Форум Рідного Міста

Microsoft просуває Windows XP в сектор наддешевих ноутбуків

Agent86 - 12-5-2008 у 22:32

За повідомленням IDG New Service, Microsoft збирається запропонувати виробникам наддешевих ноутбуків Windows XP Home Edition по ультранизькій ціні, але натомість хоче гарантій, що ці машини надалі не представляли собою нічого видатного - по сучасним мірками.

Зокрема, Microsoft вимагає, щоб діагональ дисплея У цих ULPC (Ultra Low-cost PC) не перевищувала 10,2 дюймів, а місткість жорсткого диска залишалася не більше 80 гігабайт. А також у таких моделей не повинно бути сенсорних панелей.

У запропонованих обмеженнях є сенс: Microsoft сподівається цим надати розмежування між сектором ULPC і мейнстеймовим сектором, щоб системи вартістю 250-500 доларів не впливали на продаж дорожчих і продуктивних моделей. До речі, у цьому зацікавлені і самі постачальники ноутбуків.

IDG, посилаючись на листи, розіслані Microsoft виробникам ULPC, повідомляє, що Microsoft пропонує Windows XP Home Edition за 26 доларів (для моделей, розповсюджуваних на розвиваючихся ринках) чи 32 долара (для зрілих ринків). Компанії, які підпишуть угоду про ринковий розвиток (Market Development Agreement) зможуть розраховувати додаткові знижки до 10 доларів.

Крім вищенаведених обмежень на апаратну частину, Microsoft вимагає також, щоб обсяг оперативної пам'яті не перевищував 1 Гбайт, процесори були тільки одноядерними і мали тактову частоту не вище 1 ГГц. Втім, є і винятки: наприклад, до "дозволених" потрапляють процесори Via Technologies C7-M, чия пікова частота може становити до 1,6 ГГц і належать майбутні процесори Intel серії Atom N270.

джерело - http://www.compulenta.ru

Ярема П. - 12-5-2008 у 23:41

Мікрософт почав використовувати демпінгові методи для впровадження своєї ОС на тлі зростання відкритого програмного забезпечення, стараючись таким чином утвердитися в ділянках, де панував Лінукс. Одна справа, якби мікрософт надавав знижки, не втручаючись до апаратної частини, а тут бачимо пряме диктування умов: "Microsoft вимагає також, щоб обсяг оперативної пам'яті не перевищував 1 Гбайт, процесори були тільки одноядерними і мали тактову частоту не вище 1 ГГц". Це явний демпінг, і таке повинно відразу відсікатися міжнародними антидемпінговими нормами.
Виглядає на то, що мікрософт старається б'є на ринок мінікомпів, де панує лінукс, справедливо вважаючи, що цей ринок в найближче півріччя суттєво зросте.

Agent86 - 13-5-2008 у 06:01

Ця ситуація схожа до ситуації, яка склалась наприкінці 1994 року на ринку браузерів. Нагадаю тоді вийшов графічний браузер від Netscape, а мікрософт не мав нічого. І потім як мікрософт диктував умови виробникам ПК, що або ставите на ПК Internet Explorer або ми забираємо від Вас ліцензію на Windows.
Маю десь посилання на фільм про цю історію. Називається "Правдива історія інтернету. Війна браузерів". Якщо когось цікавить, можу виставити посилання.

Ярема П. - 13-5-2008 у 18:00

Ось гідна відповідь китайців мікрософту: http://www.yinlips.com/_en/products_show.asp?id=621.