Форум Рідного Міста

Від фундаменту до даху

Рост - 2-6-2008 у 00:22

Хочу розпочати тему про будинок. Не про будівництво, на разі, а про відновлення існуючого старого будинку. Можливо, комусь стане в нагоді (мені, наприклад :) ), тим більше, що люди, що розуміються в будівництві тут бувають. А може би й нові підтягнулися фахівці - тут і нам користь, і собі реклама :)

Отже, дано.
Невеликий одноповерховий цегляний будинок. Старенький трохи.

Фундамент.
Грунтові води глибоко, на глибині не менше 7-8 метрів - і добре (для будинка) і погано (для копання криниці, якої нема).
Фундамент мурований з каменю. Здається, пісковик, чи щось в тому роді, такий жовтуватий. Три стіни нормальні, сухі, а от четверта, тильна, яка повернена до саду, тягне вологу. Пляма на стіні до півметра у висоту від верху фундаменту. А сам цей верхній рівень фундаменту майже на рівні з землею виходить. Горизонтальна гідроізоляція - була рубероїд зі смолою, як то стандартно в ті роки робилося - уже тю-тю.
Стоїть питання номер один - відновити гідроізоляцію.
Є старий метод. Частково, по метру, наприклад, зі стіни виймається шар цегли, той, що після фундамету, кладеться новий шар гідроізоляції, цегла замуровується назад.
Але часи йдуть, технології розвиваються. Тепер існує так звана проникаюча гідроізоляція. Вона наноситься на вологий фундамент і, проникаючи в капіляри конструкції, кристалізується всередині, закриваючи пори.
Мене цікавить екологічність. Є бажання зробити весь будинок максимально чистим в цьому плані. А деякі матеріали з існуючих, наприклад, на основі епоксидних смол, а ця зараза таки отруйна, знаю по своїй роботі. Але є й інші, тому буде дуже доречною порада, яка проникаюча гідроізоляція екологічніша. Якщо вона така є.
Далі. Звісно фундамент треба буде відкопати і покрити, очистивши, гідрофобізатором. Знову ж, яким? І чи потрібно зробити перед цим обмурівку кам'яного фундаменту гідроізоляційною штукатуркою, а чи й простим цементом. Ну, щоб був єдиний суцільний шар, на який потім нанести гідрофобізатор.
Чи є в будинку щось типу підвальчика навіть ще не знаю, тому що твориться всередині фундаменту невідомо. Але оскільки підлога від вологи попри оту стіну з пробитою гідроізоляцією підгнила, її доведеться міняти, то можна, напевно, буде добратися і під підлогу. Чи варто тоді буде зробити бетонну стяжку і її теж накрити гідро+тепло ізоляцією?
Оскільки ділянка має нахил, чи вартує для захисту від дощових та талих води при верхній стіні зробити дренаж? Якщо так, як його правильно організувати?
Поки що по фундаметну більше питань нема.
Заїхав в "епіцентр", вони про такі речі навіть не чули. А це напевно найбільший будівельний супермаркет... Ех...
З наявних брендів - є Церезіт, Фейдал, в принципі, немало чого є, але конкретно потрібних матеріалів не спостерігається. Буду шукати ще по будівельних фірмах, може в них є потрібне. Тільки що?

Стіни.
Стіни цегляні. Тріщин не виявлено. Чим краще зробити теплоізоляцію + зовнішню штукатурку знову ж виходячи з питань екологічної чистоти?

Дах.
Дах з черепиці. Натуральної. Але через стару грушу, яка повністю закривала, вірніше, й досі закриває хату від сонця, значна частина поросла мохом. Виглядає дуже гарно, але доведеться перекладати. А раз так, то з огляду на високий стрих, хотілося б зробити там теж кімнатку. А черепиця зараз лежить на звичайних горизонтальних планочках - і все.
Усі дерев'яні конструкції сухі, не порохняві (черепиця не протікала).
Стоїть задача організувати теплоізоляцію.
І знову ж з екологічності, - яка плівка, який матеріал теплоізоляції? Бо пропозицій багато, а як в тому всьому орієнтуватися...

Каналізація. Тобто, її відсутність.
Вигрібну яму доведеться робити. Стінки обов'язково бетонні, чи може який пластик (капрон) підійде? Бо глянув на ціну готових бетонних кілець, додав вартість доставки, задумався... Значно дешевше на місці вилити, якщо бетон - єдиний підходящий матеріал.
Кут нахилу каналізаційної труби, наскільки знаю, порядка одного градуса, і на глибині нижче рівня промерзання.

Це, на даний момент, основні проблеми. Буду вдячний за наводки :)

Hanor Narasson - 2-6-2008 у 08:33

1. Подивіться, який стан самого фундаменту в першу чергу, наскільки добре зв'язані між собою ті каменюки. Бо були прецеденти, що як тільки рушили землю навкруг - фундамент "посипався".

допишу потім...

Марія Вибранівська - 2-6-2008 у 09:02

Тел. 297-06-81, Роман Зенонович - технолог, фірма - "Отава", займається гідроізоляцією. Роман Зенонович - дуже толковий і грамотний, досвід великий. З ним можна порадитися з приводу гідроізоляції. Він порадить і матеріали.

dr.Trollin - 3-6-2008 у 14:01

каналізація ("септик") http://wwwboards.auto.ru/housing/0340/107288.shtml
але вважати, щоби потім не було як у http://nadia-yacik.livejournal.com/448794.html

(благо, що у нас таки Україна...)