Форум Рідного Міста

Цікава урбаністична композиція у Львові

Андрій Пелещишин - 20-2-2009 у 08:56

Можливо, це відомо і навіть заїзджено. Проте, я раніше цього не бачив ні на яких знимках. Цікаво, чи маємо справу таки з зі співпадінням, чи зі свідомим вибором архітекторів.
Суть наступна.
Якщо в парку (саме зараз, коли немає листя) стати позаду памятника Франку на лінії "Франко-центральна скульптура на Університеті" (а це треба зробити на певній віддалі у парку, щоби бути дуже внизу), то несподівано виявиться, що Телевишка знаходиться також на цій прямій і фактично завершає композицію, трішки піднімаючись на згаданою центральною скульптурою.

Напевно, це обумовлено тим, що архітектори позиціонували Університет суворо перпендикулярно до напрямку на Високий замок. Хоча, це лише припущення і мотиви до кінця незрозумілі.

romano - 20-2-2009 у 12:11

Колись давніше, років 5 тому, я вигулював малих в парку біля Франка і розговорився з дідом якогось малюка. Цей дід казав, що в свій час він брав участь в "переплануванні" парку Франка, власне тоді, коли ставили пам'ятник. З його слів, початково пам'ятник мав стояти десь в центрі парку, до нього радіально мали сходитися алеї, і його мало бути добре видно зі всіх сорін вздовж алей, він дуже високий.
Але "руководящяя партія" сказала, що не гоже Франку бути так сильно акценотваним, проект переробили і змістили пам'ятник на низ парку, де він опинився близько до університету і став виглядати на його фоні таким собі Гулівером. Кажуть, його (готового) старалися якось применшити і трохи зіпсули пропорції.

Ірина Назарова - 11-5-2009 у 22:15

Цитата:
Оригінальне повідомлення від romano
...... "руководящяя партія" сказала, що не гоже Франку бути так сильно акценотваним ...... Кажуть, його (готового) старалися якось применшити і трохи зіпсули пропорції.



нічого, все одно Франко стоїть там, де має стояти, кращого місця йому б і не придумали)))) В парку би навіть ніхто і не звертав уваги... А тут на такі площі... відкритій.. гарній...