Форум Рідного Міста

Про інтелектуалів

Андрій Пелещишин - 18-6-2008 у 19:53

Я ніколи не був "інтелектуальним снобом", і хоча є достатньо ерудованою в деяких областях знань людиною, ніколи не оцінював інших людей за цим критерієм.
Проте поряд є інший критерій. Псевдоінтелектуалізм.
Це коли хтось щось пробує сказати щось "дуже мудре" лише з метою створення власного додатнього образу.

http://pravda.com.ua/news/2008/6/11/77401.htm

Цитата:

– Давайте не говорити: "якби ...". Наведу історичний приклад: було таке древнє місто-держава Лаконіка. Його оточили спартанці і винесли ультиматум, який звучав приблизно так: "Якщо ми вас візьмемо штурмом, тоді усіх знищимо і зруйнуємо ваше місто... Здавайтеся". Відповідь їм дали наступну: "Якщо…"


Як то кажуть, інколи краще жувати.
Принаймні, якщо вірити Вікіпедії, це сказали спартанці Олександру.

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D...
А в межах загального розвитку нагадаю, що Лаконіка - це не місто-держава, а історична область стародавньої Греції, столицею якого була власне Спарта. І як спартанці могли брати в облогу лаконійців - уявити направду важко.

Взагалі, знання про Лаконію і Спарту (до речі стосунки там справді були значно складніші) не відносяться до числа важливих. Проте, розумна людина ніколи не буде "падати на умняк" по темі, якою не володіє.


P.S. Пан Бут говорить що він закінчив 2 дуже крутих військових заклади.
У мене на горищі валяється "Книга будущих офицеров" для учнів суворівських училищ, де цей епізод дуже красиво розписано. З малюнками, ілюстраціями і буквами великим кеглем. Поряд з епізодами про Піра, Кіра та Олександра Великого.

Андрій Пелещишин - 18-6-2008 у 19:56

До чого я підняв цю тему? Та в принципі з пропозицією формування колекції "псевдоерудиції" наших чільників та тих, хто претендує на цю роль.

До речі, згадалася знаменита "Анна Ахмєтова" Віктора Януковича. Хоча можливо, це не псевдоінтелектуалізм, а щось з психології.

Тарас Задорожний - 19-6-2008 у 08:46

Він просто тоді обмовився. Він же сам казав, що бачив всі її картини :lol: