Форум Рідного Міста

"Фестивальні змагання" на Львівщині

Олександр Ганущин - 1-6-2008 у 11:52

Цьогоріч Львівщина пропонує шанувальникам розмаїтих фестивалів чималий вибір. Будучи долученим до організації двох з них повністю і одного частково не буду висловлювати за чи проти конкретного заходу, проте наведу для учасників ФоРуМу кілька характеристик.
Отже всі вони проводяться на свіжому повітрі і на кілька днів, тому учасникам пропонуєтсья відчути саме смак туристського життя в наметі. Був сам свідком коли люди брали собою однолітніх дітей і на всі три дні:wow: На жаль складова зеленого туризму дає не більше 5% місць для ночівлі, хоча спостерігається і масовий приїзд власним автотранспортом на день, потім ще на день, якщо звісно цікаво...

Кожен фестиваль має свою родзинку\ки. Перша обов'язково природня - скелі, гори мальовничі місця. Друга - рукотворна - церкви, монастири, штучні озера, замки.... Третя - історична - місця народження видатних людей. четверта - програмно/пакетна - що у програмі пропонують організатори і нарешті п'ята - гедлайнери і попити на них. Шостим і останнім фактором виділяю власні/отримані відгуки про поперередньо проведені заходи - якщо такі мали місце.

Природа проведення як правило - ірраціональна\ентузіастична, гроші беруться у спонсорів покищо завдяки зв'язкам, а не рекламі, бюджетна складова невелика.

Прямі позитиви, окрім промоції звісно. В першу чергу інфрастуктурні речі (дорога, світло, залишаються).

Гадаю кількість на наступний рік буде суттєво скорочена - виживуть найсильніші, хоча не факт. Бо у кожній території крім традиційного дня міста задумуються над проведенням свого такого заходу.
А що думають з цього приводу шановні форумчани?

Hanor Narasson - 1-6-2008 у 19:27

(c) "Агласітє весь списк, пжалста!":sing:

Марія Вибранівська - 2-6-2008 у 09:38

Інформації, інформації і ще раз інформації...
З задоволенням! Згадки про подібні речі як найкращі, правда, ще залежно від спільності духу присутніх.

Андрій Пелещишин - 2-6-2008 у 10:20

Цитата:
Гадаю кількість на наступний рік буде суттєво скорочена - виживуть найсильніші, хоча не факт. Бо у кожній території крім традиційного дня міста задумуються над проведенням свого такого заходу.
А що думають з цього приводу шановні форумчани?


Думаю, що скорочення не буде. Для молоді(особливо старшого шкільного та молодшого студентського віку) фестивалі можуть бути гарною альтернативою дорогим турпоїздкам.
З'їздив на 3-4 фестивалі влітку (все ж дешевше ніж в Крим) - і вже достатньо цікавих вражень. Важливо, щоби очікування відповідали реальностям фестивалю. Бо я не виключаю, що організатори можуть "забагато обіцяти", чим зісовувати аудиторію фестивалю в більш дорослий вік з відповідним потім незадоволенням. І ні щоби фестивалі були вигідні організаторам "по грошах".

Олександр Ганущин - 6-6-2008 у 12:13

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Марія Вибранівська
Інформації, інформації і ще раз інформації...
З задоволенням! Згадки про подібні речі як найкращі, правда, ще залежно від спільності духу присутніх.

+ to Hanor
Згадок в неті вже багато. Як на сайтах фестивалів так і в е медіа. Основні фестивалі цього року (даруйте - без точної хронології):
Зашків (червень)
Звенигород(липень)
Славсько рок (липень)
Підкамінь (липень)
Верхобуж (серпень)
Левада (серпень)
Раковецькі передзвони (серпень)
Бескиди (серпень)
Козацька пісня (вересень)
Галицьке перехрестя (вересень)
Тустань(вересень)

Лєна Дадукевич - 6-6-2008 у 19:18

а якихось більш ... класичних чи бароково-ренесансних фестивалів не прибавилось у нас часом? :saint:

Юрій Сєров - 1-7-2008 у 18:03

Огляд майбутніх фестивалів (на Львівщині і не тільки)
Літні музичні фестивалі: made in Ukraine
З кожним роком на території України в літньому музично-відпочивальному календарі залишається все менше білих плям, не позначених проведенням якогось фестивального збіговиська. Доходить до того, що інколи в межах одного вікенду проводяться два рівноцінних за хедлайнерсько-вартісною шкалою свята. Разом з тим тенденція до збільшення кількості на практиці не надто часто демонструє таке ж якісне покращення. Пропоную вашій увазі короткий перелік того, куди варто податися цим літом.

У випадку з фестивалями «Уніж» та «Трипільське коло» ситуацію можна резюмувати словами: «Хто перший встав - того й тапки». У розпорядженні організаторів обох забав перші вихідні після держіспитів у більшості вищих шкіл, так що цільова аудиторія вільна. Подивимося, чим же ж намагаються заангажувати під свої сцени одні й інші.



«Трипільське коло» - 28-29 червня (поблизу Ржищева, Київська область)

«Фішка» «Трипільського кола» читається вже в назві й позиціонується як еко-культурний фестиваль. Організатори обіцяють надихнути всіх гостей енергією Трипілля, навчити будувати глиняні будинки та вправлятися на гончарному колі, прокатати на конях та повітряних кулях. З іншого боку, фестиваль пропагує здоровий спосіб життя і тому, принаймні в прес-релізі, написано наступне: «Територія фестивалю оголошується вільною від вживання алкоголю та тютюнопаління». Тому, зважаючи на традиційні проблеми з придбанням цигарок на віддалених від населених пунктів фестах, у випадку «Трипільського кола» рекомендую всім, кому це буде потрібно, запастися цигарками. Щодо музики - то тут програма з ухилом в етно та world music. З п'ятнадцяти гуртів, не враховуючи десятка фольклорних колективів, особливої уваги заслуговують «Гайдамаки», «ДахаБраха», «Атмасфера», «Бурдон», «Русичі».



«Уніж» - 27-29 червня (поблизу Унежа, Івано-Франківська область)

Всі можливі інтернет-посилання акцентують одразу ж на тому, що це - «фестиваль українського формату», дивне якесь, якщо чесно, намагання виділитися. Разом з тим список музикантів вирізняється з-поміж інших кількома достойними плюсами. В переліку тих, чиї виступи анонсовано на сцені фесту, дніпропетровські нью-металісти з жіночим вокалом Fakultet, майстри компонування стадіонного року та рокабіллі, неймовірно потужні на живо Ot Vinta, цікаві, як у записах, так і на сцені хлопаки з гурту «Пропала Грамота», все ті ж «Гайдамаки», а ще тернопільські майстри блюз-року Nameless, франківський спортивно-оздоровчий ансамбль «Перкалаба», а ще «Брем Стокер», «Абздольц» та «Королівські Зайці». Також у межах фесту діятимуть майстерні, дискусійні майданчики, спортивні забави, короткі сплави по річці. Вхід на територію фесту, як і на територію офіційного наметового містечка, - платний, а для студентів передбачена 50% знижка. Щодо відвідування майстерень та всіх інших фестивальних дійств, то зробити це можна лише після поселення в таборі фестивалю, для реєстрації в якому потрібно заповнити анкету на офіційному сайті фесту.



«Шешори Подільські» - 12-14 липня (поблизу Воробіївки, Вінницька область)

Один із найдавніших та найпопулярніших українських оупен-еєрів колись прорубав вікно формату першим масштабним етно-фестом. То вже потім мода на збіговиська з етно-присмаком і притягнутим за вуха концептом почала ширитися так само, як і попит на окуляри «D&G». Попри це, у всій цій свистоплясці, навіть незважаючи на переїзд фестивалю з гуцульських Шешор на подільські території, фестиваль зумів зберегти своє власне обличчя, власних відвідувачів та не стати «одним з». Окрім традиційно насиченої музичної програми, є майстерні ремесел (лозоплетіння, виготовлення мотанок, клаптикове шиття), майстерні співу (українська автентика, грузинське багатоголосся), майстерні традиційних танців (гуцульських, єврейських, індійських). Плановані також покази вистав театрів «Дербеневка» (Росія), «Líšeň» (Чехія), «ДАХ» (Україна). Музична програма фесту зібрана силами музикантів більш ніж десяти країн: Україна, Чехія, Грузія, Росія, Угорщина, Франція. В перший день цікаво буде подивитися на послідовні сети французів Nourou та гурту «Пропала Грамота». Недільний фінал силами майстерного «Харків-Клезмер-Бенд» та гіперенергетичного угорсько-словацького балагану Ghymes теж обіцяє неабияку дозу меломанського задоволення.

У заключний же день програми виступлять «Гудаки», «ДахаБраха», Trans-global Underground, «Перкалаба». Варто зазначити, що останній день фесту відбуватиметься в понеділок, тому важливо не забути про це тим, хто збирається їхати на Шешори «на вихідні».



Ще один цікавий фестивальний дуплет пройде на теренах Львівщини 25-27 липня - «Підкамінь» і «Славське рок-фест». Дивним є те, що організатори обох фестивалів немов не зважають один на одного, і вже другий рік поспіль планують свої проекти в одні й ті ж дати. Минулого року, зважаючи на «ожидівську аварію», «Підкамінь» перенесли, розвівши фестивалі в часі на місяць, але цього року жодний форс-мажор не повинен завадити обом фестам відбивати аудиторію один в одного. Разом з тим і Славське, і Підкамінь, мають свої власні козирі, які й впливатимуть на вибір потенційної аудиторії.



«Підкамінь» - 25-27 липня (Підкамінь, Львівська область)

Організований вперше минулого року з метою популяризації Бродівщини як туристично-привабливого регіону етнофестиваль «Підкамінь» виглядав трохи смішно, адже принаймні половина гуртів в лайн-апі до етно мала дуже опосередковане відношення. Цього року планування самого концепту виглядає значно краще. Хоч і не все те етно, що з народним відтінком звучить, зате українська world music-сцена представлена на фестивалі дуже добре. В перший день принаймні три достойних живих колективи варті уваги: «Атмасфера» дасть можливість перевірити, за що їм вручили українську Global Battle of the Bands; «Русичі» вже цього року розірвали формально камерну сцену «Флюгерів», а тепер ще й на великому просторі можна буде на них подивитися; «Юркеш» обкатує програму, доукомплектовану піснями з другого альбому, тому принаймні нетлінна «Менуети» вартує того, аби їх послухати на живо. Другий фестивальний день дасть можливість послухати «Бурдон», для яких етно - це не просто модна музична тенденція; оцінити ретро-стьобний проект «Сонцекльош» та побачити новий проект «ВВ» та «Ле гранд оркестра», програму якого було презентовано на цьогорічній «Країні Мрій». Третього дня цікавими виглядають сети дніпрян «Вертеп», ветеранів української сцени «Вій» та невтомних в цьогорічних концертних мандрах музикантів «Мертвого Півня». Окрім музичної програми, є ще можливість відвідати один з найгарніших монастирів Львівщини, побавитися на спортивних та історичних майданчиках, послухати літературні читання.



«Славське рок-фест» - 25-27 липня (Славське, Львівська область)

Один із найбільших гірськолижних курортів України влітку просто порожній, і тому проведення літнього фестивалю дає можливість «оживити мертвий сезон». Організатори дійства роблять ставку на закордонних гостей, розбавляючи програму деякими українськими командами. З одного боку, дуже цікаво - послухати потужних гостей з близького зарубіжжя, але разом з тим, як показує минулорічний досвід, якими б відомими в себе на батьківщині не були Farben Lehre, Mamasweed чи Easy Life Natural, публіка швидше «велася» на місцевих виконавців. Хоча, можливо вже цього року ситуація зміниться і під сценою на Farben Lehre творитиметься подібний фурор, як і під час їх виступів в межах «Пшистанек Вудсток». Цього року на фестивалі діятимуть дві сцени: перша - денна - для маловідомих молодих гуртів, а друга - для іноземних та українських команд, що вже встигли про себе заявити. На малій сцені - півтора десятка команд, більшість з яких мені вдалося вперше прослухати за посередництвом сервісу myspace звучать досить цікаво та різноманітно. Що ж до іноземців на великій сцені, то тут для ознайомлення теж довелося спершу пошастати по нету і виявилося, що La Skarnemurta нарізають добряче ска, Giri досить непогано вправляються зі смурним пауер-попом, вищезгадані Farben Lehre розривають польські стадіони під соковиту панкуху, а турки Direc-t поки що виглядають в моєму списку найбільш бажаними для музичного побачення, адже їх жорстка альтернатива зі східними елементами звучить дуже обнадійливо. Геть забув про формально іноземних, але надзвичайно українських The Ukrainians - гурт востаннє давав концерти в Україні ще на початку 90-их, справжні співці перебудовної іронії вже вдруге в цьому році планують дати концерт в Україні: виступ у провальному Космачі зірвався, сподіваюсь, зі Славським все буде добре. З відомих українських гуртів планують відіграти Chilibombers, «Пропала Грамота» та «Мертвий Півень», чий минулорічний опівнічний сет в Славському був справжньою окрасою фестивалю.

Як показує попередній огляд, дуже важко знайти фест з власною цікавою музичною програмою. Більшість перелічених гуртів відвідають якщо не два, то три фестивалі. Епопея з множенням етнофестивалів набирає загрозливих темпів і тому можливість поїхати на слабо організоване збіговисько з поганою інфраструктурою та звуком теж треба мати на увазі. Є ще багато інших фестивалів, які вже проводилися в минулі роки, але про цьогорічні фести ще немає жодної інформації, як-от «День Незалежності з Махном», «Тарас Бульба» чи бардівський фест «Бескиди», де ще досі не визначилися зі списком учасників.

Варто зауважити й те, що фестивалі, за великим рахунком, безкоштовні, але навіть при реєстрації в кемпінгу того чи іншого фесту не можна вимагати дотримання планованої та виставленої в Інтернеті програми і списку виконавців. Подібна ситуація була вже цього року із сумнозвісними прес-релізами фестивалю в Космачі, де список учасників двічі кардинально змінювався. Будемо думати, що це був перший цьогорічний фестивальний млинець, а всі інші мали б, за традицією, кардинально відрізнятися від першого.



Фото зі сайту http://www.pidkamin.ridne.net

Андрій Андрушків для ZAXID.NET http://www.zaxid.net/article/18954/

Катруська Пономаренко - 5-7-2008 у 20:57

Я так! фестивал! дуууже люблю. Минулого року була в Славську, на Бескидах ! в П!дкамен!. Найб!льше сподобалось в П!дкамен!, орган!зац!я, як на мене дуже хороша, музика чудова, а головне якась особлива затишна атмосфера. Щодо Славська, то величезною перевагою э те, шо поряд з м!сцинкою, де все в!дбуваэться тече р!чка, в П!дкамен! э лише проведены крани з водою ! джерельце, до якого потр!бно трохи йти, але зате в П!дкамены були б!о-туалети)))...Не знаю чи вдасться цього л!та поъздити по фестивалях, але в П!дкам!нь поъду обов*язково!!!