Форум Рідного Міста

У комп'ютерах контрабандистів знайдено креслення компактної яде...

Максим Жаровський - 19-6-2008 у 21:35

Мережа контрабандистів, яка займалася постачаннями радіоактивних речовин мала в розпорядженні креслення компактної ядерної боєголовки, повідомляє Guardian. Виявити креслення вдалося в ході розслідування діяльності злочинного угрупування пакистанського металурга Абдула Кадіра Хана. Мережа Хана поставляла компоненти для ядерних розробок Ірану, Північній Кореї і Лівії. Правоохоронні органи викрили угрупування в 2003 році, і приблизно тоді ж спецслужби вийшли на слід швейцарського інженера Урса Тіннера, який, по деяких відомостях, співпрацював з Ханом, а також шпіонив на ЦРУ. І саме на комп'ютері Тіннера серед зашифрованих файлів були знайдені креслення ядерної боєголовки.

Як відзначає, фізик Девід Олбрайт, колишній інспектор ООН по питаннях озброєнь, знайдені "конструкторські плани" дозволяють створити компактну боєголовку, яка підходить для розміщення на іранських балістичних ракетах середньої дальності. Протягом декількох останніх місяців швейцарські власті таємно знищили близько 30 тисяч файлів з комп'ютера Тіннера, проте не виключено, що креслення ядерної боєголовки вже передані зацікавленим країнам. Крім того, як відзначає Guardian, документи, видно, потрапили до рук властей Сполучених Штатів і Міжнародного агентства по атомній енергії (МАГАТЕ).

Абдул Кадір Хан, що вважається в Пакистані національним героєм, в даний час знаходиться під домашнім арештом в Ісламабаді. Що стосується Урса Тіннера, то він вже протягом чотирьох років чекає за ґратами судового розгляду. Під варту також поміщений Мазко Тіннер, брат Урса Тіннера. Батько злочинців Фрідріх Тіннер, що контактував з мережею Хана, ще більше 30 років тому спочатку був арештований, проте потім звільнений.

джерело: http://ua.n-admin.com/n37-424.html