Форум Рідного Міста

Сам удома не воїн.

Максим Жаровський - 8-7-2008 у 09:59

Зростає кількість шахрайств, жертвами яких стають діти.

Сусідньою країною стрімко поширюється новий тип шахрайства. Дочекавшись, поки дорослі підуть працювати, зловмисники, представляючись працівниками міліції, лякають малят нападом на квартиру і радять віддати усе цінне їм на зберігання. Таких злочинів більшає саме під час канікул. На думку психологів, ситуацію погіршує і те, що батьки рідко роз'яснюють малятам правила безпеки.

Трагікомічний випадок стався днями у Центральному районі Тольятті. Шестирічну дитину залишили вдома одного – тато був на роботі, а мама вирушила по магазинам. Несподівано у квартирі пролунав дзвінок. Незнайомець «секретно» розповів малому: що дуже швидко сюди з'являться грабіжники. Щоб зловмиснику нічого не дісталося, співрозмовник порадив не класти трубку та зібрати усі наявні цінні речі в мішок і викинути з вікна. «Я ваш дільничний, – сказав чоловік. – Цінності я підберу, і потім запрошу твоїх батьків у відділення і все їм передам».

Слухняний хлопчик швидко зорієнтувався і склав в окремий пакет найбільш дорогі речі – DVD-диски із найбільш улюбленими мультфільмами. Злочинці, що очікували іншого улову, спочатку трохи отетеріли. «Твої батьки зрадіють, що ти врятував лише свої мультики, – відчитав малюка телефонний незнайомець. – А золоті прикраси у твоєї мами є?». Хлопчик швидко повкидав в пакет каблучки і сережки і жбурнув його з кватирки донизу. Наостанок він отримав вказівку кудись сховатися: з хвилини на хвилину мали з'явитися грабіжники. Мама виявила сина у шафі. Він гордо розповів їй про те, що зробив дорослий вчинок...

Схема злочину приблизно однакова. Дорослі тиснуть малюка авторитетом, мовляв, невже ти сумніваєшся в мені? Дитині ніяково сказати про це незнайомцю, і вона віддає перевагу зробити, як йому веліли. Тим паче коли школяра залякують тим, що матусі та татові дуже погано, та кваплять його. Особливо легко обдурити людині у вигляді міліціонера. Так було в Ставрополі 17-річний підліток, прикриваючись саморобною міліцейською формою, знаходив самотньо гуляючих школярів із мобільними телефонами. Юнак запевняв дітей, що його мобілка перебуває у розшуку, і забирав апарати у законних власників. Схожим чином обібрали дітей у Пермі. Шахраї прикидалися обуреною сімейною парою, яка вимагала віддати телефон, тому що в їх сина вкрали такий самий.

Експерти визнають: сучасні батьки стали безтурботними, ніж кілька років тому. Необхідно згадати напівзабуті правила безпеки. Вони прості: з незнайомцями не говорити, двері нікому не відкривати і про всіх підозрілі моменти повідомляти мамі з татом. Дитина, що залишається сама удома, повинна знати робочі і мобільні телефони батьків, бабусь-дідусів та сусідів. І також свого справжнього дільничного.

Повну статтю можна знайти за адресою : http://news.mail.ru/incident/1863091/

Марія Вибранівська - 8-7-2008 у 10:21

В моїх знайомих є донечка Настуся.
Якось вона була вдома сама. Ввечері мама запитує: ніхто чужий не приходив?
- Ні, приходили тільки твої і таткові знайомі.
_ а звідки ти знаєш, що це наші знайомі?
- А вони питали, чи є дома тато або мама...

От і так буває, добре, що добром закінчилося. Але це я до того, що дітям треба пояснювати, виходячи з особливостей дитячої логіки.

До речі, ця ж Настуся на слова мами:" Настуся, якщо хтось чужий буде тобі казати, що дасть ляльку чи шоколадку, ні в якому разі не йди за тим чужим!"
- Мамо, ну звичайно ж! Я спочатку переконаюся, чи є в нього та шоколадка...

Андрій Пелещишин - 8-7-2008 у 10:25

Боюся, що 6-річну дитину навчити таких речей не можна, а хіба залякати на все життя. І потім усіх шарахатися буде.

Юрій Сєров - 10-7-2008 у 03:08

Можна спробувати десь на рівні гри пояснити головні правила поведінки. Хоча найкраще, і в багатьох країнах це регламентується законом, не залишати малих дітей самих вдома.

Андрій Пелещишин - 10-7-2008 у 07:48

Ну та хто має голову і кого життя не дуже притисло, той і не залишає. Але на жаль, всяке буває, і може просто не бути іншого виходу, ніж залишити.

Марія Вибранівська - 10-7-2008 у 12:43

Я з своїм сином обговарювала всякі можливі трафунки. І це дало користь: коли він будучи в 2 класі сам ішов в школу, двоє хлопців захотіли відібрати в нього гривню, Малий, звичайно не віддав, і вбіг в перше-ліпше громадське приміщення, то була ощадна каса, підійшов до старшої жіночки і попросив довести його до школи. Дитині звичайно не відмовлять. Розумію, що і жіночки бувають різні, але це все ж варіант. Тим більше що хороших людей більше, ніж поганих.