Форум Рідного Міста

Депутат ВР Гнаткевич хоче заборонити держслужбовцям користуватись ...

Максим Жаровський - 28-5-2008 у 07:36

Депутат від фракції «БЮТ» Юрій Гнаткевич подав до Верховної Ради України законопроект про заборону використання РС на державній службі, на яких не встановлено україномовне ПЗ, передає кореспондент «proIT».

Законопроектом №2546 «Про внесення змін у закон «Про інформацію» (про мову)», зареєстрований у Раді 23 травня, пропонується запровадити заборону на використання РС, які не забезпечують можливість працювати з україномовними текстами, у роботі державних, політичних і суспільних органів, проведення науково-дослідницьких і конструкторських установ, зв'язку, у сфері торгівлі, обліку та постачання, у державних установах освіти та культури.

Також пропонується видавати періодичні наукові і науково-технічні видання українською з коротким викладом російською й англійською мовами.

На думку ініціаторів проекту, ухвалення законопроекту забезпечить пріоритетність державної мови у сфері інформації.

джерело: http://ain.com.ua/index.php?itemid=6958

Андрій Пелещишин - 28-5-2008 у 07:45

Ще один інформатик від політики завівся. Особливо в розділі ПЗ для проектувальних робіт - там не раз просто ексклюзивний софт використовується.

Руслан Кравець - 28-5-2008 у 09:43

Майже повний текст законопроекту:

"Викласти статтю 11. Мова інформації - у такій редакції:

Мова інформації визначається Конституційним положенням про державність української мови та іншими законами, в яких урегульовується мовний аспект інформаційної діяльності в державі.
Періодичні наукові та науково-технічні видання друкуються в Україні українською мовою з обов’язким коротким викладом змісту матеріалів англійською та російською мовами.
В Україні програмне забезпечення й наповнення інформаційних систем здійснюється на основі української мови.
Комп'ютери, які використовуються в роботі державних, політичних, громадських органів, науково-дослідних, конструкторських установ, засобів зв'язку, у сфері торгівлі, обліку, постачання, в закладах освіти й культури, повинні забезпечувати можливість працювати з українськомовними текстами. Використання комп’ютерів, не забезпечених українськомовними програмами, не допускається."

(взято з http://gska2.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=&pf3511=32598)

За великим рахунком цей законопроект в сфері ПЗ на практиці нічого не змінює. Це просто, виражаючись їх мовою, "імплементація конституційних положень у відповідні законодавчі акти".

Фраза "Комп'ютери ... повинні забезпечувати можливість працювати з українськомовними текстами" означає, що на комп'ютері має бути хоча б один текстовий редактор, який підтримує кирилицю.

А останнє речення взагалі якесь розпливчасте - чи то всі програми мають бути україномовними, чи достатньо однієї?

Цікавіший другий абзац.
Виходить, що якщо законопроект пройде, то всі наукові публікації потрібно буде видавати українською.

marco - 28-5-2008 у 13:57

вони б спочатку з телебаченням і радіо розібрались...
штампувати закони які багато хто в с....і має не штука, штука змусити (стимулювати) цих законів дотримуватися
так само можна було видати закон що всі сайти в зоні *.ua повинні основною мати українську версію, але результат можна передбачити

Тарас Сокальський - 28-5-2008 у 23:45

З ексклюзивним (і ширвжитковим також) софтом робиться просто -- авторські права захищаються при відповідній реєстрації. Умова реєстрації -- наявність (і доступність) української локалізації. Не хочеш українізувати -- віддаєш ринок піратам.:baddevil:

Andreas - 29-5-2008 у 15:02

2 Тарас Сокальський

Ага, а на міжнародну Конвенцію захисту авторських прав плюємо з високої дзвіниці.
Власне, український ринок вже давно відданий піратам, виробники ПЗ вже давно на ньому хрест поставили.
Говорив я колись з автодесківцями. Не буде українського "Автокаду". Переклад коштує кілька сотень тисяч баксів, не окупиться, кажуть. Не люблять в Україні програми купувати, а піратські халявні - люблять.

Тарас Сокальський - 29-5-2008 у 16:56

Цитата:
на міжнародну Конвенцію захисту авторських прав плюємо з високої дзвіниці
Не цілком. Просто розставляємо вигідні для себе пріорітети.
Цитата:
Не люблять в Україні програми купувати, а піратські халявні - люблять.

Хто ж ворог власній кишені? Тут потрібне державне втручання -- здається, досвід демонстративного закручування гайок вже є. Тільки при цьому треба ще й про державні інтереси подбати, а не лише про кишені закордонних софтових гігантів і відкати від них. Якщо чітко показати, що наявність українізації є 100% гарантією захисту авторських прав, проблема окупності перекладу швидко зникне.