Форум Рідного Міста

Програма Президента. Ми вміємо тільки обмежувати?

Андрій Пелещишин - 8-4-2009 у 10:11

Надибав сайт http://www.krokua.org/ua/ . На ньому розміщено інформацію, що пропонує В.Ющенко як комплекс заходів з подальшого розвою держави. Правда, не зрозуміло, наскільки ця інформація є авторська та офіційна.

Побачив багато гарних пунктів.
Я тренований (чи закодований) усілякими дисертаційними змаганнями зразу почав шукати традиційну формулу для "мети та напрямків" - "що має бути зроблено, для чого і яким чином".
На жаль, виявив що жоден пункт не відповідає цій формулі. Можливо, вважається що вона заскладна для електорату?
Багато пунктів містять лише "для чого" яке замасковане під "що". Наприклад "Відновити фінансову стабільність у країні" - мало би бути щось типу "Бла-бла для відновлення фінансової стабільності". А то виглядає, що достатньо для автора лише вольового зусилля щоби досягнути бажаного результату. Таке буває, але за умови, що саме автор і спричинив небажану ситуацію (типу "я тебе породив - я тебе і уб'ю").

Кілька пунктів таки містять "яким чином" (тобто лише щодо тих пунктів автор уявляє собі механізми реалізації). Але тут я виявив дуже неприємний для себе факт. А саме - переважно такі методи базуються на заборонах і обмеженнях:
"Ми не можемо дозволити.."
"...за допомогою митних зборів..."
"...шляхом запровадження податку ..."
"...припинити виплату пенсій..."

Звичайно ці фрази вирвані з контексту. Та й зі змістом можна погодитися. Але прикро, що команда, яка раніше була №1 як команда "лібералів-інтелектуалів" не спромоглася сформувати якихось інших методів розвитку суспільства, окрім заборонних і обмежувальних.
Окремі пункти ідуть від "позитивних" (у сенсі зняття обмежень) дій. Але певна інфальнтильність та загальність формулювань (дисонуюча навіть на фоні решти тексту) наштовхує на думку щодо їхньої нереальності або просто існування "для галочки":
"..покласти край сучасному аналогу кріпацтва.. "
"Повернути виборцям право обирати народних депутатів з тих регіонів....."

Окремі пункти написані правильно (можливо), проте таке враження, що, хм, дещо "не на рівні" чи що. Тобто формулювання більше для компартійної агітки:
"Несправедливо, коли, наприклад, бабуся, яка має одну лампочку в домі, сплачує за електроенергію за тією самою ціною, що і власники будинків з джакузі." ( до речі, виникає питання - а за хліб власники джакузі також повинні платити більше?)

Окремі пункти суперечать між собою або просто суперечать реальності:
"
# Затвердити реалістичний державний бюджет на 2009 рік, спрямований на зменшення інфляції та стабілізацію гривні.
# Гарантувати фінансування основних програм соціального захисту.
"
або
"
Схвалити у парламенті новий Кримінальний Кодекс для забезпечення впровадження принципу: «один закон для всіх». " Не думав, що у нас різний КК для окремих громадян.

Є декілька стандартних пунктів, які тішитимуть нас іще років зі сто в усіх програмах:
"
# Скоротити загальну чисельність народних депутатів.
# Скасувати депутатську недоторканність.

Найкраще прописані пункти, у яких важко щось сказати рядовому читачу, проте можлива серйозна лобіська складова.
"
#Розробити програму державного рефінансування для банків та реалізувати її під керівництвом Національного банку України (НБУ).
#Схвалити у парламенті проект Закону «Про судоустрій та статус суддів», який знаходиться у Верховній Раді України.
"
У мене також виникає сумнів щодо принципової сумісності пунктів з плану економічних заходів - коли одночасово пропонується соціальні програми, стабільність гривні, стабільність фінансової системи, підтримка державою банків, кредитування c/г, товаровиробників та будівництва стратегічних об'єктів.

На загал - мені стало сумно. Направду, в цьому дописі немає нічого особистісного, я так і не позбавився до кінця симпатії до Ющенка за ці роки. Прикро, що величезний людський ресурс з фінансовими можливостями призводить до появи такого проспектика.
Мабуть тут би було краще добавити ще один пункт - "підтримати відчизняну гуманітарну науку шляхом спрямування передвиборчих фондів на підтримку вітчизняних фахівців з написання та оформлення текстів"