Форум Рідного Міста

ДАК анулювала ліцензію університету "Львівський Ставропігіон"

Юрій Сєров - 5-11-2008 у 21:08

На своєму черговому засіданні 4 листопада Державна акредитаційна комісія під головуванням голови ДАК, міністра освіти і науки Івана Вакарчука анулювала ліцензію Університету "Львівський Ставропігіон" у формі товариства з обмеженою відповідальністю (м.Львів) за грубі порушення законодавства про освіту та ліцензійних умов надання освітніх послуг, - повідомили ZAXID.NET у прес-службі міносвіти.

Перевірка провадження освітньої діяльності університету "Львівський Ставропігіон", здійснена у жовтні 2008 року, показала, що ресурсне забезпечення в університеті "Львівський Ставропігіон" не забезпечує на належному рівні провадження освітньої діяльності і не відповідає ліцензійним умовам з більшості напрямів підготовки. Так, з дев’яти наявних кафедр в університеті шість створено з порушеннями вимог пункту 2 статті 30 Закону України "Про вищу освіту" в частині забезпечення необхідної кількості науково-педагогічних працівників з науковими ступеням та вченими званнями за основним місцем роботи. На кафедрах іноземних мов, фінансів і страхування та фундаментальних дисциплін за основним місцем роботи не працює жоден науково-педагогічний працівник з науковими ступенями та вченими званнями. З напрямів підготовки "Економіка і підприємництво" (спеціальність "Фінанси"), "Туризм", "філологія" (спеціальність "Прикладна лінгвістика") частка науково-педагогічних працівників з науковими ступенями та вченими званнями, які забезпечують викладання лекційних годин з усіх циклів дисциплін, нижче нормативних вимог на 25-30%.

Наявні кадрові проблеми в значній мірі трансформувались у проблеми науково-методичного забезпечення навчального процесу. Зі спеціальності "Інтелектуальні системи прийняття рішень" не створені навчально-методичні комплекси з 70% дисциплін, зі спеціальності "Фінанси" 50% робочих програм дисциплін спеціальності містять морально застарілий перелік літератури і лише 40 % дисциплін забезпечені методичними матеріалами для практичних робіт, зі спеціальності "Прикладна лінгвістика" та напряму "Туризм" теми дипломних робіт не затверджені.

Наукова робота фактично не ведеться, план з організації наукової роботи відсутній, посада проректора з наукової роботи вакантна. Під час проведення перевірки не вдалося ознайомитися із тематикою досліджень кафедр університету, планами наукової роботи кафедр та університету загалом, звітами з наукової роботи кафедр і окремих викладачів, діючими науковими школами.

Власної бібліотеки університет не має. Зі спеціальностей "Правознавство" та "Туризм" забезпеченість навчальною літературою складає 50-55%.

Освітня діяльність здійснюється тільки в орендованих приміщеннях, які знаходяться за 11 різними адресами, фактично ж освітня діяльність здійснюється за 3 адресами. Договори оренди укладені з порушенням вимог Цивільного кодексу України. Відсутні власні пункти харчування, немає власних чи орендованих гуртожитків.

Суттєві прогалини в ресурсному (кадровому, навчально-методичному, матеріально-технічному, організаційному) забезпеченні навчального процесу підтверджуються низькими результатами контрольних робіт, виконаних студентами під час перевірки. Зокрема, з семи нормативних дисциплін соціально-економічного та природничо-наукового циклів за ОКР "молодший спеціаліст" та "бакалавр" абсолютна успішність склала 13 % при якості знань 2,4%. З дисциплін "Макроекономіка", "Мікроекономіка", "Педагогіка" жоден студент не справився з запропонованими завданнями.

Також встановлені грубі порушення чинних нормативно-інструктивних документів у галузі вищої освіти при організації і проведенні вступної кампанії в університеті "Львівський Ставропігіон". На спеціальностях "Правознавства" та "Прикладна лінгвістика" було зараховано двох абітурієнтів, які не подавали сертифікат УЦОЯО, два вступники були зараховані на підставі сертифікатів 2007 року. У навчальному закладі також приймалися сертифікати з кількістю балів менш ніж 124. Із загальної кількості (146 осіб) зарахованих у межах ліцензованого обсягу на перший курс згадані вище порушення зафіксовані в особових справах 47 студентів-32%.

Відтак 4 листопада рішенням ДАК Університету "Львівський Ставропігіон" анульовано ліцензію.
http://www.zaxid.net/newsua/2008/11/5/152054/

З одного боку зараз з'явилося багато всяких "університетів", які поміщаються в орендоване приміщення дитсадка. І тому таке рішення десь можна зрозуміти.
Питання в іншому - що робити студентам? Хто поверне їм кошти, які вони витратили на навчання в цьому "ВУЗі"?

Андрій Пелещишин - 5-11-2008 у 21:54

Наведена тут інформація не вичерпна.
ДАК дозволив перезарахувати (з дотриманням законодавства і формальних вимог) студентів на аналогічні спеціальності інших вузів.
Цитата:
За рішенням ДАК дано доручення підрозділам МОН, відповідним органам управління освітою та керівникам вищих навчальних закладів (залежно від місця розташування навчального закладу і його підпорядкування) вжити заходів щодо продовження навчання студентів за відповідними напрямами підготовки та спеціальностями у інших ВНЗ. Вищим навчальним закладам, де належним чином ліцензовано підготовку студентів за відповідними напрямами та спеціальностями, дозволено прийняти на навчання студентів із тих ВНЗ, освітню діяльність яких припинено чи анульовано ліцензії.

http://zik.com.ua/ua/news/2008/11/05/156695
Ну і питання до клієнтів таких вузів - а що не бачили, що купували?

Юрій Сєров - 5-12-2008 у 22:34

Ставропігіон не здається. Будуть протестувати і навіть голодувати: http://zik.com.ua/ua/news/2008/12/05/161085

Тарас Гулка - 6-12-2008 у 09:58

Загалом двома руками підтримую рішення про "чистку" вузів і, на мою думку, їх треба ще багато позакривати .
Але я не можу зрозуміти:

1. Де раніше був ДАК, яким чином видавав ліцензію, і яким чином здійснювались перевірки раніше?
2. Чому це зробили посередині навчального року, а не влітку? Проблем із студентами було б набагато менше.

Стосовно того, що студентам дадуть довчитися, то там теж багато нюансів. Деяким студентам, які проживають у Львові, запропонували довчитися в Дрогобичі.
Крім того, за кілька тижнів сесія, і якщо вірити тій перевірці, то рівень знань студентів у ставропігіоні дуже низький, а це означає, що в нових вузах вони, скоріш за все не здадуть сесії і будуть відраховані.

А стосовно Андрієвої фрази "а що не бачили, що купували?", то ту теж спірне питання.

Наскільки реально може абітурієнт познайомитись із науковою роботою, із методичним забезпеченням, із кадровим складом? Практично правдиву інформацію про це все він отримати не може. Тобто, йому то розказати можуть багато, а от наскільки ця інформацію буду відповідати дійсності - це вже справа інша.

Андрій Пелещишин - 6-12-2008 у 10:46

Цитата:
1. Де раніше був ДАК, яким чином видавав ліцензію, і яким чином здійснювались перевірки раніше?

Поняття не маю
Цитата:

2. Чому це зробили посередині навчального року, а не влітку? Проблем із студентами було б набагато менше.

Можливо тому, що обов'язковимм елементом перевірки є контрольний зріз знань. А влітку його зробити неможливо.

Цитата:
Стосовно того, що студентам дадуть довчитися, то там теж багато нюансів. Деяким студентам, які проживають у Львові, запропонували довчитися в Дрогобичі.

Важко сказати, але все-таки більшості студентів запропонувано навчання у львівських ВНЗ. Можливо, там якась екзотична ситуація. Та й львівян у Ставропігіоні було небагато.

Цитата:
А стосовно Андрієвої фрази "а що не бачили, що купували?", то ту теж спірне питання.

Наскільки реально може абітурієнт познайомитись із науковою роботою, із методичним забезпеченням, із кадровим складом? Практично правдиву інформацію про це все він отримати не може. Тобто, йому то розказати можуть багато, а от наскільки ця інформацію буду відповідати дійсності - це вже справа інша.


Є дуже прості і банальні речі. Це приміщення і загальний антураж закладу. У випадку Ставропігіону не помітити деяких речей було дуже важко.

Цитата:
Крім того, за кілька тижнів сесія, і якщо вірити тій перевірці, то рівень знань студентів у ставропігіоні дуже низький, а це означає, що в нових вузах вони, скоріш за все не здадуть сесії і будуть відраховані.


Ну то на якій підставі вони повинні отримати диплом, такий самий, як у інших вузах?
Зверну увагу, що навчання у Ставропігіоні удвічі дешевше, ніж у Політехніці (і це при тому, що вони усі площі арендують і не мають підтримки держбюджету). Тому якось дивно вважати, що їхні випускники мусять отримати дипломи обов'язково такого ж взірця як випусники більш відомих вузів. Це вже буде несправедливістю стосовно тих же студентів Політехніки. Ці (комерційники) платять більше, більше вчаться, більше знають і потім прирівнюються до ставропігіонівців.
Я думаю, що навчання Ставропігіон може здійснювати. Але чому це має бути саме вища освіта - для мене неочевидно. Он ШАГ має набагато кращу базу та і напевно дає більше знань, але на дипломи державного взірця не претендує, дає сертифікати.

Ще зазначу, що я не розумію батьків дітей зі Ставропігіону, які зараз пробують протестувати. У них з'явилася чудова можливість завершити освіту в престижних ВНЗ, причому за суттєво нижчу плату (для них зберігається плата Ставропігіону).
ІМХО, це просто супер. Уявіть собі, що ви на базарі придбали погані кросівки китайського виробництва за невисоку ціну. Кросівки почали розлазитися. І вас з цими порваними кросівками не допускають на змагання, хоча ви і можете їх скотчом склеїти. Зате пропонують безкоштовно обміняти їх на нові "адідаси" чи "рібоки" на власний вибір, причому безкоштовно і продовжити участь у змаганнях.

Юрій Сєров - 17-12-2008 у 14:29

Суд призупинив рішення ДАКу про анулювання ліцензії.
Студенти повернуться за парти?
http://www.zik.com.ua/ua/news/2008/12/17/162597

Роман Голощук - 24-12-2008 у 12:29

Позиція Вакарчука щодо «Львівського Ставропігіону» є твердою: не можна легально продавати дипломи - http://www.zik.com.ua/ua/news/2008/12/24/163421

Dmy - 24-12-2008 у 16:55

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Роман Голощук
Позиція Вакарчука щодо «Львівського Ставропігіону» є твердою
І не лише щодо Ставропігіону:
Міносвіти позбавило ліцензії низку філій університету «Україна»
"Зокрема, було анульовано ліцензії на підготовку бакалаврів та магістрів з ряду спеціальностей Броварській і Васильківській філіям (Київська область), Сумському гуманітарному інституту, Полтавському інституту економіки і права, Миколаївському інституту (на підготовку бакалаврів з напряму "Реклама і зв`язки з громадськістю"). Крім того, Міносвіти прийняло рішення про повне анулювання ліцензій Кременчуцькій і Херсонській філіям університету «Україна»...
На початку нового навчального року Міністерство науки та освіти повідомляло про перевірку Горлівської філії університету “Україна”, яка набирала абітурієнтів на навчання без відповідного сертифікату зовнішнього тестування і навіть рекламувала такі послуги. Тоді аналогічні порушення було зафіксовано і в низці інших філій, зокрема і в столиці.
Серед інших суттєвих порушень, що були допущені філіями університету “Україна”, – скорочені терміни навчання за заочною(дистанційною) формою та невідповідність матеріально-технічної бази затвердженим нормативам...
У зв’язку із ануляцією ліцензій, акредитаційна комісія зобов’язала ректора університету «Україна» Петра ТАЛАНЧУКА спільно із представниками міністерства освіти та обласних державних адміністрацій вирішити питання щодо переведення студентів до інших вищих навчальних закладів."

Це, так розумію, той Петро Таланчук, що колись КПІ очолював, а потім навіть на Президента України (:lol: ) кандидувався.

Андрій Пелещишин - 24-12-2008 у 22:11

Якось так випадково сталося, що я був у двох комісіях - по Ставропігіону і по одній з філій "України".
Нє, ви не подумайте чогось, я зовсім не з тих, хто прагне когось закрити.
Але таки рівень окремих навчальних закладів вражає. :(
Щодо "України". Філія, яку у складі комісії я перевіряв, в списку я не побачив. Хоча і зауважень до неї трохи було. Напевно, ДАК зробив їй "китайське попередження" (а може ще не розглядав, я не знаю). Проте у порівнянні з Ставропігіоном там була суттєва додатня різниця.

По "Україні" у мене склалося дивне відчуття, що насправді там якась дуже оригінальна структура вузу. З дуже високою автономією філій (чомусь мені згадався термін "франчайзинг" ). Це підтверджується зокрема такою фразою
Цитата:
Керівництво вищого навчального закладу "Відкритий міжнародний університет розвитку людини "Україна" звернулося із заявою до Міністерства освіти і науки про повне анулювання ліцензії для Кременчуцької і Херсонської філій, а також про анулювання ліцензії на підготовку бакалаврів з напряму "Реклама і зв'язки з громадськістю" у Миколаївському інституті розвитку людини університету "Україна". ДАК розглянула цю заяву і ухвалила рішення задовільнити подання.

http://www.mon.gov.ua/main.php?query=newstmp/2008/17_12

Юрій Сєров - 25-12-2008 у 21:27

60 студентів таки пішли в інші навчальні заклади: http://www.zaxid.net/newsua/2008/12/25/191535/

Юрій Сєров - 28-1-2009 у 19:51

Суд підтримав міносвіти. "Ставропігіону" більше не буде
http://www.zik.com.ua/ua/news/2009/01/28/167305

Андрій Пелещишин - 28-1-2009 у 19:58

Це не рішення суду, а лише ухвала.

Юрій Сєров - 29-1-2009 у 11:06

Нічого не розумію


Університету "Львівський Ставропігіон" відновили ліцензію
http://www.zaxid.net/newsua/2009/1/29/104009/

27 січня 2009 року під час підготовчого провадження Львівським окружним адміністративним судом винесено Ухвалу, якою задоволено клопотання Міністерства освіти і науки України та скасовано призупинення наказу Міністерства освіти і науки України та рішення Державної акредитаційної комісії щодо анулювання ліцензії Університету "Львівський Ставропігіон".

Чи то захід.нет щось переплутав?

Андрій Пелещишин - 29-1-2009 у 11:29

все правильно
Був наказ МОНу при позбавлення ліцензії. Потім якийсь суд ухвалою (не рішення, тобто тимчасово, на час судового процесу) призупинив дію наказу, тобто відновив ліцензію.
Тепер новий (а може і той самий) суд своєю (знову ж таки ухвалою) скасував попередню ухвалу, тобто призупинення наказу про позбавлення ліцензії. Тобто зникла тимчасово надана Ставропігіону можливість користати ліцензією на час суду

Юрій Сєров - 29-1-2009 у 12:02

А захід.нет пише "відновили ліцензію"

Андрій Пелещишин - 29-1-2009 у 12:45

пише "Не відновили ліцензію"

Юрій Сєров - 29-1-2009 у 12:56

вже виправили помилку :)

Андрій Пелещишин - 29-1-2009 у 14:41

Прочитали на форумі :)

Юрій Сєров - 13-2-2009 у 12:16

Таки остаточно ліцензували ліцензцію. І не лише Ставропігіону.
Перелік: http://zik.com.ua/ua/news/2009/02/12/169345

Роман Голощук - 13-3-2009 у 17:30

885 студентів, які навчалися у Львівському Ставропігійському університеті на момент анулювання його акредитації, подали заяви на вступ до різних ВИШів України, здебільшого Львівщини та Ужгорода - http://daily.lviv.ua/?newsid=19540

Андрій Пелещишин - 13-3-2009 у 17:55

Не зрозуміло лише чому таке велике щастя привалило Ужгороду і як вони собі з ним раду дадуть.

Юрій Сєров - 13-3-2009 у 18:09

Певно там відкрився Закарпатський Ставропігіон :)

Андрій Пелещишин - 14-3-2009 у 01:11

Переварити понад двадцять груп для досить середнього вузу - це звичайно подія.
Цікаво, там у Ставропігіоні що, переважно закарпатці числились?

Ярема П. - 14-3-2009 у 11:54

Наскільки пам’ятаю з історії, Ставропігіонський універ був колись оплотом москвофільства. Можливо тому в нього напхалися закарпатці з Ужгорода, де історично подібні течії підтримувалися і підтримуються "братами" нашими північними? Це лише гіпотеза.

Андрій Пелещишин - 14-3-2009 у 12:17

Не думаю, що ТзОВ "Львівський Ставропігіон" має якийсь стосунок до історичного Ставропігійського братства.

Андрій Пелещишин - 26-3-2009 у 19:06

Ще кількадесят закладів МОН поставив на контроль. З львівських - Львівську комерційну академію.
http://life.pravda.com.ua/problem/49cb9e15c8299/

Андрій Пелещишин - 30-3-2009 у 11:17

Цікавий нюанс нарисувався.
З неофіційних джерел: тих 700 студентів Ставропігіону прийме Львівська філія Ужгородського університету. Якщо хтось чув про таке - розкажіть, пліз. Бо мені соромно, що я не знаю місцевого вузу, який взявся перетравити таку масу студентів.

Роман Голощук - 20-12-2009 у 10:24

ДАК анулювала ліцензії вишам за порушення умов прийому. Перелік - http://www.zik.com.ua/ua/news/2009/12/18/209261