Форум Рідного Міста

Всеукраїнський ковальський фестиваль "Залізний Лев"

Роман Голощук - 16-9-2008 у 20:30

з 26 по 28 вересня у Львові на площі за Арсеналом відбуватиметься Всеукраїнський ковальський фестиваль "Залізний Лев 2008".

Тема цьогорічного фестивалю: "Моя Україна". Металева карта України, виконана організаторами фестивалю, складатиметься з 25 частин - адміністративних територій, скріплених між собою клепками. В місцях розташування обласних центрів будуть підготовлені прошиті отвори діаметром 20 мм.

Завершена композиція, що символізує єдність і міцність нашої держави, носитиме назву «Моя Україна» і буде розміщена в центральній частині Львова.

Кращі роботи будуть нагороджені спеціальними дипломами і подарунками.

Сайт фестивалю - http://www.zaliznyjlev.org.ua

Фестиваль ковальського мистецтва

Андрій Пелещишин - 28-9-2008 у 12:23

У п'ятницю надибав на Арсенальній площі на фестиваль ковальського мистецтва.
Було цікаво подивитися на живий процес ковання художніх виробів.
На жаль, не мав під руками фотіка, але одну знимку зробив телефоном.

IMAGE_024.jpg - 96kB

Роман Голощук - 16-10-2009 у 15:40

«Залізний лев-2009»

Сьогодні, 16 жовтня, у Львові розпочинається Всеукраїнський фестиваль ковальського мистецтва «Залізний лев-2009». Він триватиме до 18 жовтня і об’єднає на одній площі близько 50 ковалів з Криму, Сум, Донецька, Хуста, Ужгорода, Києва. Про це під час прес-конференції повідомив голова оргкомітету фестивалю Святослав Лев.

"Основною метою фестивалю є обмін досвіду між ковалями, які працюють в різних регіонах України. Важливо також показати людям сам процес кування в такому вигляді, як він відбувався сотні років тому. Для цього на фестивалі впроваджено вимогу - мінімалізувати використання технічних засобів. Все робиться вручну, як колись, за допомогою горна, молота та наковальні", - зазначив Святослав Лев.

Ковалі розташуються на площі за Арсеналом, де і відбуватиметься основне дійство: у суботу – підковування коня, варіння кулешу львівськими козаками та ковальські майстер-класи; у неділю – хлопці з клубу "Галицький лев" влаштують лицарське шоу, - повідомляє кореспондент ZAXID.NET .

"Наших гостей не лякає погода, сніг. Наприклад, в Австрії різдвяні кування відбуваються по коліна в снігу, тому свято відбудеться в будь-якому випадку", - зазначив член Товариства Залізного Лева, коваль Іван Борисяк.

Щороку під час фестивалю "Залізний лев" ковалі виконують спільну роботу, котра залишається в подарунок місту. У 2007 р. це була "Лавочка закоханих", минулого року – "Карта України". Тема цьогорічної спільної роботи ковалів – "Від руки рука". Автором її ідеї є заслужений художник України Орест Івасюта. Учасникам видаватимуться заготовки товщиною 8 мм у формі долоні. Кожен з учасників повинен у ній відобразити спільну тему – "жести". Пізніше товариством "Залізного лева" усі роботи будуть склепані в цільну композиції, котру встановлять у Львові.

"Існує стереотип, що коваль – ремісник. Ми хочемо закцентувати увагу на тому, що ковальство – це ще й вид мистецтва", – зазначив Святослав Лев.

Паралельно з атракціями на площі Арсенальній у межах фестивалю відбуватиметься виставка ковальських робіт та науково-практична конференція "Художній метал України: минуле, сучасне, майбутнє" у "Музеї ідей", що розташований на вулиці Валовій 18а.

Під час закриття фестивалю журі також відзначатиме кращі роботи у номінації "5 кращих робіт, зроблених на площі" та "5 кращих робіт в музеї Ідей".

"За допомогою фестивалів та виставок ми намагаємось боротися з кітчем у ковальстві. Продемонструвати, як можна поєднувати кольорові метали, гутне скло і метал, дерево і метал. Приємно, що спостерігається тенденція до росту мистецького смаку в замовника. В умовах кризи, коли люди починають замислюватись над вартістю того, що купують, популярне прохання: "мені хочеться чогось простенького, але зі смаком", - розповів Іван Борисяк.

Джерело: http://www.zaxid.net/newsua/2009/10/16/132044/
Сайт фестивалю - http://www.zaliznyjlev.org.ua

Роман Голощук - 20-10-2009 у 14:14

Фоторепортаж з фестивалю ковальського мистецтва «Залізний лев-2009» тут: http://www.zaxid.net/article/50673/