Форум Рідного Міста

Про сучасну українську літературу

Надія Баловсяк - 28-7-2008 у 10:29

питання до шановних форумчан
яку останню книгу сучасних українських авторів ви купуєте?

і як часто ви це робите -- купуєте твори українських сучасників

дякую.

Ірина Роздольська - 28-7-2008 у 11:48

О! Постійно! Останні покупки - Роздобудько (вся серія), Кокотюха "Шукачі скарбів", "Легенда про безголового" (детективи для чоловіка), для себе ту ж Роздобудько (в неї є не тільки детективи), Наталка Сняданко і Забужко "Notre Dame D'Ukraine". Це за останні 3 місяці. Ага, ще Софія Андрухович "Жінки їхніх чоловіків".

Надія Баловсяк - 28-7-2008 у 11:53

а що Сняданко?

а як це -- вся серія?
що -- її книжки за всі роки за раз?

Ірина Роздольська - 28-7-2008 у 12:01

Сняданко "Чебрець в молоці". Вся серія детективів: "Оленіум", Амулет Паскаля, Гудзик, Останній діамант міледі, Пастка для жар-птиці, Ескорт у смерть. Це не всі, але майже всі. В одному магазині ця добірка була разом і чоловік одним махом її згріб і цілий тиждень тільки і читав детективи Роздобудько:)

Dmy - 28-7-2008 у 13:53

Така деталізація:o
Це якесь інтернет-опитування?:rolleyes:

Надія Баловсяк - 28-7-2008 у 14:28

ага
моє особисте

Ярема П. - 28-7-2008 у 15:40

Нормальне розпитування. Мені імпонує, бо я багато читаю. От ти, Дмитро, яку книжку українського автора читав востаннє? (без підвоху, просто цікаво).
В принципі, можна б було започаткувати окрему гілку, де б хто що прочитав, ділився б враженням від прочитаного.

Юрій Сєров - 28-7-2008 у 20:13

До Надії:
Якщо Жадана не читали, то можете придбати "Капітал" - збірка творів за останні роки.
Ну і "Таємниця" Андруховича так нічого...
До Яреми
Не знаю чи зовсім те що треба, але існує вже ось така дискусія:
http://misto.ridne.net/viewthread.php?tid=1156&page=4


Ярема П. - 28-7-2008 у 20:56

О! Якраз то. Я пам’ятав що щось таке було, але не зміг відразу знайти. Якби там вказівка була щось типу "відгуки про книжки", то б швидше шукалося.

Dmy - 28-7-2008 у 21:19

Я б у посиланні все ж поставив не page=4, а page=1 :D
Було ще таке: Яку останню книжку прочитав

Можна ще пошукати безпосередньо в розділі "Культура"

Надія Баловсяк - 28-7-2008 у 21:21

мене не цікавить, що прочитати, я думаю, що я вам побільше розкажу пр укр книжки. бо я купую практично всі новинки

окей.

поясню мету

мене цікавить як панове національно свідома інтелігенція підтримує гривнею національну культуру. ну да -- "трындеть не мешки ворочать". замість "разглагольствовать" пішли б книжечку купили, ага.

бо схоже що не дуже підтримує.

тепер про до пана Сєрова: з трьох куплених Жадана прочитана одна, решта валяються. читати не буду, не моє. Андрухович вдома є весь, Таємниця прочитана 1,5 роки тому (якщо не більше).

я казала, що я купую всі українські книги? ;-)

Ярема П. - 28-7-2008 у 21:27

Ого! Знімаю шапку перед Надією!!!

Цитата:

мене цікавить як панове національно свідома інтелігенція підтримує гривнею національну культуру. ну да -- "трындеть не мешки ворочать". замість "разглагольствовать" пішли б книжечку купили, ага.


Так їх, так :D Я на 99% впевнений, що не так багато таких тут на цьому форумі набереться. Або переконайте мене в тому...

Юрій Сєров - 28-7-2008 у 21:31

Та ні, купуємо по трохи.
Ось буде форум, знову закупимося.
Ще забув: останнє, що купував, то була Матіос. "Майже ніколи не навпаки" і "Нація".

Надія Баловсяк - 28-7-2008 у 21:58

хе-хе

Дарусю її почитайте.

а що -- раз на рік на Форумі?
невже у Львові так погано з укр книгами?
не вірю

Dmy - 28-7-2008 у 22:03

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Ярема П.
Нормальне розпитування. Мені імпонує, бо я багато читаю. От ти, Дмитро, яку книжку українського автора читав востаннє? (без підвоху, просто цікаво)
Те що я про опитування запитав, так воно на те виглядає (хоча, можливо, це вже якась "професійна хвороба").
"а як це -- вся серія?" "що -- її книжки за всі роки за раз?" "як часто ви це робите -- купуєте твори українських сучасників" - не конче схоже на просту цікавість (доречі, давав лінку, так можно порівняти, як там люди розпитували одне одного саме просто із цікавості - дещо відрізняється).

Твори українських сучасників я купую, зазвичай, як до Києва вибираюсь. Не тому, що це найбільший центр української культури, а тому, що приблизно знаю: де що лежить, отже встигаю серфанути крапками досить швидко й ефективно. Востаннє був наприкінці листопада (був ще напочатку травня, але дуже швидко і не сам; тому ніц не купив).
Але то не страшно, позаяк останні роки 3-4 я не встигав перетравлювати те, що купував, відтак наразі маю чергу десь так із півсотні найменувань. Але там, звісно, не лише українська автура.
За такої навороченої процедури мені не просто згадати, що саме українського я читав востаннє. Здається це була "Тема для медитації" Кононовича чи "Провина" Хоми (нарешті я до них дотягнувся), абощо. Ці книжки щось там 2003-2004 років видання, але я далеко не завжди читаю у хронологічному порядку.
Ага, згадав! Я ще не так давно читав "Містер і міссіс Ю в країні укрів" Марії Матіос, але про "якість" і заангажованість цієї "нетлєнки" встиг уже висловитися в іншій темі.

Dmy - 28-7-2008 у 22:20

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Надія Баловсяк
мене не цікавить, що прочитати, я думаю, що я вам побільше розкажу пр укр книжки. бо я купую практично всі новинки
Як Юрій, так і я згодом відповідали на яремине "в принципі, можна б було започаткувати окрему гілку, де б хто що прочитав, ділився б враженням від прочитаного". Звичайні підказки.
Так само частина мого наступного посту є відповіддю на його ж персональне запитання. Це я пояснюю, щоб уникнути зайвих коментарів.
Цитата:
мене цікавить як панове національно свідома інтелігенція підтримує гривнею національну культуру
Чому тоді самими книжками обмежуватися? Навряд чи ФоРуМська спільнота активно купує полотна сучасних українських живописців, але про музичку можна було спитати. А також про кіно з мультиками.

Надія Баловсяк - 28-7-2008 у 22:23

ви про українське кіно і українські мультики?
тобто українського виробництва?

вау

поділіться цією сакральною таємницею

Юрій Сєров - 28-7-2008 у 22:29

Дарусю читав давніше.
Нє, з книжками нормально.
Просто якось так виходить, що закуповуємося (ще з деякими фоурмчанами) переважно масово на Форумі, а протягом року раз на якийсь час робимо вилазки у книжкову гуртівню (там дешевше) і там теж закуповуємося.
Відносно Дми-трових зауваг, то музику рідко купую, раніше частіше купував. Але зараз і купувати особливо нема чого. З останнього Мертвий Півень.Вибране Народом і Кримінальні сонети.
Кіно і мультики не купую.

Dmy - 28-7-2008 у 22:33

Між іншим, для повноти картини не можна обмежуватися обліком лише вітчизняних авторів.
Наприклад, купив я в Чернівцях роман польського детективіста Краєвського. Але ж в українському перекладі. Тлумачі - теж люди (тобто діячі культури), і їм з моїх потрачених грошей теж трохо накрапало. Хай мене хтось переконає, що цей акт купівлі не є підтримкою української культури й української книговидавчої справи. Те саме стосується іноземних ДВД з українською озвучкою та навіть походів до кіна, бо воно вже є україномовним - над ним вже попрацювали "представники нашої культури", і ми, сплачуючи вартість квитка, їх (і її) підтримуємо.

Надія Баловсяк - 28-7-2008 у 22:57

а вас хтось переконував в зворотньому?

Dmy - 28-7-2008 у 23:16

Ні. Просто запитання у стартовому повідомленні
"яку останню книгу сучасних українських авторів ви купуєте?" і
"як часто ви це робите -- купуєте твори українських сучасників"
досить неповно віддзеркалює озвучену згодом мету
"мене цікавить як панове національно свідома інтелігенція підтримує гривнею національну культуру"

Надія Баловсяк - 28-7-2008 у 23:24

ох, як я "люблю" пояснювати очевидні речі....

ДЛЯ МЕНЕ підтримка національної культури гривнею означає купівля книжок
бо картини то є доволі дорого і не всім доступно
фільми я не купувала уже років багато як

і я не ставила собі за мету скласти список як можна підтримати укр культуру. а спитала як це в МОЄМУ сприйнятті
запуститіть тему й питайте про себе і ваше бачення.

о

є ще

я підписалася на "новинар" як єдине україномовне видання класу ньюс-уік (ну уже не єдине бо є макаровський Укр тиждень)

Роман Голощук - 29-7-2008 у 12:04

Купую і сучасну українську літературу і музику (рідше). В основному "затоварююся" на Форумі Видавців та у гуртівнях. З останього - збірка вибраних творів Любка Дереша, Сергія Жадана, Юрія Андруховича - "Трициліндровий двигун любові".

сумна - 30-7-2008 у 09:47

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Юрій Сєров
Просто якось так виходить, що закуповуємося (ще з деякими фоурмчанами) переважно масово на Форумі, а протягом року раз на якийсь час робимо вилазки у книжкову гуртівню (там дешевше) і там теж закуповуємося.


Роблю цілком так само. :-) Бо ніде, як саме на Форумі, є можливість побачити і придбати все те, що з*являється нового у видавництвах Критика, Дух і Літера, Факт (серія "Висока полиця"), Кальварія, Піраміда, Лілея НВ. Подобається серія "Приватна колекція", яку укладає Василь Габор. А з останніх придбань найбільше враження справила "Notre Dame d’Ukraine" Оксани Забужко.
Загалом більше читаю книги авторів, що належать до мого покоління, насамперед від "станіславівського феномену". Постійно купую журнали "Ї", "Четвер", інколи "Київська Русь".
Із молодих авторів також дещо читаю. Якось так виходить, що й серед них більше подобаються "земляки". :-)
І ще маю мрію - прочитати щось нове від Костя Москальця, окрім його колонок в "Пост-Поступі". Не сумніваюся, що він пише, але от чи побачить воно світ коли-небудь...

spark - 30-7-2008 у 11:37

Регулярно купую декілька книжок на місяць, переважно сучукрліт. Остання, яка сподобалася, - Оксана Луцишина "Сонце так рідко заходить", мабуть.

Читати все не встигаю, особливо поезію, але все одно купую. Саме з цієї причини: те, що тобі подобається, треба підтримувати гривнею :) Мені сучукрліт взагалі подобається як явище. Крім того, маю можливість збирати автографи укрсучписів, для чого бажано відповідну книгу мати в себе, а не пропонувати надписати бібліотечну :)

Козачок Сергій - 2-8-2008 у 18:52

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Надія Баловсяк
питання до шановних форумчан
яку останню книгу сучасних українських авторів ви купуєте?

і як часто ви це робите -- купуєте твори українських сучасників

дякую.

Е-е-е... Треба поритися в пам’яті... Останнє що читав з сучасної української літератури це “Рівне/Ровно. Стіна” Ірванця. Та й то не купував а читав у читальному залі обласної бібліотеки. До-речі, вона була в одному екземплярі та чомусь знаходилася у краєзнавчому відділі. Книжка надзвичайно сподобалася по-перше тим що я дуже добре знаю місце дії (прикольно було читати) а по-друге вразило наскільки думки Ірванця багато в чому збігаються з моїми власними.
Ну а з того що купував... Ага! “Пісні для мертвого півня” Андруховича та “Преамбули та тексти” того ж таки Ірванця (за 3 грн). А, ще “Дванадцять обручів” читав, але то я не купував – хтось подарував.
Взагалі я читаю дуже багато але це переважно світова класика. От і зараз у мене під ліжком лежить цілий стос книг які я купив але ще не встиг прочитати. Там і Бёлль, і Анатоль Франс, Андре Моруа, Стівенсон і ще 5-6 книжок. Серед улюблених моїх письменників можу назвати Ремарка, Стефана Цвейга, Річерда Олдінгтона, Френсіса Скота Фіцджеральда, Германа Мелвілла, Генріха фон Клейста, Федора Достоєвского, Жан-Поля Сартра... Зараз взявся за “Заратустру” Фрідріха Ніцше. Покищо йде трохи туговато...
Всі ці книжки маю змогу купувати за копійки, щоправда у дещо поношеному стані, притому усі вони, без сумніву, варті того щоб їх прочитати. Нові книги коштують дорого, а я заробляю не так багато.
А от музику українську трохи купую, хоча у нас тут в Рівному не дуже то і розженешся, багато чого сюди не доходить. Доходило до абсурду коли я у Києві купував альбоми рівненських гуртів.
P.S. Оце згадав! Я читав чимало творів Юрія Мушкетика та Валерія Шевчука, причому купував їхні книги, і навіть більшість з них (чи половина:rolleyes: ) нові!!! У дитинстві також читав багато українських історичних творів Романа Іваничука, Дмитра Міщенка, Івана Білика, Романа Федоріва, Віталія Кулаковського, Петра Угляренка, Миколи Глухенького, Павла Загребельного, Володимира Малика (у дитинстві це для мене взагалі був письменник №1. “Таємний посол” - хвуревер), Юрія Джеджули, Івана Сенченка, Юрія Хорунжого... Чим ці письменники не сучасні?

tysovska - 11-8-2008 у 10:13

Гарне питання про підтримку української книжки гривнею, але не варто забувати, що ми всі - в різних умовах. Якщо у мене в Києві є широкий вибір (найбільший в Україні: книгарні + кілька виставок на рік), то що далі від центру, то ціни вищі, а вибір обмеженіший. От людині й доводиться вирішувати, чи може вона придбати книжку, чи краще все-таки піти в бібліотеку (яка, до речі, останнім часом змінилася на краще в плані асортименту сучасних українських авторів). Раніше я теж гребла усі поспіль українськї книжки, але зараз стала перебірливою - забагато розчарувань. От я не так давно придбала книжку Сергія Пантюка "Сім днів і вузол смерті", яку на звороті рекламує Іван Андрусяк, котрий ненавидить попсу. А книжка виявилася такою попсою, що я попсовішої давно не читала. Я не заперечую право такої книжки на існування, проте її реклама й анотація абсолютно не відповідають змісту, отож просто-таки вводять читача в оману.
А з останніх книжок, які я купила, прочитала і не розчарувалася, - Докія Гуменна, "Дар Евдотеї" (спогади про літературне життя 20-30-х років). Усім раджу. Щоправда, купувала я книжку безпосередньо у в-ві "Дніпро". А скільки українців має змогу навідатись просто у в-во?