Форум Рідного Міста

Марсіанські хроніки. Зонд "Фенікс" ...

Максим Жаровський - 26-5-2008 у 23:06

Зонд "Фенікс" здійснив успішну посадку на Марсі.

Апарат NASA "Фенікс" здійснив успішну посадку у регіоні, який розташований в північних полярних широтах Марса. Радіосигнали, отримані на Землі о 4:53:44 за Тихоокеанським часом (-8 годин за Гринвічем), підтвердили, що за п'ятнадцять хвилин до того апарат сів цілим і неушкодженим. Ці 15хв. знадобились радіохвилям, аби подолати відстань між Землею і Марсом.

Одна з перших фотографій присланих зондом з Марсу.

NASA "Фенікс" було запущено 4 серпня 2007 року; йому довелося подолати відстань близько 675 млн. км. Посадка зонда була складною, оскільки "Фенікс" сконструйовано на зразок більш раннього зонда, який розбився о поверхню Марсу під час посадки в 1999 році.

Зонд вже почав надсилати перші знімки з місця посадки.

На місці посадки водяного льоду на самій поверхні немає, проте фахівці NASA впевнені, що зонду удасться знайти запаси води на невеликій глибині.

У вівторок планується розпочати розгортання двометрового автоматичного маніпулятора - основного інструмента зонда, за допомогою якого він буде вивчати гірські породи поблизу місця посадки.

джерело

Перші знімки зонду "Фенікс" з поверхні Марса.

Максим Жаровський - 26-5-2008 у 23:17

Після посадки зонд "Фенікс" почав передавати перші знімки поверхні червоної планети.

Всі отримані знімки зроблені для того, щоб перевірити працездатність обладнання зонду. При чому це перші знімки полярного регіону отримані з поверхні планети.
Стереокамера вже сфотографувала сонячні батареї та одну із ніг зонда.
Місія зонда "Фенікс" полягає у вивченні водяного льоду, який знаходитьсяпід поверхньою планети. Ці дослідження повинні дати відповідь, чи існували на Марсі умови для виникнення простійших форм життя.



джерело

Юрій Сєров - 27-5-2008 у 10:14

А чи потрібні нам усім ці дослідження? Вам не здається, що це марна трата грошей?

Андрій Пелещишин - 27-5-2008 у 13:42

Цитата:
На місці посадки водяного льоду на самій поверхні немає, проте фахівці NASA впевнені, що зонду удасться знайти запаси води на невеликій глибині.

А хто би сумнівався :), вони вже наперед знають, що знайдуть ;)

Andreas - 27-5-2008 у 14:33

Цитата:
Юрій Сєров
А чи потрібні нам усім ці дослідження? Вам не здається, що це марна трата грошей?


Ясно, що не потрібні - на хліб не намажеш, на себе не одягнеш. Те саме ("та кому воно потрібне!") колись казали і Карно (коли він, військовий інженер, "бавився" з своїми циклами теплових машин) і Фарадею (коли він, звичайний лаборант, пхав провідник під струмом в магнітне поле).
Тільки зараз щось ми собі погано життя уявляємо без автомобілей та електродвигунів...

Юрій Сєров - 27-5-2008 у 14:46

Не мав на увазі аж настільки примітивну практичність.
Погоджуюся, що колись в дуже віддаленому майбутньому ми можемо отримати користь. Хоча з польотів на Місяць користі досі жодної, хіба сам факт подорожі туди поставлений під сумнів.
Але палка завжди з двома кінцями. І ситуація а-ля "Чужі" все ж таки має якусь ймовірність. Шукаючи інші види життя людство може поставити під загрозу своє.
Вже б краще за ці ж гроші розвивали системи зв'язку, навігації, ТВ, можливо транспорту і т.п. :rolleyes:
Хоча це гроші американських платників податків, хай це їх турбує :)

Остап Шумин - 27-5-2008 у 15:02

Навряд чи Вам хтось дасть всі результати тих досліджень. Звичайно фото кам’яних пейзажів Марсу особливої цінності не несуть, але хтось має більше ніж просто фото... The truth is out there... :D

Руслан Кравець - 27-5-2008 у 16:35

Так між іншим стосовно турбот американських платників податків:
"For comparison, NASA's FY 2008 budget of $17.3 billion represents about 0.6% of the $2.9 trillion United States federal budget. The Iraq War costs $474 billion approximately."
(взято з http://en.wikipedia.org/wiki/NASA_budget)

Спуск апарата сфотографували з орбіти

Максим Жаровський - 28-5-2008 у 00:00

Телескопічна камера High Resolution Imaging Science Experiment, яка встановлена на орбітальному апараті Mars Reconnaissance Orbiter, сфотографувала зонд "Фенікс" під час якого посадки на поверхню Марса. Вперше за історію один автоматичний марсіанський зонд фотографує інший, який заходить на посадку.

Камера HiRISE зазвичай спрямована прямо до Марса. Цей знімок було зроблено під кутом 62 °. Оскільки камера закріплена нерухомо, довелося змінити орієнтацію у просторі всього аппарату Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), - втім, це було зроблено для того, щоб MRO міг одразу отримувати радіопередачі з "Фенікса" під час його зниження.



джерело

"Фенікс": збій на Mars Reconnaissance Orbiter призвів до втрати зв'язку

Максим Жаровський - 28-5-2008 у 19:19

Орбітальний апарат Mars Reconnaissance Orbiter благополучно передав на Землю інформацію, відправлену йому зондом "Фенікс", після чого його УВЧ-передатчик, який використовували для в зв'язку зі зондом, відключився з нез"ясованої причини, повідомляє NASA.

Це не дозволило передати зонду команди з Землі (зв'язок йде не напряму, а через орбітальні апарати), отже "Фенікс", як зазначається у повідомленні NASA, "дотримувався резервного комплексу інструкцій", направлений йому ще в понеділок.

На вівторок було заплановано розгортання автоматичного маніпулятора, яким оснащений "Фенікс". На жаль, внаслідок проблеми з передавачем Mars Reconnaissance Orbiter, виконати цю процедуру не вдалось.

У четвер NASA планує задіяти для встановлення зв'язку з "Феніксом" інший орбітальний апарат - Mars Odyssey.

На сайті NASA опубліковані численні знімки, зроблені Mars Reconnaissance Orbiter, і самим "Феніксом". Особливу увагу привертає кольоровий знімок "Фенікса", зроблений з орбіти:

"Фенікс", сфотографований з орбіти (courtesy of NASA).

Залишається додати, що у перший день після приземлення "Фенікс" передав на Землю метеозвіт: мінімальна нічна температура становила -80 °С, максимальна денна -30°C, середній атмосферний тиск становив 8,55 мілібар (у сотні разів менше земного тиску на рівні моря), середня швидкість вітру - 5,5 м/c.

джерело: http://science.compulenta.ru/358329/

"Фенікс" на Марсі, зв"язок відновлений, почалось розгортання маніпулятора.

Максим Жаровський - 29-5-2008 у 22:59

Як повідомляє NASA, почалось розгортання автоматичного маніпулятора зонда "Фенікс". Проблеми із зв"язком, викликані раптовим відключенням УВЧ-передатчина на орбітальному апараті Mars Reconnaissance Orbiter, вирішені, команди із Землі передаються через інший орбітальний апарат Mars Odyssey.

Фрагмент кольорового знімка присланого зондом "Фенікс"

Розгортання маніпулятора буде відбуватись в 7 етапів, якщо все пройде вдало, то вже через добу "Фенікс" зможе приступити до буріння порід недалеко від місця посадки.

Варто відзначити, що "Фенікс" також передав декілька кольорових знімків виконаних стереокамерою Surface Stereo Image. "Бачення" кольорів камерою залишається доволі умовним, навіть після калібровки кольоровості.

Один із великих знімків знаходиться тут.

Учасники програми "Фенікс" ведуть хроніку своєї роботи на ресурсі Twitter.

джерело: http://science.compulenta.ru/358417/

"Фенікс" на Марсі: Маніпулятор готовий до роботи

Максим Жаровський - 30-5-2008 у 23:38

Агентство NASA опублікувало велику серію знімків, зроблених камерою зонда "Фенікс", зокрема 360-градусну панораму навколишнього рельєфу. На деяких знімках видно автоматичний маніпулятор, розгортання якого минуло без особливих труднощів, хоча із затримкою у зв'язку із тимчасовою втратою зв'язку з зондом.

Фото ковша , яким обладнаний маніпулятор зонда "Фенікс".

Крім того, зонд передав на Землю перші виміри, виконані інструментом Lidar (light detection and ranging instrument), призначеним для аналізу пилу в марсіанській атмосфері і передав на Землю другий свій метеозвіт. У цілому марсіанська погода навколо зонда докорінних змін не зазнала: температурний діапазон становить -80... -30°C, як і у перший день, коли зонд передав перший метеозвіт. Що ж до пилу, то він зосереджений в основному на висоті приблизно 3,5 км.

Найближчим часом маніпулятор зонда має взяти проби марсіанського грунту. Дослідницьке обладнання, встановлене на зонді, проаналізує його склад, що, мабуть, дозволить визначити, чи міг в принципі такий грунт містити коли-небудь живі мікроорганізми.

джерело: http://science.compulenta.ru/358510/

"Фенікс" на Марсі: взяті перші проби грунту

Максим Жаровський - 3-6-2008 у 22:40

Через тиждень після приземлення зонда "Фенікс", NASA відрапортувало про взяття першої проби марсіанського грунту - за допомогою автоматичного маніпулятора зонд зачерпнув небагато породи. Після того, як встановлена на маніпулятор камера сфотографувала взяту пробу, грунт було скинуто.

Слід зазначити, що у першій пробі і у ямці, що залишилася на тому місці, де маніпулятор забрав грунт, виявилися вкраплення невідомої поки блискучої речовини. Вчені ж гадають, що вони бачили - кристали солі чи льоду.

Це з'ясується, пізніше на цьому тижні, коли маніпулятор зонда візьме другу пробу - і доставить її до інструмента, який встановлений на борту "Фенікса", який і проведе фізичний і хімічний аналіз проби.

Нагадаю, що зонд "Фенікс" приземлився в приполярному регіоні на північній півкулі Марса на минулих вихідних. Основним його завданням є вивчення марсіанського грунту щодо наявності в ньому водяного льоду і умов для зародження і існування живих мікроорганізмів.

джерело: http://science.compulenta.ru/358836/

Катерина Задорожна - 4-6-2008 у 08:37

Було би набагато веселіше, якби у грунті виявилися не залишки якоїсь невідомої блискучої речовини, а, наприклад, скелети динозаврів :lol:

"Фенікс" на Марсі: буріння відкладено.

Максим Жаровський - 5-6-2008 у 19:07

Збій на орбітальному апараті Mars Odyssey знову ускладнив зв'язок із зондом "Фенікс", у результаті операцію по бурінню грунту, заплановану на середу, довелося відкласти. Минулого тижня аналогічна проблема виникла на орбітальному апараті Mars Reconnaissance Orbiter - але там з ладу вийшов лише УВЧ-передатчик, через який з Землі передавалися команди "Феніксу". Судячи із заяви NASA, Mars Odyssey повністю перейшов у "безпечний режим" роботи.

Інженерам вже вдалося відновити працездатність передавача на Mars Reconnaissance Orbiter, отже команди "Феніксу" передаватимуться через нього.

Найближчим часом "Феніксу" доведеться розпочати буріння грунту поруч із місцем посадки та провести хімічний і фізичний аналіз взятої проби. Перша проба була взята ще на минулих вихідних.

джерело: http://science.compulenta.ru/358981/

пошуки льоду продовжуються

Максим Жаровський - 17-6-2008 у 22:32

NASA знову повідомляє, що зонду "Фенікс", можливо, вдалося викопати лід, прихований під марсіанських грунтом. Втім, немає ніякої впевненості, що біла субстанція, яку маніпулятор зонда оголив під час взяття проб грунту, є льодом, а не сольовими відкладеннями.

Лунка викопана "Феніксом"

Поки що, в отриманих пробах марсіанського грунту, які "Фенікс" брав навколо себе, ніяких ознак водяного льоду знайти не вдалося. Найближчими днями одна з проб буде розігріта інструментарієм зонда до 1000 °С, що дозволить виявити залишковий зміст води в мінералах грунту.

джерело: http://science.compulenta.ru/359878/

Марсіанський грунт визнаний придатним життя

Максим Жаровський - 27-6-2008 у 09:42

Марсіанський апарат Phoenix завершив першу серію досліджень марсіанського грунту біля північного полюсу планети. Дослідження й досліди апарату показують, що умови тут за своїми кислотно-лужними показниками і за обсягом солей схожі із земними, тому теоретично придатні для життя.
Цей висновок, на думку кураторів місії, значно підвищує шанси те, що на Червоній планеті все-таки буде виявлено сліди примітивною життя, так як у практично ідентичних умовах на нашій планеті жувуть істоти.
"Точніше було б говорити про те, що нічого немає, що перешкоджало б виникненню життя. Умови там поки виглядають досить доброзичливо, ніяких сильних токсичних сполук не знайдено", - каже Самуель Кунавес, науковий консультант місії з університету Тафтса.

джерело: http://www.utro.ru/news/2008/06/27/747764.shtml

"Фенікс" на Марсі: воду знайдено !

Максим Жаровський - 1-8-2008 у 13:41

Зонд "Фенікс" підтвердив наявність льоду у узятих зразках грунту, повідомляє NASA.

. Частина панорами, складена із фотографій, зроблених зондом.

Вперше ознаки існування води на поверхні Марса знайшли на фотографіях, зроблених орбітальним апаратом ще в 2002 році, але тільки зараз її наявність підтверджено фізично. Раніше "Фенікс", що досліджує грунт Червоної планети із травня цього року, стикався із постійними труднощами під час використання маніпуляторів. Зразки промерзлого грунту були надто незручні в обробці приладами зонда. У результаті черговий зразок протримали "на відкритому повітрі" 2 дні, щоб частина замерзлої води з нього вивітрилась, і лише потім перемістили до камери аналізатора.

Крижаний пласт виявили на приблизно п"ятисантиметровій глибині. Проте, як кажуть вчені, наявність води на Марсі зовсім на означає наявність життя. Причина - в температурі - і відсутності гарантій наявності у воді поживних вуглецевих елементів, необхідних для будь-якої органічної формі життя.

NASA вирішило продовжити проект на п'ять тижнів. Якщо раніше дослідження мали завершитися наприкінці серпня, то тепер вони триватимуть до 30 вересня.

Крім дослідження грунту, зонд займається аналізом атмосфери Марса і фотографуванням ландшафту навколо місця посадки.

джерело: http://www.compulenta.ru/science/space/astro/365196/

Юрій Сєров - 5-8-2008 у 19:42

Фенікс знайшов на Марсі речовину, яка вбиває життя
Космічний апарат Фенікс знайшов у марсіанському ґрунті окислювач, який може правити за перешкоду для виникнення життя.

Робот за місяць провів у своїй хімічній лабораторії МЕКА аналіз двох зразків ґрунту, зібраних на місці приземлення. В одному з них виявлено сильний окислювач – перхлорат.

Наразі апарат досліджує ґрунт додатково, щоби встановити, чи не була занесена ця речовина на поверхню Червоної планети ззовні.

Раніше аналізи в лабораторії МЕКА дозволили визначити, що марсіанський ґрунт містить сполучення магнію, натрію і хлору, тобто речовин, необхідних для виникнення життя.

Як зазначають американські вчені, перхлорат у ґрунті здатний зробити її куди менш придатною для будь-яких форм життя.

Раніше зонд Фенікс підтвердив, що на Марсі є вода, яку можна спробувати на смак.

Нагадаємо, що безпілотний космічний апарат NASA Фенікс, який приземлився 26 травня на Марс, уже наступного дня передав на Землю перші фотографії вічної мерзлоти біля північного полюса Червоної планети, а також знайшов на Марсі сіль і кригу.

До того ж, фахівці NASA заявили, що з допомогою зондів Mars Reconnaіssance Orbіter і Mars Global Surveyor вони знайшли на Червоній планеті найбільший кратер з відомих на планетах Сонячної системи.

http://ua.korrespondent.net/tech/544257

Юрій Сєров - 14-8-2012 у 21:56

Черговий американський марсохід успішно долетів і шле на Землю знимки.

Виглядає фантастично: http://www.360cities.net/image/curiosity-rover-martian-solar-day-2#...