Форум Рідного Міста

Річниці подій в світі ІТ

Ярема П. - 14-3-2009 у 21:00

Я святкую разом з усім вільнолюбним світом 15-ті народження потужної, шикарної і вільної системи LINUX. В цей день, 14 березня 1994 року, Linus Torvalds оголосив про вихід першої версії 1.0 ядра Linux. Оригінал цього повідомлення Торвальдса цікаві можуть позиряти тут http://www.tuxradar.com/content/linux-kernel-10-turns-15-years-old .
Таким ось простим повідомленням було покладено кінець монополії Windows на ринку операційних систем.
Ось така подія варта уваги, як і 20 років створення WWW - worl-wide-web. Це отакі от непомітні події перевертають світ, завдяки ним ми риємося в інтернеті в пошуках інформації, переглядаємо і створюємо сторінки, пишемо на форумі Рідного міста, причому використовуємо для цього різні операційні системи, бровзери-переглядалки і т.д.

ПС Якось такі потужні новини проходять повз форумців :P

Андрій Пелещишин - 15-3-2009 у 11:55

Я позволю не погодитися.
Коли в 95-му ми починали робити "промислові" проекти, то про монополію Віндовса мови не було. У комплексі, що ми запускали окрім, були і Юнікс-сервер під Ораклом з групою текстових терміналів, і Новел і навіть OS/2 .
Товариш паралельно в одній серйозній структурі запускав і доробляв системи під QNX.
До речі, операційна система Віндовс тоді лише тільки з'явилася (Windows 95).

Щодо значимості цих дат. Це дати не великих відкриттів, а винаходів, які були затребувані суспільством. Точніше навіть не винаходів, а релізу конструкторських рішень. Тому я досить скептично дивлюся на те, що вони "перевернули світ". Вони з'явилися як будь-який продукт на який є попит і фінансування.
Конкретно по Лінукс - не було би Лінукса, сиділи би зараз усі ентузіасти на якомусь безкоштовному UNIX або навіть на безкоштовній (тепер) OS/2 чи BeOS (була колись така).
Створення WWW - з цієї ж опери. Конкретна дата тут мало що змінила. Навпаки, може якби ще з рік почекали і подумали, то створили би кращі стандарти ніж ті, які тепер отруюють життя багатьом людям (типу того ж HTML).

З цієї ж точки зору я скептично дивлюся і на інші дати "технологічного" класу, наприклад, на дату польоту Гагаріна. Він нічого не змінив, нічого не відкрив, просто у заплановані терміни було виконано заплановані роботи.
Інша специфіка "технологічних" дат - вони завжди дискусійні, бо як правило аналогічні роботи проводять різні країни (чи просто структури) і не ясно де саме межа, яка відділяє "зроблено" від "ще не зроблено". Так власне, чому Гагарін, а не той американець, що два роки перед Гагаріним здійснив міжконтинентальний космічний переліт? І т.п.

Ярема П. - 15-3-2009 у 19:46

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Андрій Пелещишин
Я позволю не погодитися.
Коли в 95-му ми починали робити "промислові" проекти, то про монополію Віндовса мови не було. У комплексі, що ми запускали окрім, були і Юнікс-сервер під Ораклом з групою текстових терміналів, і Новел і навіть OS/2 .
Товариш паралельно в одній серйозній структурі запускав і доробляв системи під QNX.
До речі, операційна система Віндовс тоді лише тільки з'явилася (Windows 95).


На цей раз моя черга не погодитися з тобою. По перше, ти забув про Вінду 3.0 і 3.1, яка за 3 роки до цього часу завоювала своє становище і за рік вона стояла майже на всіх користувацьких десктопах, причому в 93 почалася масова продажа компів з вже інстальованою віндою. В нас цей період, наскільки пам’ятаєш, попав в не зовсім хороші роки - післярозвальні роки, незалежність, інфляція, купони і т.д., брак якісної апаратури. В 93 році я бачив віндовс тільки на якійсь картинці в якомусь журналі і щось чув про нього. А за бугром його юзали на повну катушку, і unix вже давно з своїм нульовим GUI явно не був конкурентом конкурентному і платному віндовсу. Саме тому Торвальдс взявся робити свій minix і ядро, яке стало проміжною ланкою між старим unix, GNU і сучасним Linux.


Цитата:

Щодо значимості цих дат. Це дати не великих відкриттів, а винаходів, які були затребувані суспільством. Точніше навіть не винаходів, а релізу конструкторських рішень. Тому я досить скептично дивлюся на те, що вони "перевернули світ". Вони з'явилися як будь-який продукт на який є попит і фінансування.


І знову не можу у всьому погодитися. Згоден, є технологічні затребувані відкриття. Є просто випадкові на 100% відкриття. От впало ябко Айзеку Ньютону на голову, і він подумав про земне тяжіння, а по ходу ще і накатав твір по похідні і диференціали. Випадковість? Випадковість, спричинена яблуком, яке могло і не впасти, і Ньютон міг там і не сидіти і ще купа причин. То само з технологічними відкриттями - та могло бути купа причин, по яких ті ж відкриття могли і не статися. І власне ти сам же то і написав - сиділи би зараз під чимось іншим, якоюсь ще системою, про яку зараз і не догадуємося. І оте "якби" є таке, яке воно було на той час. Однак що б то не було, воно не применшує значення самого відкриття як такого - воно просто сталося, і крапка. Наше відношення до нього - це власне наша дискусія, а факт залишається фактом. Що вже сталося після того відкриття і його інтерпретація - це вже життя показує. Того деякі дати червоні, інші чорні.

Андрій Пелещишин - 15-3-2009 у 20:14

Цитата:
На цей раз моя черга не погодитися з тобою. По перше, ти забув про Вінду 3.1, яка за 3 роки до цього часу завоювала своє становище і за рік вона стояла майже на всіх користувацьких десктопах, причому в 93 почалася масова продажа компів з вже інстальованою віндою.

Я не забув. Вінда 3.1 не була операційною системою.
Цитата:
і unix вже давно з своїм нульовим GUI явно не був конкурентом конкурентному і платному віндовсу. Саме тому Торвальдс взявся робити свій minix і ядро, яке стало проміжною ланкою між старим unix, GNU і сучасним Linux

Вибач, але напевно ти не бачив SCO Unix у 95 році. А я бачив. І ті можливості графічної оболонки, що були там, я побачив лише у Windows XP. OS/2 Warp (ми її досить багато ганяли) також мала розвинутіший інтерфейс, ніж усілякі 3.11 та 95-ті віндовси. Щоправда, вони і OS/2 і SCO були комерційними продуктами.
Цитата:
От впало ябко Айзеку Ньютону на голову, і він подумав про земне тяжіння, а по ходу ще і накатав твір по похідні і диференціали

Я писав не про відкриття, а про винаходи. Відкриття Нютона власне були відкриттями - вони давали людям об'єктивне знання законів світу. Усі відкриття рано чи пізно робляться, але це завжди крок у майбутнє, бо потрібно з відомого перейти у невідоме.
А от з винаходами ситуація інакша. Це результат планомірної діяльності людини. Винахід може бути ніколи не зроблений, або зроблений невчасно або запізно, і не прислужитися людству взагалі, проте на поступі людства це суттєво би не позначилося. WWW на моє тверде переконання, відкриттям не є. У WWW не було жодної змістовної складової яка би була невідома на момент планування його реалізації. Так само не є відкриттям Бруклінський міст чи інше інженерне творіння.
Винаходи часто плутають з відкриттями. Ноги тут ростуть з того часу коли наука ішла в пару з технікою. Умовно кажучи, закони термодинаміки відкривалися паралельно з винаходженням парового двигуна. Зараз, особливо, в галузях системного класу, де все зводиться до конструювання з відомих елементів, місця традиційним відкриттям уже не залишилося (окрім як у галузях суспільних, гуманітарних наук та дотичних до них системних досліджень. І то відкриваються більше нові явища, ніж канонічно існуючі закони природи).
Звернуся знову до прикладу того ж Гагаріна. Ну що було значимого в тому дні, що тепер святкують як День космонавтики? Тільки те, що керівник проекту виставив цю дату як кінцеву для одного з важливих етапів. Тобто з Ньютоном різниця очевидна - на Ньютона зійшов геній (якщо поетично висловитися), а Корольов просто вклався в план.
Я не принижую конструкторів і інженерів. Навпаки, прогнозованість результатів можливо робить їх менш святковими, проте більш суспільно цінними. Без них наука би не була нічого варта.

Щодо лінукса та WWW - напевно головна їхня заслуга це "синхронізація" потреби та появи, що і обумовило популярність цих творінь. Вони з'явилися вчасно, а не як парова машина Герона. От з паровою машиною Герона я би порівняв блискучу ідею мережевого комп'ютера Oracle та Network Computer Inc., який опередив час на 8 років, і про який уже ніхто не згадає. Хоча практично всі зараз користають рішеннями даної концепції - онлайнові аплікації (типу Гугл Докс), тонкі клієнти, збереження даних на Інтернет-серверах, Інтернет-сервери бізнес-процесів і тп.
Фу, виписався.
PS Я нашу дискусію виділю в окрему гілку, так буде краще.

Ярема П. - 15-3-2009 у 20:42

З віндою 3.0 і 3.1 я промахнувся. Але то само можна сказати про 95-ту вона так само юзала дос.

Андрій, ставимо крапки над і - з чим ти конкретно не погоджуєшся: що події, які б то не були, відкриття чи винаходи, ніц не значать? Чи значать, але не треба їх відмічати?

На рахунок Ньютона: Ньютон втік в своє помістя з Лондона, де бушувала чума, і від нудьги зайнявся реалізацією ідей, які висловлював на зібраннях математичного чи то фізичного товариства. Яблуко - красива легенда. Всюди треба було докласти праці, розумової і ручної.

Аналогічно з "відкриттям" Америки - подорож диктувалася фінансовими причинами - Іспанії треба був капітал на підтримку гегемонії, а Колумб дорого продавав інформацію, до якої або сам домислився, або його на неї наштовхнули - за океаном щось має бути, як не Індія, то ще щось. В результаті кожен скористав, і не тільки іспани.

Гагарін просто став символом - як взагалі першим в свому роді. Щоб не заходити в особливу полеміку, скажи, ти будеш пам’ятати перші кроки своєї дитини? Впевнений що будеш. Гагарін - то саме. Просто перший. Можна відмічати, можна не відмічати, але якусь точку відліку для всієї когорти подій, що слідували за цією, треба було знайти.

І останнє. Винаходи, слушні чи неслушні, вчасні чи невчасні - людство розвивається, з того моменту, як мавпа взяла патик і влупила ним по спині мамонту, наше суспільство можна вважати техногенним, і розвиток його базується на винаходах/відкриттях, випадкових чи невипадкових. Значення їм вже надаємо ми, і найбільш значні виділяємо.

ПС Святкування вживаю як констатація факту події, а не п’янку.

Андрій Пелещишин - 15-3-2009 у 21:17

Цитата:

З віндою 3.0 і 3.1 я промахнувся. Але то само можна сказати про 95-ту вона так само юзала дос.

нєа :), вона вже повноцінна операційка.
Цитата:
Андрій, ставимо крапки над і - з чим ти конкретно не погоджуєшся: що події, які б то не були, відкриття чи винаходи, ніц не значать? Чи значать, але не треба їх відмічати?

Значать і можна відмічати! Я лише уточнив деякі, суттєві на мою думку нюанси.
Тут емоційна рефлексія з мого боку не в твій бік, а в бік ЗМІ чи засобів масової пропаганди, які часто висмикують якусь дату з контексту і влаштовують шум. У одній спільноті був свідком як того ж Гагаріна назвали заледве не найвидатнішою постаттю в історії людства. Отаке я не люблю.

Цитата:
На рахунок Ньютона: Ньютон втік в своє помістя з Лондона, де бушувала чума, і від нудьги зайнявся реалізацією ідей, які висловлював на зібраннях математичного чи то фізичного товариства. Яблуко - красива легенда. Всюди треба було докласти праці, розумової і ручної.

Звичайно, випадок відкриття не зробить. Тут інше. Я мав на увазі, що для відкриття недостатньо механізму прямого логічного виводу. Це те, що не можливо запрограмувати, умовно кажучи (пам'ятка для себе - треба нагадати собі окремі розділи про машину Тюринга, рекурсивні функції і тп).

Цитата:
ПС Святкуваня вживаю як констатація факту події, а не п’янку.

Ну от, тут тільки привід для гарного недільного вечора окреслився, а ти так під корінь :(
:D

Ярема П. - 15-3-2009 у 21:31

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Андрій Пелещишин
Значать і можна відмічати! Я лише уточнив деякі, суттєві на мою думку нюанси.
Тут емоційна рефлексія з мого боку не в твій бік, а в бік ЗМІ чи засобів масової пропаганди, які часто висмикують якусь дату з контексту і влаштовують шум. У одній спільноті був свідком як того ж Гагаріна назвали заледве не найвидатнішою постаттю в історії людства. Отаке я не люблю.

Погоджуюся на всі 100%. Метод вихоплених з контексту цитат люблять застосовувати свідки Єгови, на чому я їх не раз підловлював (раз все таки треба Біблію прочитати в свому житті).

Недільні святкування не зовсім ОК - в понеділок треба на роботу вставати...

Онук Юрій - 16-3-2009 у 17:59

Думаю св'яткувати варто! Бо є що і привід не поганий! А дискусія супер багатьом буде корисна!

Ярема П. - 17-3-2009 у 03:04

Офтоп: З Unixом безпосередньо я познайомтвся і працював в 96/97 році, вже не пам’ятаю що це був за unix. Я задумався над графічною оболонкою, що ти нею так захоплювався. Скоріш за все це був або вільний аналог Х-windows сервера з якимось менеджером вікон, або комерційний аналог типу CDE. В будь якому випадку всі їх елементи і далі залишилися в сучасних лінуксах, і використовуються, особливо на слабших машинах. Як правило, такі менеджери легко підстроюються під користувача, єдина незручність, що всі конфігурації треба писати руцями. Останнє теж, до речі, зіграло на користь легкоконфігурабельному з GUI (графік юзер інтерфейс) віндовсу. Якщо до вінди писання в ДОС в командному рядку було правилом доброго тону, то з появою віндовс 3.0 правила помінялися і CLI (команд-лайн інтерфейс) став архаїзмом, що лишився в unix-подібних систем.