Форум Рідного Міста

Сни. Їх значення.

Горват Корнелія - 6-8-2008 у 07:22

Чи була така тема, не знаю, не бачила. То почала нову. Отже, чи вірите Ви у сни, чи мають вони значення у нашому житті? ІМХО, та. Але від чого вони залежать?
Ваш сон – это все о вас. Є така думка:
Чи знаєте ви, що все, що відбувається у ваших снах – це все про вас? Всі символи, які вам знятися уві сні, досить таки прямим чином вказують на ваші проблеми і вас.

Цікаво почути думку форумчан.

Остап Шумин - 6-8-2008 у 08:16

Вірю. Більше того, є певні сни чи сюжети, після яких я точно знаю, що мене чекає. Інші або нічого не означають або я ще просто не розібрався ;)

Ярема П. - 6-8-2008 у 09:41

Фрейда не пробували читати?

Остап Шумин - 6-8-2008 у 09:47

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Ярема П.
Фрейда не пробували читати?

Головне без крайностей :)

Горват Корнелія - 6-8-2008 у 14:19

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Ярема П.
Фрейда не пробували читати?


Пробувала. мало чого дало, направду. Досить туманно, чи мені так здається? а Ви читали Фрейда? Ясності малувато. читала взагалі багато, але систему поки що для себе не виробила.

Ірина Роздольська - 6-8-2008 у 14:29

Ну чому туманно... Від всяких сновідників теж ясної інформації не доб'єшся.

Рост - 6-8-2008 у 14:50

Однозначності нема. Трактування по Фрейду відрізняються від трактувань по Юнгу. А це не єдині "трактувальники", тому або виробляти свою систему, керуючись власним досвідом і аналізом, або залишити це в спокої.

Горват Корнелія - 6-8-2008 у 14:53

таки намагаюся виробити свою систему, тому збираю інфу. вірю, є в цьому сенс.

Горват Корнелія - 6-8-2008 у 14:56

Психіка реагує на події, що відбулися (і відображає їх у снах) і ті, що відбудуться (інтуіція, пророцтво, еtc.). Щось воно є...Багато сонників, значення різні, тому приміряю на себе.

Ярема П. - 6-8-2008 у 15:53

Ну а Фрейд ніби не то само говорив. В нього не було, правда, віднесення снів до трактування майбутнього, бо в нього, напевно, вистарчало розуму не пхатися в мракобісся.

Горват Корнелія - 6-8-2008 у 16:06

А вам не здається, п. Ярема, що є так звані "віщі сни"? Сни, що по декілька раз повторюються, ніби застерігають, направляють... Алегоричні значення намагаюсь трактувати.

Ярема П. - 6-8-2008 у 16:57

Не здається. Взагалі, як то кажуть, коли здається, то треба хрестится.
Взагалі, моя думка - сни це відображеня того, що ми думаємо, переживаємо і т.д., по Фрейду - відображення психологічного стану людину. Віщі сни - це те саме. Ми про щось думаємо, ми про щось подумали, не зауваживши, а воно десь відклалося. ПРотім приснилося, підсвідомість десь витягла, і показала "віщий сон". Я взагалі мало вірю в сонники, трактування і т.д., ворожок. Все можна пояснити з раціональної точки зору, а якщо не можна пояснити - так це не можна пояснити тому, що маємо замало знань на даний час. Ви - вчителька, мали б це розуміти.

Рост - 6-8-2008 у 21:08

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Ярема П.
...Все можна пояснити з раціональної точки зору, а якщо не можна пояснити - так це не можна пояснити тому, що маємо замало знань на даний час.

На мій погляд раціонально пояснити можна лише раціональне. А раціональність - це лише один з принципів, на яких стоїть наш світ.
Стосовно теми даного треду, то я не випадково утримуюсь від суджень, - для когось сни можуть відігравати якусь більшу роль, для когось (як для мене, наприклад) взагалі жодної. Але ж це не означає, що треба рівнятися один на одного, усі ми різні і йдемо різними шляхами.
Інша справа, що за відсутності чіткої методики можна понавіювати різних ілюзій, психіка людини до цього схильна. І тоді можна так заплутатись - мало не видасться.

Андрій Пелещишин - 6-8-2008 у 22:06

Проблема в тому, що "чітка методика" - це також суто раціональне :). І до ірраціонального напевно не дуже застосовне

Рост - 6-8-2008 у 22:29

Методика раціональна. Але може відкривати доступ до нераціонального :) Тобто, вона як двері. І як контролер, щоб не занесло в дебрі :) Ну, щось таке.

Остап Шумин - 7-8-2008 у 09:46

Щоб раціонально пояснювати сни потрібно ще дуже багато знати про себе (психологія, мозок, різного роду впливи, зв’язки... і т.д.), на разі ми можемо спробувати пояснити сни інтуїтивно і суто індивідуально. Як висновок сонники - це типу астрологічний прогноз, дуууже загальний.
Це типу думки в голос :)

Горват Корнелія - 7-8-2008 у 10:39

Згідна з п. Остапом. Сонники - це загальні положення, а у зв"язку з індив. психікою і треба трактувати сни. а ще плюс психологічний стан напередодні.

Люда - 7-8-2008 у 21:39

А на мою думку, багато залежить і від сприйнятливості людини, і від її бажання розбиратися та виводити закономірності. В моїй сім’ї люди іноді бачать сни, що справджуються. Зі мною теж таке трапляється. Причому сни досить різняться, що дозволя мені умовно, для себе їх трохи класифікувати. Так є сни "сірі", відображення якихось поточних ситуацій - сесія, блукання, робота. Е - дуже яскраві, з сюжетами, які я не можу пов’язати з своїм життям, вони рідкісні, але після того лишається піднесений настрій на кілька днів, я їх називаю "мандрівки". Е просто шматки явно пов’язані з переробкою інформації - певні речі, домінування якогось кольору, чіткі сюжети - просто радість реаліста, вони рідко несуть емоційне забарвлення. І є сни, які приходять раптово, несучи один чи кілька чітких символів. Саме символів. Деякі повторювалися неодноразово, я вже їх відрізняю. Деякі приходять рідко, чи й більше не повторюються, треба думати, що б то було. Іноді, після такого сну-символу, якщо прокидаюсь поступово, йде "пояснення" - тобто я розумію, що бачила сон, що він вже "вислизнув" і я прокидаюсь, я думаю над символом, що вкарбувався у пам’ять і раптом неначе відлуння приходить розуміння, що б то могло бути. Але то бува менше ніж в половині випадків. Я трохи про це говорила з іншими людьми - частина символів "збігається" з такими ж них і з деякими сонниками. Частина - мої, індивідуальні, пов’язані, скоріш за все з підсвідомими асоціаціями. Наприклад - можете покепкувати - хвилясті яскраві папужки сняться на марудну роботу і клопоти. Чим їх більше, вони яскравіші - тим більші і триваліші очікуються розгрібони.
Я не можу сказати, що належу до забобонних людей, але не можу заперечити, що вірю у сни, бо неодноразово бачила зв’язок між ними та реальними подіями свого життя. Але люди всі різні, дехто взагалі не бачив кольорових снів чи не снить взагалі - от як я не маю там абсолютного слуху, наприклад. То їм важко пояснити мені, чому їх дратує неналаштована гітара, як і мені - чому я так ставлюся до снів. Власне, всі дуже різні.

Галина Лев - 2-4-2009 у 18:13

Абсолютно солідарна з Людою. Мало не щоночі дивлюсь "кіна" . А ще часом трапляється така дивна річ: мені сниться, що мені сниться. І в тому зовнішньому сні я комусь розповідаю про внутрішній або обговорюю його трактування. До речі, Людмило, мені сьогодні снився Какаду. Хіба не можу пригадати обставин, бо розбудив телефон і сон перервався. Мені найцікавіше постійно сниться під ранок, і тоді якась паскуда мусить задзвонити.

На цій сторінці сонників є кілька. На мою думку, досить схожі трактування в українському й соннику Азара. Можливо внаслідок багатьох століть тісних взажмозв'язків наших з народом єврейським. Але чому я особисто схиляюсь до того українського,- у моєї однокласниці колись була старенька книжечка початку минулого століття з сонником і ворожбитськими ритуалами. Якось до нас у гості завітала тітка з півдня України і привезла таку ж книжку з собою. Моя мама трохи переписала в зошит, і ми користуємось ним уже років з 15. Практично все діє, і сонник, на який я дала посилання, здається, має те джерело або схоже.

http://www.vsesonniki.ru/

Катерина Слобода - 2-4-2009 у 20:07

Також існують припущення, що за допомогою снів організм може давати людині попередження про збої в його роботі.
(Для прикладу: Вам часто сниться, що ви кудись біжите- організм надсилає сигнали-попередження, що серце працює не дуже добре, і тд. і тп.)
Знаю приклади, коли людині протягом багатьох років перед тим як вона має захворіти сниться один і той самий сон.

Юрко Гомеш - 2-4-2009 у 22:59

Дуже влучно і дуже гарно висловилася дописувач: "дивитися "кіна".
Я теж деколи споглядаю ті "кіна" - фантастичні видива. Щоправда, лишень деколи... А хотілося б більше... Особливо, якщо "кіно" приємне. В житті так хочеться чогось приємного...

Пригадався "Соляріс" Станіслава Лема... Хто читав... власне, читав, а не бачив Тарковського, вже не кажучи про бутафорний Голівуд... отже, хто читав Лема, той розуміє: у снах ми не просто живемо далі, у снах ми пізнаємо світ, пізнаємо себе, пізнаємо інших... "Соляріс" Лема - це правдива ода сну, возвеличування сна, це зовсім новий погляд на Людину, як вінець космічного творіння. Коли переймаєшся Крісовим почуттям до... фантома, і хай той фантом буде в образі його... померлої коханої Гері, що вона йому наснилася, прийшла до нього із його спогадів, пам'яті, снів; коли, знов, "фантом" до безтями любить і аж до смерті відданий своєму... реальному коханому - чесне слово, серце просто крається, слези на очі навертаються. В житті було мало таких хвилин, що так розворушували серце, як оцей алогічний "зв'язок" між двома закоханими, котрих розділяє химерна фантасмагорія сну...

Світ якийсь дурний нині. Тому вся надія сьогодні на... сон. На сон, що є єдина наша розрада серед життєвих незгод.

Але й навіть коли сон неприємний, паскудний, жаский і моторошний - все одно... приємно... Бо це твій "сон", твоя власна півсвідомість сама його тобі згенерувала. Це твій власний сон, і ніхто інший не підвладний над твоїм сном. Ба навіть ти сам не півладний над своїм же сном! Тому з повагою стався до свого сну.

А може, сни приходять до нас із Космосу? Достоту як солярісовий Океан "бавився" з людьми, матеріалізуючи їм їхні власні сновидіння.... Ірреальність буття змушує поглянути на реальний світ зовсім іншими очима.

Пригадалася дитяча казка. Що є наймиліше понад усе на світі? Та все той же сон... Дивовижно!

То щось цілком фантастичне - людський сон.

Хай насниться вам сьогодні просто сон...

Тарас Ільчишин - 3-4-2009 у 10:19

а що означає коли сни не сняться?

Марія Вибранівська - 3-4-2009 у 11:13

Міцно спите, совість чиста і більш менш все кругом вас в порядку.

Юрко Гомеш - 3-4-2009 у 12:02

Неправда. Як можна так міркувати?!
Сни постійно людині сняться, вона їх бачить щоночі. Той факт, що, прокинувшись, людина каже, що не бачила жодних снів, не означає, що вона не мала снів. Просто у хвилину пробудження сон людини перебував у фазі, котру контролювала півсвідомість. Тобто людина перебувала, можна сказати, у напівсвідомому стані - тому не пам'ятає нічого. Коли ж людина чітко пам'ятає свій сон, то це означає, що півсвідомість передала контроль над сновидіннями свідомості - людина увійшла у притомний, свідомий стан.

Дізнатися більше:
http://www.sunhome.ru/psychology/1171
http://www.krugosvet.ru/enc/medicina/SON.html

Марія Вибранівська - 3-4-2009 у 14:32

Отже, якщо під час сну свідомість змушена працювати - значить перенапряг. Тобто нема спокою навіть у сні.

Горват Корнелія - 3-4-2009 у 15:57

Якщо сон запам"ятався, то це значущий сон - є така думка...А, взагалі, сонникам АБСОЛЮТНО вірити не треба, а навчитися трактувати сни виходячи з власного досвіду - враховувати події попередні і сподівання та мрії майбутні - ІМХО.

Соломія Федушко - 3-8-2010 у 20:57

Я надзвичайно рідко запам'ятовую, що мені вночі приснилось. Та й, якщо чесно, в сни не вірю і нічого не тямлю в їх тлумаченні. Але вже кілька ночей прокидаюсь від того, що уві сні мене кусає або ж намагається вкусити змія, скажу вам, що це одне з найпротивніших відчуттів... Можливо, хтось може пояснити що то за чортівня... :(

Катерина Слобода - 4-8-2010 у 09:16

То щось з друзями не в порядку...:rolleyes:

Соломія Федушко - 4-8-2010 у 19:55

Не думаю, з друзями в мене все гаразд, на щастя :)