Форум Рідного Міста

25 шляхів покращити свій сайт

Agent86 - 15-5-2008 у 21:28

Переклад англомовної статті Ендрю Фолкнера.
Юзабіліті/Доступність

1. Використовуйте логотип: покладіть лінк на головну сторінку. Звучить просто, але це добре економить час для ваших читачів.

2. Зробіть посилання явними: простіше простого змінити стиль лінків, виділити їх на фоні сайту.

3. Зробіть текст читабельним: не забивайте собі голову тим, як би запихнути текст у видиму область сайту, тим самим позбавивши читачів потреби прокручувати сторінку. Дозвольте тексту вільно дихати - додайте пусті області, збільшіть міжрядковий інтервал, не вагайтесь при збільшенні розмірів шрифту.

4. Створіть зрозумілу сторінку помилки 404. Поясніть, що означає ця помилка, дайте лінк на карту сайту, головну сторінку чи пошук.

5. Додайте можливість зв’язатися з вами. Якщо у відвідувачів немає можливості зв’язатися з вами, то вони, очевидно, не зможуть повідомити вам про помилку на сайті.

SEO

1. Додайте атрибут title: ця невелика операція з посиланнями збільшить SEO-привабливість сторінки.

2. Створіть карту сайту для пошукових систем. Існує багато генераторів карти сайту, котрі створять її за лічені хвилини. Цим ви зможете збільшити видимість вашого сайту для пошуковиків.

3. Оптимізуйте мета-теги: перевірте, чи співпадають вони з тематикою вашого сайту і виправте помилки.

4. Перевірте заголовки: впевніться, що заголовки всередині тегів Н1, Н2, Н3 використовуються правильно. Вони повинні містити основні ключові слова. До того ж наявність ключових слів дозволяє орієнтуватись відвідувачам на вашому сайті.

5. Посилайтесь на внутрішні сторінки: про це часто забувають, але варто класти сторінки з основних сторінок на внутрішні, котрі знаходяться нижче за ієрархією.
Дизайн/Веб-розробка

1. Зворотній зв’язок: чудово, якщо у кожного відвідувача вашого сайту буде можливість запропонувати вам свої ідеї для вдосконалення проекту. Найпростішим є закривати очі на власні помилки.

2. Браузери: перевірте функціональність вашого сайту у всіх популярних браузерах, навіть у тих, які ви недолюблюєте. Орієнтуйтесь на статистику використань браузерів.

3. Вкажіть напрямок: не варто викладувати на головній сторінці одразу всю інформацію. Дайте можливість відвідувачам самим побродити по сайту. Просто вкажіть їм дорогу, розмістивши вказівники - меню.

4. Не вирішуйте за користувача: уникайте спливаючих вікон та інших подібних речей. Запам’ятайте - браузер належить користувачу, а не вам.

5. Анімація: я (Andrew Faulkner) не противник використання анімації, але не довзоляйте картинкам постійно змінюватись, поки відвідувач намагається прочитати текст. Це те саме, що намагатися продати машину, набридливо танцюючи навколо покупця в костюмі банану.
Зміст

1. Рерайт: перечитайте основні тексти сайту. Якщо вони вас самого не зацікавили - перепишіть їх негайно.

2. Спрощуйте: старайтесь не використовувати занадто багато спеціальних слів і висловів, заінюйте їх по можливості на більш прості та зрозумілі.

3. RSS: зробіть RSS-підписку максимально простою та зручною.

4. Не перебільшуйте: люди не будуть цілий день висіти на вашому сайті. Старайтесь лаконічно висловити інформацію дял них. Пуста балаканина - не для веб-сайтів.

5. Доступність: уявіть себе людиною, яка вперше завітала на ваш сайт, і перевірте, чи зможете ви з першого разу знайти шлях до всіх ключових сторінок. Можливо, вам у цьому знадобляться помічники.
Поза сайтом

1. Видимість: перевірте, як високо ви знаходитесь у пошуковиках за назвою вашої компанії. Якщо невисоко, досить опублікувати кілька посилань з ключовим словом у якості лінку.

2. Будьте добріше: відповідайте на питання та допомагайте людям на форумах, тематика яких перекликається зі сферою вашої діяльності. У вас з’являться нові знайомі та певний рейтинг у цих спільнотах. Запам’ятайте, авторитет = трафік.

3. Не залишайтесь осторонь: якщо ви ще не зареєструвались в популярних соцмережах, не тягніть! Люди можуть шукати послуги з вашої сфери на таких сайтах.

4. Будьте в курсі: читайте новинні стрічки, звертайте увагу на все, що стосується вашої діяльності - ви можете дізнатись багато корисного.

5. Завжди на крок попереду: намагайтесь постійно слідкувати за всім новим у веб-технологіях. Можливо, ви зможете використати це на свою користь і зайняти перспективну нішу.

Оригінал англійською - 25 ways to improve your site in 5 minutes
джерело: http://www.ua-admin.com