Форум Рідного Міста

Як замапити FTP як диск

Андрій Моравський - 30-10-2008 у 15:32

От така проблема хлопці...
Ситуація: корпоративна мережа. робим кілька окремих потужних машин. Ставим WindowsXP 64bit (за потребою для 3DS Max)
Мета: треба прозоро замапити FTP-сервер як логічний диск. Мета - обійти Novell. Тому що Новела не існує під XP64bit (хоча під Висну 64біт він є ), здається з причин втрати пакетів (неважливо.. не існує в природі)

Попробували WebDrive - він часом любить підвисати, але існує ніби для 64-ки.. FTPDrive - не має сторінок кодування... не видно кирилиці, каракулі... Ніби ідеальний випадок NetDrive - у ньому можна і стартову директорію якось навіть вибрати і маса кодувань (до-речі, юзається DOS-Cyrillic чомусь в нас...), але знову ж таки його немає для XP64bit... є якісь ніби глючні вірсії для Висну, якщо почитати їх форум..

одним словом розглядаються всі пропоновані Вами варіанти аж до командної стрічки ;-)

ПОМОЖІТЬ!!!

Рост - 30-10-2008 у 16:26

В постановці задачі непорозуміння - на чому фтп-сервер? До чого тут Новел? Це що, фтп на ньому? Що означає - не існує Новела під XP64bit - в сенсі клієнта не існує? Але якщо сервер фтп, то до чого взагалі новелівські протоколи і клієнти?
А ще можна спробувати роздати ресурси з боку сервера в зручному для клієнта варіанті. Наприклад, для юніксо-подібних є самба, яку розуміє вінда.
Але все ж до кінця задачі і проблеми не зрозумів.

Андрій Моравський - 30-10-2008 у 18:00

Сервак вроді на WINDOWS.... На новелі побудовані спільні мережевні диски на фірмі... і в кожного стоїть Новел-клієнт... от власне що того новел-клієнта під XP64 немає... проекти робляться на мережевних дисках...
наші адміни доступаються до тих же папок (що бачим через новел-клієнти) через FTP... ..але адміни - НАРОД ЛІНИВИЙ ... викручуватись мусим і довбати знаєш скільки їх треба!!!!... що коштувало тільки нарізати нам один логін для отого FTP для тих папок... по FTP доступ є... тепер задача... треба щоб це було прозоро для інших програм... не всі ж програми вміють працювати з FTP... 3DS Max тобі не писатиме прямо на FTP сервер... от є така задача...
а думаєш Самбу підняти - то може легше застрелитись... чи сервак сам впаде...

Ярема П. - 30-10-2008 у 23:23

Щось я читаю пост, читаю, і для мене то як головоломку розгадувати. Може якось схему підключення намалювати і на малюнку пояснити що є і чого хочеться?

Дмитро Тарасов - 31-10-2008 у 17:43

Питання 1 - службові ПК під WINDOWS (XP, Vista..)?
Питання 2 - сервер з файлами з операційною системою WINDOWS, Linux, Novell ... ?

PS
"Замапити FTP" для простого копіювання файлів можуть різні файл менеджери Far, TotalComander...
Працюйте з локальною копією, яку зберігайте потім на сервер

volkorny - 31-10-2008 у 17:52

Я б порадив продовжувати пошук в тому ж напряму: шукати різні тулзи і пробувати доки не знайдете ту яка вам підходить.

Андрій Моравський - 31-10-2008 у 19:32

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Дмитро Тарасов

Цитата:
Питання 1 - службові ПК під WINDOWS (XP, Vista..)?
Питання 2 - сервер з файлами з операційною системою WINDOWS, Linux, Novell ... ?


1) Службові ПК мають бути під Windows XP 64bit (писав же про це на початку)
2) Сервер - файловий сервер з операційкою Novell на якому запущений FTP-сервер.

Цитата:

PS
"Замапити FTP" для простого копіювання файлів можуть різні файл менеджери Far, TotalComander...
Працюйте з локальною копією, яку зберігайте потім на сервер


тупо копіювати взяв/поклав на FTP не годиться, бо є старі мережевні проекти які мають перехресні лінки на мережевні диски (власне серверні диски Novell'а). Робота полягає в тому що я 3DS Max'ом маю прозоро відкрити з мережевного диску N: файл, призначити об'єкту текстуру, яка лежить на тому ж мережевному диску N: в інших папках... ну і т.д. напрошується щось на зразок Самби під Юнікс.. але ж сервак на Novell.

Ярема П. - 31-10-2008 у 19:44

Якось мені дуже дивно, мапування зовнішнього нет-диску - справа самої системи, яка виконує мапування. І невже Novell не дозволяє чогось на подобі самби, а тільки FTP? Як на рахунок цього: http://www.middlebury.edu/NR/rdonlyres/806EDAFC-C2AE-42D4-A6D0-B0C2...
.

Рост - 31-10-2008 у 20:33

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Ярема П.
Якось мені дуже дивно, мапування зовнішнього нет-диску - справа самої системи, яка виконує мапування. І невже Novell не дозволяє чогось на подобі самби, а тільки FTP?
.

Так вроді, якщо я не помиляюсь, вінда по фтп-протоколу не вміє монтувати ресурс як логічний диск. Зрештою юнікс теж, просто там взагалі структура файлової системи дещо інша, від кореня, тому проблеми такої не виникає.
А сам новел, не знаю, як зараз, я мав справу активно з 4-ю, і зовсім трохи з 5-ю версіями - тоді він був дуже ворожим до інших ОС :) Тобто, просто замапити новелівський диск можна було штатним віндовсівським клієнтом для мереж новел при встановленому протоколі ipx/spx, а повноцінно реалізувати можливості новела тільки при встановленому клієнті32 від новела - досить здоровенному і неповороткому, мушу зізнатися. Хоча таких можливостей розрулення прав і інших корпоративних штучок, які пропонував новел не тільки юніксу, але і вінді не снилося. З 5-ї версії в новела появилася повноцінна реалізація tcp/ip, що дозволило нарешті відмовитись від ipx/spx (правда, це був найшвидший протокол, але якщо в мережі гуляє купа протоколів, стабільності це їй не добавляє). Проте працювати з новелом і далі можна було лише при наявності спеціалізованого клієнта. Якихось засобів з боку сервера для предоставлення ресурсів іншим клієнтським ОС тоді не було, чи, вірніше, було обмаль.
Так що на даний момент цю ситуацію, а саме, щоб каталог, що знаходиться на диску новела можна було побачити машині під віндою без використання новелівського клієнта, можна найпростіше вирішити наступним чином: ввести між ними інший комп'ютер, наприклад, найпростіше машину на лінуксі, якою підмонтувати по фтп новелівську директорію, а потім самбою роздати віндовим клієнтам з розмежуванням прав доступу - самба це вміє робити не гірше, а в дечому навіть краще самої вінди, років 3-4 назад я з цим ще бавився.

Ярема П. - 31-10-2008 у 20:51

Цікаве рішення проблеми, але за умови що новелівські мережні диски замонтуються під лінукс. Я трохи пошукав в неті, але як це зробити не знайшов. Про самбу правильно - ті функції, які потребує Андрій, вона цілком реалізує.
Тоді в мене виникає інше питання - чи потрібен тоді Новел в якості файл-серверу?
Може, дійсно тоді шукати якогось клієнта під 64-бітну вінду, який би мапував диски Новела...

Андрій Моравський - 31-10-2008 у 20:52

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Ярема П.
Якось мені дуже дивно, мапування зовнішнього нет-диску - справа самої системи, яка виконує мапування. І невже Novell не дозволяє чогось на подобі самби, а тільки FTP? Як на рахунок цього: http://www.middlebury.edu/NR/rdonlyres/806EDAFC-C2AE-42D4-A6D0-B0C2...
.


Справа у тому, нехй РОСТ розтолкує, я в тому ще чайник... якщо сервак Novell (припустим \\server), то з-під Windows я не доступлюсь до \\server , бо , наскільки розумію, таким чином можна мапити тільки віндоозні ресурси...

Андрій Моравський - 31-10-2008 у 20:59

Не зносити ж Новел, якщо він стоїть у більше сотні людей , а може і того більше працівників... це ж буде ая-яй! і мапувати не диски новела.... а мапувати FTP-сервер на Novell. Фігня в тому що ніхто ніяких проміжних серваків ставити не буде.. Самба - це звичайно ідеально, але ніхто не буде, бо панімаєтєлі, як мені наш адмін пояснив, брати розшарений ресурс і роздавати його на читання і запис - це в сек'юріті повний ... коротше.. вихід наразі один. це клієнт... поки що шукаєм..

Ярема П. - 31-10-2008 у 21:14

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Андрій Моравський
Справа у тому, нехй РОСТ розтолкує, я в тому ще чайник... якщо сервак Novell (припустим \\server), то з-під Windows я не доступлюсь до \\server , бо , наскільки розумію, таким чином можна мапити тільки віндоозні ресурси...


Ну чому тільки віндозні, самбівські диски я так і монтую під віндою.

Рост - 31-10-2008 у 21:59

Ну, самба - це і є віндовий сервер для юнікс. Тому очевидно, що роздані самбою диски він-клієнти можуть монтувати як звичайні віндовсівські.

Коротше, якщо з боку начальства не вдасться розв'язати ситуацію, хоча це буде для мене дуже дивним, тому що, наскільки я розумію, потреба в такому рішенні є в інтересах організації, то залишаються два варіанти.
Раз. Знайти фахівця з віндовс, який підкаже, яким засобом можна пов'язати мережевий диск з логічним диском по транспорту фтп.
Якщо не вийде, то... гмм.. два :) На одну з віндовс-машин ставиться vmware, під ним піднімається лінукс, ну і далі так, як я раніше описав. Тобто, на одному з комп'ютерів одночасно будуть працювати віндовс і лінукс, через який і буде відбуватись доступ до фтп на новелі і роздача доступу до потрібного фтп-диску іншим він-клієнтам, тільки доведеться доставити в цей комп'ютер ще одну мережеву карточку.
Я запускав таку віртуальну машину на целероні 733 МГц, з 256Мб пам'яті - сильно не гальмувало, ну а для теперішніх комп'ютерів це суща забавка, виділити декілька Гіг на диску під вмваре і лінукс, і пам'яті 128-256МБ, лінуксу для такої задачі це аж забагато. Ги :)

Ярема П. - 31-10-2008 у 22:19

Але геморой....

Рост - 31-10-2008 у 23:16

Не те слово :)
Але незрозуміла позиція керівництва організації, чому кінцеві клієнти мають вирішувати суто адмінські задачі? Тим більше, що з боку сервера таку проблему в рази легше вирішити.