Форум Рідного Міста

Відкрився музей найстарішої пошти Східної Європи

Роман Голощук - 13-12-2008 у 12:46

12 грудня у Львові в палаці Бандінеллі на пл. Ринок, 2 відкрився музей найстарішої пошти Східної Європи. Захід пройшов у межах святкування 10-річчя внесення ансамблю історичного центру Львова до списку світової спадщини ЮНЕСКО.

"Ідея створити Музей пошти витала давно. Три роки тому працівники Львівського історичного музею зробили виставку, присвячену поштовому зв’язку. Відколи частина кам’яниці Бандінеллі належить пошті, а частина - Львівському історичному музею - ідею створення Музею пошти почали втілювати в дійсність. Тут представлено унікальні речі - близько ста оригінальних експонатів та факсимільних видань, в яких відображено історію розвитку поштової справи в Галичині", - зазначила під час відкриття Музею пошти куратор виставки, науковий працівник, заввідділом Львівського історичного музею Світлана Олексенко.

За її словами, мало де в світі збережено будинок, де була пошта. "Тут жив поштар Роберто Бандінеллі, і була тут пошта. Експозиція розташована у трьох залах. Тут можна побачити дорожні скриньки (мало який музей може похвалитися такими скриньками, а у Львові їх три, в тому числі - дорожня скринька короля Сигізмунда ІІІ), зброя поштарів, дерев’яні табакерки з розписами, монети, зразки тканини того часу, зразки поштівок та свідоцтв різних часів", - додала куратор виставки.

"Також ми звертаємось до громади Львова: якщо у когось збереглися предмети давньої поштарської справи, принесіть їх у музей. Саме так свого часу звернулися у Вроцлаві до громади міста, представники якої принесли у Музей пошти (у Вроцлаві його створили у 1920 році) чимало експонатів. Зараз вони числяться в експозиції музею", - запевнила Світлана Олексенко.

Джерело: http://daily.lviv.ua/?newsid=18649

Роман Голощук - 15-12-2008 у 12:03

Про експонати музею та його історію коротко тут: http://www.wz.lviv.ua/pages.php?atid=70330