Форум Рідного Міста

Можливо, у нашої галактики не 4, а всього 2 спіральних "рукави"

Максим Жаровський - 4-6-2008 у 21:53

Агентство NASA і Каліфорнійський технологічний інститут опублікували великий знімок нашої Галактики, зроблений інфрачервоним орбітальним телескопом Spitzer. Мозаїка, викладена в он-лайн за цією адресою, складена з 800 тисяч окремих зображень, отриманих за допомогою інфрачервоного масиву камер (infrared array camera) і багатодіапазонним фотометром (multiband imaging photometer), якими обладнаний телескоп.

Мозаїка, складена із знімків нашої галактики, зроблених Spitzer.

Зелені області позначають скупчення органіки - поліциклічних ароматичних вуглеводів, синій колір на знімках відповідає випромінюванню зірок, червоний - розігрітому пилу та газам. Регіони, у яких відбувається активне формування нових зірок, представлені як суміш червоного та жовтого.

Цей знімок викликав здивування у астрономів: отримана картина недостатньо відповідає сучасним уявленням про структуру Молочного Шляху. Астроном Роберт Бенджамін з університету штату Вісконсін в Уайтуотері в інтерв'ю New Scientist взагалі висловив припущення, що у нашій Галактиці не чотири, як вважалось досі, а всього два великих спіральних рукави. Бенджамін, вважає, що рукави які він пропонує називати "малими", складаються з пилу і газів містять небагато зірок, тоді, як інших рукави містять і газ, і багато зірок.

Крім основних "рукавів", відповідно до сучасних уявлень, Молочний Шлях має кілька менших "відростків", у одному з яких, до речі, знаходиться наша Сонячна система. Так чи інакше, але точної інформації про структуру нашої Галактики астрономи з об'єктивних причин отримати досі неспроможні, тому, як визнає сам Бенджамін, нинішні уявлення тільки на 40% - наука, решта - уява.


Центр нашої галактики в інфрачервоному діапазоні.

Мозаїка нашої галактики - High-Resolution (2400x3000) : JPEG (6.2 MB)

джерело: http://science.compulenta.ru/358960/

Юрій Сєров - 5-6-2008 у 11:03

А чому "молочний", а не Чумацький?

Максим Жаровський - 5-6-2008 у 15:40

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Юрій Сєров
А чому "молочний", а не Чумацький?


Чума́цький Шлях (грец. Γαλαξίας, лат. Via Lactea, англ. Milky Way, рос. Млечный Путь) — питома українська назва галактики, у якій знаходиться наша Сонячна система, а також усі зорі, які ми бачимо неозброєним оком.

Тарас Сокальський - 5-6-2008 у 17:58

Сперечався на цю тему ще в школі з однокласником, що захоплювався астрономією. То він стверджував, що наукова термінологія базується на міжнародних назвах, тому астрономи дотримуються назви "Молочний Шлях" :wow: