Форум Рідного Міста

Чи зіткнулися ви особисто з економічною кризою?

Андрій Пелещишин - 7-11-2008 у 15:45

Про кризу багато говорять.
Проте, не раз бувало, що явища, про які говорять, насправді обходять вас стороною.
Чи відчули ви чи хтось з ваших близьких оцю кризу, про яку усі зараз стільки говорять?
Якщо можна - в загальних рисах, у чому саме це проявилося?


Так наприклад, кажучи про себе, скажу, що одному моєму родичу повідомили про можливе скорочення. Працює в сфері дизайну реклами.

Demyan - 7-11-2008 у 16:29

Відчув дуже сильно. Звязано це з продажами за кордон (в основному штати/канада).
Так от з вересня йшли суттєві зменшення продаж. Зараз вони можна сказати взагалі впали. При тому що навіть відвідуваність зменшилася.
Також осінь - це найактивніша пора особливо перед різдвом.
В деяких розмовах з ними зясувалося що в звязку з кризою вони обмежують себе в заявих покупках, а бухгалтерію вони домашню ведуть всі і строго.
Основні критерії для них це першочергові виплати:
1. кредитів + оплата комунальних послуг + страхування
2. Харчування+одяг+відпочинок
3. Хобі (колекціонування, відвідини спортивних матчів тощо) + благодійнсіть + обновлення чогось.
4. покупка різного непотребу і всьякого решту такого що не потрібно але хочеться іноді.

Така в них схема, звісно є вийнтяки але провівши опитування зробив такі висновки.

Скільки це буде тривати невідомо але до нового року думаю точно.

Odarka - 7-11-2008 у 17:16

В Ужгороді закрили два заводи на одному працювали мої знайомі, а на іншому двоюрідна сестра з чоловіком.

Анастасія Кулакова - 7-11-2008 у 22:14

1. На підприємстві, де я працюю вимушено скорочений обсяг виробництва продукції у жовтні на 16,5%, прогноз падіння на листопад - 46%. Дехто з торгівельної команди вже у відпустках за власний рахунок. Поки що до 1 грудня, а там...:(
2. Попередили про урізання з/п і можливі скорочення:(
3. Мама не може зняти гроші з депозиту.
4. Я не змогла скористуватися кредитною карткою - "шара кончилась, господа". Хоч до листопада користувалась нею вільно і досить тривалий час. У банку сказали, що згідно якоїсь постанови НацБанку тимчасово припинено дію таких карток - їх можна тільки поповнювати, а от знімати зась!

Tempika - 7-11-2008 у 23:55

у мене обсяги роботи практично впали до нуля.. шукати щось ще не рпобую, бо маю проблеми зы здоров*ям.

Тарас Ільчишин - 8-11-2008 у 11:38

на фірмі, де я працюю також все звелося практично до нуля.. але це також повязане з початком опалювального сезону - таке трапляється кожного року в цей час..

Відносно іншого мого заняття - компютерна техніка, то роботи було стільки, що я поїсти часу не мав, єдині проблеми, з якими я стикався, так це ті, що клінти не могли купити долари в банках..

Роман Голощук - 9-11-2008 у 10:33

Навіть мільярдер Роман Абрамович - власник англійського футбольного клубу "Челсі" - вимушений економити на своєму клубі через світову економічну кризу ;)

Джерело: http://www.unian.net/ukr/news/news-283351.html

Андрій Пелещишин - 9-11-2008 у 15:05

Чесно кажучи, проблеми Абрамовича мене аж так не вражають :)
А от сусіда по під'їзду, який втратив роботу (електрик) шкода. Правда, я не впевнений, що він її втратив через кризу, але знайти нову вже буде важче.

Марія Вибранівська - 10-11-2008 у 08:49

Все, і нас відправляють на ... скорочений робочий день.
Я колись піднімала тему про способи підробітків. Може, продовжимо?

Tempika - 10-11-2008 у 19:00

я якось думала про способи, але виявилося, що вони не окупаються :-( вигідніше таки залягти на дно і зменшити обсяги споживання :-(((

Serg Selev - 11-11-2008 у 02:28

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тарас Ільчишин
Відносно іншого мого заняття - компютерна техніка, то роботи було стільки, що я поїсти часу не мав, єдині проблеми, з якими я стикався, так це ті, що клінти не могли купити долари в банках..


В мене знайомий хоче займатись компами, я погодився для нього зробити міні-сайтик і допомогти з поставкою товару. Але перш ніж розпочати роботу, попросив його взнати яка ситуація з продажами.
Попит ще в жовтні відчутно впав, причому так явище на багатьох фірмах.

Тарас Ільчишин - 11-11-2008 у 16:16

як на мене, який попит був, такий і є. крім того зараз свята наближаються...

Юрій Сєров - 3-12-2008 у 19:28

Цитата:
На Прикарпатті компанія "Карпатнафтохім" скорочує працівників. Про це повідомила прес-служба "Карпатнафтохіму". За їх інформацією, керівництво підприємства планує скоротити біля 30% людей. Відтак, майже 1,5 фахівців можуть залишитися без роботи.
http://www.zaxid.net/newsua/2008/12/3/155741/

Для невеликого Калуша це суттєве зіткнення з кризою.

Степанюк Василь - 4-12-2008 у 00:04

Майже усі підприємства ідуть або на скорочення персоналу, або відправляють їх у відпустку за свій рахунок, або зменшують їхні зарплати (звичайно за заявами самих працівників). Деякі умудряються все це поєднувати :(

Роман Голощук - 6-12-2008 у 12:38

Непогана стаття про те, хто і як заробляє на кризі є тут: http://www.unian.net/ukr/news/news-288426.html

Головний висновок такий: дехто навіть стимулює кризу у власній країні, для того щоб заробити на цьому...

Андрій Пелещишин - 13-12-2008 у 11:47

Знайомий, що працює проектувальником у якійсь будівельній фірмі, каже, що з нового року їх відправляють "за власний рахунок" з незрозумілими перспективами.

Роман Голощук - 13-12-2008 у 12:41

Тепер ще й працівників ЛАЗу відправляють у неоплачувальну відпустку...

Анастасія Кулакова - 13-12-2008 у 13:45

Власники компанії, де я працюю, розробили досить потужну і складну антикризову програму для підприємства. Заходи вже розпочали втілювати. Перші наслідки - у листопаді падіння 23,6% замість запланованих 46%, не було скорочень, з/п правда ще не давали:) Вона у нас 18-го числа. На грудень падіння плануємо не більш 10-12%.
Сумно... Плануємо не зростання, а падіння обсягів виробництва та продажу. Такого за мою багаторічну кар'єру ще не було...

Ярема П. - 13-12-2008 у 18:11

А можна трошки більше, які пункти були головними в в тій програмі?

Анастасія Кулакова - 13-12-2008 у 18:46

Переглянули асортимент, собівартість, розробили в дуже стислий термін нову ТМ - більш дешеву (соціальний сегмент, бо раніше працювали виключно в преміум-сегменті), в деякі торговельні мережи перестали постачати продукцію (бо не платять ні біса), натомість більш активно продовжили розвивати власну фірмову торговлю, що приносить "живі гроші", скоротили витрати на утримання офісу та таке інше.

Serg Selev - 15-12-2008 у 13:10

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тарас Ільчишин
як на мене, який попит був, такий і є. крім того зараз свята наближаються...


А зараз коли курс долара 8 - попит теж без змін?

Тарас Ільчишин - 15-12-2008 у 18:06

Минулих 2 тижні був бардак, але зараз вже краще, хоча всерівно багато людей боїться купувати за долари(це я про оптових). Хоча всерівно можна працювати, бо відкриваються інші перспективи і інші постачальники з цікавими цінами, головне зараз мати оборотні кошти

Юрій Сєров - 21-1-2009 у 21:43

Юля Тимошенко сказала, що дефолту не буде.
Згадуючи те, що вона казала, що кризи не буде і проводячи аналогії стає страшно...

Тарас Ільчишин - 21-1-2009 у 21:55

в будь-якому випадку рік буде тяжкий. А дефолт чи не дефолт це вже інше поняття, бо зараз вже працівникам банків в 2 рази зрізали зарплати, хоча другу половину, яку зрізали обіцяли давати у вигляді премій при виконанні планів, а плани поставлені практично нереальні в даний час..

Онук Юрій - 22-1-2009 у 02:47

Що до зрізання ЗП у банках то скажу хіба що це роблять дрібні фінустанови. А ось реорганізація штату працівників це факт, як і те що при таких діях зросло навантаження на певні ланки та бізнеса. Так попрощалися з роздрібним кредитуванням у вигляді кредитних менеджерів у мобільних салонах та магазинах побутової техніки так як застава не ліквідна і проблемність велика тому тут все зрозуміло і прозоро. Продали проблемних активів колекторам і тільки. Замінили операціоністів корпоративного бізнесу на клієнт-банки та автоматизовану систему платежів. Доставили бастерміналів та банкоматів (для довідки ціна одиниці 20-30 тис. евро) і врешті решт відмовилися від ліцензій на софт та перейшли на вільне ПО. Для нормальної фінустанови ця криза це добрий спосіб поділити ринок та збільшити свою долю за рахунок купівлі менш потужних установ. Хоча по напливу клієнтів криза відчутна зникли черги та наглухо пропали депозити якщо несуть щось то не сутєво. Як казав професор Преображенський "Розруха (криза) у нас в головах якщо ми ходимо по потребі по за межі унітазу" це ось тоді криза. Що і спостерігаємо у різних проекціях у США своя, в Європі своя, ну а в Україні криза .... краще мовчатиму. В Росії вона тако ж присутння та не афішована питання чому?

Мене це все торкнулося лише поєднанням кредит + курс долара (перестав їсти розпочав працювати);)

Viktor Tkachenko - 22-1-2009 у 02:59

А для когось це справді можливість розпочати власну справу, інвестувати кошти у товар, попит на який буде завжди. Звісно якщо є такі кошти.

Тарас Ільчишин - 22-1-2009 у 08:06

попит то буде і ціни зараз при нормальних активах будуть дуже цікаві. Але звісно ж кошти.... в той самий час, коли кредити давали направо і наліво їх міг практично кожен дістати, а зараз пішло конкретне відсіювання

Serg Selev - 29-1-2009 у 02:03

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Viktor Tkachenko
А для когось це справді можливість розпочати власну справу, інвестувати кошти у товар, попит на який буде завжди. Звісно якщо є такі кошти.


В Україні під бізнесом дуже часто розуміється з "купи-продай", але як показав час, не може наша економіка бути стабільною, коли країна мало виробляє і багато споживає.

Я теж освоював малий бізнес на прикладі торгівлі, причому імпортним товаром. Зараз усвідомив, що найкраще працювати на зовнішній ринок, бо це забезпечуватиме прибуток у валюті.

Serg Selev - 29-1-2009 у 02:06

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Тарас Ільчишин
попит то буде і ціни зараз при нормальних активах будуть дуже цікаві. Але звісно ж кошти.... в той самий час, коли кредити давали направо і наліво їх міг практично кожен дістати, а зараз пішло конкретне відсіювання


Кредитувати треба лише бізнес. Споживче кредитування це одна з причин кризи.

Юрій Сєров - 5-2-2009 у 10:08

Новий перл від Юлії Тимошенко: "У зростанні цін на пальне винен Нацбанк".
Бо високий курс долара.
По-перше, чому саме у "зростанні"? Долар ж не росте!
По-друге, невже вона справді думає, що лише нацбанк винен у тому, що долар 8, а не 6.5???

Схоже, у нас особлива криза. З косою :)

Serg Selev - 5-2-2009 у 13:41

Цитата:

Схоже, у нас особлива криза. З косою :)


Найшла коса на вулик.

Юрій Сєров - 8-2-2009 у 18:22

Я нічого не розумію... Бюджет виконується на 101%, а ми просимо в Росії кредит на 5 млрд. дол. http://www.pravda.com.ua/news/2009/2/7/89279.htm
Навіщо?:rolleyes:

Dmy - 8-2-2009 у 19:48

Для Нафтогазу. І ще - аби дядя Ліліпутін на нас не надто ображався.

volkorny - 11-2-2009 у 13:46

Щоб потім віддати ГТС, як Білорусь....