес світу. Приблизно до
25 травня милуватимуть око туриста ці білосніжні розсипи диких нарцисів.

Дорога на озеро Синевир – суцільна краса, лише встигаєш крутити головою навсібіч. Це гірське озеро (“Морське око”) вражає красою у будь-яку пору року, але на початку травня тут сходяться докупи зима з весною, створюючи казковий ефект. Де-не-де під смереками ще можна побачити сніг і за бажання зліпити снігову кульку, і тут же у соковитій траві цвітуть лісові квіти, співають пташки, а жабки – просто під ногами – влаштовують любовні ігрища. Господар бази відпочинку пан Валерій розповідає, що купатися в озері заборонено. Глибина його - 20-24 метри, а місцями сягає навіть 44-х! Влітку вода прогрівається лише на верхні півметра, а та, що глибше, залишається нестерпно крижаною.

На Закарпаття ми потрапили через Воловецький перевал. Якщо будете їхати по цій трасі – не обминіть увагою водоспад Шипіт поблизу села Пилипець. Це дивовижно мальовниче місце. Поблизу каскаду крижаної води висить у повітрі водяний пил – постоїш біля водоспаду, і одяг стає вологим, а обличчя свіжим, як після дорогої косметичної процедури. Біля водоспаду облаштовано багато місць для розпалення вогнищ, встановлено колибки, де можна розкласти на столі харчі і влаштувати обід.

У Мукачевому є вулички, засаджені сакурою. Рожевий цвіт дерев вже опадає, рясно вкриваючи бруківку ніжним мереживом. А за кілька кілометрів від Мукачевого, ближче до Чопа, починається “мадярська Україна” - тут розмовляють по-угорськи, і назви крамничок дублюються угорською. Хати, вікна, ґанки, квітники теж мають свої особливості. У придорожньому ресторанчику можна спробувати кілька мадярських страв – і заплатити згодом лише по 35-50 гривень з особи. Один з нас, перш ніж замовити десерт, подивився в меню і, побачивши ціну горнятка кави (2 гривні), засумнівався й необачно поцікавився у господаря закладу: “А кава у вас хороша?”. У того на обличчі промайнула тінь крайнього подиву. “Звичайно”, - з гідністю відповів він. І приніс таку ароматну й міцну каву, якої ніде, окрім Закарпаття, не готують. А подають цю каву не у філіжанці, а у маленькій прозорій скляночці.

Галина ВДОВИЧЕНКО
Джерело: http://www.wz.lviv.ua/pages.php?atid=64750

P.S. Може і форумцям вдасться помилуватись Долиною нарцисів?

Hanor Narasson - 10-5-2008 у 14:07

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Роман Голощук
У придорожньому ресторанчику можна спробувати кілька мадярських страв – і заплатити згодом лише по 35-50 гривень

Це звичайна ціна у більшості придорожних провінційних ресторанчиків. За винятком таких закладів, як "Святослав", звичайно.

Андрій Пелещишин - 11-5-2008 у 15:55

Захоплення від долини нарцисів не поділяю.
Очевидно, це справді природній феномен, але що для туриста - це вже такі яскраві враження - сумніваюся. Навпаки, через той піар феномен може швидко скінчитися.

Ярема П. - 11-5-2008 у 16:38

Згоджуюся, минулого року відвідали ми долину. Особливого захоплення не відчув, квіти як квіти, але дикі (типу ростуть не на городі). Туристи товчуться, незважаючи на заборону перелазять в заборонену зону і товчуть їх... Коли ми були, то якраз знімальна група 1+1 робила зйомку, а через кілька днів я зміг подивитися їхній матеріал. І хочу сказати, що по телевізору то все виглядало набагато цікавіше і романтичніше, ніж в реальності. Треба дивитися побільше передачі "Myth busters" :sing:

Горват Корнелія - 16-5-2008 у 08:16

Перший раз за n-ну кількість прожитих років була в Долині. Що сказати? Не сподобалося. Маю фото, але ще не навчилася прикріпляти зображення. Навчіть!

Hanor Narasson - 24-9-2010 у 12:53

Десь була тема про кумедні і недоречні назви, але не можу знайти.

Бачив в Ужгороді "Олів'є - салат-бар":lol:

Цікаво, чи є там фірмова страва "для падання в неї обличчям"?:lol:

Ігор Домін - 24-9-2010 у 22:07

а чого це так цей звіт нікому не сподобався? заздрість?;) як на мене в закарпатті природа дійсно гарна. мадярський колорит теж цікавий. долину нарцисів не знаю, не буду нічого говорити. а під Одесою є долина троянд, красиво!

Соломія Федушко - 25-9-2010 у 09:22

Цитата: Початково розміщене учасником Ігор Домін  
а чого це так цей звіт нікому не сподобався? заздрість?;) як на мене в закарпатті природа дійсно гарна. мадярський колорит теж цікавий. долину нарцисів не знаю, не буду нічого говорити. а під Одесою є долина троянд, красиво!

Ось Ви взяли і нас всіх викрили ;)
А Ви не могли б детальніше розказати про долину троянд. Декілька раз була в Одессі, а про цю загадкову долину не чула :( Навзаєм обіцяю детально розказати про долину нарцисів ;)

Галина Лев - 25-9-2010 у 19:57

Чи то пак галявину нарцисів... Бо людство їх нещадно умертвляє...

Ігор Домін - 26-9-2010 у 15:56

долина троянд - це культурні плантації, на яких вирощують троянди в великих обсягах, різних видів, для різних цілей. брали тур вихідного дня, в якому було включено відвідування цього закладу. екскурсію проводив головний агроном - дуже освідчений дядя, що їздить на виставки в Європу та може на запах розрізняти усі види троянд та розказати щось цікаве про кожну квітку. ферма розташована на території колишньої кировської птахоферми під одесою в комінтерновському районі. там також загартовують карпатські ялинки та інші північні дерева перед продажем в садових магазинах. в цю мандрівку також включено відвідування села петрівка з православною церквою, з якої зірвався той, хто пиляв хрест (таких історій багато вже чув, про ельжбету теж таке пишуть). святотатець загинув, хрест хтось сховав, а тепер повернули та встановили знову через 30 років. потім ще був краєзнавчий музей у школі, пікнік з шашликом та руїни замку, знищені студентами. цілком приємна програма для корпоративного відпочинку офісних працівників. але вдруге не поїдемо. хіба що можна в неті знайти як дістатись тієї долини та поїхати в гості до господаря. він, доречі, з жінкою продає трояндову горілку, варення, вино та самі троянди (паростки). ми про свої мандрівки короткі фільми робимо по 20-30 хвилин та закачуємо в нет, зазвичай в контакт. там і про львів, і про карпати, умань, київ та ще щось.

Ігор Домін - 15-10-2010 у 21:48

Соломіє, ви ж обіцяли про нарциси розповісти;) інфу про троянди отримали, а своєю ділитися не хочете

Соломія Федушко - 15-10-2010 у 22:15

Прошу вибачення! Я не забула, брак часу завадив мені. :(
Отже, Долина нарцисів – одне з най-найфантастичніших місцин, імхо. Найперше, що пригадується – це неймовірний аромат, адже ростуть там дуже багато видів рослин (на жаль, не пригадую скільки більше 300 точно :) ). Лиш заради нього і варто продолати шлях до м. Хуст. Пригадую, що вона належить до 7 чудес України. Це заповідник, на жаль ці неймовірні рослинки занесені до Червоної книги України :( З кожним днем все зменшується і зменшується їх кількість… :( Що я на печальні ноти перейшла, буду виправлятись :)
В травні на Закарпатті ви можете побачити таку красу, десь посередині травня я відвідувала пару років тому цю місцинку. Якраз був пік цвітіння :) Купа вражень і емоцій привезла зі собою додому :)
Також багато легенд пов’язані з нею, зараз не пригадую, які саме, але обов’язково довідаюсь і розкажу вам. :) Куди ж ми без легенд?!
А ще що запам’яталось, що за 1 зірваний нарцис штраф всього лиш 12 грн.

Ось декілька світлин:


narcis2.jpg - 102kB 4860077_6f543a96.jpg - 65kB

Ігор Домін - 16-10-2010 у 15:29

дякую, Соломіє! може колись навідаємось до цього місця. чесно кажучи, троянди мені більш подобаються:), тільки троянди вирощуються культурно-професійно, а нарциси ростуть вільно. нажаль фото зникли коли комп зламався. ми тоді біля 3000 фото втратили. тепер на cd записуємо. взагалі, багато цікавих та гарних місць у нас є, треба їх берегти та цінувати.

Ігор Домін - 20-1-2011 у 23:14

Приїхав з Закарпаття. Минулого разу був там 2,5 роки тому. Багато чого там змінилося. Раніше був дуже слабенький сервіс та чудова природа (такі мої враження). Тепер багато будівництва, бази відпочинку, садиби-колиби, мобільне покриття більш стабільне. Але два великих мінуси: транспортні послуги занадто дорогі (витратили на 3 екскурсії майже стільки скільки коштувало проживання в п*ятьох полулюксах за 3 дні), а інший мінус (більш важливий) - всюди брудно, звалища, сміття на берегах усіх річок, а головне - настільки повирубували дерева, що я не впізнав деякі місця, де раніше був. Може це все мені тільки так здалося, через відсутність снігу? Але влітку такого не бачив. Зробив для себе остаточний висновок: кращий відпочинок в Карпатах - Івано-Франківська область.

Юрій Сєров - 20-1-2011 у 23:30

Там також засмічено і ліс рубають...