Форум Рідного Міста

Google відкрив загальний доступ до інтернет-енциклопедії Knol

Максим Жаровський - 24-7-2008 у 14:41

Через 7 місяців після оголошення Google про запуск власної інтернет-енциклопедії, пошуковий гігант запросив широку аудиторію до участі у проекті, повідомляє Computerworld.

До сьогодні лише запрошені автори могли додавати статті (knol – "одиниця знання") в Knol. Тепер будь-який власник логіна Google може бути співавтором енциклопедії.


Автори зможуть контролювати всі зміни у своїх статтях (зображення із сайту knol.google.com).

За згодою авторів на сторінках їхніх статей буде розміщуватись реклама, прибуток від якої буде розподілятися між автором і Google. Передбачається, що реклама буде тематично пов'язана із статтею.

Комерційне підгрунтя проекту викликає в багатьох сумніви щодо академічної цінності енциклопедії. Експерти вважають, що автори, які зацікавлені в отриманні прибутку, будуть більше писати статті на популярні теми.

З часу оголошення про старт проекту, Knol вважали потенційним конкурентом Wikipedia. Проте менеджер продукції Google Седрик Дюпон заявив, що компанія розглядає Knol, як доповнення до Wikipedia.

На відміну від анонімної "вільної енциклопедії" Google вимагає вказувати авторство, щоб читачі могли оцінити надійність джерела. Крім того користувачі не можуть змінити статтю без схвалення автора, натомість Google дозволяє створювати кілька статей на одну тему. Статті будуть ранжуватись за популярністю, що має мотивувати авторів до подання якісного матеріалу.

джерело: http://www.compulenta.ru/net/364225/

Андрій Пелещишин - 24-7-2008 у 15:06

Цитата:
Статті будуть ранжуватись за популярністю, що має мотивувати авторів до подання якісного матеріалу.

А на практиці - до "рефератоподібного" та "рефератопридатного" матеріалу. :)

Хоча взагалі не ясно, як оцінюватиметься популярність. По ідеї, за темою можуть бути переглянуті всі статті (що не змінить порядку), або лише популярні (що лише зміцнить порядок). Як наслідок - руху ніякого не буде.
Можливо - за корисністю (за оцінками відвідувачів?). Якщо так, то тоді будем мати банк рефератів :)

Андрій Пелещишин - 24-7-2008 у 15:12

http://www.knol.google.com/ - мені не вантажиться, вантажиться http://knol.google.com/

Ярема П. - 24-7-2008 у 15:50

Цитата:

На відміну від анонімної "вільної енциклопедії" Google вимагає вказувати авторство, щоб читачі могли оцінити надійність джерела. Крім того користувачі не можуть змінити статтю без схвалення автора, натомість Google дозволяє створювати кілька статей на одну тему. Статті будуть ранжуватись за популярністю, що має мотивувати авторів до подання якісного матеріалу.

Оце мені найбільше подобається. Спіткався з випадками, коли статтю в вікіпідії просто викидали, бо вона суперечила чомусь там.

Юрій Сєров - 25-7-2008 у 05:58

Наскільки я пригадую, ідея була така, що автор статті заробляє на адсенсах, які висять на сторінці з його статтею.

Андрій Пелещишин - 16-1-2013 у 20:53

Сьогодні вирішив заглянути в Knol. Як виявилося, проект уже доволі давно помер :( Замість нього якийсь зовсім мутний annotum.org , який насправді є умовно спрощеною версією blogspot, причому на платформі Worldpress. Це при тому, що в Гугла крім blogspot є ще і Google Sites
Щось Гугл починає хворіти гігантизмом. Купа проектів починаються, анонсуються, потім тихо вмирають, створюючи дискомфорт і недовіру в тих, хто мав необережність ними користати раніше. Як приклад - Google Wave, Orkut з незрозумілою перспективою на фоні Google Plus, зміна політики щодо Google Apps. Про дрібніші проекти уже і не згадаю.

Ярема П. - 17-1-2013 у 00:08

Ну бач, це метод проб і тику, щось суспільство приймає, щось ні. Не проходить проект апробацію - викидають. По моєму, це нормальний природній відбір. Гугл вейв взагалі фігня якась, я якось відразу не сприйняв його.

Андрій Пелещишин - 17-1-2013 у 00:35

А я був якраз почав його використовувати, а через тиждень оголошення про закриття. Це було рішення суто для командної роботи.

Мені здається, що апробацію проводять заслабо, якось так ніби все само закрутиться. А в деяких випадках можна наперед сказати, що не закрутиться, як це є з Анотумом.
Або затрати перевищать прибутки (я, наприклад, не уявляю, як вони відіб'ють затрати на Street View в його теперішніх чи перспективних обсягах).

Андрій Пелещишин - 17-1-2013 у 11:20

Ще до питання про Кнол.
Кнол мав перспективу, адже "Спіткався з випадками, коли статтю в вікіпідії просто викидали, бо вона суперечила чомусь там. " :)
Під дахом Гугла, попадаючи в результати пошуку окремим розділом, він міг би зайняти дуже вагоме місце. Але хтось повинен створювати контент. А контент почнуть створювати тільки тоді, коли повірять, що проект існуватиме і процвітатиме.