Форум Рідного Міста

Майбутнє ЄС

Андрій Пелещишин - 21-6-2008 у 20:00

Наскільки я зрозумів з новин, у Європейському Союзі розпочалася криза, пов'язана з проблематичним проходженням на рівні країн Лісабонської угоди.
Зустрів навіть політологічні прогнози початку кінця ЄС.
Може в цьому щось і є. Дивлячись на лиця європейських політиків, чомусь мені здалося що розпочалася війна між новоспеченими загальноєвропейськими та традиційними національними бюрократами.
Колись подібна війна зруйнувала СРСР.

Максим Стюфляєв - 21-6-2008 у 23:36

Пане Андрію, дякую за хорошу тему! Зараз час пізній, тому до цієї проблеми я ще повернуся вдень, а поки скажу коротко. Цілком очевидно, що ЄС уже доволі довго охоплений глибокою кризою. На мою думку, криза ця почалася тоді, коли економічне співтовариство почали перетворювати у "Сполучені Штати Європи". Тобто поки пріорітетними були вільний ринок, безвізовий режим та навіть спільна валюта, все було ок. Проблеми почалися із розширенням функцій Європарламенту, спробами ухвалити єдину Європейську Конституцію. Бо можна довго базікати про глобалізацію, але, гадаю, не надто європейським державам кортить свої суверенні права обмежувати. Існує також чимало інших чинників. Зокрема додало проблем розширення ЄС у 2004 році. Але основна саме опір національних еліт поглибленню інтеграції. З часом цей опір лише посилюватиметься. І, якщо зараз європейські бюрократи не зроблять правильних висновків, незабаром ЄС справді чекає доля СРСР.